Quantcast

Њу Ејџ

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.144
Nju Ejdž? пише: Jan Vareca

Nju Ejdž ("Novo doba", New Age) nije ništa novo. To je moderno probuđenje (oživljavanje) starih paganskih religija i tradicija. To je mešavina: istočnjačkog misticizma, hrišćanstva, moderne filozofije i psihologije, nauke, naučne fantastike i kontra-kulture pedesetih i šestdesetih godina prošlog veka. Nju Ejdž je kombinacija nekih naučnih činjenica, raznih duhovnosti i mnogih sujeverja - za svakoga ima po nešto. Zbog svega ovoga to ga čini veoma popularnim.

Dakle, Nju Ejdž se ne može nazvati nekakvom novom religijom, jer je u stvari reč o jednom pokretu, o jednoj naročitoj filozofiji, koja se uvlači u sve religije, tradicije i društva. Niko ne zna kada je Nju Ejdž tačno nastao i ko je začetnik ovog pokreta, jer je očigledno da se ova ideja razvijala više decenija, možda i vekova.

Uprkos velikoj popularnosti, veoma je teško definisati šta je Nju Ejdž. Pošto on u sebi obuhvata sva verovanja, rituale, religije, kultove, sekte... Ipak, Nju Ejdž ima neka karakteristična tvrđenja (učenja) iz kojih se može zaključiti o čemu se tu ustvari radi.


SEDAM GLAVNIH UČENJA NJU EJDŽA

1. Isus nije bio i nije jedini Spasitelj, i on nije Bog.

2. "Bog" nije osoban, bog je viša kosmička energija.

3. Čovek je sam bog, jer ga nosi u sebi - on je stvoritelj "sila". Čovek već poseduje božanske sile i moći, ali je potrebno da postane toga svestan - "probuđen za tu činjenicu".

4. Čovek treba da traži i sledi duhovna vođstva direktno od duhova.

5. Sve religije i verski učitelji uče isto i imaju jedan cilj. Sve religije su istinite i verodostojne.

6. "Drevna mudrost" Vavilona, Egipta i Grčke - ne Biblije - to je temelj sve istine.

7. Greh i zlo ne postoji. Mir i ljubav su konačna stvarnost.


****************************

1. Isus nije bio i nije jedini Spasitelj, i on nije Bog.


Mnogi hrišćani misle da svi razmišljaju poput njih kada se misli ili govori o Hristu. Za hrišćane On je jedinorođeni Sin Božiji i jedini Gospod i Spasitelj. Međutim, za pristalice Nju Ejdža On je samo jedan od mnogih duhova ili jedan od mnogih spasitelja koji su se pojavili u čovečanstvu.

Nju Ejdž prihvata Hrista kao jednu od mnogih reinkarnacija avatara. On je samo glasnik, poslat od viših duhova, da bi doneo ljudima učenje i duhovno otkrivenje. Nju Ejdž prihvata i Budu, i Muhameda i Konfučija i Isusa i mnoge druge kao ravnopravne i identične "spasitelje" čovečanstva.

2. "Bog" nije osoban, bog je viša kosmička energija.

Sve stvari, uključujući i čoveka obrazuju JEDNO - takozvani "sveopšti um" ili "izvor", "sveopšte biće", "kosmičku svest", "sveopšte prisustvo", "energiju", "unutrašnji glas", "višu svest", "intuiciju".

Bog je dakle neosobna energija, sila, koja je prisutna u svim stvarima i bićima (i u čoveku). Bog može biti shvaćen ili nazivan kao: on ili ona, majka ili otac, bog ili boginja. Naravno ovo što Nju Ejdž pristalice veruju o Bogu, nije Bog kakvog ga predstavlja i opisuje Biblija - ne dajte se zavesti. Većina Nju Ejdž učitelja naučava, da "majka Zemlja", sunce i zvezde, kao i cela priroda može biti obožavana kao Bog.

3. Čovek je sam bog, jer ga nosi u sebi - on je stvoritelj "sila". Čovek već poseduje božanske sile i moći, ali je potrebno da postane toga svestan - "probuđen za tu činjenicu".

Nju Ejdž pokret u velikoj meri teži za supernaturalizmom (nadprirodnim), i on ga pripisuje stvorenjima, ne Stvoritelju (vidi Rimljanima 1:22-24). Njihovo razmetanje idejom "ja sam bog" je veoma privlačno za čovekov ego i za njegovu glad za sticanjem natprirodnih moći. Zar to nije ona stara priča iz Edenskog vrta, kada đavo obećava Evi: "Bićete poput Boga".

Jedan od ciljeva Nju Ejdž pokreta je da izazove ljude na pobunu protiv istinitog Boga Biblije i da ubedi svoje pristalice da su oni božanstva. Jednom kada Satana posadi seme ove opake jeresi u čovekov um, on je dobio bitku. Taj čovek će se onda sve više i više otvarati princu tame i služiti mu, ne bi li stekao još veće moći i - nahranio svoj ego. Osoba sa ovakvom zbrkom u umu uradiće sve šta se od nje traži, pa čak i drugima ili sebi oduzeti život, radi cilja "višeg prosvetljenja", što tako često možemo videti u nekim sektama i kultovima. Čim čovek prihvati satanine "istine", Satana dobija automatsko pravo na njegov život i postaje njegov gospodar.
4. Čovek treba da traži i sledi duhovna vođstva direktno od duhova.

Sticanje nekih natprirodnih znanja i moći je uvek privlačan mamac okulta. Čovek želi imati, ili iskusiti, moć koja je po poreklu duhovna i natprirodna - ne ovozemaljska. Čovek ne želi slušati šta Bog ima da mu kaže, već želi dobiti informacije od nekoga ko "zna", tako da pribegava: spiritizmu, tarot kartama, hiromantiji, magiji, astrologiji, NLO i drugim okultnim praksama koje mu služe kao kanal za povezivanje sa natprirodnim - "višim duhovima".

Želja za upoznavanjem natprirodnog je Bogom dana želja u svakom čoveku. Ona se nalazi u nama iz tog razloga što mi u sebi nosimo Njegovu sliku i imamo potrebu za Njime. Ova želja je u nama iz tog razloga da bi nas podstakla na traganje za Njim - da mu se ponovo vratimo. Satana se trudi da ovu želju izokrene u svoju korist, i čoveka uz pomoć nje što više udalji od Boga.
5. Sve religije i verski učitelji uče isto i imaju jedan cilj. Sve religije su istinite i verodostojne.

Glavna Satanina taktika u protivljenju Bogu, nije da propagira ateizam, već religiju; ne da dokazuje da Bog ne postoji, već da učini da kao bog bude obožavano nešto drugo, a najviše on sam.

"Došao sam da uspostavim novu religiju", kaže za sebe tzv. gospodar Maitreja (Maitreya), "došao sam da učim putu samo-ispunjenja". Tako on nudi ljudima nešto što nije ni religija, ni ideologija, on nudi korist onima koji su religiozni, ali i onima koji to nisu - za svakog po nešto. Dalje on govori: "Ja sam vam došao kao lopov u noći, tako da vi sada niste uzbuđeni zbog toga. Ali, polako, kako ćete postajati svesni, moći ćete da 'svarite' ono što ste 'pojeli' i postaćete svesni (poznaćete) mene i nećete se (doktrinama) boriti protiv mene".

Maitreja je tipičan primer onoga šta Nju Ejdž pokret propagira, to što oni nude i jeste i nije religija. Oni će se truditi da stvore dodirne tačke sa svim postojećim religijama, da bi tako to što nude učinili prihvatljivim za što više ljudi. Tako napr. možete čuti tvrđenja da je Isus proveo 18 godina u Indiji gde je proučavao Hinduizam i učenja Bude, plus panteizam i magiju. Veoma često, Nju Ejdž nudi brzi pristup sreći, zdravlju i bogatstvu, kroz razne rituale, meditacije ili mentalne vežbe.

Pojava u hrišćanskom svetu zvana "ekumenizam", je veoma važna za Nju Ejdž pokret, jer je to prvi korak u "stvaranju novog hrišćanstva", koje će ravnopravno da prigrli sve veroispovesti, pa i nehrišćanske religije. Psihologija je glavno oružje ideje ekumenizma. Zagovaraju se tolerancija, prihvatanje različitosti, bratstvo, "jedan Bog, vera, crkva", humanost itd.
6. "Drevna mudrost" Vavilona, Egipta i Grčke - ne Biblije - to je temelj sve istine.

Albert Gor (političar) predstavlja sebe kao osobu koja veruje da čovečanstvo treba da ima "majku boginju" koju će da obožava. On tvrdi da bi na osnovu "pozitivnog" iskustva drevnog Hinduizma to trebala da bude "majka zemlja", jer čovek i priroda su jedno, a Bog je deo prirode, i priroda deo Boga. Ovaj poznati političar, nekadašnji baptista, je postao predani poklonik Nju Ejdža. (Al Gore, Earth In the Balance; Ecology and the Human Spirit, Houghton Mifflin Company, 1992.)

Nju Ejđž pokret Bibliju prikazuje kao običnu knjigu, napisanu samo od ljudi, a ne kao Bogom nadahnutu i istinitu. Po njihovom mišljenju Biblija nikako ne može da se meri sa "drevnim" starim spisima - istinama. S druge strane, oni će odati priznanje Bibliji kao knjizi koja sadrži dobre životne principe i učenja.
7. Greh i zlo ne postoji. Mir i ljubav su konačna stvarnost.

Nju Ejdž pokret negira postojanje pakla i suda. Oni takođe poriču i postojanje greha i zla. Bog (energija kosmosa) je daleko iznad dobra i zla.

Nju Ejdž "evanđelje" nije zbirka radikalnih revolucionarnih principa. Ono ne propagira sukobe, rat ili mržnju, već uvek zagovara mir, ljubav, humanost, prihvatanje, toleranciju, jedinstvo... Nju Ejdž uči da je celo čovečanstvo jedno "bratstvo".

Oni žele ovaj svet učiniti prijatnijim i harmoničnijim mestom, da čovek više uopšte ne oseti potrebu za Hristom (Bogom), ili Njegov nedostatak. Oni žele svet učiniti takvim da se čovek oseća toliko sigurnim da Boga više ne treba.

 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.144
CILJEVI NJU EJDŽA

Iako Nju Ejdž na prvi pogled liči na nešto veoma zbrkano, on to u stvari uopšte nije. Da bi se on mogao ispravno shvatiti, mora ga se sagledavati u okviru ideje "novi svetski poredak" (New World Order) - koji zagovara jednu vladu (vođu), jednu ekonomiju i jednu religiju.

Rendal Bejr, bivši Nju Ejdž vođa, koji je postao novorođeni hrišćanin, u svojoj knjizi: Unutar Nju Ejdž košmara (Inside The New Age Nightmare), piše:

"Postoje jasno zacrtani ciljevi, i oni su kompletna revolucionarna promena svih temelja društva, ne samo američkog, već celog sveta - globalno. Plan je da se potpuno restruktuira cela planetarna civilizacija tako da postoji samo "Jedna svetska vlada" i jedno "planetarno državljanstvo", da granice i razlike među narodima budu potpuno nebitne. Ova ideja (zavera) nudi ovom očajnom svetu rešenja za velike globalne probleme. Nudi mir, blagostanje i velike mogućnosti."

Znajući ovo, nije ni čudo što Nju Ejdž nalazi sve više pristalica među vodećim svetskim političarima, naučnicima i biznismenima koji svoji ugledom i kapitalom promovišu ovaj pokret.

Jedan od glavnih ciljeva Nju Ejdža je da hrišćanstvo diskredituju do te mere da postane odbačeno i omraženo od ljudi. Hrišćane treba okarakterisati kao "slepe i uskoumne", "zaostale u shvatanjima" i učiniti ih nepoželjnim, i najnižim slojem društva.

Sledbenici Isusa Hrista u svemu ovome treba jasno da vide da je na delu veliko pripremanje pozornice za dolazak Antihrista. Prema učenju mnogih Nju Ejdž grupa jedan svetski vođa (Antihrist), će se pojaviti u dobu (znaku) vodolije i uspostaviće "Novi svetski poredak". Ovaj vođa će sve ljudi povesti u "prosvetljenje", i tako neki čekaju javno pojavljivanje Maritreje, koji je obećao da će se pojaviti posle kraha svetske berze, koju je prorekao, i da će on uneti red u haos. Drugi opet veruju da će čovečanstvo postati toliko oboženo (svesno svog božanskog) da neće trebati više nikakvog vođu.

Oni koji poznaju Bibliju prepoznaće u ovome ispunjenje poslednjih proroštava. Sve ovo je Satanin plan, i u svemu će uspeti. Biblija jasno proriče dolazak jedne svetske vlade i jednog vođe, kao i brutalno progonstvo hrišćana, jer odbijaju da se pokore Antihristu i prime njegov žig.


POZIV NA BUDNOST

Danas sledbenici Isusa Hrista treba da budu budni i trezveni, jer duh prevare je aktivan više nego ikad.

Biblija nas jasno uči da iza svake jeresi ili lažne nauke stoji Satana sa njegovim demonima: "A Duh razgovetno govori da će u poslednja vremena odstupiti neki od vere slušajući lažne duhove i nauke đavolske." (1. Timoteju 4:1)

Zato: "Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu." (Kološanima 2:8).

Nju Ejdž pokret nije ništa novo. To je ista stara pobuna protiv Boga samo na nov način.


******************************************

Какво је ваше схватање и какво је ваше мишљење
о овој новој "религији"/покрету ?
 

xpertbet

Iskusan
Poruka
5.686
Какво је ваше схватање и какво је ваше мишљење
о овој новој "религији"/покрету ?
nemam shvatanje o tome, isto ko i ekumenizam i sve drugo

nisam natripovan samo na ortodoksno hriscanstvo i bitno mi je ko je kakav covek a ne u sta veruje ili kako se zove njegov Bog

ne volim iskljucive stvari iz tripa jedino pravo, jedini pravi, samo to samo ovo, ali su isto blljutave smuckane stvari gde pokushavaju da sve zivo iskombinuju zbog teatralne privlacnosti

verovanje je vishe intimna stvar i nema potrebe da se nateze konopac oko toga ko je u pravu jer manje vishe niko nije u pravu

new age je smor ko i scientology i ostali niz gro pokreta za hajde da smuckamo religiju
 
Poruka
17.596
Онима који не знају ко су,шта су,и куда иду ваља све...
Овај њу ејџ је само новом машницом упакована фора коју је пробао још тамо неки
Парацелзус, па и прије њега многи за које нема трагова...
Човјек је чудна биљка, јер све остале иду само према Сунцу...
Само човјек се зна окренути и за другим "небеским тијелима"...
Лично,не бих даље разглабао на ову тему.
Ако кажем да сам вјерујући православни хришћанин,све је јасно...
 

picololeone

Legenda
Banovan
Poruka
51.780


[/CENTER]
Какво је ваше схватање и какво је ваше мишљење
о овој новој "религији"/покрету ?Pa to je upravo ovo sto se danas radi - na obezbozavanju coveka, samodovoljnosti i bespotrebnosti da se veruje u bilo sta sto nema odraz ka egoizmu - ukratko to je jedna od "zamki" i stepenica ka globalizaciji, koja je omogucava.
A sekte su aktivnije nego ikad, kroz tvrdnje "ostani ti hriscanin, ali probaj i ovo"!:roll:

:evil:


OHOLI NASTUP NJU EJDŽA

Ta plemenita svrha joge, izmeštena iz ambijenta u kojem je nastala, utire u novom podneblju u kojeg je preneta drukčije tragove. Kalemljena dugo i primenjivana haotično na hrišćansku dogmu Evrope i Amerike ova je plemenita veština izgubila svojstvo stereotipa hinduističke religije. U hrišćanskoj zajednici Evropljana i Amerikanaca joga se deformisala u meri dovoljnoj da se preobrati u sopstvenu suprotnost. Sa druge strane se hrišćanska religija pod njenim uticajem deformisala i dobija atribut surogata. Upražnjavanje joge iznedrilo je na Zapadu elemente iz kojih je izrastao pokret Nju Ejdža. Ovaj se pokret podastire kao osnova novog svetskog poretka koji će, kako objašnjava profesor Bendžamin Krim, Britanac, najuticajnija ličnost Nju Ejdža, predstavljati jedan svet pod upravom jednog svetskog vođe. Pokret uspostavlja nadzor nad sredstvima kojima se oblikuju pogledi ljudi, njihova svest i ponašanje. Promene koje se očekuju i koje bi u svetu novog poretka, trebalo da nastanu, objašnjava Britanac Krim, biće radikalnije od promena koje su se dešavale u vreme Renesanse, na primer, u četrnaestom veku, ili u doba Reformacije s početka šesnaestog veka čije trajanje i nije pouzdano utvrđeno. Proces kolektivizacije evropskih naroda je odista takvih razmera da britanski profesor upravo kroz taj proces sagledava epohu Nju Ejdža kao krajnjeg ishodišta kolektivizacije. Ili Tranzicije na način zapadni.

Prema učenju Nju Ejdža, predstava ljudskog bitka i čovekove samobitnosti nije moralne prirode čiju sadržinu čine greh i krivica, i potreba iskupljenja s tim u vezi, već ima metafizičku osnovu iz koje izrasta nepoznavanje našeg sopstvenog identiteta. Otuđenje što ga ljudska bića doživljavaju, nije otuđenje od Boga, već od njihovog JA. Od jastva. Čoveku nije više potrebno oproštenje od greha, kako ga uči hrišćanska dogma, a koje se može postići ispaštanjem, radom i molitvom. Njemu je neophodno prosvetljenje – pronalaženje samog sebe. “Bog je u meni” – uče gurui Nju Ejdža. Pa, pošto su ljudska bića bogovi, u njima se, smatraju sledbenici Nju Ejdža, kriju neograničeni potencijali za lično preobraženje. Preobražavanje, u smislu pokreta, ne odnosi se na moral i ponašanje, već na svest. Svest ljudi mora postati jednoobrazna. Jer, samo u prirodi jednoobraznosti čovekova se svest može osposobiti za prihvatanje jednog Sveta, jedne Religije, jednog Vođe čiji se dolazak očekuje na razmeđi Drugog i Trećeg Hristovog milenijuma. Hristovo doba, Doba Ribe, astrološki znak pod kojim se hrišćanstvo razvijalo dve hiljade godina, treba da zameni Doba Vodolije, astrološkog znaka Novog svetskog poretka.

Evo nas u prisustvu filozofskih sistema stoicizma i epikurejstva koji su odredili duhovnu sadržinu hrišćanske religije, a koji hrišćanstvo, posle dva milenijuma trajanja, dovode do kraja, sahranjujući ga trajno i svuda. Smisao bitka JA se, na početku epohe hrišćanstva, izražavao u preziru samoga života; na kraju se ispoljava u ponavljanju kolektivnih samoubistava. Ali po nalogu centrale opredmećene u jednoj ličnosti. U ličnosti hrišćanina-gurua evroameričkog tipa.


http://www.vidovdan.org/arhiva/article453.html
 
Poslednja izmena:

jeremijabg

Poznat
Poruka
9.918
CILJEVI NJU EJDŽA

Iako Nju Ejdž na prvi pogled liči na nešto veoma zbrkano, on to u stvari uopšte nije. Da bi se on mogao ispravno shvatiti, mora ga se sagledavati u okviru ideje "novi svetski poredak" (New World Order) - koji zagovara jednu vladu (vođu), jednu ekonomiju i jednu religiju.

Rendal Bejr, bivši Nju Ejdž vođa, koji je postao novorođeni hrišćanin, u svojoj knjizi: Unutar Nju Ejdž košmara (Inside The New Age Nightmare), piše:

"Postoje jasno zacrtani ciljevi, i oni su kompletna revolucionarna promena svih temelja društva, ne samo američkog, već celog sveta - globalno. Plan je da se potpuno restruktuira cela planetarna civilizacija tako da postoji samo "Jedna svetska vlada" i jedno "planetarno državljanstvo", da granice i razlike među narodima budu potpuno nebitne. Ova ideja (zavera) nudi ovom očajnom svetu rešenja za velike globalne probleme. Nudi mir, blagostanje i velike mogućnosti."

Znajući ovo, nije ni čudo što Nju Ejdž nalazi sve više pristalica među vodećim svetskim političarima, naučnicima i biznismenima koji svoji ugledom i kapitalom promovišu ovaj pokret.

Jedan od glavnih ciljeva Nju Ejdža je da hrišćanstvo diskredituju do te mere da postane odbačeno i omraženo od ljudi. Hrišćane treba okarakterisati kao "slepe i uskoumne", "zaostale u shvatanjima" i učiniti ih nepoželjnim, i najnižim slojem društva.

Sledbenici Isusa Hrista u svemu ovome treba jasno da vide da je na delu veliko pripremanje pozornice za dolazak Antihrista. Prema učenju mnogih Nju Ejdž grupa jedan svetski vođa (Antihrist), će se pojaviti u dobu (znaku) vodolije i uspostaviće "Novi svetski poredak". Ovaj vođa će sve ljudi povesti u "prosvetljenje", i tako neki čekaju javno pojavljivanje Maritreje, koji je obećao da će se pojaviti posle kraha svetske berze, koju je prorekao, i da će on uneti red u haos. Drugi opet veruju da će čovečanstvo postati toliko oboženo (svesno svog božanskog) da neće trebati više nikakvog vođu.

Oni koji poznaju Bibliju prepoznaće u ovome ispunjenje poslednjih proroštava. Sve ovo je Satanin plan, i u svemu će uspeti. Biblija jasno proriče dolazak jedne svetske vlade i jednog vođe, kao i brutalno progonstvo hrišćana, jer odbijaju da se pokore Antihristu i prime njegov žig.


POZIV NA BUDNOST

Danas sledbenici Isusa Hrista treba da budu budni i trezveni, jer duh prevare je aktivan više nego ikad.

Biblija nas jasno uči da iza svake jeresi ili lažne nauke stoji Satana sa njegovim demonima: "A Duh razgovetno govori da će u poslednja vremena odstupiti neki od vere slušajući lažne duhove i nauke đavolske." (1. Timoteju 4:1)

Zato: "Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu." (Kološanima 2:8).

Nju Ejdž pokret nije ništa novo. To je ista stara pobuna protiv Boga samo na nov način.


******************************************

Какво је ваше схватање и какво је ваше мишљење
о овој новој "религији"/покрету ?
Odlican tekst(tema)......i slazem se da je tacan!Zalosno je sto ce mnogi pasti u tu zamku...:(:(
 

Magdalina

Primećen član
Poruka
820
CILJEVI NJU EJDŽA

Iako Nju Ejdž na prvi pogled liči na nešto veoma zbrkano, on to u stvari uopšte nije. Da bi se on mogao ispravno shvatiti, mora ga se sagledavati u okviru ideje "novi svetski poredak" (New World Order) - koji zagovara jednu vladu (vođu), jednu ekonomiju i jednu religiju.

Rendal Bejr, bivši Nju Ejdž vođa, koji je postao novorođeni hrišćanin, u svojoj knjizi: Unutar Nju Ejdž košmara (Inside The New Age Nightmare), piše:

"Postoje jasno zacrtani ciljevi, i oni su kompletna revolucionarna promena svih temelja društva, ne samo američkog, već celog sveta - globalno. Plan je da se potpuno restruktuira cela planetarna civilizacija tako da postoji samo "Jedna svetska vlada" i jedno "planetarno državljanstvo", da granice i razlike među narodima budu potpuno nebitne. Ova ideja (zavera) nudi ovom očajnom svetu rešenja za velike globalne probleme. Nudi mir, blagostanje i velike mogućnosti."

Znajući ovo, nije ni čudo što Nju Ejdž nalazi sve više pristalica među vodećim svetskim političarima, naučnicima i biznismenima koji svoji ugledom i kapitalom promovišu ovaj pokret.

Jedan od glavnih ciljeva Nju Ejdža je da hrišćanstvo diskredituju do te mere da postane odbačeno i omraženo od ljudi. Hrišćane treba okarakterisati kao "slepe i uskoumne", "zaostale u shvatanjima" i učiniti ih nepoželjnim, i najnižim slojem društva.

Sledbenici Isusa Hrista u svemu ovome treba jasno da vide da je na delu veliko pripremanje pozornice za dolazak Antihrista. Prema učenju mnogih Nju Ejdž grupa jedan svetski vođa (Antihrist), će se pojaviti u dobu (znaku) vodolije i uspostaviće "Novi svetski poredak". Ovaj vođa će sve ljudi povesti u "prosvetljenje", i tako neki čekaju javno pojavljivanje Maritreje, koji je obećao da će se pojaviti posle kraha svetske berze, koju je prorekao, i da će on uneti red u haos. Drugi opet veruju da će čovečanstvo postati toliko oboženo (svesno svog božanskog) da neće trebati više nikakvog vođu.

Oni koji poznaju Bibliju prepoznaće u ovome ispunjenje poslednjih proroštava. Sve ovo je Satanin plan, i u svemu će uspeti. Biblija jasno proriče dolazak jedne svetske vlade i jednog vođe, kao i brutalno progonstvo hrišćana, jer odbijaju da se pokore Antihristu i prime njegov žig.


POZIV NA BUDNOST

Danas sledbenici Isusa Hrista treba da budu budni i trezveni, jer duh prevare je aktivan više nego ikad.

Biblija nas jasno uči da iza svake jeresi ili lažne nauke stoji Satana sa njegovim demonima: "A Duh razgovetno govori da će u poslednja vremena odstupiti neki od vere slušajući lažne duhove i nauke đavolske." (1. Timoteju 4:1)

Zato: "Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu." (Kološanima 2:8).

Nju Ejdž pokret nije ništa novo. To je ista stara pobuna protiv Boga samo na nov način.


******************************************

Какво је ваше схватање и какво је ваше мишљење
о овој новој "религији"/покрету ?
Odlična tema i preko potrebna da bi ljudi (barem oni koji su zainteresovani da shvate i saznaju) prepoznali načine prilagođavanja svih svetskih religija jednoj koja će služiti već postojećoj globalizaciji...
I da, dobro je to neko već primetio, da Nju Ejdž najviše svojih elemenata vuče upravo iz filozofskog koncepta budizma, samim tim što je budizam kao učenje izuzetno primenljiv i uklopljiv u mnoge druge religiozne sisteme, što se tokom istorije naroda u Aziji već pokazalo kao ostvarivo: Na severu, budizam je susretanjem sa taoizmom urodio zen budizmom, dok je sa druge strane, sa potpuno suprotnim politeističkim sistemom Indije razvio u smešu Hinduizma sa elementima budizma. Ovako prilagodljiv koncept budizma, pokazao se kao najbolji za sve religije i verske sisteme, sem za jedan: Hrišćanstvo... I tu već imamo problem, koji treba Međureligiozna Komisija da razreši. ..;)
 

jeremijabg

Poznat
Poruka
9.918
Odlična tema i preko potrebna da bi ljudi (barem oni koji su zainteresovani da shvate i saznaju) prepoznali načine prilagođavanja svih svetskih religija jednoj koja će služiti već postojećoj globalizaciji...
I da, dobro je to neko već primetio, da Nju Ejdž najviše svojih elemenata vuče upravo iz filozofskog koncepta budizma, samim tim što je budizam kao učenje izuzetno primenljiv i uklopljiv u mnoge druge religiozne sisteme, što se tokom istorije naroda u Aziji već pokazalo kao ostvarivo: Na severu, budizam je susretanjem sa taoizmom urodio zen budizmom, dok je sa druge strane, sa potpuno suprotnim politeističkim sistemom Indije razvio u smešu Hinduizma sa elementima budizma. Ovako prilagodljiv koncept budizma, pokazao se kao najbolji za sve religije i verske sisteme, sem za jedan: Hrišćanstvo... I tu već imamo problem, koji treba Međureligiozna Komisija da razreši. ..;)
I "razresice" ga tako sto ce Hriscanstvo(ali pravoslavno a ne razne jeresi koje se zovu hriscanskima) da proglasi za "religiju" koja se ne zasniva na "toleranciji"(jer nece hteti da izdaje Hrista ) pa ce je zabraniti.....
 
Poruka
51.007
The New Age Movement includes elements of older spiritual and religious traditions ranging from atheism and monotheism through classical pantheism, naturalistic pantheism, and panentheism to polytheism combined with science and Gaia philosophy: particularly archaeoastronomy, astronomy, ecology, environmentalism, the Gaia hypothesis, psychology, and physics. New Age practices and philosophies sometimes draw inspiration from major world religions: Buddhism, Chinese folk religion, Christianity, Hinduism, Islam, Judaism; with particularly strong influences from East Asian religions, Gnosticism, Neopaganism, New Thought, Spiritualism, Theosophy, Universalism, and Western esotericism.[2]
izvor: Vikipedija

Inspiratori i začetnici:
Vilijam Blejk
Madam Blavacki
Dž. Bernard Šo
Jejts

Jedna od nezvaničnih himni New Age pokreta:
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.144
I "razresice" ga tako sto ce Hriscanstvo(ali pravoslavno a ne razne jeresi koje se zovu hriscanskima) da proglasi za "religiju" koja se ne zasniva na "toleranciji"(jer nece hteti da izdaje Hrista ) pa ce je zabraniti.....
Свашта је могуће... :Као у времена краља Артура
и чаробњака Мерлина
У основи је потпуно религиозни покрет, замена за Хришћанство - антихришћанство.

Без обзира што се маскира псеудо научним формулама, и објашњењима, на очиглед свих, његови главни проповедници су не само разни астролози, модерни психолози, клубови за медитацију, јогу и т.д. већ и водеће личности политике, науке, филма, телевизије, образовања, новинарства и т.д. Присталице Њу Ејџа нису више нека врста хипика који живе у комунама, већ моћни и утицајни људи и жене, који раде на успостављању једне светске владе. Недавно су (негде у јулу 1996.) новине објавиле да прва дама Америке, Хилари Клинтон, помоћу медијума редовно разговара са духом Хелене Рузвелт, који је саветује у важнијим пословима. То исто су новине у своје време објавиле да је радила и њена претходница Ненси Реган). Ово је изазвало само мању реакцију знатижеље, карактеристичну за наше време. Нико се због тога није јавно саблазнио, а Госпођа председниковица, која важи за модел америчке образоване и рационалне жене, сутра дан је на једном скупу изјавила да је, пре него што је дошла ту, "управо разговарала са духом Хелене Рузвелт", што је изазвало аплауз код присутних. Предедник Реган је свој радни распоред водио строго по хороскопу, који му је састављала једна од познатијих астролога (као у добра стара времена краља Артура и чаробњака Мерлина). Слични поступци и изјаве се могу наћи и код садашњег председника Била Клинтона, још више код његовог секретара Ал Гора, па и многих других јавних личности.

Свештеник Србољуб Милетић
НОВО ДОБА - ЊУ ЕЈЏ
 

gost 133940

Elita
Poruka
23.649
I posle još pitaju šta ateisti rade na ovom forumu.

Pa, ovakve legalne zabave nema na daleko.
Ne zna se ko je smešniji. Dal novovremene vračare i nijhove mušterije što čekaju da im neko otvori onih 99% mozga koji trenutno ne koriste, pa da im niko ne bude ravan, ili oni što u svemu tome vide zaveru satane.

A naj su mi likovi koji su sasvim uvereni da je u pitanju pakleni plan da se eliminiše pravoslavlje. :D
 

jeremijabg

Poznat
Poruka
9.918
I posle još pitaju šta ateisti rade na ovom forumu.

Pa, ovakve legalne zabave nema na daleko.
Ne zna se ko je smešniji. Dal novovremene vračare i nijhove mušterije što čekaju da im neko otvori onih 99% mozga koji trenutno ne koriste, pa da im niko ne bude ravan, ili oni što u svemu tome vide zaveru satane.

A naj su mi likovi koji su sasvim uvereni da je u pitanju pakleni plan da se eliminiše pravoslavlje. :D
:Dhej,i ti si meni naj lik(posto ja spadam u te sto veruju da postoji takav pakleni plan)!:super:
 

gost 133940

Elita
Poruka
23.649
:lol:

Bilo kako bilo, većina njuejdžista verovatno nije ni čula za pravoslavlje.
Nju ejdž je kombinacija starinskih rišćanskih principa kako oderati ovcu i američke biznis škole koja uči kako da ovca pri tom bude srećna.

Takođe mi je zabavno da se sve to povezuje sa globalizacijom. Globalizacija je nešto što se jednostavno događa. Ne postoji niko ko bi time upravljao. Međutim, postoje mnogi koji se time koriste. I ima beskonačno mnogo načina da tokove globalizacije okreneš na svoju vodenicu. Ako znaš kako.
 

gost 202584

Poznat
Poruka
7.237
драги борче за права животиња, немој да превиђаш основно право језика. пиши српски да те цео свет разуме. хвала
 

Magdalina

Primećen član
Poruka
820
:lol:

Bilo kako bilo, većina njuejdžista verovatno nije ni čula za pravoslavlje.
Nju ejdž je kombinacija starinskih rišćanskih principa kako oderati ovcu i američke biznis škole koja uči kako da ovca pri tom bude srećna.

Takođe mi je zabavno da se sve to povezuje sa globalizacijom. Globalizacija je nešto što se jednostavno događa. Ne postoji niko ko bi time upravljao. Međutim, postoje mnogi koji se time koriste. I ima beskonačno mnogo načina da tokove globalizacije okreneš na svoju vodenicu. Ako znaš kako.
Na pr. da postaneš predsednik neke multinacionalne korporacije i tako tokove globalizacije "skreneš" u svoje selo....:lol:
Ali to je više za muškarce...:think:
A za žene: da uhvatiš nekog sedog čiču iz Bildrberg grupe i da onda kad on posenili (u čemu mu ti naravno pripomogneš:per:) preraspodeliš stanje na berzi onako kako ti najviše godi...:) Ha?:mrgreen:
 

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.144
I posle još pitaju šta ateisti rade na ovom forumu.

Pa, ovakve legalne zabave nema na daleko.
Ne zna se ko je smešniji. Dal novovremene vračare i nijhove mušterije što čekaju da im neko otvori onih 99% mozga koji trenutno ne koriste, pa da im niko ne bude ravan, ili oni što u svemu tome vide zaveru satane.

A naj su mi likovi koji su sasvim uvereni da je u pitanju pakleni plan da se eliminiše pravoslavlje. :D
Ниси ваљда толико наиван да верујеш да се ствари на глобалном плану догађају тек тако саме од себе и без одређене контроле, усмеравања и намере...:mrgreen:
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.