Nezapamcen zemljotres u Japanu

To ne znam.
Znam da je projektovan od GE i da može izdržati potres do 8,2.
Tamo je proces fisije i koristi se U235, koji se kupuje u USA. Vodenu paru, koja se koristi kao pogon u parnim turbinama je potrebno ohladiti i vratiti nazad u reaktor. To je zatvoreni sistem hlađenja i potrebne su ogromnim količinama vode. Ta voda, koja se koristi za hlađenje iz vana i služi da odvede određenu količinu toplotne energije iz reaktora nije zagađena i radioaktivna. Radioaktivna je ona u reaktoru u zatvorenom sistemu.
Dovođenje morske vode za hlađenje je onaj krajnji korak, jer će doći do korozije i uništenja većine metalnih djelova, jer sve nije iz specialnog čelika.

Ako zbog prekoračenja temperature (početak nekontroliranog raspada jedra) naraste pritisak, onda je jedino rešenje, da se jedan dio te pare iz zatvorenog sistema oslobodi i pusti u vazduh. To su i napravili i jedan dio radioaktivnih čestica je otišao u vazduh.
Ono što Rusi nude tekući azot je simbolično. sa tim se rešavaju manje stvari. Pitanje je čak, da to može biti i slabo, jer se tekući azot (-273oC) uduvava u vodu za hlađenje, pa se on pri tim temperaturama pretvara u paru koja pravi mjehuriše i po meni smanjuje učinak hlađenja vode.

Ako hlađenje reaktora ne uspije, doći će do nekontroliranog raspada jedra, a to je tz.atomska bomba.
Takođe je važno, koliko je unutra još goriva U235.

Ovo je za mene spansko selo, ali bez obzira hvala na odgovoru

To ne znam.
Znam da je projektovan od GE i da može izdržati potres do 8,2.
Tamo je proces fisije i koristi se U235, koji se kupuje u USA. Vodenu paru, koja se koristi kao pogon u parnim turbinama je potrebno ohladiti i vratiti nazad u reaktor. To je zatvoreni sistem hlađenja i potrebne su ogromnim količinama vode. Ta voda, koja se koristi za hlađenje iz vana i služi da odvede određenu količinu toplotne energije iz reaktora nije zagađena i radioaktivna. Radioaktivna je ona u reaktoru u zatvorenom sistemu.
Dovođenje morske vode za hlađenje je onaj krajnji korak, jer će doći do korozije i uništenja većine metalnih djelova, jer sve nije iz specialnog čelika.

Ako zbog prekoračenja temperature (početak nekontroliranog raspada jedra) naraste pritisak, onda je jedino rešenje, da se jedan dio te pare iz zatvorenog sistema oslobodi i pusti u vazduh. To su i napravili i jedan dio radioaktivnih čestica je otišao u vazduh.
Ono što Rusi nude tekući azot je simbolično. sa tim se rešavaju manje stvari. Pitanje je čak, da to može biti i slabo, jer se tekući azot (-273oC) uduvava u vodu za hlađenje, pa se on pri tim temperaturama pretvara u paru koja pravi mjehuriše i po meni smanjuje učinak hlađenja vode.

Ako hlađenje reaktora ne uspije, doći će do nekontroliranog raspada jedra, a to je tz.atomska bomba.
Takođe je važno, koliko je unutra još goriva U235.
То није А-бомба нити икада може експлодирати као А-бомба, јер једноставно нема концетрацију урана 235 која је потребна.
Горива у електранама имају од 4% до 15% концентрације фисибилног У-235 у слабо фисионом У-238.
Тако да се може произвести мање или веће радиоактивно загађење али о атомској детонацији нема ни говора.

То није А-бомба нити икада може експлодирати као А-бомба, јер једноставно нема концетрацију урана 235 која је потребна.
Горива у електранама имају од 4% до 15% концентрације фисибилног У-235 у слабо фисионом У-238.
Тако да се може произвести мање или веће радиоактивно загађење али о атомској детонацији нема ни говора.

Manje, manje... zagadjenja.

A i ta radijacija sama po sebi i nije nesto posebno. Eto bogledaj Cernobilj. Tamo zivotinje normalno funkcionisu i ako je ono mjesto pored Cernobilja (Pripyat) potpuno napusteno.

Slažem se, nemože doći do detonacije kao A-bomba i ona poznata 3 dejstva ali može doći do eksplozije zbog prevelikog pritiska i izbacivanja u vazduh radioaktivnih čestica, koje bi nošene vjetrom zagadile veliki prostor.

Listu posljednjih zemljotresa mozete vidjeti na ovoj adresi:

http://www.seismo.co.me/Lista_zemljotresa.htm

Sta , bre , postavljas te beznacajne ....

Ovo je prava lista - jos je nisam azuriro za polednjih 8 sati ... :cool:

3001YyP.jpg

2011-03-13 16:07:37.01hr 38min ago 25.37 N 109.78 W 30 mb 4.8
GULF OF CALIFORNIA 2011-03-13 17:30

2011-03-13 02:50:11.2 25.44 N 109.76 W 24 M 4.6
GULF OF CALIFORNIA 2011-03-13 03:46

2011-03-12 21:58:39.5 25.31 N 109.84 W 10 M 4.5
GULF OF CALIFORNIA 2011-03-12 22:22

2011-03-12 20:16:58.8 25.42 N 109.73 W 10 mb 4.3
GULF OF CALIFORNIA 2011-03-12 21:18

2011-03-12 17:54:24.0 25.88 N 109.67 W 40 mb 4.8
GULF OF CALIFORNIA 2011-03-12 20:11

2011-03-12 17:13:16.0 26.45 N 109.29 W 14 mb 5.1
GULF OF CALIFORNIA 2011-03-12 20:08

2011-03-12 14:11:04.0 25.36 N 109.68 W 10 mb 5.4
GULF OF CALIFORNIA 2011-03-12 16:52

2011-03-12 12:03:42.0 25.36 N 109.76 W 2 mb 4.5
GULF OF CALIFORNIA

:whistling:

Slažem se, nemože doći do detonacije kao A-bomba i ona poznata 3 dejstva ali može doći do eksplozije zbog prevelikog pritiska i izbacivanja u vazduh radioaktivnih čestica, koje bi nošene vjetrom zagadile veliki prostor.
Pa normalno je da do eksplozije dodje usljed rasta pritiska.

Taj radioaktivni uranijum grije vodu koja pokrece turbine nuklearnog reaktora. Naravno topla vda ima i svoj pritisak koji djeluje na stijenke posude.
U stvari to ti je kao jedan veliki parni kotao kojem se konstantno dovodi temperatura a ne hladi se. Siguronosni ventili na tom parnom kotlu nemaju neku vecu funkciju jer je priliv temperature mnogo veci.
Dakle rastom temperature dolazi i do rasta pritiska.

Kada sam se bavio nuklearnom fizikom znao sam i tacnu formulu. Ovako, formulu ne mogu da napisem .

Да.
Тако је у принципу(маде не и у детаљима)експлодирао и реактор у Чернобиљу.

Овде је сигурно.
Није било радијације 1945. после експлозије две А-бомбе у такође Јапану, а свака је имала по око 2200Кг+ високо радиоактивног У-235, а не да ће бити нешто од ове сиће.

Jeste ali to je bilo 1945.

Ja sam 2003. godine imao procesor 1.6 Gz a danas imaju prosecore po 3Gz.

Strasno je tehnika napredovala.

Те справе које Јапанци имају су још из 70-их год. Чувени екеномски бум Јапана је био 80-их година, али се основа њихове грађе заснива на старијој конструкцији.

Овде је сигурно.
Није било радијације 1945. после експлозије две А-бомбе у такође Јапану, а свака је имала по око 2200Кг+ високо радиоактивног У-235, а не да ће бити нешто од ове сиће.
А шта је са руском Цар бомбом?!
Још јој је смањена оригинална снага коју је требала имати.

Та нуклеарна техника је опасна работа.

Back