Nikola Jokic

Al ovo je ko da netko napiše da Modric nije nešto jer nije igrao protiv Cruyffa, a i prije je bilo teže. Svaki ekipni sport doživljava promjene, i otpisivati današnje igrače jer im je "lakše je suludo". Pa šta neko drugi nije napravio nešto što niko nikad nije? Nego baš Jokić koji ne valja, i Murray. Nek neko zamisli po pravilima iz 90ih što bi bio Giannis naspram Kukoča. Ide na koš, ajde ti na bacanja. Bacanja ne može pogodit. I sad da ja tvrdim da je Kukoč bolji od Giannisa.

Vlade Divac je igrao u NBA kada je NBA bila najača, kada je pozicija centra i krilnog centra imala paklenu konkurenciju i postavka košarke se više oslanjala na visoke igrače.
Tada nisi mogao lako da kročiš u NBA ako si tanak u odbrani (Jokić je teška rupa u odbrani) i ako si evropljanin, a kamoli da neko bazira igru na tebi.
Jokić igra u najlošijem NBA, jer je priliv prosečnih evropljana uništio kvalitet lige, takodje prelazak na small ball košarku, gde je šut zamenio ostale veštine. Koledž košarka izbacuje poluproizvode poput Taunsa, koji kada bi neko vodio računa o inteligenciji igrača, ne bi domar mogao da bude.
Možda je ružno to reći za nekoga, ali kada neko takav prima milione za igranje košarke koju ne razume, onda je to vređanje inteligencije onih koji gledaju i plaćaju da gledaju košarku.
Vi danas imate Zubca, Valančiunasa, Capelu, Vučevića, Gobera kao startne centre u NBA, sve prosečni igrači loši pre svega u odbrani.
Gober je bio defanzivac godine, čovek koji ima rad nogu kao baba, koji se sapliće sa loptom i bez nje, kome vremešni Gasol u finalu EP ubacuje 40p.
To je konkurencija, koja je poput Jokića hvaljena od početka NBA karijere.
Gobera su kao i Jokića hvalili svi veliki igrači NBA, treneri, novinari, jer je takva kultura tamo.
To je sve zabava, zarada i na kraju košarka.

Prodaje se ime, i što je veća senzacija više novca.
Naravno da će kroz medije da se provlači Jokićev triple double, gde pola nisu asistencije i gde je uticaj na ekipu mizeran u odnosu na učinak Gordona u odbrani i fazi napada, gde radi sve one važne ali statistički neprimetne zadatke, od blokova, utrčavanja u reket, postizanja laganih poena.
Naivni gledalac će reći Jokić vuče sam ekipu i grupu građani, ali to je smešno jer je Denver pre svega odlična timska ekipa, koja igra više evropsku nego NBA košarku.
Ne osporavam Jokićev važan uticaj u Denveru, ali čovek je mnogo precenjen .

U reprezentaciji je bio zaštićen kao beli medved, kao Dončić, Janis jer je takva direktiva stigla iz vrha i mnogi evropski treneri su zbog toga poludeli na EP, poput trenera Italije.
Jokiću su na toj utakmici svirali gomilu nepostojećih faulova, nisu dozvolili odbranu nad njim.
Pored svega, mi smo zbog njegovog forsiranja statistike poraženi. Zakazala je odbrana, po kojoj smo do dolaska Jokića u reprezentaciju bili poznati u svetu košarke.
Istakao se Meli, prosečan krilni centar koji je Jokiću spakovao oko 25p.
Italija tada bez NBA igrača, a mi sa evropskim MVP koji igra kao amater i sa neviđenim NBA MVP-om koji je u odbrani kao teletabis.
I čovek se posle utakmice kupi i odlazi kući bez jedne reči i objašnjenja novinarima.
A pre početka EP dao je sličnu izjavu: " igraću za reprezentaciju ako kroz igru reprezentacije imam priliku da napredujem i postanem bolji igrač".
Sebično kao i odlazak posle poraza od Italije.
Protiv Holandije skakao je na sudije kada mu je neki anonimus udario čistu blokadu, jer on je veliki igrač, mora svi da se sklone kao u NBA da on poentira.
Upravo je ta mentalna snaga, osim fizičke najveća razlika nekadašnjeg i današnjeg NBA.
Ono što je prošao Divac kroz karijeru ne može se porediti sa ispijačem coca-cole, koji je sve dobio na srebrnoj tacni.
Šta mislite da ga je Ražnatović forsirao u Megi što ga voli. Kada neko ima stotine hiljada evra da uloži u sebe na početku karijere, on je u ogromnoj prednosti na druge.
Zato je folirant trčao na inauguraciju da se zahvali za narodnu lovu, koju su partijski drugovi tata i strikan izboksovali iz komiteta.

Većina mlađe populacije koja počinje da prati NBA od dolaska Jokića nema pojma kako je igrao Divac u svom prajmu, oni se sećaju Divca iz Kingsa.
Naravno, Divac je isvojio gomilu medalja sa reprezentacijom, jeste imao bolje saigrače ali je imao i bolje protivnike.
Jokić, Dončić, Janis poprilično su se obrukali na nikada slabijem EP, gde ih je pobedila Španija u sastavu gde ni oni ne poznaju pola igrača.

Da ne nabrajam Skolu i skolovanje Jokića, ili onoga brazilskog anonimusa, koji je razbio Janisa na SP.
D.Sabonis sin čuvenog Arvidasa Sabonisa ima statistiku malo slabiju od Jokića, i malo je falilo da izbace Golden State u playoffu, pa nikome ne pada na pamet da ga poredi sa daleko boljim ocem, koji nikada nije imao ni približnu statistiku u NBA.
Da, to je onaj isti D.Sabonis koji u dresu Litvanije baca cigle sa 2m od koša.
Ko ne vidi da je današnja NBA nivo ispod one kada je Divac igrao ne razume se u košarku.
A to bi trebalo da bude prvi parametar kada se već vrše poređenja.
Napisa ti roman bez smisla. Nabroj te silne centre i krilne centre iz 1990ih.

Promena pravila i zastita napadaca najvise utice na odbranu. Kada pogledas sta je nekada bio faul, a sta danas tebi kao "velikom poznavaocu" bi bilo jasno da bi Jokic i bilo koji drugi igrac zavrsio utakmicu do poluvremena. Zakasljes se pored igraca i svira se faul....

Napisa ti roman bez smisla. Nabroj te silne centre i krilne centre iz 1990ih.

Promena pravila i zastita napadaca najvise utice na odbranu. Kada pogledas sta je nekada bio faul, a sta danas tebi kao "velikom poznavaocu" bi bilo jasno da bi Jokic i bilo koji drugi igrac zavrsio utakmicu do poluvremena. Zakasljes se pored igraca i svira se faul....
Čekaj, ti tvrdiš da se danas tolerira grublja igra u obrani nego u 90ima?
Vjerujem da si se krivo izrazio.

A što se tiče rasprave i kako je za vrijeme Divca, Dražena, Šarunasa, Kukoča, Radje.... bilo teže Europljanima itd. Bilo je teže ali svi su imali dobre karijere u NBA. I svi su dolazili ili iz ExYu ili Litve. Tek nakon OI 1992. I Dream Teama, pa 2 three peata Bullsa su od košarke stvarno napravili globalni sport. Prije su Juga, pa i Hrvatska i Srbija 90ih šamarali Grke, Španjolce, Francuze, Talijane. Posebno pamtim Grke. Svaki put kad bi nam pali Grci, to bi bilo 25+ uredno. Kasnije su svi oni ulagali pare, dovodili trenere, i postali sile. A mi smo postali komedija od reprezentacije nad kojom se iživljavaju Češka i Finska. Vi ste napravili daleko, daleko bolje reprezentativne rezultate od nas. Ali ni vi niste neko vrijeme uzeli medalju. Bilo kakvu.

Pls, bez kletve iz 1995. i silaska s postolja. Svi znamo da to retardacija najvišeg nivoa

Srbi su nekada imali igrace u neko staro vreme o kom nam pricaju otac majka baba deda ko koga vec ima.

Nadam se da vi vase znanje prenosite deci unucima bratancima sestricima (ako ih zanima ova tema naravno).

Evo jos malo manje od dva sata do pocetka ~ jeste spremili vino sireve da lagano ispratite jos jednu igru?

Kako cete ostati budni ` radite danas drugu smenu?

Srbi su nekada imali igrace u neko staro vreme o kom nam pricaju otac majka baba deda ko koga vec ima.

Nadam se da vi vase znanje prenosite deci unucima bratancima sestricima (ako ih zanima ova tema naravno).

Evo jos malo manje od dva sata do pocetka ~ jeste spremili vino sireve da lagano ispratite jos jednu igru?

Kako cete ostati budni ` radite danas drugu smenu?
Ostat ću kolko ću moć. Dižem se u 5:30. Najradije bi gledao reprizu i izbjegavao portale, forume itd. Ali kolege ne mogu izbjeći. Ako budu šutili, Denver je dobio, ako dobije Miami, ide "eto ti Jokić, jbt Jokić"

Nisam krivo, procitaj opet. Ono sto je nekad bio normalan faul, danas je flagrant 1 ili 2. Kao sto sam rekao (odnosi se na Jokicevu odbranu) sta se sve danas sudi ne moze ni da se igra odbrana.
U pravu si što se toga tiče. Krivo sam shvatio.
Zato bi mu u napadu bilo malo teže nego danas. Ali bi se zbog skillseta prilagodio (pod pretpostavkom da dobije šansu uopće).

Screenshot_20230610-083846_Twitter.jpg

Screenshot_20230610-083835_Twitter.jpg

Koliko smo otrovani znanjem o katolickim obicajima toliko oni ne znaju nista o nasim.

Zna li se kad je sledeci mec?

Screenshot_20230610-090559_Samsung Internet.jpg

Ne moze on bude toliko los u odbrani koliko moze bude dobar u napadu :lol:

Ono jokara bas zivi sto bi rekli americki san ali je dosta truda ulozio

MPJ nece sut odkad je ugovor potpisao. Kako je on dobio 30milki po sezoni ni on ne zna
Contract year sindrom. Ni prvi ni zadnji s tim "problemom". Makar bi čovjek pomislio da će se pad desiti sljedeće sezone. Ipak igraš NBA finale, prvo u povijesti franšize, a tebi možda i zadnje.

Nisam krivo, procitaj opet. Ono sto je nekad bio normalan faul, danas je flagrant 1 ili 2. Kao sto sam rekao (odnosi se na Jokicevu odbranu) sta se sve danas sudi ne moze ni da se igra odbrana.
Zato Jokiceva igra u napadu i prolazi, jer se svi sklanjaju u NBA.
Zato na EP gde se igra prava kosarka on nije mogao fizicki da izdrzi 20min na terenu, i celu utakmicu je skakao na sudije.
Kakav si ti to veliki igrac kada ti anonimus iz Holandije udari cistu blokadu a ti skaces na sudiju?
Cim je malo tvrdja igra krece nervoza, ljutnja, panika kod Jokica i seljacko ponasanje.
Protiv Italije je bilo smesno sta su mu sve svirali za faul, klasicna NBA protekcija.
Tada je pola utakmice izvodio bacanja (15) i imao 32p, dok mu je na drugoj strani prosecni Meli ubacio 21p sa samo 4 slobodna bacanja.
Ne znam kako ljudi ne shvataju koliko je teze bilo Divcu da poentira u nekadasnjem NBA, gde te ceka Olajuwon, Robinson, Meloun, Ewing, Smits, Mutombo, Shek, Morning i gde je svaki fizicki jak i igra snaznu kontakt igru. Onda, u odbrani mora on njih da zaustavlja i ne sluze kao danas Zubac, Valanciunas i ostali panjevi da samo postave blok i dobiju loptu kada njihovi saigraci u napadu nemaju resenje, a u odbrani im se igra svodi da stanu i podignu ruke.
Igra se bazirala na centre i krilne centre.
Nisi mogao posle jedne finte da sa trojke prodjes ceo reket i polozis u kos. To je Radja govorio, da mu je to neshvatljivo u danasnjoj NBA.
Kada prodjes centra odmah izranja krilni centar da te blokira.
Jokic postigne gomilu poena na postu protiv nizih igraca i laksih 20kg, i ljudi kazu kakav kosarkaski iq.
Da ne pisem kako na postu skoro svaki napad pravi korake i ne postuje kosarkaska pravila, to je neka druga prica.

Smatram da je Jokic daleko precenjen igrac cije su asistencije vecinom plod timske igre i suterskog umeca saigraca, i gde sve te asistencije nisu upola korisne koliko Gordonov uticaj na odbranu pre svega i napad.
Denver igra najbolju timsku kosarku i postize mnogo laganih poena u odnosu na druge timove.
Ali da danas pod kosem stoje Mutombo, Robinson, bilo koji sposoban C ili PF Gordon ne bi ubacio 5p pod kosem i tu bi bio kraj Denvera, Jokicevih triple double itd.
Slazem se da se kosarka promenila, da su pravila drugacija, ali ta pravila stite, pomazu i olaksavaju igru napadacima u ogromnoj meri.
Lebron u svom prajmu nije mogao da se snadje u sonskoj odbrani na EP ili OI ne secam se dobro, a sada u skoro 40god on u playoffu ubacuje po 30p.
Da mu nije bilo Wade-a i Brajanta obrukao bi se.
Jer mislite da bi Lebron prolazio nekada kao danas kao voz pravolinijski kroz reket protivnika i svi se sklanjali?
Nema sanse.

Mozda je nekome zanimljivo kada centar od 213cm i 130kg olako ubacuje koseve protiv danasnjih cackalica krilnih centara od 90-100kg i 2m visine, ili u small ball postavama ugurava bekove u kos i u tome vidi neku nevidjenu kosarkasku inteligenciju, medjutim, ja u tome vidim odsustvo kosarkaske inteligencije odbrane i konkurencije.
Jos jednom pitam, posto svi izbegavaju da odgovore; ako je Olajuwon u par meceva nadigrao Robinsona posle cega vise nije bilo dileme ko je od njih bolji, kako
je Jokic bolji od Embidda kada mu je ovaj ubacio 47p i uhvatio 18sk, a pre toga 35p. Kako je to moguce, ako je u njihovim duelima uvek Embidd izlazio kao pobednik Jokic sada bolji?

Ne moze on bude toliko los u odbrani koliko moze bude dobar u napadu :lol:

Ono jokara bas zivi sto bi rekli americki san ali je dosta truda ulozio

MPJ nece sut odkad je ugovor potpisao. Kako je on dobio 30milki po sezoni ni on ne zna
Nece ga sut, los igrac.
Ne zna nista ni u odbrani. Eto Butler je ubacivao 40, 50p do Denvera ali sada ne moze da predje 30p uz los sut.
Kako to? Da li je moguce da Porter i Gordon imaju uticaj na igru Denvera u odbrani?
Ko je igrao kosarku i ko se u istu razume, shvata koliko veci uticaj na igru Denvera imaju Gordon i Porter u odbrani u odnosu na Jokiceve precenjene triple doublove.
Ali kako to objasniti fanaticima i zaludjenicima u statistiku, da neko mora da igra odbranu i da ne mogu svi da imaju statistiku.
Denver igru fokusira na lagane poene, i normalno da ce da napadnu reket sa niskim Adebayom i neupotrebljivim u odbrani Lovom, nego da forsiraju Porterov sut preko Butlera, Jamesa pre toga, Edvardsa i ostalih brzih i snaznih krila.
Porter nije sada neki elitni defanzivac, ali covek ima skoro 210cm i ne mozes lako sutnuti preko tolikog krila, koji je u isto vreme pokretan i skocan.
Sada ljudi ocekuju kako on dobije loptu od velemajstora da mora da pogodi uvek.
Koliko puta samo Porter pogodi sa 9m ili preko ruke i to izgleda nije dovoljno, da ne govorim o tome koliko odvlaci odbranu protivnika jer ne smes takvog sutera samog da ostavis, te ujedno olaksava Denveru posao u svakom napadu.
Ali kako to nekima objasniti koji vide triple double jednog igraca i upadnu odmah u ekstazu.
A sto mu pripisu uvek 5-6 nepostojecih asistencija to nema veze, za sve je kriterijum isti. Zato je 90% danasnjih igraca i precenjeno.

Ono sto je Penny Hardaway (inace idol Jamesa i mnogih drugih zvezda danasnjice) znao sa loptom, vecina danasnjih zvezda moze samo da sanja.

Toliko je uporan da je to strasno,napise roman malo malo,a kad ga citas nista ni pametno da se nauci...
Nema svako kapacitet da nauči.

Pratim NBA preko 25 god, vodio sam često polemiku oko nekih igrača u prošlosti. Neke sam precenio, za karijere drugih pogrešio, ali nikada se nisam susreo sa armijom zaslepljenih fanatika kao u slučaju Jokića. Toliki šovinizam, podanički mentalitet koji se opire kritičkom i zdravom razmišljanju me je iznenadio.
Ako neko od američkih komentatora napiše reči hvale postaje omiljena ličnost, oni koji kažu nešto što se masi ne sviđa postaju državni neprijatelji.
Nemoguće je bilo šta napisati, reći u negativnom kontekstu.
Odmah je sve trolovanje, gluposti, smešno, nema šta pametno da se nauči, a ni na jedno pitanje ne mogu da odgovore.

Na pitanje kako je Jokić bolji ako ga je Embidd svaki put nadigrao, kažu Embidd se nije pojavio u Koloradu.
To nije odgovor na pitanje kako mu je "slabiji" protivnik ubacio 50p.
Većinom se svaka prepiska završava sa prozivanjem, ismevanjem.

Sličnu sam raspravu davno vodio oko Ronda, K.Love-a, gde su pojedini tvrdili kako su oni neviđeni igrači u tom trenutku najbolji na svojim pozicijama.
Kada sam pisao da je Rondo limitiran plej, bio sam isto ovako tretiran.
A to je bio trenutak kada su sve sportske novine u Americi hvalile Ronda i pisale o njegovoj genijalnosti.
E kada ga je u prijateljskoj utakmici Bo McCaleb, posle izlaska iz duge povrede i ne igranja mesecima za Fener rastavio na proste činioce, brojni fanatici koji su branili Ronda pripisali su to nebitnoj utakmici. Sve sumnjam da bi Jordan dozvolio da ga neko pravi smešnim i na prijateljskoj utakmici.

Senzacionalizam je uvek podgrevao mase. Ako čovek nema znanje i kritičko razmišljanje on ne može da mu se odupre, i postaje broj u masi, papagaj koji ponavlja ono što je čuo. Mene koleginica koja ne razlikuje košarkašku loptu od duleka skoro pita: Da li si video kako Jokić igra?
Kažem jesam, kako nisam. Pitam je onda, da li si videla Sombor Shuffle posle 6 sitnih koraka, genijalno zar ne.

Pratim NBA preko 25 god, vodio sam često polemiku oko nekih igrača u prošlosti. Neke sam precenio, za karijere drugih pogrešio, ali nikada se nisam susreo sa armijom zaslepljenih fanatika kao u slučaju Jokića. Toliki šovinizam, podanički mentalitet koji se opire kritičkom i zdravom razmišljanju me je iznenadio.
Ako neko od američkih komentatora napiše reči hvale postaje omiljena ličnost, oni koji kažu nešto što se masi ne sviđa postaju državni neprijatelji.
Odmah je sve trolovanje, gluposti, smešno, nema šta pametno da se nauči, a ni na jedno pitanje ne mogu da odgovore.

Na pitanje kako je Jokić bolji ako ga je Embidd svaki put nadigrao, kažu Embidd se nije pojavio u Koloradu.

Sličnu sam raspravu davno vodio oko Ronda, K.Love-a, gde su pojedini tvrdili kako su oni neviđeni igrači u tom trenutku najbolji na svojim pozicijama.
A to je bio trenutak kada su sve sportske novine u Americi hvalile Ronda i pisale o njegovoj genijalnosti.
E kada ga je u prijateljskoj utakmici Bo McCaleb, posle izlaska iz duge povrede i ne igranja mesecima za Fener rastavio na proste činioce, brojni fanatici koji su branili Ronda pripisali su to nebitnoj utakmici. Sve sumnjam da bi Jordan dozvolio da ga neko pravi smešnim i na prijateljskoj utakmici.

Senzacionalizam je uvek podgrevao mase. Ako čovek nema znanje i kritičko razmišljanje on ne može da mu se odupre, i postaje broj u masi, papagaj koji ponavlja ono što je čuo. Mene koleginica koja ne razlikuje košarkašku loptu od duleka skoro pita: Da li si video kako Jokić igra?
Kažem jesam, kako nisam. Pitam je onda, da li si videla Sombor Shuffle posle 6 sitnih koraka, genijalno zar ne.
Poredis bre babe i zabe druze,svima je jasno da je za tebe Jokic precenjen,kako ima boljih...Drzi se ti te teorije,jer za drugu stranu misljenje neces da cujes,crvsto si uverio sebe u svoj stav i to je to

Lepo jer se Embid nalozio da dobije MVP koji nije zasluzio, dok je Jokica bolelo dupe. I gde je taj Embid sada. MVP regularnog dela kome su brojke opale u plej-ofu. Isti taj Embid kiji flopuje do besvesti, kome se svira sve i svasta. Dobio covek nagradu na rasnoj osnovi, a ne zbog korisnosti.

Pratis 25 godina, a nazalost pojma nemas. Eno sve legende i buduce legende hvale Jokica na sva usta l, ali ne on nema pojma jer ti tako kazes

Lepo jer se Embid nalozio da dobije MVP koji nije zasluzio, dok je Jokica bolelo dupe. I gde je taj Embid sada. MVP regularnog dela kome su brojke opale u plej-ofu. Isti taj Embid kiji flopuje do besvesti, kome se svira sve i svasta. Dobio covek nagradu na rasnoj osnovi, a ne zbog korisnosti.

Pratis 25 godina, a nazalost pojma nemas. Eno sve legende i buduce legende hvale Jokica na sva usta l, ali ne on nema pojma jer ti tako kazes
Upravo onakav odgovor kakav sam ocekivao od derleta.

Back