Nova domovina

Ni ja nisam čula za tu boravišnu dozvolu za EU u Irskoj. Što se tiče trajnog boravka za Irsku i državljanstva, ništa se ne polaže. Bitno je prikupiti sve papire i to je to.

Isto tako nema polaganja jezika da bi se došlo u zemlju ili ostalo kao što je slučaj u Njemačkoj. Ovdje čak rijetko ko da traži nostrifikaciju diplome. Potrebno je doktorima, učiteljima i tako nekim zanimanjima, ali ekonomistima, radnicima u administraciji, IT radnicima i sl. dovoljno je samo da pokažu diplomu prevedenu na engleski i to je to.

Poslednja izmena:
Ni ja nisam čula za tu boravišnu dozvolu za EU u Irskoj. Što se tiče trajnog boravka za Irsku i državljanstva, ništa se ne polaže. Bitno je prikupiti sve papire i to je to.

Isto tako nema polaganja jezik da bi se došlo u zemlju ili ostalo kao što je slučaj u Njemačkoj. Ovdje čak rijetko ko da traži nostrifikaciju diplome. Potrebno je doktorima, učiteljima i tako nekim zanimanjima, ali ekonomistima, radnicima u administraciji, IT radnicima i sl. dovoljno je samo da pokažu diplomu prevedenu na engleski i to je to.
Možda zato što je engleski zvanični jezik, pa se kao pretpostavlja da ga svi znaju dovoljno da bi normalno funkcionisali.
Nemačka istina smara sa jezikom, ali ti je objektivno i potreban osim ako ne živiš u Berlinu, Minhenu i tako tim velikim centrima. U jednoj varoši ni recepcionarke u hotelu ne govore ili jedva govore engleski.
Naravno, ono što Nemci traže za stalni boravak je relativno malo (b1 nivo), plus imaju i kursevi do b1 koje kostipendira država (vrate ti pola cene kursa ako položiš iz prve), ali se prednost daje izbeglicama.

Mladi koji su bili neko vreme u ''novoj domovini '' se vraćaju u Srbiju. Imaju obrazovni kapacitet za umeren normalan život.
Prva generacija gastabajtera ( pro nemaca ) ne želi da se vrati u mirovinu u Srbiju.
Deca im se vaspitavaju kao stranci i nemaju nikakav osećaj oko domovine osim da kažu kako
treba glasati za Vučića.
........................................................................................................................................................
I Nikola Tesla i Elon Musk nisu uspeli ni u svojim domovinama a ni u Evropi. Za čistu inteligenciju
kreativne inovante mesto je Amerika.
Za ostale neka lepša socijalna država sa garantovanom penzijom, socijalnim davanjima i zdravstvom.

Ako to ne vidis sama, dzabe da pisem eseje 😄
Можда твоји разлози неком отворе очи.
Мени лично није Америка одбојна. Имам јако добру другарицу која је отишла 2021. Она је веома задовољна. А кад ми је описивала како се врши нострификација дипломе и ја бих била задовољна третманом.
Што се тиче међуљудских односа, свуда је фрка кад си прва генерација дошљака, а ниси у роду са људима који су у тој земљи домаћи.

Можда твоји разлози неком отворе очи.
Nemam iskustvo zivota tamo, tako da se moji razlozi svode na one koje svi znamo: ponasanje kao da su entitled, ekstrovertna kultura, oruzje i posledicno mnogo ubistava na javnim mestima, nepostojanje univerzalne zdravstvene zastite, ogromne klasne razlike, ogromne razlike izmedju drzava u pogledu ljudskih prava, kultura toliko udaljena od evropske, itd. Sve u svemu, meni je ideja da zivim tamo toliko odbojna da bih pre izabrala srbiju.

Nemam iskustvo zivota tamo, tako da se moji razlozi svode na one koje svi znamo: ponasanje kao da su entitled, ekstrovertna kultura, oruzje i posledicno mnogo ubistava na javnim mestima, nepostojanje univerzalne zdravstvene zastite, ogromne klasne razlike, ogromne razlike izmedju drzava u pogledu ljudskih prava, kultura toliko udaljena od evropske, itd. Sve u svemu, meni je ideja da zivim tamo toliko odbojna da bih pre izabrala srbiju.
То су ок аргументи.
Једино што можеш бирати државу према свом укусу.

Nikad nisam bila u SAD-u i voljela bih da odem turistički. MM je jedno vrijeme bio zainteresovan za odlazak tamo jer su plate mnogo veće, ali kad sam vidjela da je godišnji odmor uglavnom 10 dana, a u tom momentu sam imala 27, ja nisam bila za to. Druga stvar koja mi se nije svidjela je što sam čula da tamo u većini gradova ne možeš tek tako otići u šetnju već ti treba auto.

Nikad nisam bila u SAD-u i voljela bih da odem turistički. MM je jedno vrijeme bio zainteresovan za odlazak tamo jer su plate mnogo veće, ali kad sam vidjela da je godišnji odmor uglavnom 10 dana, a u tom momentu sam imala 27, ja nisam bila za to. Druga stvar koja mi se nije svidjela je što sam čula da tamo u većini gradova ne možeš tek tako otići u šetnju već ti treba auto.
I odmor uglavnom nije plaćen. Jedino ako te baš neki dobar posao u*ere (npr nešto birokratski).

Slične teme

Back