Neverending SF, F & H kviz

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ništa od ubrzanja. :(
Klasifikacija bilo čega je škakljiva oblast, a još kada je potrebno to uraditi u umetnosti, za koju ne postoji lenjir, joj...
Ne znam odgovor pa sam prošetao po SF forumima i video da ne postoji saglasnost po ovom pitanju. Za mene je sve jednostavno fantastika a SF, EF, F i H podžanrovi iste. Nekada je pokušano da se Fantazi nazove spekulativna fantastika, ali to se izgleda nije primilo.
Spekulativna fikcija je noviji pojam, jer do sada nije bilo odgovarajućeg za navedene zanrove.

Fantastika =fikcija, jeste MrSal..

"Speculative fiction is a term which has been used in multiple related but distinct ways. Speculation fiction is a type of fiction that asks the classic "What if?" question and attempts to answer it.
In some contexts, it has been used as an inclusive term covering a group of fiction genres that speculate about worlds that are unlike the real world in various important ways. In these contexts, it generally includes science fiction, fantasy, horror fiction, supernatural fiction, alternate history, and magic realism.."

Flame-04-june.gif

1063.Kad smo već kod muzike, ko peva ovu pesmu?

Čekam da dodje UFO

Negde iz svemira oni će doć
Bez puške i oružja oni su moć
Da su na zemlji nećemo znat
Otić će bez pozdrava u inat

Intelekt je njihovo tlo
Doći će da vide ljudsko zlo
Oporavit se neće od prizora tog
Gdje susjed susjeda ubija svog

I kako da shvate, a vidjet će sve
Na ljudskoj planeti strane su dvije
Na jednoj bogatstvo, moć i sklad
Na drugoj ljude ubija glad

Oni mogu da sklone granice sve
Od oružja da očiste svijet
Od puste zemlje da naprave vrt
Pun plodova, bilja i sveg

Da naprave hrane kolko treba
Da svaki čovjek će jest
Al neće to oni, to i mi možemo
Izlječit će našu svijest

Čekam da dodje UFO
Čekam da dodje UFO
Čekam da dodje UFO
Čekam da dodje UFO

Negde iz svemira oni će doć
Bez puške i oružja oni su moć
Da su na zemlji nećemo znat
Otić će bez pozdrava u inat

Ne.
Evo male pomoći:
frontmen te grupe svirao je bubnjeve u Bjelom dugmetu, zatim je proveo nekoliko godina u Londonu, a kad se vratio u Jugu osnovao je svoju grupu. Sve se to odigralo negde 70-ih godina. Inače, pisao je tekstove i za narodnjake. Aktivni su i danas. Priznajem i ako navedete ime frontmena, tj. pevača grupe. ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back