sokvisnja Svidja mi se tvoj post, samo se ne slazem sa tim detaljem na kraju "da im je uleteo u neku zamnku" .... Mislim da im nije uleteo ni u kakvu posebnu zamku niti da je sada prikupljeno vise dokaza nego na pocetku istrage....
Moguce je da si ti u pravu. Svi mi ovde pretpostavljamo, sklapamo neke kockice. Ako pricamo o cinjenicama, cinjenica je da je muz bio prvi osumnjiceni kao osoba koja ju je videla poslednja i da je prva optuznica podignuta tek posle godinu i po i to protiv tog istog muza, govori sama po sebi mnogo toga. Pitanje je onda, zasto to nije uradjeno odmah? Ajde da ti treba godinu i po dana da uhapsis nekog tamo kamiondziju iz Austrije kad nemas ni motiv, ni vezu, pa da kazes, tezak slucaj trebalo je vremena. Sta je ovde bilo tesko?
Jel moguce da je taj Zoran takav master mind da je uspeo da obmane celu policiju, drzavu ili je odgovor prostiji. Verovatno lose zapoceta istraga, napravljeno je niz kriticnih propusta i posle je jako tesko da nesto dokazes cak iako znas da je tako kako jeste. Sto je neko rekao ovde, ne bi ni policija pustila da se vodi tolika hajka na porodicu da tu nema necega.
Ljudi vole da se bave teorijama zavere jer nekako naivno veruju da sve sluzbe odrade svoj posao kako treba. A pitanje je kakav je kvalitet forenzicara koje ima nasa policija, kada znamo da svi najbolji strucnjaci odlaze, da se zaposljavaju osrednji ili nesposobni a koji imaju vezu. To je tako svuda, ma svim nivoima. Kad imas jedno opste siromastvo, pad morala, nema tu nekog velikog kvaliteta. Danas se krivicna dela resavaju velikim delom zahvaljujuci napretku tehnologije i forenzike, ali pitanje je gde smo mi u tome i koji objektivni kvalitet imamo?
Znam slucaj u inostranstvu, pratila sam godinama, gde je devojka ubila svoju cimerku i sudjenje je trajalo godinama ali nije osudjena jer je forenzicar omanuo da utvrdi tacno vreme smrti. I svi dokazi su popadali, koliko god se tuzilastvo trudilo da dokaze krivicu cimerke i koliko god da se posle ispitivanja stotinu ljudi utvrdilo da nema motiva, da nema ko drugi, da se cimerka jako cudno ponasala ali sve je bilo dzabe. Tako da,to uopste nije tako redak slucaj i u mnogo razvijenijim zemljama a ne kod nas.
Ne kazem sa policija nije imala nameru da resi ubistvo. Verujem samo da su krenuli po principu 'kako cemo, lako cemo' ali se u ovom slucaju malo iskomplikovalo. Ali takodje verujem da sada imaju nesto vise cim se tuzilastvo saglasilo da podignu optuznicu.
Takodje, policija ne otkriva sve dokaze koje ima a dosta informacija koje plasiraju u medije su dezinformacije. Mozda je i policija radila sve kako treba ali je ovo neki poseban slucaj. To cemo videti po toku sudjenja. Uvek kada se desi nesto to je lanac raznoraznih okolnosti, nikada nije samo jedna. Nekada i sticaj okolnosti ne ide na ruku istrazi a nekada neka greskica odredi ceo tok istrage i ode sve u pogresnom pravcu. Greske u radu su vrlo ceste, ono sto je bitno je da su najzad dosli do necega i da to ubistvo ne ostane nereseno.