Nista od povecanja plata i penzija ?!

Pa kako poslednjim?

Zar nije sve zamrlo 5 oktobra 2000?

Nisu smradovi uspeli. Prodali su 2114 uspešnih firmi u kojima je bilo šta za opljačkati!
Sve to, prodato u bescenje, za 2 milijarde jevra koje su ubacili u budžet i profućkali.

madlen-youth-s.jpg

Plate i penzije kod nas i jesu van svakog rezona previsoke u odnosu na mogućnosti.Naravno mislim na plate onih kojima je država ili lokalna samouprava poslodavac.zmači javni sektor i zaposleni u državnoj i lokalnoj administraciji.Tu često ima plata od 120 000 dinara.Missim ima i većih ali tih od 120 000 ima često.S druge strane na tržištu,najčešća plata je oko 20 000 dinara.Zaposleni u Maksiju bar u ovoj prodajnoj jedinici gde ja kupujem,ubiše se od posla za 20 000 dinara.Kasirka kad nema posla na kasi,ne sme da gubi vreme,bez džogera u rukama šef ne sme da je vidi.

Plate i penzije kod nas i jesu van svakog rezona previsoke u odnosu na mogućnosti.Naravno mislim na plate onih kojima je država ili lokalna samouprava poslodavac.zmači javni sektor i zaposleni u državnoj i lokalnoj administraciji.Tu često ima plata od 120 000 dinara.Missim ima i većih ali tih od 120 000 ima često.S druge strane na tržištu,najčešća plata je oko 20 000 dinara.Zaposleni u Maksiju bar u ovoj prodajnoj jedinici gde ja kupujem,ubiše se od posla za 20 000 dinara.Kasirka kad nema posla na kasi,ne sme da gubi vreme,bez džogera u rukama šef ne sme da je vidi.

У ствари, они којима је држава послодавац или локална самоуправа немају велике плате. Велике плате имају јавна предузећа и агенције (ту је само у ширем смислу држава послодавац), јер предузећа и агенције имају самосталност, па деле лову а ту исту лову приходују због монополског положаја или специфичне делатности. Они који раде за општину или републику имају просечне или исподпросечне плате. Телеком, ЕПС, водовод и сл. предузећа имају велике плате али не и општина или министарство (осим ако није нека висока функција). Или агенције, нпр. она за контролу лета.

Не, не, не, само не јавна предузећа :rida:

Све можете да дирате, и просветаре, и лекаре, и војску, и полицију, ма и пензионере, само не наше другаре из ЈП и агенција...

To i jeste svrha osmocasovnog RADNOG dana.

Za svaku platu na koju pristanes. Ona moze da ide kuci ako ne zeli da radi. To se zove negativna sloboda.
Nisam siguean da su zaposleni na takve uslove pristali.Nekad su u Maksijima radile sprečamice-čistačice.Danas ih nema.Tačno je da njhova tako bedna plata u velikoj meri posledica tržišta ali ne sasvim.Da bi država svojim miljenicima namakla plate od 120 000 mora da optereti one koje prave pare a oni taj svoj gubitak prevaljuju na zaposlene.Da država zaista sledi tržišne principe i direktori državnih agenija i direktori javnih preduzeća imali bi mnogo skromnije plate.Bez problema bi se na tržištu mogli da nađu oni koji bi za na primer 40 000 dinara bili direktori neke agencije a da usput poseduje i sve potrebne kvalifikacije i uslove za to radno mesto.

Економски дилетанти пропагирају мере штедње као излаз из кризе. Да ли Грчка или било која земља тако изашла из кризе? Циљ треба да буде повећање јавне потрошње и самим тим буџет се више пуни. И онда из тог буџета могу даље повећавати плате и пензије. И тако до бесконачности. Држава ако хоће то може без проблема да уради, али већина су плаћеници који само гледају своје дупе.

Дошло је до благог застоја у допливу меда и млеко услед неочекивано високе вискозности смесе. Испоставило се да је удео меда већи од онога што нам је он обећавао.

Мораћемо мало да се стрпимо, али кад нас та 'бујица' погоди, има да буде право слатко! 500 евра? Ма, 1000! Часна реч Премијера-Председника!

Poslednja izmena:

Back