Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Prestani sutra eksperimentalno skroz. Pali samo ako bash ne mozzesh da istrpish tri minuta krize. Ne vishe od 8 cigareta. Javi se sutra, da vidimo kako ide i gde shkripi. :) Drzzim ti fige i mislim na tebe, a to sigurno pomazze. Ajmo fajt! Neche tamo neke stvari da vladaju tobom!
Ti si zaista veliko :heart: e sad si pomenula fajt a ja sam borac dodushe sa diplomatskim sposobnistima:mrgreen:pa nisam odma svatila da ovde nema diplomatije...biti il ne biti...:cmok2:

Salivoje, pa ti si moj covek em smo generacije, em smo oboje poceli sa 14, jedina razlika je sto sam ja kolicinski pusila vise i sto sam juce savila 5 meseci od prestanka :klap:
Sve se moze, stisni zube i preguraj prvih par dana, posle je muka manja.
Citaj redovno sta se ovde pisalo i pise i to je meni bila super terapija, javljaj redovno sta se desava i ne posustaj:bye:

Oprosteno Pipi :)

A ti Oranz probaj to odjednom da ostavis, ovo ti je samo zavaravanje, ja sam pokusavao tako sa smanjivanjem. Uspeo sam da smanjim u roku od 2 nedelje na pola pakle. Zatim sledece dve nedelje na 3-5 cigara dnevno. Palio sam samo posle jela, i uvece pred spavanje. Kafu ne pijem vec duze vremena zbog cira tako da sam bar s te strane bio miran. I terao sam tako mesec dana i onda je jednog dana sve puklo, vratio sam se ponovo na paklu :dash:

Znaci sve ili nista...

Pozdrav svima!
Teče i 10 dan... Krize dolaze i odlaze, sinoć sam imala jednu veliku krizu, toliko sam zelela da zapalim, ali nisam. Mislim da sam i u depresiji pomalo, ne mogu da se skoncentrisem, sve mi je dosadno, dani su mi kao godine.. Svi kazu da će proći, a ja sam ponekada jaka a ponekad sam na ivici da zapalim.. Ipak, kad prođe jos jedan dan i ja nisam zapalila, ja sam srecna i govorim sebi da će biti lakse.
Salivoje, samo napred, drzi se! Čitaj forum, meni je mnogo pomogao.

Smokvice moras necim da se zanimas, da ti brze prodje vreme, uzmi citaj nesto, ja kad ne mogu da se koncentrisem uzmem nesto da citam, em zaposlis ruke em mozak, dve muve odjednom :D

Ja evo sad sam se najeo, i nemam zelju kao juce da zapalim, cini mi se da svakim proteklim satom zelja opada.

Sad cu da smazem par socnih jabuka , ebem ti cigare smrdljive ko ih izmisli :per:

A da ti nisu podocnjaci od nespavanja?

Pozdrav svima!
Teče i 10 dan... Krize dolaze i odlaze, sinoć sam imala jednu veliku krizu, toliko sam zelela da zapalim, ali nisam. Mislim da sam i u depresiji pomalo, ne mogu da se skoncentrisem, sve mi je dosadno, dani su mi kao godine.. Svi kazu da će proći, a ja sam ponekada jaka a ponekad sam na ivici da zapalim.. Ipak, kad prođe jos jedan dan i ja nisam zapalila, ja sam srecna i govorim sebi da će biti lakse.
Salivoje, samo napred, drzi se! Čitaj forum, meni je mnogo pomogao.
Jos samo nekoliko dana i skinuces se sa nikotina. Prvi korak ce uskoro biti zavrsen. Onda sledi prva i najjaca faza psihicke frke (ipak je pusenje navika koje se ne mozes bas tako brzo osloboditi) koja ce trajati otprilike 2 nedelje a posle toga ide druga faza koja ce biti neuporedivo laksa (trajace 10-tak dana, tu i tamo ces osetiti potrebu da zapalis) a posle toga, sloboda, mozes da nakrivis kapu i zvizdis omiljenu melodiju sa radio talasa :whistling: Cigarete ce poskupeti ali to vise nece biti tvoj problem :)

salivoje, hvala na podrsci! Moramo bodriti jedni druge. A što se podočnjaka tiče, mislim da nisu od nespavanja jer spavam ( prva 2-3 dana sam imal noćne more) ja mislim da je od te melanholije koja me je obuzela...
A Pisklo tebi opet hvala na podršci, nadam se da ću izgurati:ok:
Javljam kako ide, stize vikend, tad mi se čini da je najteže...
Naravno da ces izgurati, nemoj uopste da sumnjas u to. Moguce je da imas podocnjake od psihicke iscrpljenosti i nervoze zbog prestanka pusenja. Ipak je to sok za organizam koji sada mora da nauci da funkcionise bez nikotina. Meni je danas 56-ti dan bez duvana.

@ Smokvice: Ta tuga i melanholija koja te je spopala je simptom apstinencijalne krize. Poshto molekul nikotina u mozgu preotima funkciju seratonina i dopamina koji su zaduzzeni za dobro raspolozzenje a koje organizam sam luchi, onda se telo ulenji i ne luchi vishe ove hormone. Kada prestanesh da pushish, odjednom imash manjak "usrechivacha" dok se organizam ne seti da pochne da radi svoj posao. Dakle, mozzesh da potpomognesh luchenje dopamina na vishe nachina, najbolje sve odjednom : jedi chokoladu (o kg chesh brinuti posle), uzimaj vitamin C, ishranu svedi na neshto laganije sa puno vocha i povrcha, da se shareni, ustaj rano da uhvatish shto vishe dnevne svetlosti, provodi shto vishe mozzesh napolju, fizichka aktivnost najbrzze usrechuje - dakle - trchi krug oko zgrade i bichesh super, gledaj omiljene komedije i izbegavaj depresivce.

Ako potraje, kupi kantarion kapsule u apoteci, to je prirodni antidepresiv.

Evo prodje jos jedan dan bez cigara, danas mi je bilo malo teze, konkretno dobijao sam jaku zelju par puta da zapalim, ali sam se nekako odupro. Moram da izdrzim jos para dana, valjda ce kasnije biti lakse. Jeo sam dosta jabuka i popio dosta vode, i tako, dajte mi podrsku bre ljudi, nije ovo lako posle toliko godina pusenja :D

Salivoje totalno te kapiram, ja sam nedavno prosao istu muku. Sta da ti kazem, nema tu neke velike filozofije, prvih nekoliko dana je stvarno strasno. Organizam se buni jer mu uskracujes nikotin i to je ta fizicka zavisnost koju moras da prebrodis. Po mom iskustvu to traje oko 15-tak dana, moras da ocistis organizam od nikotina. Pomaze ako jedes voce i ako pijes dosta tecnosti, pre ces se ocistiti. Ako si nervozan (ja sam bio), ako ti se grce misici, ako ne mozes da spavas, ako gubis koncentraciju itd a neces ili ne mozes sve to da istrpis sto bi se reklo ''na suvo'' onda ti preporucujem Relax biljne tablete za opustanje, ja sam ih koristio i pomogle su mi da ne bih eksplodirao od napetosti. Ako nisi u fazonu tableta onda trci, radi sklekove, radi nesto fizicki. Moras da prebrodis nikotinsku krizu, nije lako ali uspeces. Samo onaj ko nije hteo nije uspeo. Kad se skines sa nikotina ulazis u drugu fazu bitke, psihicka frka, ali i to ces prebroditi. Meni je danas 56-ti dan bez pusenja i vec 20-tak dana se osecam mnogo bolje.

Hvala ljudi sto brinete o nama :)

Ja sam ti ex pikslo vise za prirodne varijante, izduvam se lepo i mirno spavam, nego sad lose vreme ne moze bajs da se vozi, ali setnja uvek prija. A tu su i jabuke, danas sam smazao 7 komada, i kad mi je bilo muka u jednom trenutku od jabuka rekao sam sebi a od cigara ti nije muka seronjo, i tako. Depresija me hvatala juce, vise neko nezadovoljstvo, u fazonu neispunjenosti, ali danas je vec bolje. Treba biti sto aktivniji to je cela filozofija, ne dozvoliti depresiji da se uvuce u nas, i lakse cemo pobediti ovaj porok.
A cekaj koja je razlika izmedju fizicke i psihicke zavisnosti, nemoj sad da me plasis. Ja sam jednom ostavljao cigare na 2 meseca, i nisam osecao neku potrebu, dok mi jednog dana nije dosao drug pusac i sa njim zapalio jednu, i tako jedna po jedna i ponovo propusim.

Fizichka zavisnost je vezana za funkcije organizma, jer nikotin se "infiltrira" svuda i telo se prilagodjava tom uljezu. Posle nekog vremena nikotin gospodari a nashe telo ne funkcionishe u mnogim aspektima ako ne dobija nikotin.

Psihichka zavisnost je chitav niz "kratkih spojeva" u nashem mozgu koji nas kao prvo navode da uopshte propushimo, ideja da nam neshto "spolja" mozze pomochi, manjak samopouzdanja i vere u svakom sluchaju. Drugi deo psihichke zavisnosti predstavlja nashe sechanje, iskustvo. Imamo slike o sebi kako pushimo u raznim situacijama i kako nam je to bilo reshenje ili ugodnost.
Moramo deo po deo mozga da chistimo od te prevare: cigareta nam stvaraa bol i problem, a zatim ga ublazzava pa nam da, zaista bude olakshanje kada zapalimo. Npr. cigarete povechavaju nervozu. Ako upadnemo u stresnu situaciju, kja nam stavra nervozu, nedostatak nikotina pojachava tu nervozu. Kada zapalimo, nama je lakshe jer nemamo vishe nikotinsku krizu. NAsh mozak uobrazi da nam cigareta ublazzava stres. Ublazzava da, ali samo ono shto i kreira.
Kao REKETASH.

Hvala ljudi sto brinete o nama :)

Ja sam ti ex pikslo vise za prirodne varijante, izduvam se lepo i mirno spavam, nego sad lose vreme ne moze bajs da se vozi, ali setnja uvek prija. A tu su i jabuke, danas sam smazao 7 komada, i kad mi je bilo muka u jednom trenutku od jabuka rekao sam sebi a od cigara ti nije muka seronjo, i tako. Depresija me hvatala juce, vise neko nezadovoljstvo, u fazonu neispunjenosti, ali danas je vec bolje. Treba biti sto aktivniji to je cela filozofija, ne dozvoliti depresiji da se uvuce u nas, i lakse cemo pobediti ovaj porok.
A cekaj koja je razlika izmedju fizicke i psihicke zavisnosti, nemoj sad da me plasis. Ja sam jednom ostavljao cigare na 2 meseca, i nisam osecao neku potrebu, dok mi jednog dana nije dosao drug pusac i sa njim zapalio jednu, i tako jedna po jedna i ponovo propusim.
Razliku izmedju psihicke i fizicke zavisnosti ti je Pipi vrlo lepo objasnila i ja tu stvarno nemam sta da dodam. A ti si takodje sam sebi dao odgovor u vezi psihicke zavisnosti, to je upravo taj tvoj drugar koji ti je dosao. Posle dva meseca, kako i sam kazes, nisi osecao potrebu da pusis (skinuo si se sa nikotina, nisi imao fizicku zavisnost, znaci mogao si bez problema da izdrzis) ali si sa njim zapalio jednu misleci da to nije nista i da si se vec odvikao, i upravo ta jedna cigara je u stvari bila ''okidac'' koji te je vratio na pocetak. Nisi imao fizicku zavisnost ali psihicka se zadrzala u podsvesti. Zato posle fizicke zavisnosti mora da prodje jos dosta vremena da bi se potpuno oslobodio od pusenja, moras da izbacis duvan iz glave, da ga zaboravis.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back