Nišlija posle dana iz Nemačke u Srbiju: "Dobar dan i doviđenja"

Ja skoro naleteh na jednu nasu mladu doktorku koja je trenutno u Nemackoj. Zavrsila je studije sa prosekom 10, bukvalno. Mislim da nikada nisam upoznao nekoga sa tim prosekom ocena, uvek sam mislio da to mora da su neki ne bas normalni ljudi. Elem, cura nije mogla da se zaposli 2-3 godine u Srbiji nigde, uslovljavali su je da se uclani u SNS i malo prodefiluje sa clanskom kartom po medijima, te da ce odmah da pocne da - volontira :D

Cura nije znala rec nemackog, za 7 meseci sama naucila, polozila testove, otisla u Svabiju, odbijala bolnice sve dok joj u Koblencu nisu ponudili specijalizaciju neuro-hirurgije. Sasvim je normalna. Ubedih je da kad stekne malo iskustva, predje u USA, makar na 5-6 godina da zaradi milion-dva pa posle nek ide gde god zeli.

odlicno.......sedi...........100 dolara.

Ma pusti wikipendiju,zamisli da smo mi pokrstili ove na Kosovu šta bi bilo.
Todor Živkov je imao moda,doduše plašili se Turci Živkova jer tamo je bilo
samo "direktna demokratija"
Ми још од деветог века смо били једно национална држава.....и сада у нашом устава нема националне мањине.

Претпостављам да има и у Швајцарској удружење Срба....

Прво од власти Бугарске признање националних права Македонаца онда Срба. ;)

- - - - - - - - - -

Ми још од деветог века смо били једно национална држава.....и сада у нашом устава нема националне мањине.

Небитно је у којој сте Гоби пустињи били у 9. веку. У 21. веку пак ћете морати да признате права мањина тим пре што сте самовољно постали део ЕУ. То су основна људска права.

Ovde mora da se radi.Ako neko nije spreman za to bolje da ostane kuci.Plata je za pocetak minimalna,ali uz prekovremeni rad i rad vikendima i praznicima savim lepo se zaradi.Da ne pricam o dodatnim poslovima koje mozes naci preko agencija za sasvim lepe pare.Ako su radili u klinici ili starackom domu trebali su traziti smestaj.Sve takve ustanove imaju smestaj za svoje zaposlene koji su mnogo povoljiniji od onih koje biste rentali samostalno.Uostalom sve firme uglavnom imaju smestaj za svoje zaposlene koji ga nemaju.Uslov za dobijanje vize je prijava boravka kod poslodavca ili nekog rodjaka.

Јесте али ми је рекла колико јој остаје кад поплаћа све порезе. Ето толико, заиста много.
Tako je sve Sofija, zato i nemacki lekari idu u CH da rade, zato i u Nemackoj nema lekara pa ih uvoze sa Balkana.
Svajcarska i Norveska su obecane zemlje ( sto se para tice, ali samo para) pa zato nemacki lekari idu tamo,a onda u samoj Nemackoj nema lekara pa moraju da
ih uvoze.

U Nemackoj su plate stvarno nikakve, ai ljudi koji imaju malu decu, zele neki kao bolji zivot ipak dolaze jer ce barem deca moci da imaju neku budicnost.
Ja sam nedavno u Zajecaru razgovarala sa jednim kardiologom, a koji ima lepu kucu, zena predaje matematiku u skoli, imaju dvoje dece, on je lekar
iz ubedjenja i ljubavi prema svojoj struci, za njega 1000-2000 evra vise mesecno ne dolazi u obzir jer ne zeli da svoj zivot sece na pola, a ima ambicije
da u zajecarskoj bolnici unapredi tu kardiologiju i to je sve predivno. Zamisli Srbiju bez takvih ljudi?

- - - - - - - - - -

Znam to, ali postavlja se pitanje, zasto to isto ne bi radili uz studije, znajuci vec da ima fali kadar u raznim visokostrucnim delatnostima? Uostalom i ne moraju, imaju vec dobar zivot i uslove, i i bez toga da mogu da se posvete studiranju.

Zato sam i rekla "Makarska" jer bas ta osrednjost i jeste socijalizam, narocito kad moze lako da se ostvari.
Fale im strucni radnici, visokokvalifikovani politolozi i sociolozi im nikako ne fale.

У Немачкој признају економију одавде, само њихови ђаци имају предност при запошљавању.
Додуше, ако нема ЕУ папире не може да оде одавде као економиста тамо, али као шофер може моментално.

Нема мене зашто да дрма носталгија, ја живим у Србији и даље. :lol:

u srbiji ces uvek imati visok drustveni status kao doktor, mnogo vecu platu od ostalih. u nemackoj taj status nemas, plate nisu drasticno vece od mnogih drugih zanimanja, ujednacija su primanja. i kao sto rece sumnjivo lice plate su prosecne za nemacki standard( u srbiji deluju enormne). mislim da zato mnogi dobri doktori beze iz nemacke, holandije u svajcarsku, ameriku i kanadu

Па добро. И кураве иду. Боља зарада. Некад су се неки турчили, због бољег живота и права на чколовање. А неки се чак, замислите и католичили. Чак и то. Свакаква гомна ће слабоумни да поједу за привид бољег живота, и аз боље уређен градски саобраћај.

Kako mislis PRIVID?

Па зато што се ради само о форми и ни о чему другом. Одлазити са свога на туђе, увек је скопчано са окупацијом, а не са бољим животом. Срби су се селили у време окупације, и то је нашео ссасвим друго. И нису се усрећили, мада су међу своје долазили. Па су бежали даље, где се опет нису усрећили, и ако су дошли међу људе своје цивлизације, јер су се онда асимиловали добровољно. Увек кад нема притиска , асимилација је добровољна.

Migracija! Alarmantno stanje
ZVONI ALARM U SRPSKOM ZDRAVSTVU: Srbiju napusti 2.000 medicinara godišnje, ali postoje i oni koji se VRATE POSLE 1 DANA PREKO GRANICE!

Eto vidiš...ne mogu da te prevare.

- - - - - - - - - -

Hehehhe, pa vece su, al ne mnogo, a moze da se spava i ispod cuprije:D

Pa zavisu gde..ono selo pored banje pored Frakfura..deo naselja sela...haha--al jeste. stan 80m2 npr. je 800€

u srbiji ces uvek imati visok drustveni status kao doktor, mnogo vecu platu od ostalih. u nemackoj taj status nemas, plate nisu drasticno vece od mnogih drugih zanimanja, ujednacija su primanja. i kao sto rece sumnjivo lice plate su prosecne za nemacki standard( u srbiji deluju enormne). mislim da zato mnogi dobri doktori beze iz nemacke, holandije u svajcarsku, ameriku i kanadu

У Србији имаш као лекар плату 500 евра, то може да изађе на 800.

Како је то драстично другачије од осталих?

Eto vidiš...ne mogu da te prevare.

- - - - - - - - - -

Pa zavisu gde..ono selo pored banje pored Frakfura..deo naselja sela...haha--al jeste. stan 80m2 npr. je 800€
Ma stanarina je stvarno zadnjih godina katastrofa. Medjutim ti specijalci ( RTF; Informatika pa i mashinci) uopste i ne rade po Berlinu, Hamburgu,
Minhenu nego su glavne firme u nekim malim mestima, plta je za pocetnike mozda i 2200 neto, a stan moze da se nadje i za 500 evra
tako da je to sve prihvatljivo, al aj zivi van centra Minhena;)

- - - - - - - - - -

У Србији имаш као лекар плату 500 евра, то може да изађе на 800.

Како је то драстично другачије од осталих?
Pa imas visok drustveni status, pozdravlja te gradonacelnik na ulici:D
Mogu u Srbiji lekari da dodju i do 900-1000 evra, ali su tu i dezurstva od jutra do sutra.
Neko ko nema porodicu ili obaveze po Srbiji svakako da bi trebalo da ide u beli svet.

- - - - - - - - - -

ETF, ne RTF

Back