Nosaci aviona

@Svrljig
Prijatelju, price rekla kazala mogu proci ako kod onoga ko "stoji"iz njih moze
da se procita dosta toga izmedju redova.Zato i postoji komunikacija.
Nikad tvoje tvrdnje nisam dovodio pod pitanje
niti ismejavao,ali za neke stvari su zaista potrebni argumenti.
Prilazis sa velikim zarom svakoj temu Rusi-Amerikanci,
zato mozda nisi nekad objektvian.Postoji li takva mogucnost?

Ne dovodim u pitanje rusku struju,ali da li cemo se sloziti
da se tehnoloski odnos snaga moze posmatrati kroz
nuklearne podmornice.Sve naj naj se ugradjuje u iste,zar ne?
Mozes li mi objasniti cinjenicu zasto je od 80ih na ovamo bilo vise
od deset ozbiljnih havarija na Ruskim atomskim podmornicama sa preko 150 poginulih.
Skoro u proseku svake 2-3 godine po jedna havarija,pozar,ili nesreca na nuk.reaktoru.

Kako onda objasniti nekome laiku(zaista) poput mene da su Rusi u odnosu
na SAD visestruko vise havarija imali na nuk.podmornicama?
Ako su nuk.podmornica nesto sto je verovatno najteze napraviti ,zasto Rusi stoje toliko losije u odnosu na SAD?

Odgovorio mi na to pitanje argumentovano,ali zaista bez rekla kazala i prihvatam bezpogovorno sve to si ranije izrekao.
Jos veci pozdrav

Poslednja izmena:
Gde ga je pogodila raketa, tj. koji deo broda to nisam ni bio siguran (mrzi me da googlam) tako da si verovatno u pravu...

Elem, kako to da sistem na jednom brodu (HMS Sheffild - koji je pogodjen) protumachi raketu kao "prijateljsku" i ignorishe je, dok drugi brod (HMS Yarmouth - koji je promashen) protumachi raketu kao protivnichku, reaguje sa kontra merama tj. mamcima i sve se zavrshi dobro po drugi brod?

btw. HMS Glasgow je obavestio ("handbrake, handbrake" upozorenje da je AM-39 u pitanju) oba broda i HMS Sheffild i HMS Yarmouth da su ispaljene rakete. HMS Yarmout je reagovao mamcima, Exocet promashio, HMS Glasgow je opet upozorio HMS Sheffild, ovi ga opet iskulirali, Exocet ga zveknuo po sred srede (u koji vec deo ti to bolje znash) i kraj priche...

Ta pricha "prijateljska" vs. "neprijateljska" raketa ne pije vodu...

U jednom engleskom chasopisu sam naleteo na prichu da su u stvari bila 4 aviona u napadu. Leteli su jako blizu i radar je detektovao samo jedan par. Nekih 85 km pred cilj su se spustili nisko ispod radara, tu su se dva podigla i okrenula nazad ka bazi a dva sa Exocet-ima su nastavila napad. Englezi su videli ova dva da lete nazad i pomislili da su argentinci odustali od napada. E samo ta pricha nikad nije potvrdjena tako da nemam pojma…

Tu priču "prijateljska" vs. "neprijateljska" sam čuo još u školi u sklopu objašnjenja zašto se više ne koristi kombinacija čelik-aluminij u gradnji ratnih brodova. Ni ja netvrdim da je tačna, samo prenosim.

@Svrljig
Prijatelju, price rekla kazala mogu proci ako kod onoga ko "stoji"iz njih moze
da se procita dosta toga izmedju redova.Zato i postoji komunikacija.
Nikad tvoje tvrdnje nisam dovodio pod pitanje
niti ismejavao,ali za neke stvari su zaista potrebni argumenti.
Prilazis sa velikim zarom svakoj temu Rusi-Amerikanci,
zato mozda nisi nekad objektvian.Postoji li takva mogucnost?

Ne dovodim u pitanje rusku struju,ali da li cemo se sloziti
da se tehnoloski odnos snaga moze posmatrati kroz
nuklearne podmornice.Sve naj naj se ugradjuje u iste,zar ne?
Mozes li mi objasniti cinjenicu zasto je od 80ih na ovamo bilo vise
od deset ozbiljnih havarija na Ruskim atomskim podmornicama sa preko 150 poginulih.
Skoro u proseku svake 2-3 godine po jedna havarija,pozar,ili nesreca na nuk.reaktoru.

Ako su nuk.podmornica nesto sto je verovatno najteze napraviti ,zasto Rusi stoje toliko losije u odnosu na SAD?

Odgovorio mi na to pitanje argumentovano,ali zaista bez rekla kazala i prihvatam bezpogovorno sve to si ranije izrekao.
Jos veci pozdrav

ajde se malo raspitaj gde je vise bilo poginulih, u havarijama cijih podmornica ? na ruskim podmornicama je bila samo jedna havarija, i to pomenuti kursk, koji nije ni blizu poslednja rec tehnike. porediti rusku i americku mornaricu nema smisla, ali porediti ruske podmornice sa americkim , takodje nema smisla! americka klasa ohio kasni za ruskim podornicama tipa Typhoon za jedan veci hladni rat! deplasman ohio je 18 750 tona, ruski typhoon ima deplasman od 30 000 , osim toga je brza, ima vecu autonomiju plovidbe, mnogo dublje moze da zaroni, i onda naj bitnije, naoruzanje :-) e tu stvarno ne mogu da se porede!

koliko je rusija imala nesreca na nosacima aviona ? niti jedan, a americki je gotovo odleteo u vazduh kada se slucajno lansirala raketa za aviona koji je bio na pisti! znaci zakljucak je da rusi imaju bolje nosace aviona ??? pa nece biti bas tako!

@Svrljig

Jos veci pozdrav
:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Pa ruje i same ne zanju koliko podmornica imaju,u svakom slucaju daleko vise od amera.
U tome je i cela poenta-ameri imaju nosace aviona jer su oni svetski policajci i njihova strategija je ofanzivna.Ruska strategija je defanzivna i zato imaju veliki broj podmornica i samo jedan jedini nosac.Koliko god da imaju havarija na podmornicama je logicno i vrlo malo u odnosu na broj podmornica koje poseduju
Ljudi da sam znao da cete se ovoliko pokrviti oko Nato -ruskih odnosa nebih ni otvarao ovu temu.
Zelja mi je bila da pomenem taj jedini ruski nosac jer mislim da zasluzuje paznju,ali posto smo mi srbende navali po svojima.....

Kao prvo moraš da naučiš neke stvari u vezi podmornica a to je zašta su konstruisane i namena.
Ruske podmornice tipa Tajfun, su namenjene za boravak ispod leda severnog mora, a ne za jurcanje po moru. Zato njen trup duplo deblji od ostalih podmornica jer je namenjen razbijanju leda, kako bi bilo omogućeno lansiranje raketa.
Ohajo sa svojim deplasmanom od 17500t nosi 24 balističke raket Trajdent II dometa 12000km, dok Tajfun depl. 30000t nosi 20 raketa dometa 9000km, sada pokušavaju da upakuju u Tajfun Topolj M pod nazivom Bulava, ali već peto lansiranje je propalo, jer je po lansiranju raketa završila u more.
Drugo amerikaci imaju 24 plovne jedinice ili podmornice tipa Ohajo, dok Rusi tri Tajfuna.
Do dovoljno govori o snazi.

Koliko nisko treba da leti ovaj avion pa da ga nevide na radaru?

I da još nešto da dodam, možeš da se razumiješ u pčelarstvo, vinarstvo, stočarstvo, pomorstvo ali ne i u radarstvo već u radarsku tehniku, tako se barem taj predmet zvao kod nas u školi.

:think::think::think::think::think::think::think::think::think::think::think::think::think:
Koliko se ja ovaj sjecam,podmornice koriste sonare a oni malo drugacije rade u odnosu na radare.Mislim radarci ne odredjuju ciljeve na osnovu fonicnosti.....:think::think:
Dragi kolega zao mi je da Vas krljam ovde pred svima, ali ako sam morao da Vam skrenem paznju na postojanje krilatih protivbrodskih raketa,nemam srca da to radim i za radare.Zato kao sto ste i sami naveli pcelarstvo,vinarstvo,stocarstvo je puno bolje nego baviti se radarima kao utehom sto niste vise na podmornici.
Ne zamerite ali radije bih da sa Vama da popijem super slatku kafu nego da ukazujem na greske.

I jos jedna bitna stvar, radari su dosta nemocni kada se radi o malim visinama .
Uzmimo za primer 99. i desavanja u nasoj dragoj Srbiji,koliko je samo aviona letelo dunavom a da nije primeceno.
Da napomenem i crni dan za PVO jedinice kada su dejstvo po njima vrsili NATO lovci na jedan svima poznat nacin:
2 aviona lete na raketni sistem,jedan na vecoj visini i njega vidi radar i on se prati i gadja,ONAJ DRUGI AVION LETI NA MALOJ VISINI nije uocljiv za radar i unistava raketni sistem.
Dragi prijatelji mozete vi ovo osporiti, to je vase pravo ali onda samo znajte da osporavate i vase drage amere i glupe ruje i sve ono sto je prava istina koja se odigrala 99.

I jos jedna bitna stvar, radari su dosta nemocni kada se radi o malim visinama .
Uzmimo za primer 99. i desavanja u nasoj dragoj Srbiji,koliko je samo aviona letelo dunavom a da nije primeceno.
Da napomenem i crni dan za PVO jedinice kada su dejstvo po njima vrsili NATO lovci na jedan svima poznat nacin:
2 aviona lete na raketni sistem,jedan na vecoj visini i njega vidi radar i on se prati i gadja,ONAJ DRUGI AVION LETI NA MALOJ VISINI nije uocljiv za radar i unistava raketni sistem.
Dragi prijatelji mozete vi ovo osporiti, to je vase pravo ali onda samo znajte da osporavate i vase drage amere i glupe ruje i sve ono sto je prava istina koja se odigrala 99.

pa sasvim je normalno da se to tako radi, dokazano i provereno mnogo puta...

nego shta bi sa ovim http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=7723075&postcount=63 ?

Znam ja da se to tako radi,samo ako je u tom slucaju radar nemocan zasto onda nije u slucaju u kome polomise maceve.
Principi radarske tehnike su svuda isti a i lakse je leteti na maloj visini iznad mora nego preko brda i planina

le bourget

Poslednja izmena:
sumnjivo lice: "...Prilazis sa velikim zarom svakoj temu Rusi-Amerikanci,
zato mozda nisi nekad objektvian.Postoji li takva mogucnost?..."

Наравно да нисам објективан. Руси су ми блиски и по Вери и по језику итд. Знам да
мој народ без њих (Богу хвала) не би имао шансе да опстане, итд. Са друге стране,
амери и њихове глупости су од тог истог свог "народа" направиле гомилу млевеног
меса. Искрено ми је жао и американаца који због "супер система", губе основне
људске атрибуте, АЛИ и они су људи. Има и код њих "разних", па и много већих
русофила од нпр. мене. Тај део америке (доста "пионирски" и доста дечије наиван) је
у дебелом запећку, од ових психопата који ваљају нове светове.

Шта код руса неваља?

Ето на пример "њихова" концепција из 196..., мегаломанија. Наиме поучени
Стаљином тих година су градили све мегаломанско: подморнице, глобалне системе,
флоту (нпр: Бојни крсташ је нова класа бојног брода уведена после поринућа Кијева.
Та неман, је натерала амере да врате из масти 17 бојних бродова и да се надају
ничему... А после су дошле и Креста, Кара, Лењинград). Укратко пред распад СССР
је био таква вавилонска кула да је то неописиво, срећом прошло је. Сада се враћају
на оно што јесу: "Мобилни у СВИМ сегментима". Има таквих "прича" заиста много.

И да наведем, да су ми бродови такође (ретка) пропратна појава, па тако не знам за
те хаварије на подморницама, али неделим твоје мишљење (или знање) да су оне
"технички плафон". Укратко, ко колико има хаварија не знам, али Тајфун сигурно није
(бар мени на око) нешто превише величанствено. Једноставно превелик је и са
обзиром да руси "немају" концепцију нуклеарног удара са подморница, промашен
(по мени). Подморнице јесу збијена технологија, али ни близу колико нуклеарне
ракете, ракете уопште, летелице, космос.

А што је најбедније, амери са њиховим супермен причама, праве од деце у свету
нека кењкала, која ће рећи: "Све је узалуд у рату са таквом силом."
Е да су бар сила, него група психо наказа и ваљачи прича за незналице.
Свако наиме гледа да крије оно где је јак у обрачуну, а они обрнуто. Дижу себе, а
русе који су екстра опасни, спуштају. То им је једини начин да побеђују, тако што те
терају да сам себе поразиш.

Гледам нашминкане малоумнике како склапају бизнисе са русима, очекују ваљда
да су они ко у филмовима. Да видиш чуда кад се бизниса склопи! Рус ту неће
испасти магарац, а сви заје*и су могући...

И ZRNANS83 прича како су руси јефтини, ниси пријатељу у праву. Веома су свесни
колико њихови производи вреде и до у микрон знају шта могу да траже и од кога.
Њихова "опрема" је (нпр) увек била бар два пута скупља од данпинг и ФОРСИРАНЕ
западне, али ставиш руско и (нпр) француско на вагу и све ти је одмах јасно.
Примера за то има толико много, али нешто морате и сами да тражите. Успут, заиста
се трудим да бар оно што "ЈНА" није посебно крила изнесем. Таман посла да причам
(то ако радим нагласим) оно што никако неможете наћи у "некој" литератури.

Велики поздрав свима!

:think::think::think::think::think::think::think::think::think::think::think::think::think:
Koliko se ja ovaj sjecam,podmornice koriste sonare a oni malo drugacije rade u odnosu na radare.Mislim radarci ne odredjuju ciljeve na osnovu fonicnosti.....:think::think:
Dragi kolega zao mi je da Vas krljam ovde pred svima, ali ako sam morao da Vam skrenem paznju na postojanje krilatih protivbrodskih raketa,nemam srca da to radim i za radare.Zato kao sto ste i sami naveli pcelarstvo,vinarstvo,stocarstvo je puno bolje nego baviti se radarima kao utehom sto niste vise na podmornici.
Ne zamerite ali radije bih da sa Vama da popijem super slatku kafu nego da ukazujem na greske.

Ma sonar-radar sve je to jedno te isto...Kao i recimo Mladenovac i Milanovac,Ivica i Marica....
:banovati:Sto nisam neki super hiper moderator,zalepio bih mu takav ban da se pusi....:dash::dash::dash:sonar-radar,sonar-radar....heh:rotf:

ajde se malo raspitaj gde je vise bilo poginulih, u havarijama cijih podmornica ? na ruskim podmornicama je bila samo jedna havarija, i to pomenuti kursk, koji nije ni blizu poslednja rec tehnike. porediti rusku i americku mornaricu nema smisla, ali porediti ruske podmornice sa americkim , takodje nema smisla! americka klasa ohio kasni za ruskim podornicama tipa Typhoon za jedan veci hladni rat! deplasman ohio je 18 750 tona, ruski typhoon ima deplasman od 30 000 , osim toga je brza, ima vecu autonomiju plovidbe, mnogo dublje moze da zaroni, i onda naj bitnije, naoruzanje :-) e tu stvarno ne mogu da se porede!

koliko je rusija imala nesreca na nosacima aviona ? niti jedan, a americki je gotovo odleteo u vazduh kada se slucajno lansirala raketa za aviona koji je bio na pisti! znaci zakljucak je da rusi imaju bolje nosace aviona ??? pa nece biti bas tako!

Ovo sto si napisao ni sam neverujes,ali to je jace od tebe volis konflikt
Udrobis sve u poparu i to kao treba da odaje neko znanje.
Samo jedna ruska podmornica potonula???????Kursk ni iz bliza rec tehnike?Rusi ,nosaci aviona,mnozina.Svaki put kad procitam neki tvoj post pomislim da cu ostetiti vid.Dodje mi da se preventivno obesim.
Ne zasluzujes odgovor ali procitaj odgovor Svrljigu@

Poslednja izmena:
I oni su vidjeli na radarau avion i raketu koja ih je pogodila.

Samo što je sistem greškom raketu prepoznao kao prijateljsku.

:rotf::rotf::rotf:Isecak iz knjige o pomorstvu:
"Postoje dve vrste raketa:
a)prijateljske;
b)neprijateljske.
Namena svakog sistema odbrane je unistavanje neprijateljskih projektila i raketa i DOPUSTANJE prijateljskim da slobodno dejstvuju po zivoj sili i tehnici.
Sistem se posebno podesava za prepoznavanje prijateljskih raketa...:klap::klap::dash::dash::rtfm::banovati:

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Pa ruje i same ne zanju koliko podmornica imaju,u svakom slucaju daleko vise od amera.
U tome je i cela poenta-ameri imaju nosace aviona jer su oni svetski policajci i njihova strategija je ofanzivna.Ruska strategija je defanzivna i zato imaju veliki broj podmornica i samo jedan jedini nosac.Koliko god da imaju havarija na podmornicama je logicno i vrlo malo u odnosu na broj podmornica koje poseduju
Ljudi da sam znao da cete se ovoliko pokrviti oko Nato -ruskih odnosa nebih ni otvarao ovu temu.
Zelja mi je bila da pomenem taj jedini ruski nosac jer mislim da zasluzuje paznju,ali posto smo mi srbende navali po svojima.....

Postovani,vi kao profesionalac treba li bi znati da kvantitet ne nadomescuje kvalitet.
Kao profesionalac bi takodje trebali znati da Rusi koriste masovnost jer im ljudski zivoti sopstvenih gradjana,vojnika ne znace mnogo.Koliki je bio odnos unistenih T34 da bi se unistio jedan nemacki tenk?Tako isto i sa svim ostalim. Zrtvovace jer imaju vise nego drugi,na kraju ce tim sa duzom klupom pobediti,oni.
Nebih rado bio u takvoj armiji,a vi?

Ne zamjream kolega. sve u rok službe.

Dakle što se tiče sonara i radara, razlika je samo u mediju. Princip rada kod jednog i drugog je isti. Pitanje je glasilo "Koliko NISKO treba da leti Tu-95 pa da ga nevide na radaru?" Nisam pitao "Koliko DUBOKO" tako da nevidim niti jedan razlog za mješanje sonara i ostalih sredstava hidrolokacije u ovu priču. Radio sam i na radaru i na sonaru tako da znam kolika je razlika (bolje rečeno sličnost) između njih, jesi li ti ikad sjeo za pult sonara pa da možeš tvrditi da rade "malo drugacije rade u odnosu na radare".

Što se raketa tiče i dalje si u krivu.

Hajde prvo da raščistimo jedan detalj, pa da nastavimo priču o raketama.

Posjeduju li krstareće rakete u svom sistemu za samonavođenje mogućnost praćenja pokretnih ciljeva?

Kad utvrdimo činjenično stanje po ovom pitanju možemo da nastavimo priču o raketama i razlici između krstarećih i protivbrodskih raketa bilo da su krilate ili ne.

Svrljig@
Nuk.podmornice i te kako su vrhunac tehnike.Naveo si rakete,pa treba ukomponovati gomilu detalja da bi jedna nuk.podmornica bila funkcionalna.Od samog okruzenja i uslova u kojima operira,do lansiranja raketa.Koliko drzava je u stanju da napravi tako nesto na stranu kostanje?
Ovo su samo krupniji dogadjaji
11.4.1968. diesel USSR K-129 Golf klasse potponula sa 80mornara
Azori 1968 USS Scorpion (Americka) Atomska podmornica,potonula sa 99 mornara
06.10.1986. Bermuda Atomska podmornica K-129 Yankee-I-klasse potonula tri poginula i16 raketa SS-N-6
Nordkapbecken bären inseln (ostrva medveda)07.04.1989. K278 "kosmsmolez"
Mike klasse,potonula sa 42 mornara
12.8.2000kursk 118 mornara
30.08.2003.Na putu za unistenje atomska podmornica K159 potonula u Berencovom moru sa devet clanova posade.
izvor Deutsche welle 05.08.2005
Po Strumffirer-u izgleda da Rusi imaju u odnosu na Amerikance otprilike 7 puta vise plovila jer odnos nesreca otprilike tako izgleda???????:think:
Svrljig@mozda Rusi prave "bolje",ali tehnicku "superiornost"nadoknadjuju ljudskim zivotima na sopstvenoj strani.Ima se moze se;)
Pozdrav

Postovani,vi kao profesionalac treba li bi znati da kvantitet ne nadomescuje kvalitet.
Kao profesionalac bi takodje trebali znati da Rusi koriste masovnost jer im ljudski zivoti sopstvenih gradjana,vojnika ne znace mnogo.Koliki je bio odnos unistenih T34 da bi se unistio jedan nemacki tenk?Tako isto i sa svim ostalim. Zrtvovace jer imaju vise nego drugi,na kraju ce tim sa duzom klupom pobediti,oni.
Nebih rado bio u takvoj armiji,a vi?

Kad pomenu kvalitet i T-34 i nemacki tenk.Pa upravo je t-34 i dosao glave nemackom zato sto je ovaj bio kvalitetniji i savrseniji ali to iziskuje duze vreme proizvodnje,a samim tim i manji broj na bojistu.
A nije samo T-34 bio losiji od nemaca,Sta je sermanom?Sto njega nisi uzeo u razmatranje.Koliko se ja secam to je americki tenk koji se nesto i nije pokazao u borbi,ali je brojnoscu to nadomestio.
Pa nije bez veze ona narodna "dva losa ubise Milosa",
Samo mi reci koja to drzava toliko vodi racuna o zivotima vojnika?
Vojnik ti je potrosna roba ma koliko to zvucalo surovo ali je tako od kad je sveta i veka.
Da je nekoj drzavi stalo do zivota vojnika ne bi ni bilo ratova a samim ti ni vojske...

Ne zamjream kolega. sve u rok službe.

Dakle što se tiče sonara i radara, razlika je samo u mediju. Princip rada kod jednog i drugog je isti. Pitanje je glasilo "Koliko NISKO treba da leti Tu-95 pa da ga nevide na radaru?" Nisam pitao "Koliko DUBOKO" tako da nevidim niti jedan razlog za mješanje sonara i ostalih sredstava hidrolokacije u ovu priču. Radio sam i na radaru i na sonaru tako da znam kolika je razlika (bolje rečeno sličnost) između njih, jesi li ti ikad sjeo za pult sonara pa da možeš tvrditi da rade "malo drugacije rade u odnosu na radare".

Što se raketa tiče i dalje si u krivu.

Hajde prvo da raščistimo jedan detalj, pa da nastavimo priču o raketama.

Posjeduju li krstareće rakete u svom sistemu za samonavođenje mogućnost praćenja pokretnih ciljeva?

Kad utvrdimo činjenično stanje po ovom pitanju možemo da nastavimo priču o raketama i razlici između krstarećih i protivbrodskih raketa bilo da su krilate ili ne.

Dragi kolega, radar i sonar mozda rade na slicnom principu,mozemo da zazmurimo pa da kazemo i na istom osim jedne stvari-radarac ne koristi komponentu fonicnosti da na osnovu nje odredjuje o cemu se radi,da budem precizniji nije mu potreban onaj cika koji na osnovu iskustva i boje tona koje cuje odredjuje o cemu se radi i jos jedna bitna stavka radar radi samo u aktivnom rezimu, postoje i pasivni ali se takvi mogu izbrojati na prste.Mozda se nisam strucno izrazio ,ali ako ste bili na radaru (kazete da jeste),mada po komentaru bih zakljucio da je to bilo pre dosta vremena,nadam se da ste shvatili na sta sam hteo da Vam ukazem.

Sto se tice rada krstarecih raketa i njihovom sistemu vodjenja i samonavodjenja sve sam Vam rekao onim linkovima koje izgleda niste hteli da citate.

Kad pomenu kvalitet i T-34 i nemacki tenk.Pa upravo je t-34 i dosao glave nemackom zato sto je ovaj bio kvalitetniji i savrseniji ali to iziskuje duze vreme proizvodnje,a samim tim i manji broj na bojistu.
A nije samo T-34 bio losiji od nemaca,Sta je sermanom?Sto njega nisi uzeo u razmatranje.Koliko se ja secam to je americki tenk koji se nesto i nije pokazao u borbi,ali je brojnoscu to nadomestio.
Pa nije bez veze ona narodna "dva losa ubise Milosa",
Samo mi reci koja to drzava toliko vodi racuna o zivotima vojnika?
Vojnik ti je potrosna roba ma koliko to zvucalo surovo ali je tako od kad je sveta i veka.
Da je nekoj drzavi stalo do zivota vojnika ne bi ni bilo ratova a samim ti ni vojske...

Serman i nije mogao doci u sukob sa Nemackim tenkovima,gde?Kad su se saveznici iskrcali 1944e sve je cistila avijacija.Jedina prilika da Nemci upotrebe oklop su Ardeni.Razvedrilo se,dosao Paton a i avijacija je mogla da dejstvuje.Kako je onda moguce takvo poredjenje?
Prednost Rusa je oduvek unifikacija,nista neprave komplikovano.Jel ti poznato koliko je Rusa platilo glavom Staljinovu zelju da prvi udju u Berlin,a usli bi kako god okrenes prvi?
Vojnika malo ko stedi,jeste potrosna roba,ali Nemci su stedeli svoju pesadiju,oslanjali su se na tehniku.Amerikanci su stedeli svoju pesadiju.Zasto je na Iwo Jima poginulo 21000 Japanaca a 7000 marinaca.Kad naidju na otpor marinci angazuju tehniku,dodje tenk sa bacacem plamena i kraj price.Kod Rusa i kod NAS juris ,ura.
Kod koga nema masovnih jurisa na utvrdjene linije taj stedi svoje vojnike,ili mozda gresim?

Vojnika malo ko stedi,jeste potrosna roba,ali Nemci su stedeli svoju pesadiju,oslanjali su se na tehniku.Amerikanci su stedeli svoju pesadiju.Zasto je na Iwo Jima poginulo 21000 Japanaca a 7000 marinaca.Kad naidju na otpor marinci angazuju tehniku,dodje tenk sa bacacem plamena i kraj price.Kod Rusa i kod NAS juris ,ura.
Kod koga nema masovnih jurisa na utvrdjene linije taj stedi svoje vojnike,ili mozda gresim?

A sta ono bi sa danom D?
I samo su tako izginuli na Iwo Jimi i nigde vise?
I sto su onda bacili atomke na Japan?
A mozda sam i to gledao u filmu da je razlog za atomske bombe veliki broj izginulih americkih vojnika?
A da onda su se dosetili i izmislili Ramba i on je pobio sve ruske i ostale neprijateljske vojnike.:super:

Izvini a sta bese sa onom pricom -jurili se Paton i Romel po Africi?
Da nisu mozda pravili kule od peska?
A mozda sam ja to gledo na filmu?

Kako se zavrsio film,Romel na belom Tigru ulazi u Kairo?Zna se ko je pobegao iz Afrike
Ne bi trebali da spominjemo takva poredjenja jer neodslikavaju pravu sliku na terenu.Moja je greska sto sam spomenuo Ardene ali pravog sudara oklopa izmedju Amerikanaca i Nemaca nije bilo ili gresim?
Samo na osnovu tvoje price Rusi imaju mnogo vise podmornica pa imaju mnogo vise havarija dosli smo dovde.Rusi nestede na zivotima sopstvenih vojnika i to je fakat svidelo se to nekom ili ne.
Cao do nekog drugog puta.Smisli opet neku vrcavu temu pa da se palimo
Pozdrav

Back