Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
zauzeto:
Znam, ali ja zelim da se ogrebem samo za tu jednu, ali ne da trazim, nego da mi ponude....

i zamisli zabezeknutost na nji'ovim licima kad im kazes: Hvala, ali ja VISE ne fumam ;)...i ako tada obratis malo paznju u krajicku oka ces im zapaziti i trunku zavisti, a sama ces osecati lep, mio lagodan osecaj pobede ;-)

i nemaju svi srece kao Betty da im ne daju cigarete kad znaju da ostavljas :( mnogo vise je onih koji ne bi zeleli da ti uspes a oni ostanu u tom paklu od dima i smrada u ustima, oporog ukusa kad se probude, i ondak te nuTkaju: "pa uzmi samo jednu, nije to nista...s ta ti je jedna...jedna ko ni jedna i ti svojim dvoumljenjem im pruzis mogucnost da likuju kako su te zadrzali

i na kraju sFatis da ti nisi svoja, vec njio'va :(

gle ti nju...:lol: manipulativno, ona, ali da ne mora da traži nego da joj ponude :lol:
ma - bez brige, dovoljna su dva slovca N+E, možeš da dodaš i Hvala ako baš moraš ;)
Zauzeto, OBEĆAVAM ti da, ako ne budeš žvakala koješta u toku odvikavanja, nećeš se ugojiti! :) (ja sam neznatno i smršala, 2 kg, malo od tuge za duHanom, malo od mora i plivanja)

e, da, što se tiče zlih ljudi koji nude cigaru a znaju da ostavljaš..ne znam na kojoj stranici teme je nayebala moja sekretarica :rolleyes: :mrgreen: Mislim, baš je nayebala, ko nikad pre! :lol:

Sitne duše pribavljaju svoej sitne psihičke koristi, ignoriši to. Plus nekome je (kao Gurmanci) npr. stimulativno da ODBIJE ponuđeno :) Ja, pak, volim da mislim o sebi kao o nepušaču koji je neko vreme zayebo se pa pušio (surove 90te :lol: ) pa sad, konačno, opet ne puši 8)

A propo ove teme, pogledajte, skinuto sa SC-a, nick "u prolazu" je moj:
Procitajte pazljivo, molim vasi volela bih da jos neko da neki savet: Da li je moguće..
u prolazu - 14. juni 2006. u 07.22 (*.gromnet.net)

MOj tata je pusio dugo i mnogo. Ponekad je prelazio dve paklice dnevno, ponekad stizao do čak 3. Onda je odlucio da jednostavno smanji pa da baci. Uspeva već sedmi dan pusi samo po 1O komada dnevno, ali se zali da ima neke vrtoglavice, i pritisak mu je posrastao.
Jeste da je ovo vreme varjivo, ali, tata nikada nije imao problema sa pritiskom niti vrtoglavicom.
On tvrdi da je to zbog cigareta koje je ostavio: „ navikao mozak da nema dovoljno kiseonika pa ne može da se izbori sa vishkom”:)
Međutim, i ja sam negde procitala da cigarete smanjuju pritisak, i sad se postavja pitanje, ako je zbog cigarta (u šta sumnjam) da li će organizam priviknuti, ili da on ode kod lekara na pregled?
Ima 56. godina.
Puno pozdrava svima i hvala unapred:)

irelandd - 14. juni 2006. u 08.19 (registrovani član)

Ja mislim da je moguće,ali i mene vise interesuje na ovu temu,jer je suprug prestao pusiti i desile su mu se iste stvari.On nije znao za sebe,samo mu se vrtilo .I ja molim nekoga da nam napise malo vise o tome.Pozdrav.

enya0301 - 14. juni 2006. u 10.39 (registrovani član)

Prestala sam da pusim kada sam zatrudnila, ubrzo nakon toga poceli su problemi sa zdravljem od pritiska i vrtoglavice do krvi u stolici i da ne ulazim u detalje nije nimalo prijatno. Doktori nisu nasli nikakve fizicke probleme, negativni rezultati za rak debelog crijeva, sve normalno, a ja se raspadam. Pripisivala sam sve trudnoći, bila mi je prva i nisam znala šta da ocekujem, kada je dosla beba, ja sam samo izgubila na tezini a ostali problemi su me podjednako mucili. Neću ni da nabrajam lijekove i razlicitu ishranu koju su mi preporucivali. Kada sam zapalila prvu cigaretu nakon godinu dana, TAJ DAN JE SVE PRESTALO. Ne preuvelicavam nimalo, taj dan sam i shvatila da je bilo zbog prestanka pusenja. Sada ponovo želim da prestanem ali me je jednostavno strah da prođem kroz sve to i da li uopste postoji neki lijek ili olaksanje za one koji prestanu pusiti. Nisam ni navela sve detalje mojih zdravstvenih problema u tom periodu.

u prolazu........... - 14. juni 2006. u 11.07 (*.gromnet.net)

Pozdrav i hvala vam od srca:)
Ja sam mislila da je to nemoguće, ali, poznajem oca, on nikada nije imao ovih problema. Bas su jake i vrtoglavice i skok pritiska,pocele drugi dan kako je ostaivo cigarete, odnosno drasticno smanjio.
Moja komisinica je pre dve godine takođe imala problema, istih, i na kraju je pocela da pusi istu „kolicinu”!
Dakle, da li nam neko strucan može objasniti vezu ismeđu drasticnog smanjenja pusenja, smanjenja ili totalnog ostavljanja duvana?
Ako je ovo istinito, koliko treba da se organizam navikne, i da li uopste može, a šta dotle da čini?

kažu da ti treba POLA vremena od onoga koje ti je trebalo da se prvobitno NAVIKNEŠ. Meni je, računam, trebalo 6 meseci, znači sad mi treba tri....tj. još jedan mesec i gotoJo :D ORGANIZAM se navikne za 5 dana, Plava Biljo, a mozgitji....e TU je probelm, kad prođe fizička ovisnost...znaš i sama da um sve kontroliše.
Dakle, posle 5. dana treba zaviriti pušaču U DUŠU - tu je kvaka.
AKO je neko ubeđen da će da ugine bez duvana, bez sumnje će makar zapasti u komatozno stanje dok mu ne sugerišu da prestane sam sebi (!) da pravi cirkus u organizmu...to je ta kobna formula Psiha + Soma - kad nisu u skladu, džaba sve ...probajte autohipnozu ili jogu (sa polaganjem u podsvest ispravnih stvaova) ;)

ponukan Betty-nim komentarima strahom Vecinim potrazio sam nesto sto je prikladno temi (posebno sto sam jedini muskarac (izgleda ostali muski nepusaci nemaju moo...), pa dame, izvol'te, jel' te ;) :

Plašim se debljanja

Plašim se debljanja

Prosje~no dobijanje te`ine od ~etiri kilograma poslije prestanka pušenja zna~i da }ete dosti}i
te`inu koju biste imali i da niste pušili.

Strategije da izbjegnete debljanje:
• zdrava hrana (smanjenje še}era i masno}a)
• fizi~ka aktivnost: najmanje 2 sata sedmi~no =
1000 kcal
• zamjene za nikotin.

Dobri razlozi

Dobri razlozi za prestanak pušenja za prestanak pušenja
• cigareta ubija i `ene (du`ina `ivota puša~a je za osam godina kra}a nego kod nepuša~a)
• pove}an rizik od raka plu}a, grli}a materice (2x), dojke (2x)
• pove}an rizik od kardiovaskularnih problema (infarkt, mo`dani udar)
• hroni~ni kašalj
• pove}an broj upala disajnih puteva,
• smanjen disajni kapacitet i uništavanje plu}a,
• poreme}aj menstruacije (neredovni ciklusi, bol) i smanjenje plodnosti (>50%),
• pove}an rizik za pojavu krvnog ugruška pri uzimanju kontraceptiva,
• trudno}a: ve}i rizik spontanog poba~aja (1,5-2x), smanjena te`ina djeteta na poro|aju, ve}i
rizik za nedonoš~e (2x), ve}i rizik za iznenadnu smrt novoro|en~eta (3x)
• dojenje: manje mlijeka ako majka puši; nikotin u mlijeku,
• djeca: ~este upale uha i gornjih disajnih puteva, astma, ve}i rizik da dijete po~ne pušiti,
• prijevremena menopauza: dvije godine ranije, više komplikacija, ve~i rizik od osteoporoze,
• prijevremeno starenje ko`e, više bora.

Pogrešno gledanje na blage,

Pogrešno gledanje na blage, light i ultra light cigarete light i ultra light cigarete
Ove cigarete nisu manje opasne i izazivaju drugu vrstu raka plu}a. Zbog `elje za nikotinom osobe
ja~e uvla~e dim i više puše.
Sve cigarete, ~ak i light cigarete, sadr`e manje--više istu koli~inu nikotina
Pušenje izaziva ovisnost Pušenje izaziva ovisnost I anoksioznost, i pove}avanje rizika od problema
sa disajnim putevima.

Kona~no slobodni!

Kona~no slobodni!
Koliko god godina imali ili koliko god cigareta pušili, nikada nije kasno da prestanete pušiti.
Trenutne i kasnije koristi renutne i kasnije koristi do prestanka pušenja do prestanka pušenja
Poslije 8 sati : kiseonik u krvi se normalizuje, smanjuje se rizik sr~anog udara;
24 sata : prijatniji zadah, izbacivanje mukusa i katrana, smanjen rizik od
upala disajnih puteva, bronhitisa, upale plu}a;
48 sati : nema više nikotina u krvi; 1 sedmica: poboljšan ukus i miris;
3-9 mjeseci poboljšanje disanja (manje kašlja, manje nedostatka daha), plu}na
funkcija se poboljšava za 5-10%;
1 godina : upola smanjen rizik od sr~anih oboljenja
5 godina : upola smanjen rizik od mo`danog udara, upola smanjen rizik od raka
usta, jednjaka i bešike
10 godina : upola smanjen rizik od raka plu}a,
isti nivo rizika za mo`dani udar kao i kod onih koji nikada nisu
pušili;
15 godina : isti nivo rizika za sr~ane bolesti kao i kod onih koji nikada nisu pušili,
ista smrtnost kao kod onih koji nikada nisu pušili.
@ena i pu{enje @ena i pu{enje
Zavod za za{titu zdravlja Republike Srpske
REGIONALNI ZAVOD DOBOJ JZU DOM ZDRAVLJA
DOBOJ
Materijal preuzet i modifikovan iz Zavoda za za{titu zdravlja i socijalnu medicinu
@enevske univerzitetske bolnice
http://www.stop-tabac.ch
Projekat finansirala [vajcarska agencija za razvoj i saradnju
Informacije: Informacije: http://www http://www.mapz.ba .mapz.ba
e-mail: zavod e-mail: zavod@doboj.net doboj.net
Bro{ura broj 7 Bro{ura broj 7

inace simptome koje kaze Veca za oca sam imao i ja, istina ne bas bas u tolikoj meri, ali sam ih imao :( i vremenom se sve stabilizovalo. pritisak je sada potpuno normalan za moju dob (dr ne kritikuj me znam da nije bas tako ;) - jes' malko je visi, ali to je i zbog kg-a kojih sam imao i dok sam pusio.

no, prestankom pusenja i prolaska perioda odvikavanja organizma od otrova mugu ti reci da ne postoji segment zivota koji mi se nije poboljsao u odnosu na period pre prestanka pusenja ( a pusio sam i 3 do 4 - ponekad i vise, dnevno i to nekoliko decenija :(

doktoru mislim da bi trebalo da se obrati ako bas bas ti simptomi budu...a, sta ono Betty predlazes ? persen, bese ?

a ono za krvu stolici zbog pusenja (kad bi mogao da izimitiram Cecu Bojkovic) : "SVAŠTA!". bar ja do sada nisam čuo za to, al' na to nek odgovore doktori ;)

Betty:
kažu da ti treba POLA vremena od onoga koje ti je trebalo da se prvobitno NAVIKNEŠ. Meni je, računam, trebalo 6 meseci, znači sad mi treba tri....tj. još jedan mesec i gotoJo :D ORGANIZAM se navikne za 5 dana, Plava Biljo, a mozgitji....e TU je probelm, kad prođe fizička ovisnost...znaš i sama da um sve kontroliše.
Dakle, posle 5. dana treba zaviriti pušaču U DUŠU - tu je kvaka.
AKO je neko ubeđen da će da ugine bez duvana, bez sumnje će makar zapasti u komatozno stanje dok mu ne sugerišu da prestane sam sebi (!) da pravi cirkus u organizmu...to je ta kobna formula Psiha + Soma - kad nisu u skladu, džaba sve ...probajte autohipnozu ili jogu (sa polaganjem u podsvest ispravnih stvaova) ;)
Betty, pokusaj da shvatis, covek je drasticno smanjio *******, dakle, umesto 40-5O komada, deset uvrh glave, rasporedjeno u jednakim razmacima.
Tada je bio secan kad je odlucio i u delo sproveo, ja pricam o tome da su njegove tegobe pocele drugi dan, ne zato sto je on bio nervozan, ma i da jeste, ne mogu se javiti toliko jake vrtogalavice. Osim sto je ponekad kasljao, on je bio zdrav covek. Kasljanje se smanjilo, ali vrtogalvice ne prestaju i pritisak je povien.
Znaci, ipak ima nesto u tome da je sam organizam (mozak) navikao na odredjenu kolicinu nikotina i da ga trazi. Narvno da ce to proci, ali, sada je tako, i one nece odustati. Ako je uradio sve analize, sve zivo, nista, znaci,ima veze sa smanjenom kolicnom nikotina.
Covek do sada, skoro da nije nikada isao lekaru, jednostavno zdrav kao dren, i zato je zeleo da se kuratilse i kasljanja, naravno prethodno proverivsi pluca. SVE je BO.
Ne treba tako ostro, moras pokusati shvatiti, ako cetvoro kazu istu stvar to je onda ipak nesto u pitanju. Krv u stolici je moguce od hemorooda, oni se javljaju u trudnoci, ali cinjenica je da je i dama imala problema kao i moj otac( osm sto nije bio trudan):)

snis:
ponukan Betty-nim komentarima strahom Vecinim potrazio sam nesto sto je prikladno temi (posebno sto sam jedini muskarac (izgleda ostali muski nepusaci nemaju moo...), pa dame, izvol'te, jel' te ;) :

inace simptome koje kaze Veca za oca sam imao i ja, istina ne bas bas u tolikoj meri, ali sam ih imao :( i vremenom se sve stabilizovalo. pritisak je sada potpuno normalan za moju dob (dr ne kritikuj me znam da nije bas tako ;) - jes' malko je visi, ali to je i zbog kg-a kojih sam imao i dok sam pusio.

no, prestankom pusenja i prolaska perioda odvikavanja organizma od otrova mugu ti reci da ne postoji segment zivota koji mi se nije poboljsao u odnosu na period pre prestanka pusenja ( a pusio sam i 3 do 4 - ponekad i vise, dnevno i to nekoliko decenija :(

doktoru mislim da bi trebalo da se obrati ako bas bas ti simptomi budu...a, sta ono Betty predlazes ? persen, bese ?

a ono za krvu stolici zbog pusenja (kad bi mogao da izimitiram Cecu Bojkovic) : "SVAŠTA!". bar ja do sada nisam čuo za to, al' na to nek odgovore doktori ;)
Srdacan pozdrav i veliko hvala:)
Danas je ipak imao manje vrroglavice, a priisak snizava sa nekim blagim lekom za snizenje, koje mu je prepisao lekar.
Srecan je, i smatra da ce se ipak "izvuci" i da ce kad prodju ove tegobe, ostaviti i tih desetak komada, mada lekari tvrde da do 6 komada ne moze da smeta cak ni trudnicama:)
Veca :confused:
:razz:

Izvini, predugačak ti je bio post. Drago mi je što ti otac nije trudan :)
Bez namere da budem gruba, ja ZAISTA verujm da UM sve kontroliše. I da sve možemo i da popravimo na isti način (pogotovo s duvanom koji je, uglavnom i pre svega, psihička navika!).
Nekome ovo dođe kao olakšanje, a nekom kao dodatni teret, ja tu ne mogu ništa. Ali je glupo lečiti telo koje je zdravo (kažeš i sama) a ne uticati na svest i podsvest, m? :?

Evo, jednog "primera" u suprotnom smislu: Ja, recimo uzmem kutiju dobrih cigareta, i ona mi traje 3-4 dana, popusim samo uz kafu, niti mi se vise trazi, niti pusim.
Ali, secam se, kada sam bila u srednjoj skoli, na jednom odmoru sam uzela od druga cigaretu i povukla dim, tek radi drustva:(
Ja se nisam zakasljala kao sto se obicno cini, ili gledamo u nekom filmu, ja sam jednostavno komirala.
To je cudo, smantalo mi se i ja pravo na pod:(
Otad vise nisam ni pokusavala, kad je pocelo bombardovanje popusila sam opet jednu, ali sam sedela (znam za jadac:) i onda drugi nista.
Kako to objasnjavate?
Dobro, to je lako objasniti, ali zar i ostavljanje cigareta, narocito ako je neko pusio toliko kao moj otac, ipa ima veze sa kiseonikom u mozgu?!!

snis:
kazes cetvero, pa i ovde ti cetvero kazu ;) (i priznajem donekle i potvrđuju to sto ti kazeš, ali ti TVRDIM da je to prolazno ;)

ako je pod nadzorom lekara tim jos i bolje ( i prenesi mu moje zelje da izdrzi i da nam se pridruzi [makar i preko tebe ;)])

nek' sad bude tako, ali cim ustali tih 10 i organizam mu se stabilizuje nek' mane i to (ono sa 6 cigareta licno smatram propagandom lekara koji sami ne mogu ostaviti fumanje :( jer kao što rekoh zauzeto-j: i jedna jedina cigareta dnevno je prelazak preko klizavog brvna ;)

i srdačan otpozdrav i nema na čemu - zato se ođe družimo ;)
Naravno da je prolazno, samo kazem da ipak u pocetku izaziva tegobe. Moguce da je tata i samom tom odlukom malo "digao" sebi pritisak (nemoguce ipak toliko) i sada je vec bolje.
Da, cim bude dosao kod mene, dacu mu da ovo procita svojim ocima:)

@ Plava Bilja
Negde sam cula/procitala da se pusacima koji imaju dug staz i puno puse savetuje prestanak pusenja izvedu pod nadzorom lekara...

Sto se tog famoznog gojenja tice oko kog se digla prasina, naravno da mi je jasno da cu se ugojiti ako budem svasta trpala u sebe kao zamenu za cigarete, nisam toliki debil, nego sam vas pitala upravo za to usporavanje metabolizma....

I da, juce sam popusila dve cigarete, jednu uz kafu, jednu sa drugaricom, posle mi nije falilo...

Pozdrav svima!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back