Zavisi još i od vrste radioaktivnog elementa i koliko mu je razpolovno vrijeme.
Manje količine u obliku čestica mogu preko hrane ući u organicam i u krv i to traje godinama. To može da uništi neke žive ćelije i da se djeca rađaju sa deformacijama raznih vrsta.
U tim okolnostima je najbolja zaštita pravilno i dobro informisanje
Černobil se desio 4 dana prije nego su javili i tada je radioaktivni oblak pokrio cijelu Evropu. Baš tada je vjetar išao od istoka prema zapadu i jugu.
Da je ranije javljeno, ljudi bi bolje prali salatu i voće ili kupovali ono iz staklenika i tako bi spasili mnoge živote ili posledične bolesti.
Ja sam skoro siguran, da Japanci pravilno izvještavaju. Imam sa njima dosta kontakata i poslovnih veza već više godina. Tamo sam i bio nekoliko puta, od prakse do izgradnje nekih postrojenja i zaista su jedinstveni u svijetu po mentalitetu i načinu razmišljanja.
Od njih nesmiješ ništa kriti, jer će ti u slučaju problema pomoći svim mogućim sredstvima. Sa tim što tebe pomažu da riješiš neki problem, oni smatraju da pomažu sebe. Imaju nevjerovatnu bazu podataka za skoro sve neočekivane probleme koji se dešavavaju pri nekoj gradnji i ti dobiješ nekoliko verzija rešenja u vrlo kratkom vremenu.
Zaista su jedinstveni u svijetu.