Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Guram sestu nedelju bez otrova, zelja se javlja svakodnevno ali i prodje brzo... muci me nesto drugo. Ne mogu da spavam! Uvece sve ok, umoran sam, legnem u normalno doba odmah zaspem, ali posle pet-sest sati ja se budim naspavan manje-vise... redovno se budim pre budilnika. Sve se to poklapa sa ostavljanjem cigara, nikad nisam imao insomniu! Ima li neko slicnih problema i kako ih resava?

Imala sam ja, prvih par dana oka sklopila nisam, mislila sam da cu poludjeti, inace nikad prije nisam imala problema sa spavanjem, cak naprotiv, uvijek sam bila neka spavalica :) nego sam nakon 3 dana kupila caj od valerijane, sat vremena prije spavanja popijes solju i spavas k'o beba. Tako sam 4 noci za redom pila caj, onda sam preskocila, kontam da probam hocu li zaspati i bez toga i hvala bogu, nesanica je nestala :)

Samo naprijed, najgore je mislim proslo. Jedno po jedno, jednog neprijatelja smo sredile, jos nam je ostao ovaj u glavi. :)

Evo vec je osmi dan...Mnogo je lakse, nego prvih dana, ali borba ne prestaje.Velika zelja mi se javi ujutru i posle podne. Krize traju po pola sata, sat vremena i mislim da u tim trenucima imam cigarete u kuci dosla bih u iskusenje da zapalim. Ovako, ne smem da podcenjujem neprijatelja, zato nemam pri ruci nista sto me podseca na vreme dok sam pusila. Velika je prednost sto su ostali (suprug i sin) nepusaci.

197172_430983043629530_1974528710_n.jpg

Evo kriziram uz popodnevnu kaficu, gledam sliku i utvrdjujem gradivo :)

Samo gledaj al ne pipaj :P
Danas sam im davao 40.dnevni pomen. Opevao sam ih lepo hehe.
Mickovlaho, nije ti to insomnia, ti se naspavas, posto ti je organizam oslobodjen otrova potrebno mu je krace vrreme da se odmori i regenerise. A mene muci insomnia, legnem u 12 i onda blejim do 3. Nece san da dodje i to ti je. Odspavam 4-5h i to je to. Ali koliko malo spavam nisam mnogo umoran.

Samo gledaj al ne pipaj :P
Danas sam im davao 40.dnevni pomen. Opevao sam ih lepo hehe.
Mickovlaho, nije ti to insomnia, ti se naspavas, posto ti je organizam oslobodjen otrova potrebno mu je krace vrreme da se odmori i regenerise. A mene muci insomnia, legnem u 12 i onda blejim do 3. Nece san da dodje i to ti je. Odspavam 4-5h i to je to. Ali koliko malo spavam nisam mnogo umoran.

Izgleda da svi imamo tih problema ... inace rekorder u spavanje vikendom , sada se prva budim. 20-tak dana ne pusim, pa je malo i bolje. Prije sam se budila 5-6 ujutro, sto nije strasno radnim danom ... stizem na vrijeme u ured :D , ali vikendom ....:eek: Jucer i jutros oko 7:30 - znaci malo bolje.......

Hvala Brankich,

POtpuno se slazem sa ovim, mislim da treba svjesno da prodjemo kroz ovaj pakao i mislim da tako imamo manje sansi da se vratimo starim navikama. Jos jedno znam, ako mi ovo ne uspije mislim da ce dosta vremena proci do sljedeceg pokusaja, jer ovi protekli dani su mi bili bas ono "ne daj boze nikome" i stvarno ne znam da li bih imala snage za to da ih ponovim. Meni je najkriticniji dio dana poslijepodne, dolazak s posla i mali predah i opustanje poslije radnog dana i prije pravljenja vecere, koji gutljaj vina i par cigaretica, mmm, ne znam da li cu to ikad uspjeti izbaciti iz ove svoje glave.Onda su tu oni automatski okidaci, guzva u saobracaju, na crveno svjetlo recimo odmah automatski trazim svog dugogodisnjeg saputnika, hmm, kad shvatim da ga vise nema :confused: uzmem neku bonbonu i prevarim samu sebe. Ali kao sto ti kazes, sekunda bi mi falila da je pripalim samo da je imam pri ruci...... :(

Ima nas dosta koji se patimo kada dodjemo sa posla kuci. Ja sam mislila kada sam odlucila ostaviti cigare, da ce mi najgore biti na poslu, a kuci Ok. Ali ne, na poslu je super... ali zato kada dodjem kuci prozivljavala sam pravi pakao. Toliko mi nedostaje upravo ona prva po povratku, prije rucka i ostalih obaveza koje me cekaju. Ali zanimljivo kako ni u jednom momentu nisam posegnula za njom.Muz mi pusi, i cigareta mi je uvijek pri ruci. Znaci odlucila sam ... i patim se, i borim se... i nadam se kako ce biti iz dana u dan sve lakse i lakse....

Hvala Brankich,

POtpuno se slazem sa ovim, mislim da treba svjesno da prodjemo kroz ovaj pakao i mislim da tako imamo manje sansi da se vratimo starim navikama. Jos jedno znam, ako mi ovo ne uspije mislim da ce dosta vremena proci do sljedeceg pokusaja, jer ovi protekli dani su mi bili bas ono "ne daj boze nikome" i stvarno ne znam da li bih imala snage za to da ih ponovim. Meni je najkriticniji dio dana poslijepodne, dolazak s posla i mali predah i opustanje poslije radnog dana i prije pravljenja vecere, koji gutljaj vina i par cigaretica, mmm, ne znam da li cu to ikad uspjeti izbaciti iz ove svoje glave.Onda su tu oni automatski okidaci, guzva u saobracaju, na crveno svjetlo recimo odmah automatski trazim svog dugogodisnjeg saputnika, hmm, kad shvatim da ga vise nema :confused: uzmem neku bonbonu i prevarim samu sebe. Ali kao sto ti kazes, sekunda bi mi falila da je pripalim samo da je imam pri ruci...... :(

Mnogo je tesko, ali to je zato sto se ne borimo protiv nikotinske zavisnosti koja je tek navika. To je neverovatno kako supstance koje izazivaju zavisnost preuzmu kontrolu nad nama.
Ima toga na netu, a i pricalo se vec ovde dosta o tome.Prilicno pojednostavljeno objasnjeno da bi bilo razumljivo. Kako mogu neke hemisjke supstance da uvedene u krvotok zbog svoje male velicine da probiju barijeru krv-mozak, a kad dospeju do mozga mogu da aktiviraju lucenje dopamina, da aktiviraju dopaminsko kolo. Ali sta je meni zanimljivo, kazu da dopamin nije tek neki hormone srece, vec da ima uogu u usmeravanju coveka sta je za njega korisno i zivotno vazno, kao sto je hrana, pice, osvarivanje veza, zbilzavanje, seksualna privlacnost… Dopaminski putevi upravo korise zelju, ceznju, zudnju kao instrumente kako bi nas naucili sta je bitno. Kao recimo kad smo gladni, dopaminski putevi budu stimulisani zbog iscekivanja hrane, kako se obrok prolongira, jaca zudnja i ceznja za hranom. Kada konacno stigne klopa, kakav je to osecaj zadovoljstva. :D
Dakle, mozak ima svoje mehanizme stvaranjem i zadovoljavanjem zelja da nas uci sta je bitno za prezivljavanje, ali i napredovanje, ali tu se ne zustavlja. Bitno je da postoje i mehanizmi koji nas stalno podsecaju u buducnosti, kako ne bi zaboravili sta je nama zivotno bitno.
A ono sto je nama koji pusimo bitno, koliko i hrana, voda... toliko je i unosenje nikotina. Gladni smo za nikotim, zudimo za njim. Zivimo u svetu zavisnosti, u svetu lazi! Jer ne da nam nikotin nije potreban, vec bas nasuprot tome, moramo da ga ostavimo da bismo ziveli bolje.
Medjutim kako i kod nekih bolesti zavisnosti (narkomanije, alkoholizma) tako i kod pusenja, ono sto je zajednicko u svim tim slucajevima je okupiranost dopaminskih puteva odredjenim hemijskim supstancama koji konzumenta droge drze u apsolutnom, ali laznom uverenju da mora da nastavi sa upotrebom droge jer je to bitno za opstanak, da mu pruza neohodnu podrsku i da mu pomaze da se nosi kroz zivot, da bi zivot bez nje bio strasan, i da je upotreba droge bitna kao i sam zivot.
Zabelezene informacije sta sta je mozak naucio sta nam je godinama bio prioritet, dopuna rezervi nikotinom, stajace kao prekidaci u nama za recidiv. Vremenom naravno slabi, najgori su ovi prvi dani, ali treba uvek biti na oprezu.
Ovo je bilo sa moje strane prilicno banazivanje naucnih cinjenica, malo previse pojednostavljeno, a i predugacko :lol:, ali je odlicno za razumevanje sa cim se zapravo mi borimo i koliko tek treba da smo srecni i ponosni zbog svakog dana bez duvanskog dima. Kakva je to pobeda nad sobom i izlazak iz sveta lazi i obmana! I sloboda! :)
Eto to ja svako vece sebi iznova ponavljam. :lol:

Poslednja izmena:
Sve je to lepo, ali ja juce jedva pregurah dan, znaci proslo je vise od 6 meseci kada sam ugasilaposlednju cigaretu i juce posl ejedne lose vesti ja prosto ne znam kako sam se suzdrzala da ne odem i kupim cigarete, lovile su me krize i do sada, manjei vece ali nikada kao juce, ma bila sam sigurna da cu otici i kupiti kutiju, samo mi je to bio spasa. Nisam, suzdrzala sam se do kraja, ali bas sam pukla, danas mi je drago sto sam se iskontorlisala, ali me je uplasila ta situacija

Sve je to lepo, ali ja juce jedva pregurah dan, znaci proslo je vise od 6 meseci kada sam ugasilaposlednju cigaretu i juce posl ejedne lose vesti ja prosto ne znam kako sam se suzdrzala da ne odem i kupim cigarete, lovile su me krize i do sada, manjei vece ali nikada kao juce, ma bila sam sigurna da cu otici i kupiti kutiju, samo mi je to bio spasa. Nisam, suzdrzala sam se do kraja, ali bas sam pukla, danas mi je drago sto sam se iskontorlisala, ali me je uplasila ta situacija

Bravo :ok: !
Sta nam radi ta ovisnost. Meni je tek 20-tak dana... i non-stop je tu negdje u podsvjesti... i tako jos tko zna koliko dugo. I nakon 6 mjeseci krize. Bas nam je nikotin isprao mozak da nista ne mozemo bez njega, katastrofa.

Pa nije bas da nista ne mozemo. Zar ne vidite da smo se izborili sa krizama, i ja i olja, i mnogi drugi. Da nam je mozak bas toliko izmenjen tesko bi prevazisli sve to. Jeste gadno, ali nije nepodnosljivo, ima i mnogo gorih stvari koje mogu da nam se dese, te bi stoga trebali malo i da stegnemo zube i istrpimo poneku krizu, a ne da kukamo kao neke babe(ovde i sebe ubrajam).

Joj Salivoje ... ode ti sada u krajnost ... Ne mozes reci da i ti nisi mislio kako kafa nije kafa ako ne mozes zapaliti, rucati - slijedi cigara, nesto se lijepo desi - super..idemo zapaliti, nesto se ruzno desi - uh, moram zapaliti... Na to sam mislila kako nas ovisnost i nikotin tjera da upravo tako razmisljamo...
Meni ne smeta sto se drugi zale i kukaju ... pa i jesmo tu da se razumijemo i podrzimo kad nam bas prigusti.

Ma dobro u pravu si ti sve to. Nego mi se ucinilo da pocinjemo da gledamo sve nekako pesimisticki, kao da nam nema izlaza i da cemo do kraja zivota trpeti zbog toga sto ne pusimo.

Nesto sam rastrojen danas sa mislima, ne zamerite ako sam nesto lupio :rumenko:

:ok: necemo i ne smijemo gledati pesimisticki .. pa evo vec sada smo sretni za ove uspjehe koje imamo iza sebe. Bar sam ja stvarno sretna. Do nedavno mi je cigara kontrolirala svaki moj korak, i konacno uspjela sam to promjeniti ... :D

jos jedino instaliran quit counter na desktopu na poslu me povremeno podseti koliko dugo vec ne pusim
Irena - Free and Healing for Six Months, Twenty Six Days, 23 Hours and 7 Minutes, while extending my life expectancy 10 Days and 19 Hours, by avoiding the use of 3119 nicotine delivery devices that would have cost me 34.608,88 to je znaci 300 evrica sam ustedela ali ja ih nigde ne vidim....
kakav je to paradox.... dok sam pusila nije bilo sanse da nemam za cigarete a sada opet sam svorc na kraju meseca, umesto da sam stavljala u kasicu svakog meseca kreten, sada bi imala za letovanje....
mada sam ja krenula da dajem za hranu za macora i ostale potrepstine po 2-3000 mesecno pa se valjda svodi na to.... ali sada barem korisno negde idu te parice :)

Pozdrav forumasi!
Pusac sam vec 5 godina, i stvarno imam jaku zelju da ih ostavim, ali imam jedan problem. Radim u kaficu i konstanto su oko mene ljudi sa upaljenim cigaretama pa mi je stvarno tesko. Uspem da izdrzim dan, eventualno dva, ali uvek padnem na tu "jednu cigaretu".
Mnogo bi mi znacilo kada bi mi neko predlozio neki nacin koji bi mi pomogao sa ovim problemom. Bilo sta ljudi, cenim vasu pomoc. Pozdrav i hvala!

Ja samo da se javim i da vam preporučim nešto što em je sjajno za ostavljanje em je blagotvorno za organizam, a to je čaj. Zeleni, crni, rooibos, mate, kamilica, nana, šta god.. Ja pijem zeleni i crni uglavnom, koji od pobrojanih jedini i jesu pravi čajevi, ostalo su biljne infuzije, par šolja dnevno i super.. Meni ne menjaju kafu jer nisam kafu ni prestajao da pijem, a i čajeve sam pio i dok sam pušio, samo ih sad pijem više.. E da, smanjuju i apetit, pa ne grickam i ne gojim se. Ako ste iz bga svratite do kuće čaja ili smalltree u ušću pa kupite na merenje, jesu skupi, al vrede.. Kesice su uglavnom djubre.

jos jedino instaliran quit counter na desktopu na poslu me povremeno podseti koliko dugo vec ne pusim
Irena - Free and Healing for Six Months, Twenty Six Days, 23 Hours and 7 Minutes, while extending my life expectancy 10 Days and 19 Hours, by avoiding the use of 3119 nicotine delivery devices that would have cost me 34.608,88 to je znaci 300 evrica sam ustedela ali ja ih nigde ne vidim....
kakav je to paradox.... dok sam pusila nije bilo sanse da nemam za cigarete a sada opet sam svorc na kraju meseca, umesto da sam stavljala u kasicu svakog meseca kreten, sada bi imala za letovanje....
mada sam ja krenula da dajem za hranu za macora i ostale potrepstine po 2-3000 mesecno pa se valjda svodi na to.... ali sada barem korisno negde idu te parice :)

Ista stvar .... Nigdje tih extra novaca...
Za 62 dana trebao bih biti dobar 160 oJra , međutim njih nigdje nema ...

Eeeee , ali se zato vratilo čulo mirisa i okusa , pa skoro u potpunosti .....

A tek kad operem zube pa mi pasta natjera suze u oči , a jezik otrne od svježine ..... Nanovo osnažim svoj motiv i odluku ....

GOTOVA JE ...

15406037-skull-shaped-smoke-comes-out-from-cigarette-on-black.jpg

:per::per::per:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back