To ne znam.
Znam da je projektovan od GE i da može izdržati potres do 8,2.
Tamo je proces fisije i koristi se U235, koji se kupuje u USA. Vodenu paru, koja se koristi kao pogon u parnim turbinama je potrebno ohladiti i vratiti nazad u reaktor. To je zatvoreni sistem hlađenja i potrebne su ogromnim količinama vode. Ta voda, koja se koristi za hlađenje iz vana i služi da odvede određenu količinu toplotne energije iz reaktora nije zagađena i radioaktivna. Radioaktivna je ona u reaktoru u zatvorenom sistemu.
Dovođenje morske vode za hlađenje je onaj krajnji korak, jer će doći do korozije i uništenja većine metalnih djelova, jer sve nije iz specialnog čelika.
Ako zbog prekoračenja temperature (početak nekontroliranog raspada jedra) naraste pritisak, onda je jedino rešenje, da se jedan dio te pare iz zatvorenog sistema oslobodi i pusti u vazduh. To su i napravili i jedan dio radioaktivnih čestica je otišao u vazduh.
Ono što Rusi nude tekući azot je simbolično. sa tim se rešavaju manje stvari. Pitanje je čak, da to može biti i slabo, jer se tekući azot (-273oC) uduvava u vodu za hlađenje, pa se on pri tim temperaturama pretvara u paru koja pravi mjehuriše i po meni smanjuje učinak hlađenja vode.
Ako hlađenje reaktora ne uspije, doći će do nekontroliranog raspada jedra, a to je tz.atomska bomba.
Takođe je važno, koliko je unutra još goriva U235.
Ovo je za mene spansko selo, ali bez obzira hvala na odgovoru