Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Да, Дејане. Зато сам ја писала да смо ми бивши пушачи до краја живота, а не непушачи. То је тако због оштећених рецептора у мозгу. Али, касније се то огледа искључиво у томе што смо склонији да подлегнемо искушењу и што би, за разлику од непушача, код нас то одмах довело до ситуације да смо поново пушачи. Значи непушач може да се зеза једном у сто година и повуче један дим и ништа, бивши пушач не сме ни у бунилу. Ето, то је разлика.
Мени су редовно биле кризе на годину, годину и по и две. Чувај се сад појачано. Избегавај ситуације са алкохолом, и слично. Да не пишем, све знаш. На две године ми је увек ишла најјача криза и нисам успевала да је савладам. До пре три године, трајала је две недеље и била је жестока. А цигарете свуда у кући јер сам била окружена пушачима. Помогло ми је да будем што више напољу, и Персен, тј валеријана.
Оно што могу да поуздано тврдим је да је свакој мојој кризи претходио период у ком ми је чуло мириса било преосетљиво и дим ми је посебно јако сметао.
У међупериодима сам потпуно мирна. Наиђе нека мисао, заиста на годишњем нивоу. Колико видим из искуства других, следеће станице су седам и десет година.
Значи, размак између јачих критичних криза се прогресивно повећава а интензитет криза слаби. Тако да си у праву, одлично си то срочио, само нас претерано самопоуздање може преварити после годину дана.

Хеј, оранж, па то је сјајно! Пребацила си претходни рекорд и то је супер. И смањење броја цигарета у овој фази има итекако смисла, смањујеш ниво никотина у организму и то је добро.
Значи, подне ти је критично. Ајмо сад овако, у подне нека ти буде један оброк. Нешто што волиш и чему се радујеш. И нешто слатко. О кг ћеш бринути касније, свакако се набаци који због привременог успоравања метаболизма. Да би то свела на минимум, обавезно ујутру, пре десет сати, поједи јак и калоричан доручак, можеш комотно и појести храну коју иначе ручаш у то доба. ( неко месо са роштиља, хахахаха :mrgreen: )
Па се куцкамо вечерас, победићемо заједно, видиш како сви навијамо за тебе.

samo nemoj da se opustate i zavaravate da ste pregurali krize i da ste nepusaci..naravno kako vreme prolazi i krize su sve redje i redje,i slabijeg inteziteta nego na pocetku,ali daleko od toga da se smete opustiti..70 dan je nista,mnogo ljudi je propusilo 3-4-5 meseci,pa i posle jedne godine...6 dana je nista,to je tek pocetak..tek ces ti osetiti krize na 20 dan pa i nadalje,pad morala,karakter na kocki,pa razmisljanje da povuces barem jedan-dva dima,pa razmisljanje kako ti je bilo "cooll" dok si pusio i pomisao da se vratis tome jer te krize i razmisljanje o cigareti ne popusta...nema tu zezanja,moras da budes non stop svestan da taj djavo vreba momenat kad ce da ti stavi karakter na probu,kad budes najlabilniji,najiznerviraniji zbog necega,tad ces imati najvece i iskusenje da zapalis...svi smo mi apstinenti ovde,neko sa vecim stazom,neko sa manjim,svako je prosao kroz isto..ali takodje je svako i dalje oprezan sto se tice iskusenja koje naleti iz cista mira..mene je skoro seckalo neka dva dana,tacno sam osecao u ustima dim i osecaj kao da sam izduvao iz pluca...zato i kazem,nemojte se zavaravati,2 meseca jeste uspeh ali daleko od toga da ste se resili problema,a od 5-6 dana da ne pricamo ili mesec..

Bas tako se i ja osjecam. Znam da je mjesec i po dana u sustini nedovoljno vremena i da mi je karakter na iskusenjima vecim nego onih prvih dana. Proslo je dovoljno vremena da se organizam ocisti i prodje fizicka kriza ali svaki put kad sam iznervirana, nervozna, intezivno razmisljam kako bi bilo dobro zapaliti jednu. I spremna sam da ce to trajati tako neko vrijeme.

To je zamka..Najvaznije je da budes svesna da je to zamka da bi zapalila i vratila se na staro..To je samo psihicka igra sa tobom...Razmisljaj o tome da te trenutno stanje koje te je podstaklo na razmisljanje "kako bi bilo dobro zapaliti jednu" u stvari kratkog vremenskog daha,i da ce to vec proci za nekih 5-10 min..A tih 5-10 min odmah se uposli sa necim,tako ces skrenuti misli..Provereno radi..Ne smes nikako dozvoliti da pokleknes sad posle tog vremena koje si provela kao nepusac..uvidela si da je mnogo lepse biti u tom fazonu nepusaca nego onim pacenickim pusackim...Ja sam se skinuo od ovog zla na suvo sto se kaze,jedino sam koristio u prvih 20 dana mentol bombone..Inace ovako sam se uhvatio u kostac sa krizama i stavio sam sebe na probu i ponosim se tim,i svako treba da se ponosi sa tim kad ostavi cigarete...Nije veliki broj bivsih pusaca..nije neka stvar pokusati da se ostavi i posle nekog vremena ponovo zapaliti kad te krize salome..Stvar je istrajati u onom sto si zapoceo..To je odlika uspesnih i velikih u odnosu na druge koji padaju i nemaju veru u sebe..neka svako ko se lomi da zapali ponovo vrati barem 200 stranica unazad,pronacice bezbroj ljudi koji su zapoceli sa odvikavanjem i poklekli uticaju cigareta..zapitajte se zasto su ponovo zapalili,jeste li spremni posle tog vremena ponovo pusiti,pogaziti svoju datu rec,videcete da su mnogi prolazili kroz isto fizicko/psihicko stanje kao i vi,ali samo mali broj uspeo da odoli cigareti..Hocete li i vi smestiti sebe u taj mali broj ljudi,srecnih nepusaca??Svako sam donosi odluku da nece pusiti,niko nikog ne tera..Ako smo vec sami doneli tu odluku onda se moramo i uhvatiti u kostac sa tom odlukom i svim pratecim psiho-fizickim bolima koje ce sigurno biti prisutne..Ne smete predati borbu pre zapocetog rata,upamtite to...

Poslednja izmena:
Па, заправо смо сви подложни опасности да поклекнемо и паднемо. Зато нема великих и слабих, већ смо сви константно у борби. Састав цигарета се мењао временом. Садашње зло садржи хемикалије које у комбинацији праве неко једињење слично креку. Зато се сада врло мали број скине са тога на суво и из прве. Понеки пораз нас не сме деморалисати или довести у стање да помислимо да ми то не можемо, да нисмо довољно јаки или велики да би оставили.
Код престанка пушења је заправо тачна она:
" не престаје пушити онај који је леп, већ онај који је упоран"
Ево, ја не знам да ли ћу можда поново пропушити. То ниједан бивши пушач не зна. Али засигурно знам да никад нећу одустати од поновног престајања.

Ti ako si prebrodio sest dana ti si vec nepusac, najgadnija je ta prva nedelja.

Tako sam i ja mislio, ali se oladio kad sam u novinama procitao "nakon godinu dana apstinencije se moze reci da osoba ostavila pusenje"
Godinu dana ??

Kako god, nije me obeshrabrilo ali jeste smorilo. Ovo do sada je bilo nereaalno lako ( kad se sve uzme u obzir ) ali najvise zahvaljujuci lekovima.
Pijem Tabeks ( aktivni sastojak - citizin ) sto preporucujem i tebi.

Tuj sam:lol:danas isto stanje ko i juce mozda par komada manje,e to je cuvenih 12h ko i prosli put:roll:no dobro neće da se samokaznjavam,ma dobra sam i sve ok.idemo dalje što reko Deki pa stici cu...mada ima neke razlike,nekako sam bila poletnija prvi put pa sam se više radovala i bila euforična...sad malo manje i baš mi krivo zbog toga...ali imam još par frkica pored ove pa mi i one odvlače paznju i energiju:evil: a onda se zašpitam nisam li se precenila...ipak sam tip koji mora da se posveti 100% tome sto radi...

Ниси се преценила, одлично ти иде. Не дај се збунити, само настави. Шта се дешава код тебе редовно у подне, што те наведе да запалиш? Јел тад пауза? Нешто друго? Хајде да пронађемо узрок и отклонимо га док се не развеже од појма пушења.

Tako sam i ja mislio, ali se oladio kad sam u novinama procitao "nakon godinu dana apstinencije se moze reci da osoba ostavila pusenje"
Godinu dana ??

Kako god, nije me obeshrabrilo ali jeste smorilo. Ovo do sada je bilo nereaalno lako ( kad se sve uzme u obzir ) ali najvise zahvaljujuci lekovima.
Ja sam taj Tabex nabavila u Srbiji, ali ga jos nisam isprobala. Farma ( Pfizer) ne dozvoljava da se u Zap.Evropi taj lek prodaje iako se proizvodi u
Bugarskoj i Poljskoj i iako su milioni ljudi u bivsem Istocnom bloku ostavili pusenje bas sa tim lekom.

Pfizer je iskroistio taj sastojak (citizin) i kreirao svoj brend Champix® koji je takodje na bazi ovog sastojka, ali sinteticki dobijen.

Ovaj Pfizerov kosta oko 400 evra dok je Tabex 1000 dinara :D

Koliko tih Tabexa uzimas dnevno?
Citala sam na nemackim forumima da su svi batalili pusenje ( ko je hteo naravno) bas zahvaljujuci tom tabexu do koga su dosli malo ilegalno.

Ниси се преценила, одлично ти иде. Не дај се збунити, само настави. Шта се дешава код тебе редовно у подне, што те наведе да запалиш? Јел тад пауза? Нешто друго? Хајде да пронађемо узрок и отклонимо га док се не развеже од појма пушења.
:heart:..pa da, podne, predah druga kafa...do ponoći bude 15 cigareta...ok.smanjneno od 30 a nekad i više...ponovo uzas da se izadje iz zacaranog kruga:evil:

:heart:..pa da, podne, predah druga kafa...do ponoći bude 15 cigareta...ok.smanjneno od 30 a nekad i više...ponovo uzas da se izadje iz zacaranog kruga:evil:
Oranz, probaj da se skines sa tih petnaest na recimo 7-8, a onda polako na pet.
Ja pusim pet, prvu zapalim oko podne, znaci da pusenje i kafa nemaju nikakve veze.A bezk kafe ujutru ne bih mogla da zivim, ali vidis
bez cigarete ide. Probaj da pusis samo napolju, videces automatski ces smanjiti na 5-6 cigareta.

- - - - - - - - - -

Промени ритуал за подне. У подне ужина и пауза, кафа касније или је избаци првих дана ако ти је везана за цигарету. Пробај.

Ti si Pipi stvarno od neprocenjive vrednosti za ovaj topik.
U duetu sa Dejanom:heart:

Godinu dana ??

Da, godinu dana :D
Problem je u glavi a ne u fizičkoj zaavisnosti, koje si se rešio posle 3 nedelje, odprilike.
ALi nasš mozak nas vara, sami sebi smeštamo zamke, u tome je problem.
Treba da naučiš da je prepoznaš i da odoliš u tom momentu...i svaki put, zamki je sve manje.

Ne brini za tih godinu dana. meni je izgledalo nemoguće i 24 sata (osoba koja prikačena na infuziju u bolnici sa sve stalkom trči u WC da puši).
A evo ne pušim već 5 godina i uživam u tome :D

Da, godinu dana :D
Problem je u glavi a ne u fizičkoj zaavisnosti, koje si se rešio posle 3 nedelje, odprilike.
ALi nasš mozak nas vara, sami sebi smeštamo zamke, u tome je problem.
Treba da naučiš da je prepoznaš i da odoliš u tom momentu...i svaki put, zamki je sve manje.

Ne brini za tih godinu dana. meni je izgledalo nemoguće i 24 sata (osoba koja prikačena na infuziju u bolnici sa sve stalkom trči u WC da puši).
A evo ne pušim već 5 godina i uživam u tome :D

Tako i ja mislim, cak sam sigurna da si i posle dve nedelje nepusac. Meni je da samo preguram prvih 5-6 dana.

A resila sam, ne znam tacno kad pocinjem, svakako za 3-4 dana.

- - - - - - - - - -

Videcemo...,i prošli put se davila sa tim smanjenjem:evil:
Tebe?:D
Ma sebe ja davim, ali valjda je i to jasno.

Смањивање цигарета има смисла само три дана пред дан Д , остало је одржавање физичке зависности. Организму је потребно између пет до седам цигарета дневно да задовољи фул зависност, а када паднемо испод те цифре а ипак пушимо, малтретирамо тело. И душу, јер уместо да престанемо да пушимо ми завршимо непрестано мислећи кад ће следећа цигарета, јер остајемо зависници. А та цигарета, одложена, па за њу би убили, зар не.
Пушење је по систему што се више чешем то ме више сврби, па способни смо да трпимо кад нас уједе комарац јер знамо да ће да прође брзо ако не дирамо а да правимо горе ако чешемо, јел тако.
Дакле, одлучите да од данас престајете. И почнете бројити непушачке сате. И преспава ни се рачунају, битно је време колико дуго не уносимо никотин. Сутра у неко доба вероватно ипак запалите јутарњу али смањите цигарете. И тако три- четри дана макс. Смањујући све више број цигарета а повећавајући број непушачких сати.
И онда лепо узмете лопату и опростите се од цигарета и сахраните кутију у дворишту.

Оранж, нећу сутра моћи да се јавим овде у подне, али мислићу на тебе а ти немој запалити. Јер прекосутра је добар дан да покушамо да цео дан не запалиш ниједну.
А могле би вас две давитељке, хахахаха, да престанете у дуету, ту сте негде. Значи сутра што дуже одложити, можда тек вечерњу ако баш мора, а прекосутра генерална проба.
Добар план, јел да?

Смањивање цигарета има смисла само три дана пред дан Д , остало је одржавање физичке зависности. Организму је потребно између пет до седам цигарета дневно да задовољи фул зависност, а када паднемо испод те цифре а ипак пушимо, малтретирамо тело. И душу, јер уместо да престанемо да пушимо ми завршимо непрестано мислећи кад ће следећа цигарета, јер остајемо зависници. А та цигарета, одложена, па за њу би убили, зар не.
Пушење је по систему што се више чешем то ме више сврби, па способни смо да трпимо кад нас уједе комарац јер знамо да ће да прође брзо ако не дирамо а да правимо горе ако чешемо, јел тако.
Дакле, одлучите да од данас престајете. И почнете бројити непушачке сате. И преспава ни се рачунају, битно је време колико дуго не уносимо никотин. Сутра у неко доба вероватно ипак запалите јутарњу али смањите цигарете. И тако три- четри дана макс. Смањујући све више број цигарета а повећавајући број непушачких сати.
И онда лепо узмете лопату и опростите се од цигарета и сахраните кутију у дворишту.

Tako je...Kada sam smanjivala, ličila sam sama sebi na one prasiće iz crtanog filma koji svo vreme gledaju u sat.
A što je manji broj cigareta, one postaju veća nagrada za izdržljivost, samom tim su mnogo važnije, a tako se psihološka zavisnost povećava.
Zato period smanjivanja ne sme d potraje duže od par dana

Оранж, нећу сутра моћи да се јавим овде у подне, али мислићу на тебе а ти немој запалити. Јер прекосутра је добар дан да покушамо да цео дан не запалиш ниједну.
А могле би вас две давитељке, хахахаха, да престанете у дуету, ту сте негде. Значи сутра што дуже одложити, можда тек вечерњу ако баш мора, а прекосутра генерална проба.
Добар план, јел да?
Ne bi ništa menjala, dobar plan vec pola posla odradjeno...još ga sprovesti samo:roll:

Е да, мени су првих дана били од огромне користи грисини. Држала их као цигарету и жваћкала. И сламчице и бројанице. Јер у почетку је моторна зависност јака и морамо да понављамо те неуротичне покрете рукама као да пушимо.

Да Цру, постану толико вредне да је после баш борба на психичком плану.
Оранж, не мораш да се бавиш само остављањем. Веруј ми, тако је теже. Најбоље је да си у фрци, гужви и да имаш проблеме, да не стижеш да размишљаш о томе да ли ти је тешко без цигарете или не. Али обавезно купи валаријану и користи ујутру и увече, и у току дана кад удари криза. И пази да будеш сита, напита и наспавана. Кафу избаци за почетак.
И уведи себи наградице за урађен посао и за прегуране сате. Ако волиш слатко, награђуј се чоколадом. Она је јако добра јер поспешује стварање допамина, хормона среће у мозгу. Са кг се обрачунаш касније лако.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back