Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav svima, trazeci po netu savete za odvikavanje od pusenja naleteo sam na ovaj forum i odlucio da podelim svoje iskustvo sa vama. Poceo sam da pusim sa 16 godina, onako bezveze misleci da je to dobro zezanje i nastavio narednh 30 godina. Nisam imao nikakvih zdravstvenih problema do pre dve - tri godine kad su poceli problemi sa grlom, suvoca, kasalj, utisak da u grlu imam knedlu koju ne mogu nikako da izbacim,( ni progutati ni iskasljati) pa bolovi pri gutanju, pa peckanje, pa non stop nakasljavanje sve dok jednog jutra nisam primetio u ispljuvku i vrlo malo krvi. Usro sam se kao nikad u zivotu i odmah zazalio sto sam pusio tolike godine. Otisao sam kod lekara misleci na najgore ali srecom konstatovan je ''samo'' hronicni faringitis. Naravno da sam nastavio da pusim iako mi je lekar rekao da prestanem. Mislio sam proci ce, nije nista strasno, malo caja od zalfije i septolete ce sve to da srede. Ali nije me proslo, bilo je sve gore i gore a ja kreten i dalje sam pusio. Osecaj u grlu je postao nepodnosljiv i posle dve godine od prve posete lekaru odlucio sam da ponovo odem na pregled. Rekao mi je da sam totalno urnisao grlo duvanom i da je krajnje vreme da ostavim pusenje. Nikad nisam pusio vise od jedne kutije dnevno i nikad nisam sebe smatrao heavy smoker-om kao sto su neki moji poznanici koji prze i po 4-5 kutija dnevno sto smatram degutantnim. Odlucio sam da definitivno ostavim pusenje i to sam i ucinio prvog decembra ove godine. Danas mi je 24 dan da ne pusim i krize su sve redje. Najgore mi je kad pijem kafu a potpuno nepodnosljivo uvece kad pijem pivo. Kazu da se u pocetku treba uzdrzavati od kafe i alkohola ali ja to ne mogu i necu. Dosta mi je muke sto ne pusim, mislim da bi za moj napaceni nervni sistem bilo previse da se odjednom svega odreknem, nacisto bi poludeo, puko bi skroz :) Fizicka kriza me prosla sad se borim sa psihickom, ipak je 30 godina pusenja ucinilo svoje. Nadam se da cu izdrzati, moja zena je takodje ostavila cigarete pa mi pruza podrsku.

Ne bih htela sada da mračim, popujem ili sl, ali dok se čoveku ne desi nešto ovako, ne razmišlja uopšte o mogućim posledicama, pa evo vidimo čak ni tada. Zdravstveni momenat je najvažniji u celoj priči, a onda i svi oni pobrojani, finansijski, estetski, vaspitni.... Užasavam se kad do mene stane osoba pušač i progovori svojim pušačkim dahom, dođe mi da pobegnem glavom bez obzira!

Ne pusim vec 26 dana i izgleda da mi se culo mirisa i ukusa malo popravilo. Ukuse i mirise osecam mnogo intenzivnije. Interesantno je da sam i ja osetio da pusaci smrde, i dah i odeca. To nisam ranije nikad osetio, mogu da mislim kako sam ja smrdeo nekom nepusacu i koliko mu je neprijatno bilo pored mene. Sinoc sam prvi put sanjao da palim cigaretu i pusim...priznajem, osecao sam se sjajno i uopste mi nije bilo zao, cak sam bio malo razocaran kad sam se probudio, ali brzo me proslo.

Ne pusim vec 26 dana i izgleda da mi se culo mirisa i ukusa malo popravilo. Ukuse i mirise osecam mnogo intenzivnije. Interesantno je da sam i ja osetio da pusaci smrde, i dah i odeca. To nisam ranije nikad osetio, mogu da mislim kako sam ja smrdeo nekom nepusacu i koliko mu je neprijatno bilo pored mene. Sinoc sam prvi put sanjao da palim cigaretu i pusim...priznajem, osecao sam se sjajno i uopste mi nije bilo zao, cak sam bio malo razocaran kad sam se probudio, ali brzo me proslo.

Svaki porok je uzitak,meni je i pusenje bilo uzitak.Ima jedna kvaka samo,posledice su uzasne...

U jednoj knjizi o lekovitim biljkama sam procitao da se lisce podbela moze pusiti i da se cak preporucuje u toku odvikavanja od pusenja, kao bezbednija zamena, narocito za one koji puno kaslju jer podbel smiruje kasalj. Caj od podbela je odlican za iskasljavanje. Caj sam pio vise puta kad sam bio prehladjen i pomogao mi je. Lisce sam pusio, nije nista narocito, pomalo smrducka i podseca na duvan ali nema nikotina i ostalih otrova.

U jednoj knjizi o lekovitim biljkama sam procitao da se lisce podbela moze pusiti i da se cak preporucuje u toku odvikavanja od pusenja, kao bezbednija zamena, narocito za one koji puno kaslju jer podbel smiruje kasalj. Caj od podbela je odlican za iskasljavanje. Caj sam pio vise puta kad sam bio prehladjen i pomogao mi je. Lisce sam pusio, nije nista narocito, pomalo smrducka i podseca na duvan ali nema nikotina i ostalih otrova.

Nisam se nakasljao godinu ipo dana po prestanku pusenja.Sad izbacim krtedza ponekad ujutro,lai samo na kaham i gotovo.I opet se ne nakasljem.A dok sam pusio bilo je kaslja i to domacinskog,ali nikad previse.

Tesko mi je da popijem kafu bez cigarete ali uspeva mi nekako, medjutim, ono sto mi je potpuno nepodnosljivo je pivo bez cigarete. To nije to, cigareta mi fali i ne mogu da uzivam u pivu kao pre. Pa jos kad vidim ljude kako bezbrizno pale cigarete i uzivaju u pivu, hocu da poludim, napet sam i sedim ko na iglama.
Pa sedi u toj fotelji tvog avatara! :lol:

Poslednja izmena:
I mene povremeno hvata stezanje u plucima pa ne mogu da udahnem. Ne pusim tek mesec dana. Toliko sam nervozan da cu iskociti iz koze. Danas sam kupio neke tablete za smirenje na biljnoj bazi, nadam se da ce mi pomoci. Krize su vrlo jake, ja ne znam sta proizvodjaci trpaju u cigarete ali sam siguran da duvana ima najmanje.

Droga bajo,drogetina...
Naebo si prva dva meseca,najgore si pregrmeo.A to je bio prvi mesec.

Znao sam da ovo nisu cista posla i da trpaju neko sranje u duvan jer je veoma cudno da i posle mesec dana krize ne popustaju. Naravno da nisam ocekivao da cu se skinuti za nedelju dana, znao sam da ce biti kukanja i plakanja ali ovo se bas oduzilo. Mislio sam da ce mi ipak biti malo lakse posle 15 tak dana. Ne znam kako su pravili cigarete kad sam poceo da pusim pre 30 godina ali verujem da su bile, (znam da ce ovo zvucati maksimalno kretenski), " zdravije i kvalitetnije " i da nisu bile toliko nafilovane sranjima kao danas. Secam se da nisu gorele brzo kao ove danas i da su se razlikovale po aromi. Ako si pusio YU filter ili Ibar onda je smrduckalo a ako si pusio Kent ili Camel bez filtera onda je to imalo miris dobrog duvana, a ove cigarete sto danas prave mozes da popusis iz 5 dimova i sve potpuno isto smrde, pusio skupe a pusio jeftine isto ti se ' vata.

Pa i inache je rezultat shtetan. Potpuno si u pravu, u danashnje cigarete stavljaju preko 4000 otrova. Npr. olovom se impregnira papir da bi ravnomerno goreo, amonijak i tako redom, 4000!!! gadosti. Brzze gore, stvaraju jachu zavisnost i mozzda duvana vishe i nema, ne mozze da stane :D. (Chula sam da se celuloza melje, secka, natapa nikotinom i sr@#!ma, farba i koristi kao duvan. Mislim, kad ste poslednji put videli negde duvan da se sushi??)
Stvara se od svih tih materija jedno jedinjenje slichno kreku, tako da retko ko ostavi cigarete iz prve a raznih nuspojava koliko hochesh.
Sve te neprijatnosti zbog prestanka pushenja che da prodju. Posle toga zaista ide bolja buduchnost i raj na zemlji.
Dobro je i promeniti malo stav prema tome, iz:"Meni je teshko ja to jedva/ ne mogu/ puno patim" u " istrpechu malo, nije mi nishta a biche mi tek super".
Malodushan stav mozze da nam puno otezza psihichke krize.

Poslednja izmena:
Znao sam da ovo nisu cista posla i da trpaju neko sranje u duvan jer je veoma cudno da i posle mesec dana krize ne popustaju. Naravno da nisam ocekivao da cu se skinuti za nedelju dana, znao sam da ce biti kukanja i plakanja ali ovo se bas oduzilo. Mislio sam da ce mi ipak biti malo lakse posle 15 tak dana. Ne znam kako su pravili cigarete kad sam poceo da pusim pre 30 godina ali verujem da su bile, (znam da ce ovo zvucati maksimalno kretenski), " zdravije i kvalitetnije " i da nisu bile toliko nafilovane sranjima kao danas. Secam se da nisu gorele brzo kao ove danas i da su se razlikovale po aromi. Ako si pusio YU filter ili Ibar onda je smrduckalo a ako si pusio Kent ili Camel bez filtera onda je to imalo miris dobrog duvana, a ove cigarete sto danas prave mozes da popusis iz 5 dimova i sve potpuno isto smrde, pusio skupe a pusio jeftine isto ti se ' vata.

U celom svetu je opsta kampanja protiv pusenja.To je globalno zlo,retko ko moze da se izvuce a da ne zaradi majstor rakca bilo gde ako je pusac.Ali to je ujedno i veliki biznis mnogo velika se tu valja lova da bi se to tek tako ispustilo.I u duvan se stavlja svasta samo da se zadrzis i kupujes i dalje.Genijalne strucnjake te kompanije placaju za te stvari.Imaju para koliko hoces,nije im problem u novcu,a kapitalizam je takav da je sve na prodaju.
Tesko je pobediti zlo koje se zove duvan,uzasno tesko.Ali nije ni stos kad se boris sa slabicima,pobedi silu kakva je duvanska industrija.
Pusio sam preko 40 godina,i prestao u trenu.Uvece sam zapalio i rekao sebi,ja vise necu da pusim.To je bilo ...treca godina je sada,nisam povukao ni dim od tada.I bilo mi je jako tesko,stolica mi se regilisala posle 14 meseci.Sta da pricam dalje.
Procitaj ovu temu od pocetka,sve postove redom i zapisi brojeve posta koji ti se svidjaju.To je roman,tu su nasa iskustva,padovi,krize...ovde ces uvek imati podrsku ali sa duvanom dobijas ili gubis rat ti.To je licna borba.

Pipi, Mirko, hvala na podrsci. Zivot mi se potpuno poremetio otkad ne pusim. Preko dana mi se spava kao da sam opaljen u glavu, kao da sam pijan, nocu ne mogu da spavam, budim se oko 4 pa blenem u plafon, bole me ledja i vrat, ukocen sam i napet, onda ustanem pa pijem kafu koja mi ne prija bez cigarete, stolica mi je poremecena (ili zatvor ili proliv), nervoza, kupio sam danas Relax tablete od valerijane, maticnjaka i hmelja, nadam se da ce mi pomoci da se malo opustim. Uzas!

Hoche sigurno, spasiche te. Imash i panlax protiv zatvora ili klistir (mnogo bolje), umesto kafe kuvaj Divku, jer ako si nervozan i razdrazzljiv sa nesanicom, bolje nemoj ni piti kafu dok sve to ne prodje, Divka uz to regulishe i stolicu, kakva god da je. Ako te spopadne neobjashnjiva tuga ( ide ponekad u paketu sa tim simptomima) kupi kapsule kantariona, to je prirodni antidepresiv i puno pomazze.

Prilichno je gadno kada te udare ti fizichki simptomi, i koshta malo-malo apoteka, ali ipak je bolje nego da te drmaju psihichki momenti.
Drzz se ti samo hrabro i ne odustaj. Mozzesh misliti shta nam cigareta radi, koliko poremeti funkcije organizma kada je tako jaka reakcija na uskrachivanje droge!

Relax biljne tablete za smirenje uzimam vec drugi dan i funkcionisu. Dve dnevno sasvim lepo opustaju pa ih preporucujem protiv nervoze i napetosti kod ostavljanja pusenja. Jednu uzmem pre podne a drugu uvece i zadovoljan sam. Danas mi je 30-ti dan bez pusenja a sto se tice Relax tableta trebalo je da ih uzimam od prvog dana, bilo bi mi lakse.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back