Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Apsolutno tachno, sve. Nego, znash kako sam ja sebi jedne godine kada sam prestajala iz odluke kreirala entuzijazam: pisala sam motivacionu listu. Obichan papir i tu sam zapisivala sve promene na bolje koje sam primechivala vremenom zbog prestanka pushenja. Preko 50 stavki se pojavilo u toku te akcije i kada god bih krizirala, prochitam to i pomislim, u al je dobro shto sam prestala. Negde na pochetku teme sam je i objavila...

'naš šta je najgore od svega. što sam ja kroz sve to prošao već jednom, prvi put kad sam ostavljao pljuge. bio sam u institutu za javno zdravlje, imali smo otprilike sedam dana predavanja po 1h dnevno. svašta smo tu naučili, od toga šta se dešava u organizmu kad unesemo dim, kako postajemo zavisni, kako taj mehnizam funkcioniše, posledice nikotina na organizam i gomile drugih otrova koji stavljaju u sve današnje pljuge....i naravno kako se odvići i od fizičke i od psihičke zavinosti, šta se radi u trenucima krize, koje još usputne stvari trebamo da radimo i primenjujemo da ubrzamo i olakšamo sebi period odvikavanja; koje sve promene (na bolje) organizam doživljava kada se ugasi poslednja pljuga itd. itd. i sve to znam i sve sam to na sebi iskusio i koliko mi je bilo bolje kad nisam pušio, al' džaba. motivacija: zero. :hahaha: tako da je meni ziban jedina nada da izdržim tih sedam dana, posle je laganica.

'naš šta je najgore od svega. što sam ja kroz sve to prošao već jednom, prvi put kad sam ostavljao pljuge. bio sam u institutu za javno zdravlje, imali smo otprilike sedam dana predavanja po 1h dnevno. svašta smo tu naučili, od toga šta se dešava u organizmu kad unesemo dim, kako postajemo zavisni, kako taj mehnizam funkcioniše, posledice nikotina na organizam i gomile drugih otrova koji stavljaju u sve današnje pljuge....i naravno kako se odvići i od fizičke i od psihičke zavinosti, šta se radi u trenucima krize, koje još usputne stvari trebamo da radimo i primenjujemo da ubrzamo i olakšamo sebi period odvikavanja; koje sve promene (na bolje) organizam doživljava kada se ugasi poslednja pljuga itd. itd. i sve to znam i sve sam to na sebi iskusio i koliko mi je bilo bolje kad nisam pušio, al' džaba. motivacija: zero. :hahaha: tako da je meni ziban jedina nada da izdržim tih sedam dana, posle je laganica.

URA,STRUCHNJAK! Ajd sad, dok Zyban radi svoje, podeli sa nama shta si nauchio za tih nedelju dana, pa to je bre riznica znanja nemoj da si stipsa! :zskace:

kako neki ljudi ostave cigare tek tako, a imaju poduži strastveni pušački staž. znam par matoraca koji su tako opšuteno prestali posle 40 godina, kao da su grickali semenke, a ne pušili dve kutije dnevno. i onda kad im kažeš da piješ ziban, pa prvi dan je najteži, pa prva tri, pa samo da izguram nedelju...oni te gledaju, prevrnu očima u fazonu aj pali.
Samo se prave vazni to je svima isto, ali oni su to prosli i mogu da ti kazu bilo sta. I tacno je neki oko toga dizu frku neki ne. Meni je vec proslo mesec dana kako ne pusim, a mogu ti reci da me mnogi pusaci zapitkuju kako i sta, nekako im je krivo cini mi se, samo kazem da nije tesko kao sto se misli, prvih par dana je nezgodno posle ide lakse.

URA,STRUCHNJAK! Ajd sad, dok Zyban radi svoje, podeli sa nama shta si nauchio za tih nedelju dana, pa to je bre riznica znanja nemoj da si stipsa! :zskace:

ima toga na netu, bezveze bi bilo da ja ovde to iskucavam. lm, na tim predavanjima je bilo manje više ono što svi (iole upućeni) znamo, samo malo detaljnije i sa stručnijim pristupom. tipa kako mozak propušta nikotin zato što ima isti ili sličan h. sastav kao acetilholin (neurotransmiter), koji zamenjuje njegovo mesto, pa posle dolazi do lučenja dopamina što talamus akubens drnd mrnd. itd. :D na tu foru su bila objašnjenja.

onda su bili razni saveti koje vidim da su ljudi, pa i ti ovde već pisali. da treba piti dosta vode, da se treba češće tuširati (jer se deo toksina oslobadjaja preko kože), da se popije čaša mlake vode ako naiđe iznenadna potreba za cigarom. da treba raditi vežbe disanja (udahne se na nos brzo i duboko, pa se polako izdiše na usta, u ovom stavu, u onom stavu, za ovaj deo plućnog krila, za onaj deo plućnog krila lol)..da se izbegava jaka i začinjena hrana, kao i kafa koja pojačava efekat cigarete i izaziva pušenje. dobijali smo i recepte za sendviče :hahaha: tipa rendana jabuka i med na leba. onda paradajz (zbog kalijuma), celer rednani, šargarepa rendana, pa brazilski orah (zbog selena), pa dve kašike kuvanog žita se prelije medom i mete se malo seckane banane...za razbuđivanje sveže ceđeni sok od pomorandže je najbolji (al' ja pijem multivitu.) i tako...suština je da tom ishranom, vežbama disanja i sl. ubrzamo proces rešavanja fizičke zavisnosti, čišćenja i oporavka organizma.

Popusta mi volja ljudi :/
Ne vuku me cigare, nego sam takav da kad sam skoro uspeo, ko da jesam i vise mi nije interesantno :/

Ako ne iskorachish i poslednji korak nisi stigao na cilj. Ne mozzesh da "skoro" prestanesh da psuhish kao shto ne mozzesh biti skoro trudan ili mrtaf....saberi se, nema odustajanja! Jer interesantno je videti da li mozzesh jelda?

Popusta mi volja ljudi :/
Ne vuku me cigare, nego sam takav da kad sam skoro uspeo, ko da jesam i vise mi nije interesantno :/

Ni slucajno ne popustaj, samo razmisli, potrudio si se ovih nekoliko dana i bio bez cigareta, a sada hoces to da upropastis i da pusis, nemoj upadati u zamku.
I te kako je interesantno, jer sve i jedan pusac bi se menjao sa tobom. Samo se seti koliko si se nakanjivao na ovaj korak i ti bi da se vratis na pocetak zacaranog kruga. Meni je izuzetno drago sto ne pusim, osecam se slobodno, pokusaj i ti to tako da shvatis. Ako nista izracunaj koliko para nisi bacio i sutra kupi sebi nesto.

Pre neki dan sam imala prosvetljujuci momenat. Izlazim iz kuce i pipam se po dzepovima, shvatim da mi je tu telefon, ali nesvesno se prepipavam i dalje koji sekund... i onda mi sine, sta ja to trazim...sve mi je tu... pa ja ne pusim jupi...je. Otprilike kao i kada sam se osisala na potpuno kratku frizuru i gledala snale u prodavnici nedelju dana nakon toga. Bila sam srecna kao malo dete kad mu daju cokoladu. Nema kutije u mome dzepu niti negde na stolu, nema pepeljara, nema odvratnog ukusa u ustima, bukvalno sam odskakutala dalje. Eh kad se setim trenutaka kada sam ostajala bez cigareta, u momentu bih istrcala i ako treba presla 10 km samo da ih kupim. Ne zelim da se to ikada vise dogodi. Zato sam i objavila rat toj groznoj prljavoj zavisnosti!

Da. Zato je potrebno da sve lepe uspomene u mozgu "falsifikujesh" kao da su se desile bez cigarete. A onda proglasi neshto drugo za simbol uzzivanja i sreche. Npr. chokoladne bananice. :kolac:

Cokoladne bananice su mi vec simbol srece i uzivanja, :zaljubljena: sto opet ne valja. :D
A kako da falsifikujem uspomene? Kako se to radi? Ja da mogu rado bih neka secanja malo doterala, neka izmenila. Ja eventualno mogu da ,,izracionalisem'', kao steta sto su neki dogadjaji isli uz cigarete.
One jesu delovale stimulativno, ali samo na pocetku. Brzo posle toga, valjda kada se nakupi dovoljno otrova u organizmu, a kiseonika sve manje, srozava se kvalitet zivota... Pa tim podatkom mogu da bojim uspomene.
Nego sta je uopste psihicka zavisnost? Postoji li neko strucno objasnjenje? Zasto posle par godina, kad se uveliko covek odvikne od pusackih ritula, mnogo bolje zivi kao nepusac, opet jako pozeli cigaretu? Obicno neka situacija posluzi kao okidac. Sto se to desava?

Poslednja izmena:
Mene interesuje isto taj fenomen da neko posle 2.3.4 god ne pusenja ponovo propusi, jer se javila iznenadna psihicka kriza, bas mi to nije jasno.Ja sve mislim kad prodje godinu dana da sam na sigurnom tlu, do tada oprez :)

Ljudi propuse iz gluposti,a i svasta se stavlja u cigarete zadnje vreme,to su droge koje ti ne daju da prestanes.Treba da kupujes i punis dzepove pametnih ljudi.:))

a i svasta se stavlja u cigarete zadnje vreme

to je istina, zato se danas mnogo teže odvikava od pušenja nego ranije. na primer ubačen je amonijak koji pri uvlačenju dima dotira mozak nikotinom mnogo brže nego pre. što je finija cigara to je otrovnija. npr. u davidof i ove ostale što gore beli dim se stavlja titan dioksid. on kad dospe u krv oštećuje krvna zrnca jer ima šipkastu strukturu, pa se belo krvno zrnce pocepa kad pokuša da ga odstrani kao strano telo. najbolje kupovati čist duvan na pijaci em jeftinije em zdravije.
šalim se, najbolje prestati sa pušenjem :D

Sechanja falsifikujesh svesno: sedi i opusti se, zamishljaj lepe dogadjaje iz tvoje proshlosti. Pusti da ide film, ali ukljuchi cigareta-alarm: onog trenutka kada u "filmu" zapalish cigaretu ili vadish kutiju ili slichno, napravi "rez" i kazzi nenene, ovo nije bilo dobro ni lepo, preskochi sliku pa nastavi zamishljati dalje ali tako da u slikama NE PUSHISH niti drzzish cigaretu.

Psiholoshka zavisnost je stvorena nashim povezivanjem cigarete za neshto lepo i korisno. Zato sve te "veze" u mozgu moramo da prepoznamo, i "razvezzemo" Osim toga, o tome sam vech pisala, centar za pushenje se nalazi u vegetativnom nervnom sistemu, dakle van voljnih radnji, i upada u sistem vezan za opstanak. Ako nam neshto fali, mozak skenira simptome, prepozna ih kao npr "glad" i nudi reshenje: "pojesti neshto". Pushachki mozak za sve nudi isto reshenje: "zapali cigaretu"
Eto, to treba da popravimo na svesnom nivou. Oshtechenje je trajno, jer se molekul nikotina vezuje u mozzdanoj nervnoj cheliji za receptor na mestu predvidjenom za potpuno drugi molekul, npr dopamin itd. Kako je molekul nikotina vechi, on proshiri to mesto, i pravi to oshtechenje. Kao kada bi neko ko nosi tri broja veche cipele uzeo pa nosio tvoje, tri broja manje.

Da, sad se secam da si o tome pisala i bas je tako, resenje za svaku situaciju! Prosto neverovatno!
Neverovatno i sta sve stavljaju u cigaretu, za amonijak sam i znala, ali ovo za titian dioksid... :dash: I jos dajemo pare za to, zadovoljni kupci...:besan2:

Olja, mislim da je dr Petar Borovic rekao da se nakon godinu dana nepusackog staza moze reci za nas da smo nepusaci, ne znam na osnovu cega je to rekao, da li iskustva i statistike?
Sto se mene tice, smatracu sebe nepusacem cim budem mogla da izgovorim gore pomenuto zauvek i nikad vise. :)

Shta kazzu za ovo boldovano?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back