Nije fer ugasiti nekoga

Smrt je potpuno logicna i prirodna, sto ce reci , kad bi ljudi bili grupno za to da ne umiru , ne bi umirali , to bi im bio cilj koji bi ostvarili , ali ljudi nisu za to..

Ljudi su za princip animalnosti , sto ce reci moze biti samo jedan , high lander...
To nije jedini izbor evolucija, ali je na Zemlji to konacan rezultat..

Nema sanse da se civilizacija na Zemlji opredeli za vecni zivot...to nece da se desi, jer pogledas sta su trendovi , sta je nacin razmisljanja, sta je slobodan pad, tj kad pustis ljude cemu streme i jasno ti je da bi za teznju kao vecnom zivotu prosecna inteligencija bica trebala da bude preko 250 iq, a to nece nikad da se desi , do detetovih 8 godina...
Trenutno nece da se desi ni do detetovvih 18 godina...
Naravno ni posle posto je pik u 18..

Zato je vecina ljudi kreacionisti , to je ovo sto ovde religijski ljudi mahom zastupaju , i onda su varijante, nadljudi svemirci , QNK bica, 4lanca RNK i ostalo citajte u mojim SF romanima i gledajte u filmovima...
To i nacin na koji su pali Bogovi , tj savrsena bica , neka vrsta sodomije, tj zoofilije...ali dobro , covek vidi covek natakne...i tako..

Kreacionisti , to ja ih tako zovem, to su svi oni koji traze izlaz na neki kreacionisticki nacin, ne mora da bude samo kopija i uze kreacionizam..
Nego ce i u bibliji videti stvaranje sveta, a ne evoluciju , tj biolosku evoluciju da...i to sve vodi teznji ka konacnosti ....a cim imas teznju ka konacnosti , to je uzasno mocna zelja ka smrti ...
Ne bi verovali kad vam kazem da cim imas zelju ka konacnom imas u sebi ogromnu energiju za smrti...ali je tako..
Tek kad postoji opredeljenje ka beskonacnosti , uz postovanje okvira, tj bioogranicenja i nekih drugih stvari , uvek postoje okviri , mozes da se odvojis od usmerenja ka smrti..

Ali iskreno zamislite kakva osoba mora da bude da bi tako razmisljala...
Srbi i balkanci uvek misle da mozes sednes, iskasljes se i krenes a mozgas kao da si 20 godina bio u manastiru, eto iz prsta vrsis simulaciju onoga ko je 20 godina menjao isposnistvo , pa molitve , pa meditaciju o molitvama, pa upoznavanje posle calije..itd itd...
Smesno kao i kad seljanka koja tek dodje u bg pa opisuje sistem identifikacije u ulazu u skolu u kojoj je tek pocela da radi , nije to utisak snoba prema seljanki koja je neobrazovana, ne, to bi seljak tako video , nego je srz percepcije seljanke u senzacionalizmu , a ne u necemu sto moze da bude, a drugo , npr emocija, ushicenje, primecivanje promene ponasanja ljudi zbog novog sistema, prednosti i mane, itd itd...

Tako da uprosceno , covek je u ljusturi svoje logike i vaspitanja, tacnije ogranicenosti vaspitanja, ono usko misljenje, i to ga kao potpis karakterise skoro vecinu vremena, a i to mu je izbor kad je slobodan da bira..

Zato su teme na krstarici poprilicno populisticke i siromasne....kao tinejdzrski list, zaboravio sam kako se zove, allo , ili tako nesto ...zanimljivo stivo , cak zanimljivije od krstarice, a opet laganica kao sto svi misle da treba zatinejdzere..

Pogledajte samo sta zele najbogatiji ljudi sveta...
Ne zele da stvore sistem ili drustvo koje tezi boljem nego zele da smanje broj ljudi na zemlji , a povecaju potrosacki mentalitet kod coveka..

један прост пример
даш урин на анализу у лабораторији, гледа се кроз микроскоп, па добијеш резултате и др ти каже иди снимај ово оно краја нема због пишаће.
раније др гуцне, промува по устима и одма ти каже шта ти је. :D
Pa dobro, ali napretka ima.. jel bi radije vadio zub kod srednjovekovnog stomatologa ili današnjeg? Tj sa ili bez anestezije? Ali ne znači da sada ne može da te zaboli kutnjak. Znači, stručnjaci vanzemaljski ali mi i dalje sa kutnjacima i isto odstojanje.

Pa dobro, ali napretka ima.. jel bi radije vadio zub kod srednjovekovnog stomatologa ili današnjeg? Tj sa ili bez anestezije? Ali ne znači da sada ne može da te zaboli kutnjak. Znači, stručnjaci vanzemaljski ali mi i dalje sa kutnjacima i isto odstojanje.
и раније биле анестезије, код нас се користила шљива, у неким другим земљама некакве травке.

само су убацили хемију уместо органског
ускоро ћемо јести месо из 3д штампача

Ovako: veze nemam sa religijom, ali mislim da je "život" nešto nepojmljivo nama ljudima, samo znamo da taj "život" obitava u telu.

E sad, ko je stvorio nas, taj je stvorio i život, ali ne razumem zašto tako, rodi te, imaš taj život i zašto te onda "ugasi" (umreš)?

To je meni dokaz da Bog postoji, samo što niko ne može da shvati šta je Bog.

A smrt je nelogična i nekako nije fer (da ne kažem nešto gore).
Ništa u životu nije logično...
Pisao sam jednom ovde o tome da ponovim.
Glupim spletom okolnosti sam par minuta bio klinički mrtav i posle par dana u komi.
Prvo što sam uradio kada sam mogao je da odem u crkvu i zapalim sveću i zahvalim sto me vratio.
Par dana sam bio u komi kada sam došao sebi kao da je sekunda maltene prošla.
Pitali me mnogi jesam video nesto i to.samo mi bila ravna linija i neki čudni osećaj prijatnog.kada sam došao sebi bilo mi prvo zao nesto.
Njegova volja...

Po čemu je ljudska perspektiva drugačija? Ista je duša unutra a telo je ionako samo nosač.
Ljudsko telo upravo iz razloga što je omotač, istovremeno je barijera i za mnogo toga.
Recimo naša osećanja i misli su nevidljivi za druge ljude, čak i za nas same osim ako se u njih ne udubimo (recimo preko psihoterapije),
ljudske oči ne mogu gledati s one strane materije.
Na ljudsku perspektivu utiče ono što nam prenose 5 čula, ali i ono što nam se nametne preko vaspitanja (domaćeg, verskog, državnog...).
Iz toga proizlazi i naša ljudska svest i podsvest.

U onostranom nema više tela, nema barijere. Suština naših namera postaje vidljiva, ali i razlozi zbog kojih smo pošli u utelovljenje i šta je od toga uspelo ili nije uspelo, ali i šta se od toga izrodilo po nas i druge.

Slilkovito rečeno: vozač automobila ima jednu perspektivu dok stoji za volanom u kolima, perspektiva šoferšajbne i retrovizora, također manje-više radi grejanje ili hlađenje, može pustiti muziku sa radija... kada izađe iz automobila (tela) toga više nema, ali i vidno polje postane šire.

Ništa u životu nije logično...
Pisao sam jednom ovde o tome da ponovim.
Glupim spletom okolnosti sam par minuta bio klinički mrtav i posle par dana u komi.
Prvo što sam uradio kada sam mogao je da odem u crkvu i zapalim sveću i zahvalim sto me vratio.
Par dana sam bio u komi kada sam došao sebi kao da je sekunda maltene prošla.
Pitali me mnogi jesam video nesto i to.samo mi bila ravna linija i neki čudni osećaj prijatnog.kada sam došao sebi bilo mi prvo zao nesto.
Njegova volja...
Za umrle od smrti do vaskrsenja osecaj je kao sto si opisao. Sekunda ili minuta.
Vreme mere samo zivi.
Za umrle ili Boga, ono ne postoji.
I po Bibliji, covek ne zivi posle smrti, vec ceka vaskrsenje.
A za njega je ono jako kratko.

Biblija opisuje to slicno kao i tvoj dozivljaj
:

Propovjednik 9,4 Jer ko će biti izabran? U živijeh svijeh ima nadanja; i psu živu bolje je nego mrtvu lavu.

Propovjednik 9,5 Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio.

Propovjednik 9,6 I ljubavi njihove i mržnje njihove i zavisti njihove nestalo je, i više nemaju dijela nigda ni u čemu što biva pod suncem.
Verujucima je nada u vaskrsenju:

Jov 19,25 Ali znam da je živ moj iskupitelj, i na pošljedak da će stati nad prahom.
Jov 19,26 I ako se ova koža moja i raščini, opet ću u tijelu svom vidjeti Boga.
Jov 19,27 Ja isti vidjeću ga, i oči moje gledaće ga, a ne druge. A bubrega mojih nestaje u meni.

Sve je logicno onome ko moze da razmislja, sve je osecaj onome ko ne moze da razmislja, sta bi drugo bilo , ne razmislja znaci samo oseca..

Tako ti je sve u zivotu , sve je svetlost onome ko gleda, a zvuk onome ko slusa, miris onome ko mirise, ukus onome ko lize, dodir onome ko pipa..

Onaj ko pipa ce ili imati teske posekotine i ubode i ogrebotine, i pored toga sto koristi i stap..
Onaj koji gleda ce imati mnoge privide, , halucinacije, previde, paralakse, ma koliko zmurio ili centrirao oko

Onaj koji slusa imace sum, zujanje, krcanje, ne zna odakle zvuk, iako ima cak dva uveta na glavi i sluh do 26khz...

I tako da ne preteram..

Ljudsko telo upravo iz razloga što je omotač, istovremeno je barijera i za mnogo toga.
Recimo naša osećanja i misli su nevidljivi za druge ljude, čak i za nas same osim ako se u njih ne udubimo (recimo preko psihoterapije),
Na ljudsku perspektivu utiče ono što nam prenose 5 čula, ali i ono što nam se nametne preko vaspitanja (domaćeg, verskog, državnog...).

U onostranom nema više tela, nema barijere. Suština naših namera postaje vidljiva, ali i razlozi zbog kojih smo pošli u utelovljenje i šta je od toga uspelo ili nije uspelo, ali i šta se od toga izrodilo po nas i druge.

Slilkovito rečeno: vozač automobila ima jednu perspektivu dok stoji za volanom u kolima, perspektiva šoferšajbne i retrovizora, također manje-više radi grejanje ili hlađenje, može pustiti muziku sa radija... kada izađe iz automobila (tela) toga više nema, ali i vidno polje postane šire.
vaspitanje mozes uzeti i modelovati kao 6 culo , i dobices isti sistem, ista ogranicenja iste previde...

Ok samo vozač koji uđe u auto, bude onaj isti i u autu. Osim što mu je vidno polje suženo i krene put destinacije.

Ali u ovom slučaju duša uđe, jer kažeš da je birala, a kad je ušla, ne zna više kuda se zaputila a bogami ni zbog čega. Onda nije čudno ako završi u Ivanjici a ušla s namerom da otputuje u Užice.

Mene su mogli samo da prevare dušmani pa da potpišem za ovo...

и раније биле анестезије, код нас се користила шљива, у неким другим земљама некакве травке.

само су убацили хемију уместо органског
ускоро ћемо јести месо из 3д штампача
Pa nije samo to... Ako se pogleda koji broj ljudi izgine i doživotno se oboglji na godišnjem nivou samo u saobraćaju, gde je tu boljitak u odnosu na pre 1000 godine? A cifre jezive.

Pa nije samo to... Ako se pogleda koji broj ljudi izgine i doživotno se oboglji na godišnjem nivou samo u saobraćaju, gde je tu boljitak u odnosu na pre 1000 godine? A cifre jezive.
а разне болештине по свету
него има нас 8 милијарди па се чини неки напредак. напредовали смо једино у духовном паду, за то смо постали стручни

а разне болештине по свету
него има нас 8 милијарди па се чини неки напредак. напредовали смо једино у духовном паду, за то смо постали стручни
Da... I sad, a na tom duhovnom planu, tabor koji govori da smo svi ovde po kazni, ne govori šta je to konkretan prestup svakog pojedinca hiljadama godina nakon tzv praroditeljskog pa da završi u logoru.

A drugi koji posmatra svet kao vežbalište ne ume da objasni šta se i zbog čega u teretani razvija.

Ali je u oba slučaja zajednička i naglašena potreba za pročišćavanjem srca od svega što bi se u međuljudskim odnosima moglo smatrati negativnim, kriminalnim i zlim.

Da... I sad, a na tom duhovnom planu, tabor koji govori da smo svi ovde po kazni, ne govori šta je to konkretan prestup svakog pojedinca hiljadama godina nakon tzv praroditeljskog pa da završi u logoru.

A drugi koji posmatra svet kao vežbalište ne ume da objasni šta se i zbog čega u teretani razvija.

Ali je u oba slučaja zajednička i naglašena potreba za pročišćavanjem srca od svega što bi se u međuljudskim odnosima moglo smatrati negativnim, kriminalnim i zlim.
има и теорија о школи за душу.
људска машта је неограничена

један прост пример
даш урин на анализу у лабораторији, гледа се кроз микроскоп, па добијеш резултате и др ти каже иди снимај ово оно краја нема због пишаће.
раније др гуцне, промува по устима и одма ти каже шта ти је. :D
Al' stvar je u tome sto su stvarno i znali da ti kazu sta ti je.

Sada ni 100 laboratorijskih analiza im nije dovoljno koliko ne znaju.

P.S. Nisam znala, ali pre neki dan odoh do zubara, poceli su da traze i snimak pre vadjenja zuba, to nikad nije tako bilo. Znaci, tolike su neznalice postali cak i da izvade zub.

@ tema

Najbolje je da covek umre kad sam misli da je dosta. Ili da bar svi zive po 100 godina, trebalo bi za to vreme da zavrse sve poslove koje su zamislili, da ispune zve zelje, da isprave ako su nesto pogresili, da vide unuke, da se poigraju s njima, ili bar neki plod svog rada kako napreduje.

Zasto najveci deo umre pre toga, ni meni nije jasno. Pa i jasno bi mi bilo da neko umre zadovoljan u 85-90-toj godini, ali postalo je suprotno.

Drzute se vi onoga sto je podobno za vasu svest, ne valja jarice krstiti...dokon pop i jarice krsti..

Tako i vi , nije sramota biti glup , to je sramota samo u Srbiji i na balkanu , a da se ja pitam ne bi bilo nigde sramota....

Cak je bolje kad su ljudi bez stigmi glupi , veseli , svakakvi ,
Ali ljudi su bez srama , ili kako se to kaze asertivni , bez srama ti sad glup ko cuskija pravi igricu i sprda se i pravi te glupljim od sebe...

Ovako: veze nemam sa religijom, ali mislim da je "život" nešto nepojmljivo nama ljudima, samo znamo da taj "život" obitava u telu.
Možda je zapravo nešto prilično pojmljivo, samo ga ugao našeg sagledavanja remeti.
E sad, ko je stvorio nas, taj je stvorio i život, ali ne razumem zašto tako, rodi te, imaš taj život i zašto te onda "ugasi" (umreš)?
Davno sam čuo jednu specifičnu misao koja mi se urezala:
Živeti je isto što i umirati - jer oba dve strane jednog te istog procesa koji počinje našim rođenjem i završava se našom smrću.
Posle toga niko ne zna - lično najviše verujem da se vraćamo na ovaj svet bez sećanja na prethodni život tj. da naše "ja" cirkuliše kao neki vid energije.
A smrt je nelogična i nekako nije fer (da ne kažem nešto gore).
U slučaju svega što živi rekao bih da je (prirodna) smrt poštena, najjednostavniji razlog je taj što starimo i to donosi nepokretnost, bolesti - suštinski patnju.
Ako ne bi postojala smrt patili bi večno.

Al' stvar je u tome sto su stvarno i znali da ti kazu sta ti je.

Sada ni 100 laboratorijskih analiza im nije dovoljno koliko ne znaju.

P.S. Nisam znala, ali pre neki dan odoh do zubara, poceli su da traze i snimak pre vadjenja zuba, to nikad nije tako bilo. Znaci, tolike su neznalice postali cak i da izvade zub.
зато мене интересује историја човечанства и схватио сам да смо у тешкој ароганцији мислећи да знамо све, да је напредак видљив, али ја га очито не видим, што се тиче медицине само су заменили оно што нам Бог подарио, синтетиком да ти створи зависност, то са медицинском етиком везе нема. не смеш да се лекару пожалиш да те грло боли, пола године ће да те лечи разне гране медицине грло. а касније наводно апелују иди редовно код лекара. си луд бре, цео живот да идем од лекара до лекара. какав ми је то живот.
а да не причамо о грађевинама пре пет шест хиљада година.

а не знамо ко смо били.
Koliko je to uopšte važno?
Npr. recimo da krene novi ciklus ili da sam sada u tom novom ciklusu bez sećanja na sebe, da li bi bilo smislenije da svoje ograničeno vreme trošim na kopanje po nekoj nedodirljivoj prošlosti ili podizanju sebe kao individue?
Kojim putem bi krenuo da si na takvom mestu - da li bi se okrenuo ka "prošlosti" ili budućnosti?
уз поштовање твоје вере мени то личи на лавиринт без излаза
Sve ok :) meni npr. i nije toliko strašno kada sam malo duže prorazmislio o tome - opcija mi je prihvatljiva

Back