Nikola Kojo: Odlazim iz Srbije

Nije stvar ukusa nego objektivnih kriterijuma.Neke jedinke su vaznije od drugih.Nikola Kojo ne spada u vazne.Odlazak je sad masovniji jer postoji mogucnost odlaska.Poslednjih 100 i vise godina uglavnom su zapadne drzave bile zatvorene za Srbe u smislu trajnog preseljenja a mnogi su zazirali od tudjine jer nisu poznavali jezik ili nisu imali dovoljno informacija sta ih tamo ceka.Danas je preseljenje na zapad mnogo lakse..Mislim da iseljavanje nema mnogo veze sa pitanjem ko je na vlasti.Sve nase vlasti su manje vise iste.Iseljeavanje je nemoguce zaustaviti sve dok postoji mogucnost ljudi da odu.
Danas je nikad teze,pre 40-50 godina se na put kretalo sa 20 maraka,bez jezika i poznavanja rada na racunaru,bez deportacija i ogranicenja o boravku,raspitaj se o jugoslovenskom pasosu malo,tad se nije mislilo dal imas ortaka i tetku u austriji kao siguricu,jedva punoletni sa polupraznom torbom i sa dve ruke pa sta bude,nisu se prodavale gajbe i niko nije unapred konkurisao za radna mesta,tebi je objektivan kriterijum da bi ti viktor savic nedostajao i nina jankovic a meni je da svako ko ostane nema obraz jer ga je prodao za sendvic

svaki odlazak je licni poraz, socijalni na prvom mestu, u smislu zajednice, napustas prijatelje, familiju, svoj jezik i okruzenje

mozes da ga ulepsavas koliko hoces, ko ne zna neka nadje pricu o vasi ladackom. dusa se jednom prodaje, i ne moze da se povrati

nisam protiv da se ide, islo se i pre sto godina, moj pradeda isao 2 x u ameriku pre WWI. pa sta? ali jedenje politickih dovana je tako jadno

svaki odlazak je licni poraz, socijalni na prvom mestu, u smislu zajednice, napustas prijatelje, familiju, svoj jezik i okruzenje

mozes da ga ulepsavas koliko hoces, ko ne zna neka nadje pricu o vasi ladackom. dusa se jednom prodaje, i ne moze da se povrati

nisam protiv da se ide, islo se i pre sto godina, moj pradeda isao 2 x u ameriku pre WWI. pa sta? ali jedenje politickih dovana je tako jadno
svaki odlazak je hrabrost...
po gdinu botu svaki veliki umetnik koji je stvarao u egzilu je porazen sto je otisao da spase glavu od umobolnika koji bi ga mentalno unistili, oterali na robiju, premlatili, zapalili mu kucu i jos tusta i tma bolestina koje ova vlast praktikuje spram svakog ko drugacije misli...uniformno razmisljanje kao ovo sto je videli smo dokle je dovelo srbiju.
nema gore prodaje duse od prodaje stranci za sitnis da bi imao hleba da jedes i da arlauces kao sto koja rece ispred bankomata.... ave bankomatu sto si mi dao novac koji sam zaradio

Da ali pomisli na pozitivne strane.

Sva negativnost VučIeristanaca više mu ne sedi na grudnom košu

tvoj pradeda je je jurio šiptarke da im skine dimije I povali u senu...tako je nastao prvi bot

Back