Nišlija posle dana iz Nemačke u Srbiju: "Dobar dan i doviđenja"

E pa izgleda da u tom grmu i lezi zec, u tim zivotnim okolnostima.

Bio kako bilo, ja nikad ranije nisam videla Nemca sa porodicom da je negde otisao da radi (naravno ima ali retko), zaradjivali su dobro uvek i uzivali.

Керки, ја искрено мислим да ти никад ниси видела Немца :lol:

Животне околности, јашта.

Неко воли да гаји децу на селу, неко воли светла велеграда, неког ложи поларна светлост, неког корнволске баште, неког тексашка прерија. Па се сходно томе људи и селе.

Али опет, број лекара који напушта Немачку је, упркос томе, релативно мали.

Eto...ali zasto je to tako?

Jasno je to za ovde, nego se pitam zasto ONI idu? Pa i mogu da shvatim dok je neko bez porodice da ima zelju za upoznavanjem novih drzava, sticanje iskustava i u struci, upoznavanje kultura pa i veceg primanja, ali ne mogu da shvatim porodicne ljude a i oni danas idu iz Nemacke. Ranije stvarno tako nije bilo.

- - - - - - - - - -

Dobro nisam postavila adekvatno poredjenje ali je otprilike tako, nisu oni bas liberalisti nego isto konzervativci kad je porodica i posao u pitanju. I nije oduvek tako bilo.

С једне стране не студирају медицину, писао је Носфи и зашто.
С друге, много су то мање миграције него што се чини. Неки проценат одлази на север (Норвешка, Шведска, Данска, Холандија) али не велики. Јер и те државе су уређене и школују кадар према плану и потребама.
Одлазе у УСА колико и наши. И не заборави да у УСА живи око 50 милиона Амера немачког порекла. Дакле, многи од њих тамо имају фамилију.
Ја из генерације имам бар четворо људи с којима сам у контакту који су се лиценцирали у УСА или ти положили УМСЛЕ. Баш је скоро моја другарица још из детињства то завршила. И није тешко. Око годину дана учења, испит из три дела који је за српског лекара смејурија.
Тренд је сељење, немачким лекарима то заиста није потреба.

Pa ako se za njih ne isplati sto su domicilni, kako se za nas isplati, koji treba da placamo i stanarinu?

Ispada da je ovaj nas covek u pravu.

Тај твој човек није у праву, јер се не исплати из перспективе Немице која може да се искилави као мед. сестра или за исте паре да буде "ћата" у суду или радница у Фолксвагену.

Српкињи се исплати, јер јој је алтернатира....

27 000 у КЦ Ниш, Боже ме опрости.

Тај твој човек није у праву, јер се не исплати из перспективе Немице која може да се искилави као мед. сестра или за исте паре да буде "ћата" у суду или радница у Фолксвагену.

Ужас. Ја не знам како ти људи живе. Стално се питам шта једу.
Е, али за цигарете свака има.

Ужас. Ја не знам како ти људи живе. Стално се питам шта једу.
Е, али за цигарете свака има.

Не знам ни ја, то је стварно трагично слабо плаћено, а посао је јако тежак и ментално и физички.

Али зато цигара :lol:

Керки, ја искрено мислим да ти никад ниси видела Немца :lol:

Животне околности, јашта.

Неко воли да гаји децу на селу, неко воли светла велеграда, неког ложи поларна светлост, неког корнволске баште, неког тексашка прерија. Па се сходно томе људи и селе.

Али опет, број лекара који напушта Немачку је, упркос томе, релативно мали.

Ne znam na osnovu cega to mislis, ne poznajemo se da bi ti ista mislio o meni. Vidi, nekad se ovde zivelo pristojno da si mogao, uz znanje i rad, da obidjes svet ako si bio zainteresovan i sposoban, pa i da upoznas razne ljude npr. Nemce. Toliko sto se tice tvog "misljenja".

A sto se tice "polarne svetlosti" bice pre da beze od migranata.

С једне стране не студирају медицину, писао је Носфи и зашто.
С друге, много су то мање миграције него што се чини. Неки проценат одлази на север (Норвешка, Шведска, Данска, Холандија) али не велики. Јер и те државе су уређене и школују кадар према плану и потребама.
Одлазе у УСА колико и наши. И не заборави да у УСА живи око 50 милиона Амера немачког порекла. Дакле, многи од њих тамо имају фамилију.
Ја из генерације имам бар четворо људи с којима сам у контакту који су се лиценцирали у УСА или ти положили УМСЛЕ. Баш је скоро моја другарица још из детињства то завршила. И није тешко. Око годину дана учења, испит из три дела који је за српског лекара смејурија.
Тренд је сељење, немачким лекарима то заиста није потреба.

Pa nije kad se pogledaju primanja, to i ja kazem. Ali ipak se neprestano poslednjih godina smanjuje njihov medicinski kadar. Zasto?

Poslednja izmena:
Ne znam na osnovu cega to mislis, ne poznajemo se da bi ti ista mislio o meni. Vidi, nekad se ovde zivelo pristojno da si mogao, uz znanje i rad, da obidjes svet ako si bio zainteresovan i sposoban, pa i da upoznas razne ljude npr. Nemce. Toliko sto se tice tvog "misljenja".

Pa nije, to i ja kazem. Ali ipak se neprestano poslednjih godina smanjuje njihov medicinski kadar. Zasto?

Дакле, цело ово благо дрско цинцулирање нападним питањима си исценирала не да би нешто научила о томе како изгледа живот на неком другом месту и себе оплеменила као особу, него да би нашла потврду за твоју теорију да мигрнати силују белце и да је пад Запада близу. Након тога си почела да испушташ анималне крике и плешеш око ватре.

Неваљалице.

Иди код Господина Рифера, Господина Победоносцева или Господина Статлера да те ишибају по гузи.

Не знам ни ја, то је стварно трагично слабо плаћено, а посао је јако тежак и ментално и физички.

Али зато цигара :lol:

И још образложење: ''То ми је једино задовољство!''. :eek:
У мојој служби од њих 12, не пуше само 2. И оне ладно седе у својој пушионици, утапају се у валовима дима, не виде се од истог, све слузокоже, укључујући и рожњаче и беоњаче су им навикнуте на то штипање. Кад уђеш ту, две су опције. Или моменталан асматски напад или тренутно угушење.
Невероватне су. :lol::sad2:

Ja sam to gledao iz ugla samca.
Pise da mu je plata 1100 a jednosoban stan 850 eura (45kv/m) sto je smesno za posao koji je on opisao.
Jeste veca je za taj posao, bar 50% ako ne i vise.

Svaki zanatlija ima $25/hr+ cesto i preko $30/hr (elektricar, vodoinstalater, stolar, automehanicar, itd.)

Da ipak ostajem pri stavu da su Austrija i Nemacka sto se tice novca "go qurac" za SAD i Kanadu.

Sto se tice medicine, potrebna je nostrifikacija jer stite svoje trziste, ali kad citam za koju platu rade nasi doktori u Nemackoj, vise ovde ima medicinska sestra.
O zubarima necu ni da pricam, oni mnogo lakse ovde dolaze do posla i zaradjuju preko $100K, a oni koji imaju privatnu praksu, sto bi se reklo "uzimaju lopatom".

1.Plata je uvek bruto
2.Kome je plata nedovoljna moze da radi dodatni posao, nebenjob 450€ na ruke
Cinjenica je da mladi ne zele da rade,svi bi neke fensi poslove da cesu jajca i zaradjuju tri some evra.Toliko valda smatraju da im je dovoljno.Na gradjevini sve firme kubure sa manjkom radne snage,nema ucenika gase se citava odeljenja.Ko ima volju i znanje moze sasvim pristojno da zivi ,sljaka osam casova,Petkom radi do 13h i zaradi 2500 bruto.Za koju godinu zarade na gradjevini ce skociti za najmanje 20 % zato sto bukvalno nema kvalifikovane radne snage.Sada da objavim oglas u Srbiji pitanje je da li bi se javio jedan kvalifikovan majstor
Ljudi nemaju cilj,jedini zivotni moto mu je da sljaka od prvog do prvog i da mu LD legne na racun.Nemaju ambicija,zato i lupetaju.Inace ova prica iz topika licno meni deluje kao potpuno izmisljena
Mada sa druge strane, mozda i jeste neki domaci jebivetar izgubio iluzije o Money tree.Cuj,muka mu da sljaka u strackom domu u Nemackoj za 1700-1800 neto zarade kao pocetnik,dok u Srbiji taj isti posao ljudi rade za 35000 RSD kakvo proseravanje

Pa nije kad se pogledaju primanja, to i ja kazem. Ali ipak se neprestano poslednjih godina smanjuje njihov medicinski kadar. Zasto?

Керки, погрешан ти је утисак, не селе се они из Немачке у том броју који ти замишљаш.
С друге стране, ти који се селе раде то јер им је могуће, с обзиром да се у било којој земљи третирају као у рођеној јер су сви у ЕУ.

И још образложење: ''То ми је једино задовољство!''. :eek:
У мојој служби од њих 12, не пуше само 2. И оне ладно седе у својој пушионици, утапају се у валовима дима, не виде се од истог, све слузокоже, укључујући и рожњаче и беоњаче су им навикнуте на то штипање. Кад уђеш ту, две су опције. Или моменталан асматски напад или тренутно угушење.
Невероватне су. :lol::sad2:

Керки, погрешан ти је утисак, не селе се они из Немачке у том броју који ти замишљаш.
С друге стране, ти који се селе раде то јер им је могуће, с обзиром да се у било којој земљи третирају као у рођеној јер су сви у ЕУ.

Švajcarska nije u EU,ali Nemci dolaze u velikom broju.

E pa izgleda da u tom grmu i lezi zec, u tim zivotnim okolnostima.

Bio kako bilo, ja nikad ranije nisam videla Nemca sa porodicom da je negde otisao da radi (naravno ima ali retko), zaradjivali su dobro uvek i uzivali.

to je zato sto nisi imala potrebe da se informises.Nemci su veliki migranti,bar 1/3 americke populacije vuce nemacke korene.Nemce ces pronaci od Japana do Cilea,ljudi jednostavno nemaju strah od novoga pocetka.Nemacku pekaru mozes pronaci u Sidneju Kinsasi ili Ostinu,veliki su radnici i najcesce neguju porodicni posao

Kako se isplati samo zato je alternativa, sama po sebi? Alternativa moze da bude i u Kongu, pa ipak tamo ne idu.

Nego je sustina ta, da ko je nezaposlen ide, ko je zaposlen osim ako nema veliki motiv ili neverovatno vecu platu, ipak ne ide.

Дакле, цело ово благо дрско цинцулирање нападним питањима си исценирала не да би нешто научила о томе како изгледа живот на неком другом месту и себе оплеменила као особу, него да би нашла потврду за твоју теорију да мигрнати силују белце и да је пад Запада близу. Након тога си почела да испушташ анималне крике и плешеш око ватре.

Неваљалице.

Иди код Господина Рифера, Господина Победоносцева или Господина Статлера да те ишибају по гузи.

Dakle, ne. Da je tako, ne bih postavljala pitanja, a ti ako ne znas odgovor, a ne znas, sa preciznoscu, ne salji me kod kolega forumasa kojih i nema na ovoj temi.

Švajcarska nije u EU,ali Nemci dolaze u velikom broju.

Да, долазе али не у великом броју. Него онолико колико фали швајцарској.
Упућена сам у процедуру.
Можемо и ми из Србије да дођемо ако имамо специјалност која им је потребна.

Dobro, ne sele se ali ipak imaju konstantan manjak najpre sopstevmog medicinskog kadra, pa s pitam, zasto?

to je zato sto nisi imala potrebe da se informises.Nemci su veliki migranti,bar 1/3 americke populacije vuce nemacke korene.Nemce ces pronaci od Japana do Cilea,ljudi jednostavno nemaju strah od novoga pocetka.Nemacku pekaru mozes pronaci u Sidneju Kinsasi ili Ostinu,veliki su radnici i najcesce neguju porodicni posao

Ja ne kazem da ih nema nigde drugde osim u Nemackoj, ali se pitam zasto ih toliko u zadnje vreme ima van Nemacke a s druge strane odlicne plate i mogucnost zarade?

U Srbiji više ne važi Aleksa Šantić i "ostajte ovde", nego Aleksandar Vučić i "ostaćeš ovde"...

Остаћеш овде и радићеш у субвенционисаној мануфактури за 200 евра! Радићеш као бела лала, а у слободно време ћеш скупљати капиларне гласове! Иначе, нећеш имати ни 200 евра!

Остаћеш овде и радићеш у субвенционисаној мануфактури за 200 евра! Радићеш као бела лала, а у слободно време ћеш скупљати капиларне гласове! Иначе, нећеш имати ни 200 евра!

Ne samo da će raditi već će pitati jel ima još.

Dobro, ne sele se ali ipak imaju konstantan manjak najpre sopstevmog medicinskog kadra, pa s pitam, zasto?

Ja ne kazem da ih nema nigde drugde osim u Nemackoj, ali se pitam zasto ih toliko u zadnje vreme ima van Nemacke a s druge strane odlicne plate i mogucnost zarade?

Питаш пети пут зашто, а већ четри пута ти је дато објашњење. :lol:

Не студирају!
Није само медицина дефицитарна већ и све техничке струке: електро-инжењери, машински, грађевински...
Студирају масовно друштвене науке попут социологије, политичких наука, психологије, менаџмента и осталих тра-ла-ла факултета који се лако завршавају.
Велики број не студира уопште јер имају врло добра примања и са занатима.
Код њих је школа рангирана на три нивоа.
Први ниво је за најгоре занате и социјалну маргину која се никад , чак ни тамо, не издигне из блата.
Други ниво (реал шуле) даје боље занате попут банкарских службеника, ћата, фармацеутских техничара....
Трећи ниво је гимназија и она је за реално добре ђаке. С тим што они у сваком моменту могу да се преквалификују, доквалификују, поново упишу школу....
Земља са одлично уређеним школством.

Ovde u temi je rec o nekom ko ima stalan posao, "drzavni" sto bi se reklo.

Inace naravno da je sve bolje od rada u takvoj "manufakturi".

Back