Nova domovina

Samo sam surovo realna.
I Nemac neće voleti tebe, više od nekog svog sunarodnika. Toliki ksenofobi, ipak jesu.😁
Sad sve zavisi, koliko ko pati od toga da ga negde vole ili ga boli d.pe (recimo, kao mene).🙄
Zato me ustvari i gotive.
Drago mi je što te gotive, znači da si ipak prihvatila vrednosti tog društva (a ksenofobija nije jedna od njih). Svako dobro!

Neki od tih ljudi znaju kako je tamo bilo pre 30-40-50 godina, a kako je danas.
Naravno da je danas znatno lošije nego 80ih i 90ih.
To je poenta.
Kako je bilo? 80ih su dve Nemačke bile podeljene, ljudi su ubijani u pokušaju da pređu u Zapadnu Nemačku. 90ih, nakon ujedinjenja, Istočna Nemačka je zapala u ozbiljnu recesiju. Tek 2000ih Nemcima biva bolje.
Tokom tih godina, za koje tvrdiš da su bile bolje, jednako mnogo Turaka i Balkanaca, Italijana i Španaca je gastarbajtovalo. Ti isti gasteri sada, kad su omatorili, a ekonomske krize koje je uzrokovala prvo Amerika, onda kovid, i sada rat, utiču na penzije, kukaju i lamentiraju o lenjim imigrantima, zajedno sa nekim nemačkim bumerima. Matori ljudi postanu sebični, znajući da su "teret" društva ogromna socijalna izdvajanja za njih.
A Nemačka bez stranih radnika ne može. Po poslednjim procenama je potrebno 250 hiljada godišnje novih državljana da bi nemačka privreda zadržala sadašnji nivo.
P.s. kad kažem bumeri, ne mislim na vrednosnu kategoriju, nego prosto na generacije baby boom.

Kako je bilo? 80ih su dve Nemačke bile podeljene, ljudi su ubijani u pokušaju da pređu u Zapadnu Nemačku. 90ih, nakon ujedinjenja, Istočna Nemačka je zapala u ozbiljnu recesiju. Tek 2000ih Nemcima biva bolje.
Tokom tih godina, za koje tvrdiš da su bile bolje, jednako mnogo Turaka i Balkanaca, Italijana i Španaca je gastarbajtovalo. Ti isti gasteri sada, kad su omatorili, a ekonomske krize koje je uzrokovala prvo Amerika, onda kovid, i sada rat, utiču na penzije, kukaju i lamentiraju o lenjim imigrantima. Matori ljudi postanu sebični, znajući da su "teret" društva ogromna socijalna izdvajanja za njih.
A Nemačka bez stranih radnika ne može. Po poslednjim procenama je potrebno 250 hiljada godišnje novih državljana da bi nemačka privreda zadržala sadašnji nivo.
Bilo je tako da je moj deda kao neki šefčić u Benz-u, uspeo da napravi kuću u Beogradu, kuću u Vojvodini, stan da kupi u Beogradu, zemlju u Vojvodini i da vozi super luksuzan auto uz materijalno lep život. Ti to danas ne možeš iz primanja u DE nikako.
Pišem o materijalnom aspektu jer vam je ista motivacija bila i tad, a i sad.
Moj brat, kao treća generacija u Nemačkoj, istu je napustio 2016. i ne planira da se vraća u nju kao školovani menadžerski kadar tog istog Mercedesa.
Kumin sin, takođe. Kuma je, takođe, rođena u DE 1973. godine
Odlepršao je u Dubai, pozdravio se sa DE.
Na koncu, i prijatelj koji je otišao kao programer je iz DE prešao u Holandiju jer šef među Nemcima nikad nećeš biti. Tako on kaže.

Dakle, ti kao auslenderka nemaš ni približne šanse sad kakve su ljudi imali nekad.
Ideš da preživljavaš, ako nemaš neku vrlo traženu struku.

Bilo je tako da je moj deda kao neki šefčić u Benz-u, uspeo da napravi kuću u Beogradu, kuću u Vojvodini, stan da kupi u Beogradu, zemlju u Vojvodini i da vozi super luksuzan auto uz materijalno lep život. Ti to danas ne možeš iz primanja u DE nikako.
Pišem o materijalnom aspektu jer vam je ista motivacija bila i tad, a i sad.
Moj brat, kao treća generacija u Nemačkoj, istu je napustio 2016. i ne planira da se vraća u nju kao školovani menadžerski kadar tog istog Mercedesa.
Kumin sin, takođe. Kuma je, takođe, rođena u DE 1973. godine
Odlepršao je u Dubai, pozdravio se sa DE.
Na koncu, i prijatelj koji je otišao kao programer je iz DE prešao u Holandiju jer šef među Nemcima nikad nećeš biti. Tako on kaže.

Dakle, ti kao auslenderka nemaš ni približne šanse sad kakve su ljudi imali nekad.
Ideš da preživljavaš, ako nemaš neku vrlo traženu struku.
To se slažem, ali to je prosto realnost Evrope nakon svih ekonomskih kriza koje još traju. Neke zemlje ih osete više, neke manje. A i dalje je neuporedivo bolje "preživljavati" tamo, nego ovde. Penzije će nama svima u Evropi biti pod znakom pitanja.
I onda, generacije baby boom, koje su imale sve što su htele, sad se ljute jer ne mogu da od svoje penzije žive u Malorci (kako oni kažu). Pa jbg brt, mi nećemo ni penzije imati.

Ne znam kakva je to dozvola.
Za Cesku idu radna viza, trajni boravak i drzavljanstvo.
Za trajni boravak i drzavljanstvo se polazu testovi i potreban je odredjeni broj godina neprekinutog boravka.
Дозвола сталног боравка ЕУ (Одељак 9а Закона о боравку) је дозвола за стални боравак која је у основи упоредива са дозволом за насељавање. Свако ко има ову боравишну дозволу може под лакшим условима отићи у скоро све земље ЕУ и добити право боравка.
https://www.make-it-in-germany.com/en/visa-residence/living-permanently/eu-residence-permit

U Nemačkoj postoji privremeni boravak, dozvola za nastanjenje (trajni boravak) i državljantsvo. Usaglašavanjem sa pravom EU, nastala je i ova dozvola odozgo - trajna boravišna dozvola EU. Ne znam da li i Češka ima.

Дозвола сталног боравка ЕУ (Одељак 9а Закона о боравку) је дозвола за стални боравак која је у основи упоредива са дозволом за насељавање. Свако ко има ову боравишну дозволу може под лакшим условима отићи у скоро све земље ЕУ и добити право боравка.
https://www.make-it-in-germany.com/en/visa-residence/living-permanently/eu-residence-permit

U Nemačkoj postoji privremeni boravak, dozvola za nastanjenje (trajni boravak) i državljantsvo. Usaglašavanjem sa pravom EU, nastala je i ova dozvola odozgo - trajna boravišna dozvola EU. Ne znam da li i Češka ima.

Najverovatnije ima ali pod drugim nazivom.
EU clanice se trude da se usaglase oko takvih stvari.

Back