Nišlija posle dana iz Nemačke u Srbiju: "Dobar dan i doviđenja"

Да, долазе али не у великом броју. Него онолико колико фали швајцарској.
Упућена сам у процедуру.
Можемо и ми из Србије да дођемо ако имамо специјалност која им је потребна.

Koje su im potrebne???

Koje su im potrebne???

То мораш да питаш у њиховом министарству здравља.
Врло су ажурни.
Одмах погледају шта им фали и кажу ти да ли упадаш на списак.
КОлега је као специјализант дечије неурологије отишао, добио чак радно место али ипак није успео да остане јер након разговора у болници уследило је питање министарству где им је речено да им дечији неуролози не фале, а чак и да им фале он то још увек није него је лекар на специјализацији.
Ено га сад у Немачкој.

Питаш пети пут зашто, а већ четри пута ти је дато објашњење. :lol:

Не студирају!
Није само медицина дефицитарна већ и све техничке струке: електро-инжењери, машински, грађевински...
Студирају масовно друштвене науке попут социологије, политичких наука, психологије, менаџмента и осталих тра-ла-ла факултета који се лако завршавају.
Велики број не студира уопште јер имају врло добра примања и са занатима.
Код њих је школа рангирана на три нивоа.
Први ниво је за најгоре занате и социјалну маргину која се никад , чак ни тамо, не издигне из блата.
Други ниво (реал шуле) даје боље занате попут банкарских службеника, ћата, фармацеутских техничара....
Трећи ниво је гимназија и она је за реално добре ђаке. С тим што они у сваком моменту могу да се преквалификују, доквалификују, поново упишу школу....
Земља са одлично уређеним школством.

Znaci, lenji da uce?

Dobro, sad je jasnije, samo opet nije jasno zasto, ako imaju tako dobro skolstvo i jos bolje zarade sutra, su lenji da uce?

Знаш како, не могу да улазим у мотиве.
Рецимо, ја сам једна веома покретна особа, волим новине, волим да упознајем нове људе, волим да стичем искуства плус сам неко ко се грози лажних титула каквима је преплављена српска медицина и наука уопште.
Ја бих тамо негде отишла само због доктората. Овде га не бих никад уписала јер то нема везе са писањем доктората и озбиљним докторским студијама.
У Србији докторскетезе имају тежину студентских радова у свету.
Мене би било срамота да тако докторирам и стога- иностранство.

Kako stizes da doktoriras sa 40 tisuca postova???

Znaci, lenji da uce?

Dobro, sad je jasnije, samo opet nije jasno zasto, ako imaju tako dobro skolstvo, su lenji da uce?

Имају паре Керки и као нешколовани, зато не уче. Јака привреда, јака економија, уређена држава.

Шта их боли уво да гуле књигу и гузу до 25-30 година кад већ са 18 година имају плату и самосталност.

- - - - - - - - - -

Kako stizes da doktoriras sa 40 tisuca postova???

Не буди љубоморан, нисмо сви истих капацитета. ;)

То мораш да питаш у њиховом министарству здравља.
Врло су ажурни.
Одмах погледају шта им фали и кажу ти да ли упадаш на списак.
КОлега је као специјализант дечије неурологије отишао, добио чак радно место али ипак није успео да остане јер након разговора у болници уследило је питање министарству где им је речено да им дечији неуролози не фале, а чак и да им фале он то још увек није него је лекар на специјализацији.
Ено га сад у Немачкој.

Sin mi je na ekonomiji stariji, polaze skoro C i E ako ne nadje nesto sa fakultetom, ima da soferira.

- - - - - - - - - -

Имају паре Керки и као нешколовани, зато не уче. Јака привреда, јака економија, уређена држава.

Шта их боли уво да гуле књигу и гузу до 25-30 година кад већ са 18 година имају плату и самосталност.

- - - - - - - - - -

Ma osecam da si ti nadarena, i svestrana, ali opet rekoh, drma te nostalgija, nisi na njinim forumima.

Sin mi je na ekonomiji stariji, polaze skoro C i E ako ne nadje nesto sa fakultetom, ima da soferira.

- - - - - - - - - -

Ma osecam da si ti nadarena, i svestrana, ali opet rekoh, drma te nostalgija, nisi na njinim forumima.

У Немачкој признају економију одавде, само њихови ђаци имају предност при запошљавању.
Додуше, ако нема ЕУ папире не може да оде одавде као економиста тамо, али као шофер може моментално.

Нема мене зашто да дрма носталгија, ја живим у Србији и даље. :lol:

Да, долазе али не у великом броју. Него онолико колико фали швајцарској.
Упућена сам у процедуру.
Можемо и ми из Србије да дођемо ако имамо специјалност која им је потребна.

Ranije je bilo 80,000 godišnje-sada nisam u toku.Servirka nije neka specijalnost alio sam sreo u Zurcachu,u Arozi.
Svi kažu da su uslovi rada u Nemačkoj katastrofalni.Pardon i jedna medecinka kaže u Nemačkoj bolnici lekar ima
5 minuta za pacijenta a u CH pola sata.

Nišlija posle dana iz Nemačke u Srbiju: "Dobar dan i doviđenja"

Niš -- Nišlija Saša Cvetić, pomoćnik glavnog tehničara u niškom Kliničkom centru jedan je od mnogobrojnih zdravstvenih radnika koji su bolji život potražili u Nemačkoj

14559938395bf43ea1ee305088892633_w640.jpg

Međutim, jedan je od onih koji su se otuda vratili nezdovoljni ponuđenom platom i uslovima rada.

Cvetić je agenciji Beta kazao da su njegova supruga i on poverovali u priču o poslu u zdravstvenim ustanovama u kojima je sve automatizovano i u kojima se odlično zarađuje i otišli u Frankfurt, ali su se otuda vratili razočarani.

"Moj posao u Nemačkoj trajao je jedan dan, jer toga dana kada sam rekao 'dobar dan' rekao sam i 'doviđenja'. Supruga, koja je takođe zdravstveni radnik, izdržala je 20 dana u poznatoj bolnici u Frankfurtu i onda je dala otkaz i vratili smo se u Srbiju", ispričao je Cvetić.

Kako je rekao, njegov posao u Frankfurtu trebalo je da bude nega desetak, dvadeset starih lica u staračkom domu.

"Sa poslom se počinje u šest sati i tokom dana brinete o svim korisnicima na jednom spratu. Idete od garsonjere do garsonjere, radite se sve poslove, od grube nege i kupanja do stavljanja proteza, pranja zuba, hranjenja. To je veoma teško. Preko dana nemate vremena za predah", kazao je Cvetić.

On je izjavio da je za taj posao neto plata 1.100 evra, a supruga i on su iznajmili stan od 45 kvadrata za 850 evra mesečno.

"Nije me bilo sramota da se vratim u Niš i sada sam siguran da posao u Kliničkom centru koji radim već 32 godine ne bih menjao ni za jedan drugi. Siguran sam i da od 100 naših ljudi koji odu u Nemačku jedan dobije dobar i dobro plaćen posao", rekao je Cvetić,

Direktor Kliničkog centra u Nišu Zoran Radovanović rekao je da se od bezmalo 700 lekara te zdravstvene ustanove u poslednjih desetak godina otišlo u inostranstvo njih 14, dok je od 1.700 medicinskih sestara i tehničara otišlo pedesetak, a vratilo se sigurno 15 do 20.

"Neki su otišli da rade u staračkim domovima, a to nije isto kao kad radite u Kliničkom centru", izjavio je Radovanović.

On je kazao da su pojedini zdravstveni radnici iz Niša otišli u Nemačku i druge zemlje zapadne Evrope zbog usavršavanja, ali da za tim više nema potrebe pošto novi Klinički centar ima najsavremeniju opremu.

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2018&mm=11&dd=20&nav_id=1471936

Уместо свог коментара, оставићу садржај коментара једног од коментатора на самом У92 сајту испод ове вести.

A tehnicara imao od pocetka povratnu kartu jer se tako i dogovorio da bi generalni koji je opsednut madijima dao bilo kakvu afirmativnu izjavu. Inace taj isti tehnicar je jedan neradnik koji se kao politcik setao po KCu i organizaova nerad i pitanje je da li je uopste i bio tamo jer on nema ni A1 iz srpskog jezika a kamo li iz bilo kog drugog pa i nemackog. Da je dobio otkaz a na njegovo mesto primljen neko mlad koji zeli da radi ne bi se on ponasao u ovoj prici hocu necu da piskim.

to je neka obicna PIICKETINA koja je navikla da drka ****** po ceo dan i da ne radi. a kod svabe nemere s krivinama :malav:

- - - - - - - - - -

Znaci, "Makarska" i kod njih? Mislila sam da su samosvesniji.

Ranije je bilo 80,000 godišnje-sada nisam u toku.Servirka nije neka specijalnost alio sam sreo u Zurcachu,u Arozi.
Svi kažu da su uslovi rada u Nemačkoj katastrofalni.Pardon i jedna medecinka kaže u Nemačkoj bolnici lekar ima
5 minuta za pacijenta a u CH pola sata.

Зависи , за лекаре, од тога шта су специјализирали.
Имам познаницу која је пре две године добила посао у Швајцарској на неком селу, као психијатар, за месечно 12000 нето.
Али је окружена овчицама и звончићима. :)
КО може тако, супер. Ја бих пропиштала.

- - - - - - - - - -

Znaci, "Makarska" i kod njih? Mislila sam da su samosvesniji.

Како мислиш ''Макарска''? Они нису никад живели у социјализму, код њих је тржиште рада у сталној динамици.
Ко хоће тамо да заради, увек може. Чак и те медицинске сестре које нису плаћене бог зна како за те услове, могу да раде додатни посао и да обезбеде себи бољу егзистенцију.
Клинка моје куме иде на занат за апотекарку и све године школовања ради у парфимерији. Слаже робу, помаже муштеријама, учи како се ради завршни рачун на каси...то може да ради ваљда максимално два сата дневно или четри, нисам сигурна, и за то добија 400 евра. То је новац који се не опорезује. Ако заради више, мора и порез да плати.
У сваком случају, уче децу од малена да раде и зараде и практично им показују шта значи добити зараду за привређивање.
И наравно да сви клинци трче да раде.

Имам познаницу која је пре две године добила посао у Швајцарској на неком селу, као психијатар, за месечно 12000 нето.

- - - - - - - - - -

Како мислиш ''Макарска''? Они нису никад живели у социјализму, код њих је тржиште рада у сталној динамици.
Ко хоће тамо да заради, увек може. Чак и те медицинске сестре које нису плаћене бог зна како за те услове, могу да раде додатни посао и да обезбеде себи бољу егзистенцију.
Клинка моје куме иде на занат за апотекарку и све године школовања ради у парфимерији. Слаже робу, помаже муштеријама, учи како се ради завршни рачун на каси...то може да ради ваљда максимално два сата дневно или четри, нисам сигурна, и за то добија 400 евра. То је новац који се не опорезује. Ако заради више, мора и порез да плати.
У сваком случају, уче децу од малена да раде и зараде и практично им показују шта значи добити зараду за привређивање.

Plata u CH je uvek BRUTO i to od kada sam u CH.

Izvini a gde ti zivis, u kojim zemljama si boravio vise od mesec dana i radio ?

U Nis, nigde duze nisam boravio od 2 tjedna, vec 5 godina sam svaki 2 tjedan Holandija Groningen, Utreht, Hamburg,,,kola organiziram vozace za dovoz, za kupce. Meni ovde lepo.

Radim a trosim u Nis. Prejeftino, i u rodnom gradu, sam svoj gospodar, mali, bolje no sluga za goleme gazde.

- - - - - - - - - -

И наравно да сви клинци трче да раде
.

Znam to, ali postavlja se pitanje, zasto to isto ne bi radili uz studije, znajuci vec da ima fali kadar u raznim visokostrucnim delatnostima? Uostalom i ne moraju, imaju vec dobar zivot i uslove, i i bez toga da mogu da se posvete studiranju.

Zato sam i rekla "Makarska" jer bas ta osrednjost i jeste socijalizam, narocito kad moze lako da se ostvari.

У Немачкој признају економију одавде, само њихови ђаци имају предност при запошљавању.
Додуше, ако нема ЕУ папире не може да оде одавде као економиста тамо, али као шофер може моментално.

Нема мене зашто да дрма носталгија, ја живим у Србији и даље. :lol:

Otisao mi prijatelj, koji je povremeno vozio, uzeo 1 god. neplacenog iz KC Nis...pocetna minimalac 550e+60e dnevnica x21 dan 1800 e neto...5 dana vozi 2 na parkingu spava placaju.

1 tjedan doma u Nis...nov kamion sas prikolicu...radi 1 mesec, i trazi bolju placu u Gartner preko 2.000 eura,,,ili za CH 3000 CHF...CIGANSKA CERGA, nema stan.

dva burazera iz moje bliže okoline, rade u staračkom domu pored Ulma...tamo su već 6 meseci, počeli sa 1 250 neto

Upravo tako, sa srednjom medicinskom skolom to je ta plata, vidim da se pominju plate od preko 2K ali za nocne smene i diplomu vise skole ili fakulteta sto je potpuno druga dimenzija. Odavde se u najvecem broju slucajeva odlazi sa srednjom skolom ili sa "Milutinom Milankovicem".

- - - - - - - - - -

Da samo sto su u Svici ta sela predivna uz to što su putevi i sve komunalije bolje sređeni nego u Bgd.. Ništa loše nema živeti van grada na Zapadu.... nije to kao kod nas.. Cak i većina višeg sloja živi malo izvan pored reke, jezera na obali .. Sve je to jako dobro povezano uz to što dobiješ mir..

Šta ti je ološu mongolski, taman si izašao iz banane i opet vileniš po starom? Lepo kažu pametni ljudi, nikad od džigerice meso, ni od Bugara čovek, a sve mi se čini da ta mudra izreka potiče negde iz okoline Niša :kafa:

Друже, желим ти све најбоље и најлепше, теби и твојој породици.Живело бугаро-српско пријатељство!

Back