Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
najzad mala pomoc
Prodaja duvanskih proizvoda trebalo bi da se u potpunosti zabrani u narednih 25 godina. Stručnjaci tvrde da se do kraja veka može sprečiti milijardu smrtnih slučajeva izazvanih pušačkim bolestima, ukoliko se akcije preduzmu odmah.

Međutim, svetska kampanja imaće efekta samo ako se uključe sve vlade i predstave svi jasni dokazi koji govore o štetnosti pušenja, upozoravaju eksperti.

Profesori Robert Biglhol i Rut Bonita sa Univerziteta u Oklandu pozvali su Ujedinjene nacije na zajedničku borbu protiv duvana.

Oni upozoravaju da se uprkos smanjenju broja pušača u razvijenim zemljama, očekuje porast upotrebe u nekim državama u narednoj deceniji, uglavnom u Africi i Bliskom istoku.

Uz rast svetske populacije, do 2025. biće više od milijardu pušača na svetu, ukoliko se ne preduzmu hitne akcije.

Profesori su objavili niz članaka u stručnom medicinskom časopisu Lancet, a poziv će uputiti i na Svetskoj konferenciji o duvanu i zdravlju koja će se održati u Abu Dabiju.

“Vreme je da svet shvati koliko je neprihvatljiva šteta koju čini duvanska industrija i da nađe način da zabrani prodaju duvanskih proizvoda”, kaže profesor Biglhol.

“Svet u kom je duvan daleko od očiju i srca i potpuno van mode, mogao bi biti dostupanza manje od tri decenije od sad, ali samo uz punu posvećenost vlada, međunarodnih agencija, poput UN i SZO i civilnog društva”.

On upozorava da je pad potražnje za duvanom u bogatijim zemljama doveo do toga da se proizvođači duvana okrenu siromašnijim državama.

Profesor Ana Gilmur sa Univerziteta Bat kaže: “Marketing duvanskih kompanija namerno je usmeren na žene i mlade ljude. Industrija se i dalje meša u napore država da primene značajnije zakone za ograničenje upotrebe duvanskih proizvoda”.

Pozdrav svima. Danas slavim jubilej tacno je GODINU DANA kako sam otavila cigarete i zvanicno sam od danas nepusac :D:D:D:hvala: Hvala svima na podrsci, Pipi, Mirko, Dejan... Zelim svima da istraju, dug je put, ali nije nedostizan

Svaka cast Mimi..!!!!!Tako se to radi,ili jesi ili nisi...Nema drugog puta za ostavljanje cigareta..Ova borba nije za "mekusce" jer sigurno nece pobediti..

Hvala Dejane :) Koliko vec ti ne pusis? Ti si vise od 6 meseci ispred mene, cini mi se. Ovde je neko zatisje, sta se to desava?

Dobro si to ispratila,6 meseci ti bezim..meni je sad 1 ipo godina bez cigareta..Kad,kad mi naleti neka prokleta zelja za cigaretom,nije to kriza,ne znam kako da nazovem to stanje svesti,mada kratkog je daha...Ovde jeste zatisje jer je slabo ljudikoji zaista ostave cigarete,ima dosta onih koji zapocnu i propuse posle mesec-dva,pa ih blam da dodju ovde jer su ponovo pusaci..po ovom pdf o prestanku pusenja godisnje ostavi 1-2 cigarete i to zaista,sto je porazavajuce,a toliko njih dodje i pise,u pocetku jako motivisani ali ih porazi sopstveni karakter i snaga koju nemaju za ovako nesto..Misle ako ne puse mesec dana da je to-to,vrlo brzo se pokaju sto su tako nesto rekli,jer ovo je borba na duzi period..Drago mi je zbog tebe,i verovao sam da ces ostati dosledna i da ces izdrzati..mada sam se po nekad pitao sto te nema da nisi ponovo zapalila pa ti glupo da dodjes..:heart:

Dobro si to ispratila,6 meseci ti bezim..meni je sad 1 ipo godina bez cigareta..Kad,kad mi naleti neka prokleta zelja za cigaretom,nije to kriza,ne znam kako da nazovem to stanje svesti,mada kratkog je daha...Ovde jeste zatisje jer je slabo ljudikoji zaista ostave cigarete,ima dosta onih koji zapocnu i propuse posle mesec-dva,pa ih blam da dodju ovde jer su ponovo pusaci..po ovom pdf o prestanku pusenja godisnje ostavi 1-2 cigarete i to zaista,sto je porazavajuce,a toliko njih dodje i pise,u pocetku jako motivisani ali ih porazi sopstveni karakter i snaga koju nemaju za ovako nesto..Misle ako ne puse mesec dana da je to-to,vrlo brzo se pokaju sto su tako nesto rekli,jer ovo je borba na duzi period..Drago mi je zbog tebe,i verovao sam da ces ostati dosledna i da ces izdrzati..mada sam se po nekad pitao sto te nema da nisi ponovo zapalila pa ti glupo da dodjes..:heart:

A ne, nisam, nego sto obaveza, a kad god se ukljucim vidim puno novih postova, pa da se ne ukljucujem kao padobranac. Ja sam imala jedan flashback pre dve nedelje, na oko 10 sekundi bas jaku krizu, kao da nikada nisam prestala da pusim. I to nesto bezveze pricam sa nekom zenom, znaci kao grom iz vedrog neba :eek: I pre dtoga par puta, ali je proslo. Ne znam sta je to bilo. Ne znam da li bih mogla ikada vise to smrdljivo sr*** da drzim u ruci, a kamoli da uvucem dim. Ja nisam verovala da ce se to desiti, ali zaista je tako.

A ne, nisam, nego sto obaveza, a kad god se ukljucim vidim puno novih postova, pa da se ne ukljucujem kao padobranac. Ja sam imala jedan flashback pre dve nedelje, na oko 10 sekundi bas jaku krizu, kao da nikada nisam prestala da pusim. I to nesto bezveze pricam sa nekom zenom, znaci kao grom iz vedrog neba :eek: I pre dtoga par puta, ali je proslo. Ne znam sta je to bilo. Ne znam da li bih mogla ikada vise to smrdljivo sr*** da drzim u ruci, a kamoli da uvucem dim. Ja nisam verovala da ce se to desiti, ali zaista je tako.

ma ima fleseva i sad,samo je bitno da se ne zajebemo i pokleknemo..ali ne znam kako da ih opisem,nisu to krize vec kao neka pomisao da bi valjala sad jedna posle rucka,taj osecaj u ustima...i posle dugo vremena nema ni naznake u vezi toga...sad mi je mnogo jasnije kad sam se cudio kad neko propusi posle 2-3 godine..upravo ga je ovakva situacija psihicki gonila da zapali..samo se cuvaj ovog djavola i budi svesna da je uvek opasno nama bivsim pusacima da se igramo oko toga,ni u ruku je ne uzimaj..nema lepseg osecaja kad osetim smrad cigarete na 3-4 metra od mene,a nekad sam uzivao u tom dimu..prodje ti tad kroz glavu,jbt sta sam ja uvlacio u sebe i kakav sam ja zlocinac sam sebi pa i drugima iz moje okoline bio..

pozdrav Mimi,da ima ovde i onih koji tek gaze ka potpunom izlecenju ali gaze sa obe noge .Na zalost ima i umisljenih ,koji sve znaju pa cak znaju bolje i od tebe same dali ces uspeti ili ne.e to me prosto iritira i takve postove ne citam. ali zato ima i jako dobronamernih i prijateljskih recimo mirko,pipi ,bghil....i jos neki koji svremena na vreme eto ulete.Jeste da,malo je postalo monotono ali bolje i tako nego stresno provociranje.Nemozes unapred znati dali ce neko biti izlecen ili ne.treba podrzati i pohvaliti i pokusaj pa neki ce i uspeti.Evo ja sam cista od nove godine i tako ce i biti ,premda svasta cu ja jos preziveti ali necu onaj smdrljivi zamotuljak nabiti u ustra.:D:bye:

pozdrav Mimi,da ima ovde i onih koji tek gaze ka potpunom izlecenju ali gaze sa obe noge .Na zalost ima i umisljenih ,koji sve znaju pa cak znaju bolje i od tebe same dali ces uspeti ili ne.e to me prosto iritira i takve postove ne citam. ali zato ima i jako dobronamernih i prijateljskih recimo mirko,pipi ,bghil....i jos neki koji svremena na vreme eto ulete.Jeste da,malo je postalo monotono ali bolje i tako nego stresno provociranje.Nemozes unapred znati dali ce neko biti izlecen ili ne.treba podrzati i pohvaliti i pokusaj pa neki ce i uspeti.Evo ja sam cista od nove godine i tako ce i biti ,premda svasta cu ja jos preziveti ali necu onaj smdrljivi zamotuljak nabiti u ustra.:D:bye:

mimi je moj andjelak..izvini sto ne gajim simpatije prema bakicama..:D

Ma ti neces vise pusiti, budi sigurna u to.

Ja cu u nedelju da se javim i da kazem da ne pusim mesec dana.:)
Umoljavaju se neki likovi da mi se ne obracaju jer su na ignore.

Hvala Rayela,da ja sam sigurna da nikada vise necu pusiti ali bila bih lazljivica kada bih tvrdila da nemam nikakva osecanja.Imam i ako to neumem da definisem .To nije zelja za smrduljom nije ni patnja jer je jako mrzim.Cini mi se da je to vise neki vid nostalgije pomesan sa depresijom pa sve to ukonponovano u nesto trece.Ali ,ja sam sada van njene moci a koliko je mrzim gotovo mi je sigurna garancija da sam potpuno izlecena.Ma znam da jesam. U ostalom imam i jako visok prag izdrzljivosti tako da sve se uklopilo.Nego dajte da pomognemo nasoj dabili,njoj je jako potrebna nasa podrska.Dabila draga konacno si shvatila da si samo zamenila pakovanja droge.Netreba tebi nikotin u nijednom obliku ,jednostavno pokazi da si jaca od njega (a to jesi )sigurno.Stavi tacku na droge i daj se malo fizicki aktiviraj uz cajeve to ti je pravi lek.Meni su cajevi i brzo hodanje jako pomogli.Doduse imam 10.kg viska ali o tom potom.vec se to polako normalizuje.Svakako sto vise setnje i tcnosti i uspeh je tu.A veruj mi jako je veliki uspeh. Ja sam toliko srecna i gotovo svakoga dana dozivim nesto lepo bas zahvaljujuci tome sto nepusim.Npr.ja sam srecna kada mi neka od prijateljica kaze koliko mi zavidi ili pak ja to sama primetim ,e tada sam bas ponosna........

Hvala Rayela,da ja sam sigurna da nikada vise necu pusiti ali bila bih lazljivica kada bih tvrdila da nemam nikakva osecanja.Imam i ako to neumem da definisem .To nije zelja za smrduljom nije ni patnja jer je jako mrzim.Cini mi se da je to vise neki vid nostalgije pomesan sa depresijom pa sve to ukonponovano u nesto trece.Ali ,ja sam sada van njene moci a koliko je mrzim gotovo mi je sigurna garancija da sam potpuno izlecena.Ma znam da jesam. U ostalom imam i jako visok prag izdrzljivosti tako da sve se uklopilo.Nego dajte da pomognemo nasoj dabili,njoj je jako potrebna nasa podrska.Dabila draga konacno si shvatila da si samo zamenila pakovanja droge.Netreba tebi nikotin u nijednom obliku ,jednostavno pokazi da si jaca od njega (a to jesi )sigurno.Stavi tacku na droge i daj se malo fizicki aktiviraj uz cajeve to ti je pravi lek.Meni su cajevi i brzo hodanje jako pomogli.Doduse imam 10.kg viska ali o tom potom.vec se to polako normalizuje.Svakako sto vise setnje i tcnosti i uspeh je tu.A veruj mi jako je veliki uspeh. Ja sam toliko srecna i gotovo svakoga dana dozivim nesto lepo bas zahvaljujuci tome sto nepusim.Npr.ja sam srecna kada mi neka od prijateljica kaze koliko mi zavidi ili pak ja to sama primetim ,e tada sam bas ponosna........
Ma ja sam to sve jos u decembru pregurala, poklekla sam, ali je svaka popusena bila uzasna griza savesti, cak mi uopste nije ni prijala. tako da ja za sebe
mogu da kazem da ne pusim vec tri meseca, Pusila sam 5-6 cigareta dnevno, ali je bilo jasno da mi i to smeta i da je samo pitanje dana kada ce i to da prestane.

Ja cajeve ne pijem ( jednostavno nemam potrebu da zamajavam ruke), a posto vec nekoliko godina ne pusim u stanu nema potrebe ni da odvlacim paznju
na neke druge aktivnosti, a imam psa ( sada mladunca) pa me on yebava fizickim aktivnostima od jutra do sutra, trchi tako da ne mogu da ga stignem,
a obaveza mi je ( jako prijatna) da s njim u 7 ujutru brzo hodam skoro ceo sat. Ovde gde ja zivim i tako ziv covek ne pusi tako da nema nikoga ko ce
mi reci da mi zavidi stos am prestala. A i tako zadnjih godina n9iko i nije registrovao da pusim.
A ko je Dabila?

E, samo da se javim.

Nekako sam izgubio računicu, prestao sam da brojim, ali cenim da je prošlo više od dva meseca kako ne pušim.

Ne vdim svrhe u brojanju, jedino što i dalje tvrdim da je ostavljanje pušenja mnogo lakše nego što ljudi to misle. :)
Bas fajn da si se javio, ma naravno da je mnogo lakse nego sto se misli, problemi su prvih desetak dana, ili konkretnije
prva tri dana.. Kada sam na jednom nemackom forumu procitala od samih ljudi , bivsih pusaca, da su na samrti od neke cudne bolesti
pluca ( ne karcinom) i da bez maske sa kiseonikom ne mogu da zive, onda mi je stvarno pao mrak na oci za vjek i vjekovma.
Bolest uopste i nije cudna, jako je cesta i u 88% je imaju pusaci kojima i kada se da dijagnoza i kaze im se da smesta moraju da prestanu,
ipak i dalje puse.

problemi su prvih desetak dana, ili konkretnije prva tri dana.. .

Ovo nije tacno..Najveca kriza koja se desava je u prvih 20 dana do mesec..Posle se takodje pojavljuju krize ali ne tog inteziteta i ne tolikog vremenskog intervala..Da je po tvom mnogi ne bi propusili vise nikad posle tih desetak dana kao sto kazes...Kad se ostave cigarete potrebno je imati kontantan fokus u vezi ostajanja pri odluci da smo nepusaci jer to hocemo biti,upravo zato jer povremeno se desavaju neobjasnjive krize i u kasnijem vremenskom periodu gde se poklekne i propusi..Bitan je fokus sa ovim neprijateljem i ne smemo ga potceniti,kao ni nasu volju koja je bitan faktor u svemu ovom..

Svaka cast za one koji su istrajali i koji guraju dalje bez duvanskog dima..

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back