Normalni izbori?

Stojkov Menidjer

Stara legenda
Poruka
75.396
Često čujem floskulu "da izborni proces nije pošten"
Obzirom da sam jednom bio član glasačkog odbora poznato mi je sledeće:

- nema glasanja bez važećeg dokumenta lična karta ili pasoš
- nema glasanja sa tuđim dokumentima (domaćin odlučuje za suprugu i makanju koju on lično pravio)
- može da bude više upisanih glasača ali manje listića u kutiji (pocepao, pojeo sa jogurtom) ali ne i obrnuto
- na glasačkom mestu učestvuje nekoliko stranaka pa da te sve izbace samo javiš za neregularnosti
- pare brzo legnu

E sad...
Meni nije jasno šta je problem?
Na onim traženim izborima, kad je bila gužva za glasanje, opozicija je krivila Bosance iako je Đilas recimo pravio "bugarski voz" i tvrdio da mu fale glasovi? Sad iz kog vagona ja ne znam, a valjda Bosanac može glasovat ako ima "dvostruko" državljanstvo samo ne može HR Putovnicu da priloži. Šuškalo se i o izmišljenim dokumentima gde su članovi glasačkog mesta "neke videli prvi put u životu" mada ovolika novogradnja i kupoprodaje stanova ni ja ne znam više u rodjenoj zgradi ko je podstanar a ko nov vlasnik svi nešto ko šušumige proleću po zgradi bez "dobar dan" ko nekad.

Naravno, bilo je dosta navodnih glasača iz trafo stanice što je bolje nego da su došli sa groblja kao ranije.

Međutim, meni i dalje nije jasno šta je problem?
Jedni viču da nije pošteno a drugi tvrde da njih neće niko normalan da glasa?

Istina je obično negde između pa BiH voleo da zajedno porazgovaramo o tom između ako nemate ništa protiv?

Takodjer se nadam da nije bilo slovnih grešaka i automatskog popunjavanja od stupidphone-a koji zna šta sam hteo da napišem.

Dakle napisao sam ako nemate ništa protiv a ne proliv.

Normalni izbori nisu samo izborni proces, vec mnoooooogo siri drustveni kontekst; normalni izbori su moguci samo u normalnom drustvu.

Normalno drustvo je ono gde ne postoji jedan centar koji kontrolise i reketira 80-90% domaceg kapitala.

Bukvalno 'samo' to.

Znaci ako ima jedan centar koji svake sekunde svakog dana kontrolise i reketira 80%+ domaceg kapitala, tu su normalni izbori nemoguci.

Normalni izbori nisu samo izborni proces, vec mnoooooogo siri drustveni kontekst; normalni izbori su moguci samo u normalnom drustvu.

Normalno drustvo je ono gde ne postoji jedan centar koji kontrolise i reketira 80-90% domaceg kapitala.

Bukvalno 'samo' to.

Znaci ako ima jedan centar koji svake sekunde svakog dana kontrolise i reketira 80%+ domaceg kapitala, tu su normalni izbori nemoguci.
Koliko je meni poznato u Americi nije baš sjajna situacija.
Ako radiš kod "demokratskog poslodavca" onda moraš da glasaš "demokrate" kako bi pojačao šanse da firma opstane a isto tako ako radiš kod "republikanskog gazde" nećeš dobro proći ako mlataraš uslikanim glasačkim listićem kako si zaokružio "demokratu gazdi u inat", jes da gazda neće propasti ali nećeš imati priliku da radiš trećerazredni posao a demokrate traže samo ove sa diplomom a republikanci imaju realne firme a ne fiktivne za pranje para.

E onda se oni "sete" tako tih nekih afro-istočnjačko-lgbt zajednica i društava ljubitelja mrmota...

- nema glasanja sa tuđim dokumentima (domaćin odlučuje za suprugu i makanju koju on lično pravio)
- može da bude više upisanih glasača ali manje listića u kutiji (pocepao, pojeo sa jogurtom) ali ne i obrnuto
- na glasačkom mestu učestvuje nekoliko stranaka pa da te sve izbace samo javiš za neregularnosti
- pare brzo legnu

E sad...
Na onim traženim izborima, kad je bila gužva za glasanje, opozicija je krivila Bosance iako je Đilas recimo pravio "bugarski voz" i tvrdio da mu fale glasovi? Sad iz kog vagona ja ne znam, a valjda Bosanac može glasovat ako ima "dvostruko" državljanstvo samo ne može HR Putovnicu da priloži. Šuškalo se i o izmišljenim dokumentima gde su članovi glasačkog mesta "neke videli prvi put u životu" mada ovolika novogradnja i kupoprodaje stanova ni ja ne znam više u rodjenoj zgradi ko je podstanar a ko nov vlasnik svi nešto ko šušumige proleću po zgradi bez "dobar dan" ko nekad.

Naravno, bilo je dosta navodnih glasača iz trafo stanice što je bolje nego da su došli sa groblja kao ranije.

Istina je obično negde između pa BiH voleo da zajedno porazgovaramo o tom između ako nemate ništa protiv?

Takodjer se nadam da nije bilo slovnih grešaka i automatskog popunjavanja od stupidphone-a koji zna šta sam hteo da napišem.

Mozda postojeci izborni proces i nije neposten, ali isto tako nije zapravo demokratski i vrlo je nakaradan tako da moze da bude posten kolko hoćeš, a da pritom ne bude dobar. Pošto već pitaš sta nije u redu, onda ces morati malo da se potrudiš i da razmisliš zašto je naš sistem takav kakav jeste. Možda ti se ukažu neki odgovori i razlozi zasto dobra polovina birackog tela godinama ne bira nikog. A poštenje u politici pogotovo ove drzave je stvar koju ladno mozes da bacis u kanalizaciju odma.

Mozda postojeci izborni proces i nije neposten, ali isto tako nije zapravo demokratski i vrlo je nakaradan tako da moze da bude posten kolko hoćeš, a da pritom ne bude dobar. Pošto već pitaš sta nije u redu, onda ces morati malo da se potrudiš i da razmisliš zašto je naš sistem takav kakav jeste. Možda ti se ukažu neki odgovori i razlozi zasto dobra polovina birackog tela godinama ne bira nikog. A poštenje u politici pogotovo ove drzave je stvar koju ladno mozes da bacis u kanalizaciju odma.
A valja malo razmisliti koliko su i glasači fer i pošteni?

Svako ko je dobio posao preko stranke neće rizikovati da doživi stranačku odmazdu ako druga opcija pobedi.
Znamo da je javni sektor posebno brižan i emotivan.

U ruralnim krajevima za istovar kamiona moraš da budeš član stranke da bi dobio čast da iskipuješ šleper svojim rukama na normu a ne po toni kao u SFRJ nekada...
Zato na selima kažu: "glasaću te kad dobiješ vlast"

Zatim su tu razne stranačke firme koje su ostvarile "brzu dobit" kroz "izradu sajtova" ili "savetodavne usluge".
U takvim firmama moraš da paziš i šta pričaš i šta pišeš....
Nema milosti...

Koliko je meni poznato u Americi nije baš sjajna situacija.
Ako radiš kod "demokratskog poslodavca" onda moraš da glasaš "demokrate" kako bi pojačao šanse da firma opstane a isto tako ako radiš kod "republikanskog gazde" nećeš dobro proći ako mlataraš uslikanim glasačkim listićem kako si zaokružio "demokratu gazdi u inat", jes da gazda neće propasti ali nećeš imati priliku da radiš trećerazredni posao a demokrate traže samo ove sa diplomom a republikanci imaju realne firme a ne fiktivne za pranje para.

E onda se oni "sete" tako tih nekih afro-istočnjačko-lgbt zajednica i društava ljubitelja mrmota...

Ha ha ha ha americki sistem se tek graniči sa ludilom, na svu srecu svodi se samo na izbor predsednika tako i najgluplji zna sta moze da bira.

A valja malo razmisliti koliko su i glasači fer i pošteni?

Svako ko je dobio posao preko stranke neće rizikovati da doživi stranačku odmazdu ako druga opcija pobedi.
Znamo da je javni sektor posebno brižan i emotivan.

U ruralnim krajevima za istovar kamiona moraš da budeš član stranke da bi dobio čast da iskipuješ šleper svojim rukama na normu a ne po toni kao u SFRJ nekada...
Zato na selima kažu: "glasaću te kad dobiješ vlast"

Zatim su tu razne stranačke firme koje su ostvarile "brzu dobit" kroz "izradu sajtova" ili "savetodavne usluge".
U takvim firmama moraš da paziš i šta pričaš i šta pišeš....
Nema milosti...

Vazno je razmisliti! Pa makar i ne ubo suštinu krljavosti.

Direktori JKP koji su došli preko SNS-a još uvek su u v.d. statusu, i biće preletača.

Niko neće otpustiti zaposlenog koji dobro radi svoj posao, ni onoga koji zna da radi svoj posao.

Što se tiče izbora, u junu prošle godine, bilo je previše birača koji su glasali van biračkog mesta ( kod kuće ).
Na jednom BM koje pripada opštini Voždovac bilo je 113 birača koji su glasali van biračkog mesta. To je bilo biračko mesto sa najvećim brojem birača koji su glasali van biračkog mesta.

Da bi izbori bili slobodni, potrebno je da su mediji nezavisni i profesionalni ( da ne budu ni kao RTS i Pink, ni kao N1 i Nova ).

MUP mora da sredi svoje baze sa podacima građana, mislim konkretno na adrese. Tu i građani moraju da se aktiviraju. Ne možeš da budeš na adresi na kojoj si bio, npr podstanar a da sada stanuješ u svom stanu, na drugom kraju grada.
Ako si prodao stan na Paliluli i kupio npr na Zvezdari, moraš da promeniš prebivalište.

Kada neko iz porodice premine u inostranstvu, ili van svog mesta prebivališta, porodica te osobe bi trebala da pošalje opštini mejl, sa skeniranim izvodom iz matične knjige umrlih, ili da pošalje pismo ili da dođe lično u opštinu, kod referenta za vođenje biračkih spiskova.

Tako može da se sredi birački spisak, da bude 90-95 posto ažuriran. Ne može da bude 100 posto ažuran jer se birački spisak, po važećem rokovniku RIK-a zaključava 15 dana pre izbora.
Za tih 15 dana, neko se venča i promeni prezime, neko promeni stan, neko umre, pa zato nikada nećemo imati ažuran 100 posto birački spisak.

I oni koji su u inostranstvu, a nisu tražili otpust iz državljanstva Srbije i dalje su u biračkom spisku, ali..ukoliko žele da glasaju na predsedničkim i parlamentarnim izborima u Srbiji, treba da zovu svoj konzulat, da odu u konzulat ili pošalju mejl sa zahtevom da budu upisani u poseban birački spisak za inostranstvo.

Pored slobodnih medija i ažurnog biračkog spiska, neophodno je da vladajuća stranka ne vrši pritisak i ucenjuje zaposlene u državnim ustanovama, ne sme da preti ljudima koji su korisnici socijalne pomoći i ne sme da kupuje birača za 10-50 evra.

Kad budemo imali slobodne medije, ažuran birački spisak, kad prestanu pritisci i ucene, kad prestane kupovina glasova, tada ćemo imati normalne, slobodne, demokratske izbore.

Poslednja izmena:

- pare brzo legnu

E sad...

Bez uvrede ali vidi se da imas problem sa kompleksnijim zakljuccima.
Inace bi znao da je tvoj biracki odbor samo jedan od hiljada.
Ne kradu se glasovi na birackomo mestu nego tokom transporta do gradskog birackog odbora.
Ne krade se svuda nego gde se moze.

Itd itd.

Poslednja izmena od moderatora:

Dobro čuješ i istinito čuješ.

Krađa se dešava na više načina.

Prvi je kontrolom medija. Slobodni mediji su ućutkani a režimski se satiru od propagande i satanizacije opozicije. Kad si mogao da vidiš dijalog ili sučeljavanje stavova na državnim frekvencijama? To je ukinuto još pre 12 godina. Slobodni mediji su preduslov demokratije, kako ćeš da glasaš za različite opcije ako ih ne vidiš.

Drugi način varanja je preko promene prebivališta. Pa se organizuje prevoz desetinama hiljada ljudi kako bi glasali.

Treći način je preko ucenjivanja. Pa u manjim sredinama imaš batinaše koji kontrolišu ko je sve izašao na izbore i za koga je glasao, ako ne uradiš kako ti se kaže, i cela tvoja porodica ne glasa za koga već treba, onda trpiš odmazdu lokalnih moćnika. A to je u mali sredinama veliki problem, pa počnu da ti se dešavaju razne "čudne stvari", da izgubiš posao, izbace ti dete iz vrtića, ne dobiješ neku subvenciju za poljoprivredu, dođe ti inspekcija i zatvori lokal jer nađu neku bezveznu sitnicu... i tako...

obzirom da idem na glasanje poznato mi je da sam dva poslednja puta glasao a nisu mi tražili ličnu kartu
Druže. ja sam bio predstavnik "KPJ Joška Broz"
Kolega koji je radio prvu smenu mi je dao jasne direktive
Bili smo zaduženi za prvu proveru, odmah kod vrata
Iako su nam se ostali rugali i nisu hteli da podele višak sendviča rekli smo im da su svi nastali od nas i da su stipse za sendviče iako pričaju "kako brinu za narod a pali na prvom oportunizmu"
To kako su vodili svoje knjige aljkavo videlo se kod brojanja.
Samo je naša knjiga bila kompletna - u ostalim kako bi kod koga falio neki glasač proveravali bi u našoj KPJ koja je bila bez greške, ažurna i uredna.
Toliko o tome kad se na nekom mestu nadje nesposoban preko stranke da uradi najjednostavniji posao.
Pazi, sedimo ko debili a oni ne traže potpis nego samo daju listić....
Na kraju su i dobili rezultat da je bilo više listića nego glasača, brojali i upisane i listiće dva puta.
Kolega iz prve smene se vratio i rekao "pusti ih da se malo znoje sad, ja ću da ih natrljam"
Kada je uzeta KPJ knjiga i pročitano koliko je njih glasalo sve se slagalo u broj listića uključujući nevažeće.
Bili smo precizni ko Vatikan.

Da li vam je sada jasno kako rade po institucijama?

Druže. ja sam bio predstavnik "KPJ Joška Broz"
Kolega koji je radio prvu smenu mi je dao jasne direktive
Bili smo zaduženi za prvu proveru, odmah kod vrata
Iako su nam se ostali rugali i nisu hteli da podele višak sendviča rekli smo im da su svi nastali od nas i da su stipse za sendviče iako pričaju "kako brinu za narod a pali na prvom oportunizmu"
To kako su vodili svoje knjige aljkavo videlo se kod brojanja.
Samo je naša knjiga bila kompletna - u ostalim kako bi kod koga falio neki glasač proveravali bi u našoj KPJ koja je bila bez greške, ažurna i uredna.
Toliko o tome kad se na nekom mestu nadje nesposoban preko stranke da uradi najjednostavniji posao.
Pazi, sedimo ko debili a oni ne traže potpis nego samo daju listić....
Na kraju su i dobili rezultat da je bilo više listića nego glasača, brojali i upisane i listiće dva puta.
Kolega iz prve smene se vratio i rekao "pusti ih da se malo znoje sad, ja ću da ih natrljam"
Kada je uzeta KPJ knjiga i pročitano koliko je njih glasalo sve se slagalo u broj listića uključujući nevažeće.
Bili smo precizni ko Vatikan.

Da li vam je sada jasno kako rade po institucijama?
Nismo ni sumnjali :lol::lol:

Ti prvi izbori su mi ostali u sećanju pogotovo predstavljanje "Matematičke Stranke"
Došli likovi na TV predstavljanje i rekli:
"Nauka je dokazala da koristimo 3% mozga, ako mi dodjemo na vlast koristićete ga 100%"
:rotf:

Narod ih se uplašio i tih "100%" doživeo kao pretnju.
Medjutim danas mora da koristi mozak "200%" da bi preživeo iako ovi koji ga vode nisu nikakvi matematičari....
:kafa:

Back