NISTA

Stvar po sebi uvek postoji naravno, to je nesto izvan prostora i vremena, ali predmeti postoje samo kada su opazeni. :)

Исправно речено али морамо појаснити то "постоји".

Јер узми ону јабуку. Уклони са ње све секундарне и примарне квалитете, значи боју, мирис, укус, чврстоћу, као и облик и димензије ..шта остаје? :think:

То што је остало димензије су му 0 ширина...0 дужина.0 висина. Такође, нема никакве квалитете који би деловали на наша чула.

Па ипак постоји. Наравно.

А ово је и одговор ЈАХВЕУ. Тешко ће у такво постојање дотични сместити свог антропоморфног бога који би да неког кажњава и награђује.

Исправно речено али морамо појаснити то "постоји".

Јер узми ону јабуку. Уклони са ње све секундарне и примарне квалитете, значи боју, мирис, укус, чврстоћу, као и облик и димензије ..шта остаје? :think:

То што је остало димензије су му 0 ширина...0 дужина.0 висина. Такође, нема никакве квалитете који би деловали на наша чула.

Па ипак постоји. Наравно.

А ово је и одговор ЈАХВЕУ. Тешко ће у такво постојање дотични сместити свог антропоморфног бога који би да неког кажњава и награђује.

Da, to je zanimljivo. Od te jabuke ne ostane bukvalno nista nama poznato. Ali ipak je nesto, nesto sto ne mozemo da zamislimo, sto je potpuno drugacije od svega sto osete nasa cula.
Kada nema nase percepcije, npr, nema ni svetla ni mraka. A ako nema ni svetla ni mraka, nema znaci niceg nama poznatog, vec nesto nezamislivo.

Da, to je zanimljivo. Od te jabuke ne ostane bukvalno nista nama poznato. Ali ipak je nesto, nesto sto ne mozemo da zamislimo, sto je potpuno drugacije od svega sto osete nasa cula.
Kada nema nase percepcije, npr, nema ni svetla ni mraka. A ako nema ni svetla ni mraka, nema znaci niceg nama poznatog, vec nesto nezamislivo.
To je za jabuku OK kad zamisliš...CIGLA je (ebiga)sasvim druga priča! Nju ne moraš ni da zamisliš,ona sama padne na glavu!
Šta ti sa danas sve izdešavalo-NE MOŽEŠ NI DA ZAMISLIŠ!:hahaha:
(Fantastično...Ljušte jabuku ,a cigla TRES!)

Najveci problem shvatanja korelacije subjekta i objekta je a priorno " odbijanje mozga " da iskljuci saznajuci objekat .
Bez obzira koliko se trudili ( vidim da se ljudi trude ,a neki zezaju ) kad god se iole priblize spoznaji vracaju se na saznajuci objekat , pa preko njega pocinju da stvaraju pojam " NISTA "
Kada pokusaju da tu "nimalo bezazlenu " zamku izbegnu oni se stavljaju u ulogu posmatraca , a da toga nisu svesni . Onda Jovonanovo , misleci da su izbegli klopku pocinju da stvaraju sliku o pojmu " nista " ali sada na drugi nacin . Oni pokusavaju da pricaju o smrti i o prestanku njihove uloge kao saznajuceg objekta , posmatrajuci na svet ( onakvim kakvim ga pamte )
i sa mislju da ce on i dalje postojati kao takav i bez njih . Tu nastaje najveci problem . Ljudi normalno razmisljaju da ce krevet na kojem su umrli biti tu , ljudi koji ga oplakuju i zale , pop ce da ga opeva , i zemlja da ga pokrije i sve ce biti tu posle njega..... Pa NECE I NE MOZE ! Nista vise nije Tu jer nema vas kao saznajuceg subjekta , a to sto sada razmisljate dok ovo citate ( sta ovaj lupa pa svet ce i dalje da se okrece i bez mene ) Nece jer opet ste upali u zamku nekoga ko to posmatra i to dozivljava i opet ste usli u glavu saznajuceg subjekta
kojeg ste pokusali da eliminisete ! Bez Vas kao subjekta nema objekta i obrnuto.....

Najveci problem shvatanja korelacije subjekta i objekta je a priorno " odbijanje mozga " da iskljuci saznajuci objekat .
Bez obzira koliko se trudili ( vidim da se ljudi trude ,a neki zezaju ) kad god se iole priblize spoznaji vracaju se na saznajuci objekat , pa preko njega pocinju da stvaraju pojam " NISTA "
Kada pokusaju da tu "nimalo bezazlenu " zamku izbegnu oni se stavljaju u ulogu posmatraca , a da toga nisu svesni . Onda Jovonanovo , misleci da su izbegli klopku pocinju da stvaraju sliku o pojmu " nista " ali sada na drugi nacin . Oni pokusavaju da pricaju o smrti i o prestanku njihove uloge kao saznajuceg objekta , posmatrajuci na svet ( onakvim kakvim ga pamte )
i sa mislju da ce on i dalje postojati kao takav i bez njih . Tu nastaje najveci problem . Ljudi normalno razmisljaju da ce krevet na kojem su umrli biti tu , ljudi koji ga oplakuju i zale , pop ce da ga opeva , i zemlja da ga pokrije i sve ce biti tu posle njega..... Pa NECE I NE MOZE ! Nista vise nije Tu jer nema vas kao saznajuceg subjekta , a to sto sada razmisljate dok ovo citate ( sta ovaj lupa pa svet ce i dalje da se okrece i bez mene ) Nece jer opet ste upali u zamku nekoga ko to posmatra i to dozivljava i opet ste usli u glavu saznajuceg subjekta
kojeg ste pokusali da eliminisete ! Bez Vas kao subjekta nema objekta i obrnuto.....
Jeste Instruktore-kad je riknuo komšija Pera,ebote-sve nestalo...i još se nije pojavilo...:hahaha::mrgreen::rotf::rotf:

"Bez Vas kao subjekta nema objekta i obrnuto."

... to važi za peru...onog pokojnog peru - znate već peru pasuljara ... on je egocentrik ... psihopata .. zver koja je vršila radnje sa genocidnim namerama ... ..pronalazač termonuklearnoperpetomobilnog oružja koje sa njegovim poslednjim dahom aktivira se i za tren uništava ceo svet ...svet nestaje..
..e od tog pere i njegovog psihopatskog onostranog subjektivizma , spasao nas pokojni mika ... ( nemorate da pitate koji mika -- to svi znaju )...on je svoju misao kao sliku matrijalizovao i oživeo .. (a kao što vidite , oslikao je kosmički život i oživeoga -- pa umro čovek ; sa njim otišla i ta stvaralačka moć -- odnosno , ostala je svetu samo rušilačka nemoć -- jer mikin svet je beskrajan i svemoguć ) ... oće reći : svak može da misli da je svet samo njegova slika ; može da umre stim ubeđenjem kao pera -- sve su to čisto medicinska pitanja... nek jadničak misli da je početak i kraj ( alfa i omega ) ....

Poslednja izmena:
Jeste Instruktore-kad je riknuo komšija Pera,ebote-sve nestalo...i još se nije pojavilo...:hahaha::mrgreen::rotf::rotf:

Kako povrsno :lol:
Svaka svest kreira svoj svet.

Јесте површно јер очито Ковиакс и многи други, једноставно се не могу ратосиљати представе објективног света који постоји као такав независно од свих сазнајућих бића.

Што се тиче овог "Пере"

Када је "рикнуо Пера" није нестала његова сазнаујћа свест а остао ето реалан свет. Не! Него је остала твоја сазнајућа свест.

Капираш ли заблуду?

У тој твојој сазнајућој свести једино постоји објективан свет. А када нестане и твоје сазнајућа свести, као и свачије... нестаје и објективног света; јер он нема никакву другу егзистенцију осим у свестима сазнајућих бића, као објекат наспрам сазнајућег субјекта.

Када сазнјућих бића нестане ...остаје ствар по себи која је унутрашња суштина како тебе, тако и сваког другог.... а ствар по себи је трансцендентна а опет најближа ономе што налазимо у себи и зовемо воља или "ЈА".

Pa ipak, za saznanje koje volja nije podmitila nema prirodnijeg pitanja nego što je ovo: beskrajno vreme proteklo je pre moga rođenja, šta sam ja bio za sve to vreme? - Metafizički, možda bi se moglo odgovoriti ovako: „Ja sam uvek bio ja, to jest svi koji su za sve to vreme govorili ja bili su upravo ja."
Artur Sopenhauer

"А када нестане и твоје сазнајућа свести, као и свачије... нестаје и објективног света; јер он нема никакву другу егзистенцију осим у свестима сазнајућих бића, као објекат наспрам сазнајућег субјекта."

..oćeš reći kad umreš ti , poslednji čovek i ja -- nestaće svesti o kosmosu , jer u njemu nema nikakve druge egzistencije koja ima saznajuču svest ... jel ti to tvrtiš , ili se smaraš i zevzečiš s nama .. pa to saznanje pre je nojevizacija nego filozofija .. pa tebi čovek da pokloni kompletan tokamat nebi uvideo očiglednost da jedan elektron ima volju - svest o sebi - graditeljske moći ................. i nije sujetan i subjektivan - a sve prisutan je za razliku od mene i tebe ..

... to nije ništa - kad bi se objašnjavalo deci sa jedno rečenicom , moglo bi sa tom -ovom : А када нестане и твоје сазнајућe свести, као и свачије... нестаје и објективног света; јер он нема никакву другу егзистенцију осим у свестима сазнајућих бића, као објекат наспрам сазнајућег субјекта.

...tebi uzalud da se govori da sekvoja ima spoznajno graditeljskih moći .. uzmi istragaj kako to ona onolike kubike vode podigne na one visine a ništa nezna o sistemima instalacija ; nezna ništa o sudovima instalacijama , pumpama , ventilima, razvodnicima , .... nezna ništa o atomatici i programima za sisteme fluida --- a onolika tečnost i opnoliki pritisci ( visine ogromne i tečnosti ima na vrhu )... dakle budala a sve funkcioniše svaki put kad nikne .. nezna ni za genetsko nasleđe pa i za genetiku ... i ona nema svest o sebi ?

pa tebi čovek da pokloni kompletan tokamat nebi uvideo očiglednost da jedan elektron ima volju -

Volju niko ne spori. Ona je ono najblize sto imamo od stvari po sebi. Ali jedno je volja, a drugo skup objekata u prostoru koji ti zoves "realan svet"//

Epa vidis.Mozemo reci da volja ostaje...ali ako nema saznajucih bica nema objektivnog sveta. Vec transcendentne stvari po sebi o kojoj mozemo imati najblizi uvid upravo preko volje. Iako i to sto nalazimo u sebi i zovemo "volja" nije stvar po sebi ...koja ostaje transcendentna

Volju niko ne spori. Ona je ono najblize sto imamo od stvari po sebi. Ali jedno je volja, a drugo skup objekata u prostoru koji ti zoves "realan svet"//

Epa vidis.Mozemo reci da volja ostaje...ali ako nema saznajucih bica nema objektivnog sveta. Vec transcendentne stvari po sebi o kojoj mozemo imati najblizi uvid upravo preko volje. Iako i to sto nalazimo u sebi i zovemo "volja" nije stvar po sebi ...koja ostaje transcendentna

Ova Lončareva sekvoja mi dade ideju da ti postavim jedno hipotetičko pitanje.

Zamisli da ti (koji objektivno ne postojiš) stojiš ispod sekvoje (koja isto tako objektivno ne postoji), a da ispred tebe stojim ja (takođe objektivno nepostojeća) i da u ruci držim objektivno nepostojeći pištolj iz koga transcedentno pucam na tebe, ti padneš mrtav (pupupu, daleko bilo). Da li je tu bilo nekog kretanja ili je ostala samo volja? :)

Poslednja izmena:
Ova Lončareva sekvoja mi dade ideju da ti postavim jedno hipotetičko pitanje.

Zamisli da ti (koji objektivno ne postojiš) stojiš ispod sekvoje (koja isto tako objektivno ne postoji), a da ispred tebe stojim ja (takođe objektivno nepostojeća) i da u ruci držim objektivno nepostojeći pištolj iz koga transcedentno pucam na tebe, ti padneš mrtav (pupupu, daleko bilo). Da li je tu bilo nekog kretanja ili je ostala samo volja? :)

Ствар по себи је основа сваке појаве па и појаве мог тела, те секвоје, тебе итд. сваког објекта. Та основа постоји на нама непојмљив начин, увек и свуда ...при чему ово "увек"и "свуда" не значи да је она у времену некад и у простору негде, већ да је изван времена и простора; али једноставно, језик нема речи за такве спекулације осим речи "трансцендентно".
Значи..То је извориште свих дешавања које ћеш ти онда доживети као скуп објеката у простору и тај скуп слика у твојој свести звати "реалан свет" и описати сцену коју си описала. Оно што је ту примарно јесте дакле ствар по себи... а од ње другим моћима духа него што је сазнање, увиђамо да је она блиска вољи. Тако да можемо закључити да је воља у свему томе примарна. А да ли ће се ту у нечијој свести јавити објективан свет потпуно је секундарно.

Желео сам ово написати јасније, али мислим да није могуће.

Ипак, да покушам..:think:

Рецимо, у тој сцени коју си описала, имамо две сазнајуће свести, твоју и моју, и самим тим два објективна света. Једна сазнајућа свест нестаје. Остаје друга сазнајућа свест, и њен објективан свет...а када нестане и твоја свест.. са њом нестаје и објективан свет...а наступа "ствар по себи" која је и била основа свега тога али нама непојмљива основа..тј метафизичка воља.

Poslednja izmena:

Back