Nezapamcen zemljotres u Japanu

Стижу нови апдејтови:

Core meltdown reported.
A 5.5 earthquake just hit the north-east coast.

Едит: Нови апдејтови:

~ According to analysts taken solutions did more harm than good

Aftershocks rose from 3-4 to above 5.5 again.

Nije glavni problem trenutna radiacija već koliko dugo traje.
Znači važno je, koliku si dozu primio i to je ono što ima posledice.

Pu pu... daleko bilo. Mici radijaciju od mene.

Pazi. Kada se dogodio Cernobil (istog dana) otisao je jedan filmski snimatelj po prezimenu Shavchenko da snima reaktor. Otisao bez ikakve zastite... par mjeseci nakon toga je umro.
Jedan njegov kolega takodje je snimao ali na sebi je imao olovni "oklop" od 30 Kg tezine. On je pretekao.

Interesantno je da je jedan ili dva radnika centrale takodje preteklo - bez posljedica i oni su zivi i danas.

Mozda pitam gluposti...ali ima li sanse da se ponovi ovako jak zemljotres, na istom mestu u ovako kratkom roku, ili je ovo "smirivanje tla"?

Не знам, негде сам читао да ово и нису афтершокови. Плашим се да ће се пробудити она звер од вулкана Фуђи што спава већ 300 год. ако буде био још један од 8.9. :neutral:

Poslednja izmena:
Magnitude 6.3
Date-Time

* Saturday, March 12, 2011 at 22:12:46 UTC
* Sunday, March 13, 2011 at 07:12:46 AM at epicenter

Location 37.662°N, 141.959°E
Depth 14.3 km (8.9 miles)
Region NEAR THE EAST COAST OF HONSHU, JAPAN
Distances

* 115 km (71 miles) NE (54°) from Iwaki, Honshu, Japan
* 115 km (71 miles) SE (124°) from Sendai, Honshu, Japan
* 131 km (82 miles) E (93°) from Fukushima, Honshu, Japan
* 297 km (184 miles) NE (41°) from TOKYO, Japan

Location Uncertainty horizontal +/- 13.2 km (8.2 miles); depth +/- 0.2 km (0.1 miles)

Pu pu... daleko bilo. Mici radijaciju od mene.

Pazi. Kada se dogodio Cernobil (istog dana) otisao je jedan filmski snimatelj po prezimenu Shavchenko da snima reaktor. Otisao bez ikakve zastite... par mjeseci nakon toga je umro.
Jedan njegov kolega takodje je snimao ali na sebi je imao olovni "oklop" od 30 Kg tezine. On je pretekao.

Interesantno je da je jedan ili dva radnika centrale takodje preteklo - bez posljedica i oni su zivi i danas.

Zavisi još i od vrste radioaktivnog elementa i koliko mu je razpolovno vrijeme.
Manje količine u obliku čestica mogu preko hrane ući u organicam i u krv i to traje godinama. To može da uništi neke žive ćelije i da se djeca rađaju sa deformacijama raznih vrsta.
U tim okolnostima je najbolja zaštita pravilno i dobro informisanje
Černobil se desio 4 dana prije nego su javili i tada je radioaktivni oblak pokrio cijelu Evropu. Baš tada je vjetar išao od istoka prema zapadu i jugu.
Da je ranije javljeno, ljudi bi bolje prali salatu i voće ili kupovali ono iz staklenika i tako bi spasili mnoge živote ili posledične bolesti.

Ja sam skoro siguran, da Japanci pravilno izvještavaju. Imam sa njima dosta kontakata i poslovnih veza već više godina. Tamo sam i bio nekoliko puta, od prakse do izgradnje nekih postrojenja i zaista su jedinstveni u svijetu po mentalitetu i načinu razmišljanja.

Od njih nesmiješ ništa kriti, jer će ti u slučaju problema pomoći svim mogućim sredstvima. Sa tim što tebe pomažu da riješiš neki problem, oni smatraju da pomažu sebe. Imaju nevjerovatnu bazu podataka za skoro sve neočekivane probleme koji se dešavavaju pri nekoj gradnji i ti dobiješ nekoliko verzija rešenja u vrlo kratkom vremenu.
Zaista su jedinstveni u svijetu.

uhh....onda to i nije nesto sto se ne bi osetilo...:(
Управо тако. То су страховите ствари. Богу хвала па ово подручје нема толико проблема са том врстом непогода. Али, којим случајем да се тако нешто деси, оде сва ова наша јадна градња у пм. Мислим, шта друго рећи када се код нас темељи зграда урушавају сами у себе без икаквог земљотреса. Био онај случај чини ми се на Н. Бг-у.

Back