Nevesta i Zenik

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Kad je pisan Stari Zavet...Isusa nije bilo...takođe u istom tom Zavetu Bog pominje i hramove i kipove...ključna stvar i jeste u nama...ali ako mi treba Isus da mi kaže šta je dobro a šta nije onda ključ možda i nije u nama...u svakom slučaju...meni i mnogima je mnogo lepše bez Isusa u sebi...
Bog ako postoji...jedan je...ili ih ipak možda ima na stotine?
Isus je bio čovek kao ti ili ja...ništa više...sticajem okolnosti jedan od zelota...vođa pobunjenika protiv Rima...

Pa vidi u SZ se itekako pominje Isus. Moras da citas prorocke knjige i to mozda najpre Isaiju i videces da govori o Mesiji ko tek treba da dodje.

Isus ne treba da ti kaze, sta je dobro, a sta lose, to znas i sam, On je tu da te prihvati onog trenutka kad shvatis da bez njega nema vecnog zivota. Bog kad je stvarao ljude, On im je "ugradio" svest i savest, pa cak i mala deca znaju kad urade nesto lose, iako im niko nije rekao da je to lose.

A ponovo cu reci. Bog je samo jedan, pravi i zivi Bog. Tri Licnosti su "sadrzane" u Njemu. Bog Otac, Bog Sin i Bog Sveti Duh. Kao sto i rekoh u jednom od predjasnjih postova, neke stvari nama ljudima definitivno nisu i nece biti jasne i ja ne bezim od toga, ali ponavljam, Bog od nas trazi zivu veru.

Hm...daa...proroci pominju dolazak Mesije...svi do jednog o Danila pa na dalje...kad je tako...zašto oni koji napisaše to štivo ne veruju u tog Mesiju?Zašto Jevreji koji priznaju sve te proroke...ne priznaju Isusa kao Mesiju...već čekaju nekog drugog!?Smešno...
Ako hoćeš...ako ti je baš toliko bitno da veruješ u nešto...onda veruj u sebe ili u neko drvo...Hrast recimo...svodi se na isto...i od njega možeš na potpuno isti način da napraviš idola...sve današnje sekte mogu kao i Hrišćanstvo jednog dana da postanu međunarodno priznate religije...šta bi onda bilo sa sadašnjim Isusom...Možda Munova sekta za hiljadu godina postane mnogo jaka religija pa Muna prozovu i Bogom,Mesijom...
Btw. kad je u početku stvarana Biblija i kad je ''stvoren'' Bog...nigde se to trojstvo ne pominje...pa ni kasnije u SZ...to je Hrišćanska izmišljotina...ništa više...

Ja zaista niti pokusavam da te iznerviram, niti uvredim, a imam utisak da se ljutis, ali evo odgovora. Pravoverni jevreji ne priznaju Isusa, i to je opet posebna prica, a ne priznaju zato sto je za njih ne pojmljivo da je neko ko je Mesija, tako "neslavno" zavrsio. Oni su verovali u Mesiju koji ce ih osloboditi "ropstva", u to vreme su to bili rimljani, i posto On to nije ucinio, oni su ga jednostavno odbacili. Na kraju krajeva, ti koji su Ga razapeli pre 2000 god. su isti ovi danas koji Ga ne priznaju, i koje ti spominjes, ali isto tako postoje oni koji su sledili onda (kao sto su bili prvi apostoli), i postoje ljudi koji Ga i danas slede i veruju.

A sto se vere tice, ja svakako nikada necu verovati ni usta osim u Isusa Hrista, ocigledno nisi razumeo, ja necu da verujem u bilo sta samo radi verovanja. Ja verujem u Isusa Hrista kao Spasitelja, dakle ja sam govorio o "zivoj" veri u zivog Boga, vrlo jednostavno.

Inace, hriscanstvo i jeste priznato, nije zabranjeno ili bilo sta slicno tome, ali i ako bi se desilo nesto od toga sto kazes, ili da se recimo hriscanstvo zabrani, sadasnji Isus, kako kazes, bi bio i dalje zivi Bog, i to je to.

Bog nije stvoren, Bog je postojao oduvek, to je zaista za nas ljude tesko pojmljivo, s obzirom da smo mi ograniceni kategorijama kao sto su vreme i prostor, i nama je normalno da sve ima svoj pocetak i svoj kraj, ali sa Bogom nije tako. On je vecan.

I poslednje, sto se Trojstva tice. 1. Moj. 1:1 - U pocetku stvori Bog... Imenica Bog koja je ovde upotrebljena, na jevrejskom "ELOHIM" je imenica u MNOZINI i doslovce prevedena znaci "ONI koji su dostojni slave i obozavanja". Takodje, u 1. Moj. 1:26 - Zatim rece Bog: Da stvorimo coveka po oblicju nasem i po prilici nasoj..., dakle primetices opet mnozinu, sto nam jasno govori, ne da postoji vise bogova, vec da je Jedan i Jedini Bog Troican.

Opet ponavljam, sve je stvar vere, ali ne u bilo koga ili bilo sta, vec u jedinog Boga, a ako neko nece da veruje da je Biblija istinita i da je Bozija Rec, onda dzabe sva objasnjenja.

I da,prvu ikonu naslikao je sv.apostol Luka,blagoslovila je Vladicica,pa se ja pitam,odakle vam ideja da su ikone uvedene u postovanje tek na pomenuti dan.
Ocito,odvise ste samouvereni,sa ociglednim rupama u znanju,ali ovo i nije tema znanja vec iskustva.
Sta mi opitno mozete reci o Crkvi kao Hristovoj Nevesti?????
A ja se ne vracam,temu ne umem da zatvorim,inace bih.

I da,prvu ikonu naslikao je sv.apostol Luka,blagoslovila je Vladicica,pa se ja pitam,odakle vam ideja da su ikone uvedene u postovanje tek na pomenuti dan.
Ocito,odvise ste samouvereni,sa ociglednim rupama u znanju,ali ovo i nije tema znanja vec iskustva.
Kako si ti OHOLA

čuvaj se Oholost dolazi pred pad!!!

PRVO Ako nešto tvrdiš treba da se pozoveš na izvor.
To o čemu ti pričaš je legenda i obično pučko verovanje dakle bez naučnih i istorijskih dokaza.
Ako ga imaš navedi.
Ja
Znam ko je SV. Luka.
SV. Apostol Luka je po zanimanju bio lekar a ne slikar.
Uz to je napisao treće evandjelje i autor je dela apostolskih.
Da je bio slikar valjda bi bar pomenuo nekakve slike ili nekog slikara i Hriščana u svojim spisima.
No nema ni traga.

Tako ja mogu da izvalim da je Apostol pavle bio KIPAR i IZVAJAO KIP SLOBODE
a apostol PETAR napisao himnu HEJ SLOVENI.

DAJ DOKAZE

A ovo je tačno.

Slika IKONA se u NZ pominje samo u negativnom kontekstu i to Kao Slika ZVERI i Antihrista.

Mogu da navedem citat iz Otkrivenja i na srpskom i na originalnom jeziku ;) starogrčkom? Samo javi 8)
I sve i da ti je deda MITROPOLIT nek se usudi da kaže da to nije tačno.

(Nemoj da misliš da ja imam nešto protiv Pravoslavlja i ikona. Nemam samo ne volim LAŽ obmanu i OPADANJE ma iz čijih usta je čujem a vala sam se naslušao)

ta mi opitno mozete reci o Crkvi kao Hristovoj Nevesti?????
A ja se ne vracam,temu ne umem da zatvorim,inace bih.

Nauka o crkvi zove se Eklesiologija. Traži knjige sama pa uči.
Ako budeš spremna da stvarno čuješ a ne da pametuješ reći ču ti sve šta te zanima ali moraš prestati da se ponašaš OHOLO i sa nipodaštavanjem prema sagovornicima.

To o nevesti je tačno ali se zloupotrebljava da bi se vernicima nametnuli okovi da bi robovali crkvenoj oligarhiji bez koje oni gube svaki smisao svoje egzistencije.

Nevesta i crkva su vernici a ne Sveštenici. 8)
(Hoćeš citat iz svetog Pisma?)

Ne mogu da verujem da nisi cuo za prvu ikonu Presvete Bogorodice koju je naslikao upravo apostol Luka,koga slave pravolsavni ikonopisci!!!!!!!!!!!!
Sa kim ja onda pricam.
Mozda ti grcki ide dobro,ali pomenuta Eklisiologija ne bas...
Ohola nisam,samo sam sigurna u svoje opitno saznanje o Svetoj Crkvi.
Inace,tema se zatvara,pa molim da se zavrse i nase rasprave.

Ne mogu da verujem da nisi cuo za prvu ikonu Presvete Bogorodice koju je naslikao upravo apostol Luka,koga slave pravolsavni ikonopisci!!!!!!!!!!!!

Uzmi istoriju pa pročitaj kad su nastali zoografi i ikonopisci i u kom veku.

TRAŽIO SAM DOKAZ da je Luka naslikao
NEMAŠ GA

Ko koga slavi NIJE DOKAZ

Predanje crkve je samo predanje.
Neka su tačna neka su dokazano netačna i odbačena.

Nemam ništa protiv predanja osim ako ih ne koristiš kao DOKAZ da pobijaš činjenice iz ISTORIJE
kao na primer ovo:

Dakle ne može se predanjima pretpostaviti vrednost istorijskih fakata. To je ontološki i hermenautički laicizam.

Odoh sad stvarno,hvala.
Samo beži u svoju ILUZIJU i tamu neznanja. Širi i dalje svoje fiks ideje i misli tudjom glavom a ne svojom
Istorija nece priznati mnogo toga u sta verujemo
Ja sam govorio jezikom TEOLOGA o Istoriji CRKVE koristeći teološke termine, a to se uči na Teološkom fakultetu i ti to ne prepoznaješ.

Bez Pokajanja nema opraštanja

Nisi ti meni ništa skrivila.

Pozdrav i ne zameri jednog dana ćeš se i kajati što nisi iskoristila šansu da nešto od mene naučiš imala si priliku.

Romansa:
Meni je brak bez veze,odmah zamislim neku kucu i posao i neke carape i papuce(gresim,znam)
vise sam za neku romansu bez pravila.
Deca,nikako.
Eto, mi smo izgleda dzabe postovali na ovu temu. Slucajno naidjoh na ovaj danasnji Romansin post na Lj&S (nesto u vezi braka). Romansa je u stvari devojcica koja nas je sve ovde zavlacila (ovo sigurno ne moze da bude post jednog zagrizenog "vernika" institucionaliste).
Cisto da se ne nervirate ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back