Nesumnjivo Hrvati

Piše li ovdje Mile ili Hund? Ti si podijelio sliku, pa nam reci.

1712681024650.jpeg

Šta piše, gde je rođen Age Matoš?

" Matoš Antun iz Tovarnika u SLAVONIJI".

FcGMN2c.png

Jel shvataš ti da se radi o administrativnim oblastima te da ni o kakvim naznakama eventualnog državnog suvereniteta nema niti govora?

Pa kad je bilo razvojačenje i pripajanje pokrajini Hrvatskoj i Slavoniji? Tesla je rođen 1856. u Smiljanu koji tad nije bio u pokrajini Hrvatskoj, već u pokrajini Vojnoj Krajini, koja je, uzgred budi rečeno, istorijski nastanjena dominantno srpskim življem te će se vremenom i ispraviti istorijska nepravda učinjena 1995.

Nije u pokrajini Hrvatskoj, jeste u hrvatskoj vojnoj krajini. Koja je ovo godina ispod? Jel imenom hrvatska vojna krajina? Očigledno jeste.

rakovac_real_schule1869_1870.jpg

Koje godine je hrvatska vojna krajina demilitarizirana? 1873. Kad je potpuno ukinuta? 1881. Rođen u hrvatskoj vojnoj krajini, službeni jezik u školi je bio hrvatski, domovina hrvatska (s kim se očito i sam slaže). Ima veze sa Hrvatskom.

I putovnicu je dobio (jel imao "pasoš"?). Piše li tu "Landesregierung Königreich Kroatien, Slawonien, Dalmatien"?

FB_IMG_1712682062848.jpg

A rodno mjesto Tesle je bilo u njegovo vrijeme doslovno 50% Hrvata 50% Srba. Onako, fun fact.

Nije u pokrajini Hrvatskoj, jeste u hrvatskoj vojnoj krajini. Koja je ovo godina ispod? Jel imenom hrvatska vojna krajina? Očigledno jeste.

Pogledajte prilog 1528329

Koje godine je hrvatska vojna krajina demilitarizirana? 1873. Kad je potpuno ukinuta? 1881. Rođen u hrvatskoj vojnoj krajini, službeni jezik u školi je bio hrvatski, domovina hrvatska (s kim se očito i sam slaže). Ima veze sa Hrvatskom.

I putovnicu je dobio (jel imao "pasoš"?). Piše li tu "Landesregierung Königreich Kroatien, Slawonien, Dalmatien"?

Pogledajte prilog 1528332

A rodno mjesto Tesle je bilo u njegovo vrijeme doslovno 50% Hrvata 50% Srba. Onako, fun fact.
Baš si spor. A kako se tu uklapa Istra?

" Semelić... iz ... u ISTRI"

1712683305032.png

Kako se Istra uklapa u Hrvatsku 1869 (-1945)? Eto, isto imaš "hrvatski jezik".

Да, твој пост можда нема везе с Теслом али с 'несумњиво Хрвати' има.
Ime veze s njegovom (promašenom) poentom po čemu Tesla ima veze sa hrvatstvom.

Zašto je Nikola Tesla u Rakovcu, u jednom austrijskom odnosno mađarskom selu uz njemačku jezik morao učiti i hrvatski jezik (kroatische Sprache)? Gdje je tu srpski? Zna li se što?

1712691415720.jpeg

Ime veze s njegovom (promašenom) poentom po čemu Tesla ima veze sa hrvatstvom.
У мери у којој Теслу Хрватска данас раби свакако да нема, ставити на кованицу Теслу и поред његове главе шаховницу, мислим, онако, баш није прикладно.

У мери у којој Теслу Хрватска данас раби свакако да нема, ставити на кованицу Теслу и поред његове главе шаховницу, мислим, онако, баш није прикладно.

Nije to prvi put da je se Tesla pojavio uz "šahovnicu".

FB_IMG_1712682062848.jpg

Ali kao što rekoh, u redu je da se ne slažemo. Za vaš bijes bih imao više razumijevanja da se danas zaista pokušava Teslu predstaviti kao Hrvata, što jednostavno nije točno. Na svim službenim hrvatskim kanalima je Tesla Srbin, to što se naglašava da je rođen na ovom tlu je valjda prirodno i normalno. Barem po meni.

U Kanadi i Americi svi misle da je jednostavno Amerikanac, a oni bolje upućeni znaju za njegovo srpsko podrijetlo. Ja još nisam naletio na nekoga tko ga smatra Hrvatom.

Pogledajte prilog 1528397

Ali kao što rekoh, u redu je da se ne slažemo. Za vaš bijes bih imao više razumijevanja da se danas zaista pokušava Teslu predstaviti kao Hrvata, što jednostavno nije točno. Na svim službenim hrvatskim kanalima je Tesla Srbin, to što se naglašava da je rođen na ovom tlu je valjda prirodno i normalno. Barem po meni
Како да ти објасним....У реду, шаховница је део грба горе и да не тупим сад да је званичан документ чији изглед Тесла није могао да мења. Конкретно, сама шаховница није проблем већ оно што је под њом Теслиним рођацима у II светском рату и Теслиној кући у овом рату или ратовима 90-их урађено. То је била моја поента.

Opet izvrćeš kako tebi odgovora. Ja ga nisam prvi spomenuo nego lekizan. I tako je se vuklo kroz nekoliko stranica. Složit ćemo se da jednostavno nismo ni blizu nekakvog konsenzusa i tu priča za mene završava. Nismo istog mišljenja i to je ok
To bi bilo okej, da si se povukao kada ti je predočeno da Tesla nije rođen u pokrajini Hrvatskoj, nego si onda počeo da sviraš kako je učio u školi hrvatski jezik i kako je ta vojna granica "Hrvatska Vojna Granica" i da zato Telsa ima veze sa hrvatstvom.

Sada, kada ti je pokazano da su te K.K. pokrajine samo administrativne oblasti, sada hoćeš da se povučeš. Može ali, daću ti poslednju besplatnu lekciju.

To hrvatstvo čije parčiće pokušavaš detektorom za metal da pronađeš na otpadu istorije, isto kao što su početkom 20. veka formirali albansku naciju, u Beču su sredinom 19. veka (nakon zabrane ilirskog imena) carske režimske službe afirmirale hrvatsku ideju.

Zašto je Beč zabranio ilirsko ime?

Beč je zabranio ilirsko ime jer je postojala pretnja da se pod njim ujedine svi Srbi i postanu treći tas na vagi koju su činile Beč i Budimpešta. Od tada se uči "hrvatski jezik" i od tada Tesla ima posve slučajan dodir sa "hrvatstvom".

Do tada je bio "ilirski jezik". I da su se "ovejani Hrvati" pitali - ne bi bili Hrvati nego Iliri, hrvatstvo im je nametnuo Beč, isto kao što je od Šiptarskih plemena stvorio albansku naciju.

DW2Vuep.jpg

1851. ilirski jezik, Rijeka, Sušačka gimnazija,
Izveštaj za 1850-51. iz 1857. godine (navodno pripada Ivanu Zajcu kompozitoru)

Prema tome, hrvatsvo je jedna izvanbalkanska ideja nametnuta katolicima štokavskog jezika da bi sa umanjio srpski uticaj i sprečio razvoj Srbije kao regionalne sile.

Што се мене лично тиче, нема никаквог беса, ја сам већ раније написао да су могли на кованицу ставити неког другог за кога нема сумње да је Хрват па отуда и моје писање овде поводом Тесле и еуро кованице.

Pogledajte prilog 1528397

Ali kao što rekoh, u redu je da se ne slažemo. Za vaš bijes bih imao više razumijevanja da se danas zaista pokušava Teslu predstaviti kao Hrvata, što jednostavno nije točno. Na svim službenim hrvatskim kanalima je Tesla Srbin, to što se naglašava da je rođen na ovom tlu je valjda prirodno i normalno. Barem po meni.

U Kanadi i Americi svi misle da je jednostavno Amerikanac, a oni bolje upućeni znaju za njegovo srpsko podrijetlo. Ja još nisam naletio na nekoga tko ga smatra Hrvatom.
Ја сад нисам баш упућен, јел ти познато које су све историјске личности постављене на хрватске еуро новчанице?

To bi bilo okej, da si se povukao kada ti je predočeno da Tesla nije rođen u pokrajini Hrvatskoj, nego si onda počeo da sviraš kako je učio u školi hrvatski jezik i kako je ta vojna granica "Hrvatska Vojna Granica" i da zato Telsa ima veze sa hrvatstvom.

Sada, kada ti je pokazano da su te K.K. pokrajine samo administrativne oblasti, sada hoćeš da se povučeš. Može ali, daću ti poslednju besplatnu lekciju.

To hrvatstvo čije parčiće pokušavaš detektorom za metal da pronađeš na otpadu istorije, isto kao što su početkom 20. veka formirali albansku naciju, u Beču su sredinom 19. veka (nakon zabrane ilirskog imena) carske režimske službe afirmirale hrvatsku ideju.

Zašto je Beč zabranio ilirsko ime?

Beč je zabranio ilirsko ime jer je postojala pretnja da se pod njim ujedine svi Srbi i postanu treći tas na vagi koju su činile Beč i Budimpešta. Od tada se uči "hrvatski jezik" i od tada Tesla ima posve slučajan dodir sa "hrvatstvom".

Do tada je bio "ilirski jezik". I da su se "ovejani Hrvati" pitali - ne bi bili Hrvati nego Iliri, hrvatstvo im je nametnuo Beč, isto kao što je od Šiptarskih plemena stvorio albansku naciju.

DW2Vuep.jpg

1851. ilirski jezik, Rijeka, Sušačka gimnazija,
Izveštaj za 1850-51. iz 1857. godine (navodno pripada Ivanu Zajcu kompozitoru)

Prema tome, hrvatsvo je jedna izvanbalkanska ideja nametnuta katolicima štokavskog jezika da bi sa umanjio srpski uticaj i sprečio razvoj Srbije kao regionalne sile.

Da, administrativno je se zvala "hrvatska vojna granica' što sam ti predočio. Ni to nisi prihvatio nego dalje okolisaš.

Povlačim se zato što daljni razgovor nema smisla, čisto zato što tebe osobno očigledno šovinizam motivira i nagoni. Ništa drugo.

U ovo ostalo neću ulaziti, ali sve pohvale za trud i vrijeme koje si uložio u ovaj konstrukt :D 👍

Ја сад нисам баш упућен, јел ти познато које су све историјске личности постављене на хрватске еуро новчанице?

Poznato mi je, pa valjda želiš ići u pravac da su oni Hrvati. Ali čovječe postoji li veći znanstevnik i faca od Tesle?

Tesla3.jpg

tesla-jpg--73390-.jpg

Inače, savršena slika za staviti na lovu. Ova na dinaru je još bolja

Edit: Sorry, mislio sam na kune. Na € nema nikoga osim Tesle. Upućen si, ne laži:per:

Poznato mi je, pa valjda želiš ići u pravac da su oni Hrvati. Ali čovječe postoji li veći znanstevnik i faca od Tesle?

Pogledajte prilog 1528427

Pogledajte prilog 1528428

Inače, savršena slika za staviti na lovu. Ova na dinaru je još bolja

Edit: Sorry, mislio sam na kune. Na € nema nikoga osim Tesle. Upućen si, ne laži:per:
Нисам упућен, мислим, једино да ми верујеш на реч. Ја за Теслу на еврима сам чуо али никада нисам ту кованицу држао у рукама или лично видео.
Ово што си писао за Теслу као светску фацу и јесте моја поента. Зато ја и пишем о стављању на хрватске евре.
Нпр. да постоје неких 7-8 апоена па да је један од њих Тесла то би ми било и ок. Али ово ми мало, не знам како бих назвао од стране Хрватске, немам неку праву реч. Надам се да капираш шта пишем. Моја критика је по овом питању Хрватској.

Нисам упућен, мислим, једино да ми верујеш на реч. Ја за Теслу на еврима сам чуо али никада нисам ту кованицу држао у рукама или лично видео.
Ово што си писао за Теслу као светску фацу и јесте моја поента. Зато ја и пишем о стављању на хрватске евре.
Нпр. да постоје неких 7-8 апоена па да је један од њих Тесла то би ми било и ок. Али ово ми мало, не знам како бих назвао од стране Хрватске, немам неку праву реч. Надам се да капираш шта пишем. Моја критика је по овом питању Хрватској.

Pa vidi, pogledaj sa druge strane. Po meni najveća faca koja je rođena na hrvatskom tlu je Tesla. Zašto bi to nekoga vrijeđalo? Znači cijeli svijet može vidjeti jednog Srbina na hrvatskoj kovanici. Svi znaju da je Srbin, uključujući hrvatske politike i znanosti. Mislim da taj € ima malo veći, kako da kažem "domet" od dinara. Razumiješ što želim reći? Umjesto da vam je drago, vi se živcirate.

Ко је све на кунама? Чисто из знатижеље питам како би упоредио те унутрашње и спољне бенефите по државу од постављених личности.

5 kuna - Zrinjski i Frankopan
10 kuna - Juraj Dobrila
20 kuna - Josip Jelačić
50 kuna - Ivan Gundulić
100 kuna - Ivan Mažuranić
200 kuna - Stjepan Radić
500 kuna - Marko Marulić
1000 kuna - Ante Starčević

Pa vidi, pogledaj sa druge strane. Po meni najveća faca koja je rođena na hrvatskom tlu je Tesla. Zašto bi to nekoga vrijeđalo?
Није рођен на хрватском тлу, рођен је на тлу које тренутно припада Хрватској.

Znači cijeli svijet može vidjeti jednog Srbina na hrvatskoj kovanici.
Е видиш, евро је хрватска кованица таман колико је и Тесла са хрватског тла.

Svi znaju da je Srbin, uključujući hrvatske politike i znanosti. Mislim da taj € ima malo veći, kako da kažem "domet" od dinara. Razumiješ što želim reći? Umjesto da vam je drago, vi se živcirate.
Не знају сви, ако мислиш на свијет, код нас се углавном зна, то да.
Што се мене лично тиче, не би ми сметало тако нешто да су околности биле другачије, али побити му велики дио породице 1940, па онда и пола вијека касније их готово истријебити, рушити му бисту и родну кућу (на „хрватском тлу”), а онда се дичити њиме на кованицама... канда је мало јадно, а?

Е видиш, евро је хрватска кованица таман колико је и Тесла са хрватског тла.

Kovanice sa kunom i glagoljicom su Japanska?

Није рођен на хрватском тлу, рођен је на тлу које тренутно припада Хрватској.

Ne slažemo se, kao što već rekoh. Kakva je to vrsta patologije koja čovjeku ne dozvoljava prihvatiti činjenicu da postoje različita mišljenja i pogledi na neke stvari.

Što ti znači trenutno? Slažeš li se da je Djoković rođen na tlu koje trenutno pripada Srbiji?

Не знају сви, ако мислиш на свијет, код нас се углавном зна, то да.
Што се мене лично тиче, не би ми сметало тако нешто да су околности биле другачије, али побити му велики дио породице 1940, па онда и пола вијека касније их готово истријебити, рушити му бисту и родну кућу (на „хрватском тлу”), а онда се дичити њиме на кованицама... канда је мало јадно, а?

Pa po tvojoj logici to nije bila Hrvatska. Ili tvrdiš da je NDH bila samostalna?

Ti projeciraš događaje ratnih vremena na današnje vrijeme što je totalno besmisleno.

JabukaTV je autoritet u Hrvatskoj? Izvukao si članak star 11 godina iz rukava :D

Ponavljam, ja osobno nisam naletio na nekoga tko misli da je Tesla Hrvat. Od SAD do Kanade, Njemačke itd.

U te besmislice o "tajnom Teslinom dnevniku" nitko normalan ne vjeruje osim zatucanih, nepismenih čobana. Ali i dalje se drži valjda po društvenim medijama. Nešto u rangu "dubrovačkog popisa 1890" prema kojem su Dubrovčani svi redom Srbi :per:

Back