Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I ja prolazim kroz nesto slicno ova dva-tri dana. Mislim da je u vezi toga sto vise ne uzimam nikorete. Nivo nervoze mi je porastao i strasno mi smetaju neke sitnice, a i ona poznata depresija i bezvoljnost koja me uvek prati kad se odvikavam Mozda mi se cini jer nisu mi ova dva zadnja dana bas nesto :roll: Nije preterano strasno ali mi smeta i jedva cekam da prodje sve to, odlucila sam ne uzimati nikorete jer ako opet pocnem nista nisam uradila, ne mogu hiljadu godina da se skidam sa nikotina. Koji smor :dosadno::ljutko:

Mozemo kukati koliko hocemo, ne vredi. Ne mozemo u isto vreme i pusiti i biti nepusac. Kad samo pomislim na neke postove koje sam citala po raznim forumima, tipa ljude uhvati kriza posle 6 meseci apstinencije i pocnu da razmisljaju da zapale, takve stvari me zaista ubiju u pojam. Hocu reci ako smo se vec odlucili da ni po koju cenu ne zelimo biti pusac, trebamo se svim silama truditi da ne mislimo o cigaretama. Jedino sto boli je ta misao u glavi. Ja sam to upraznjavala i nisam imala nikakve krize, i evo sad sam zaboravila, ali opet cu. Ko god moze na trcanje ili da se bavi nekim sportom :ok: citala sam da su takvi pokusaji odvikavanja bili mnogo uspesniji.

Jav ja nemam taj osecaj u zeludcu uopste, kod mene je kriza drugacija, mozda psihicka, mada mi se sve vise cini da je to jedno te isto. Mene je taj osecaj treperenja u stomaku prolazio za svega par dana i nikad se vise nije vracao. Naravno u slucaju da se ne pali ni jedna cigareta. A mislim da je tako kod svih.

Poslednja izmena:
Mozemo kukati koliko hocemo, ne vredi. Ne mozemo u isto vreme i pusiti i biti nepusac. Kad samo pomislim na neke postove koje sam citala po raznim forumima, tipa ljude uhvati kriza posle 6 meseci apstinencije i pocnu da razmisljaju da zapale, takve stvari me zaista ubiju u pojam. Hocu reci ako smo se vec odlucili da ni po koju cenu ne zelimo biti pusac, trebamo se svim silama truditi da ne mislimo o cigaretama. Jedino sto boli je ta misao u glavi. Ja sam to upraznjavala i nisam imala nikakve krize, i evo sad sam zaboravila, ali opet cu. Ko god moze na trcanje ili da se bavi nekim sportom :ok: citala sam da su takvi pokusaji odvikavanja bili mnogo uspesniji.

Jav ja nemam taj osecaj u zeludcu uopste, kod mene je kriza drugacija, mozda psihicka, mada mi se sve vise cini da je to jedno te isto. Mene je taj osecaj treperenja u stomaku prolazio za svega par dana i nikad se vise nije vracao. Naravno u slucaju da se ne pali ni jedna cigareta. A mislim da je tako kod svih.

Sve stoji, samo da se osvrnem na ovu ideju. Ja sam doshla upravo do kontra-zakljuchka. Ako hochu da ostanem nepushach moram da svakodnevno mislim o cigaretama - ali kao o nechemu shto u mom zzivotu nema znachaj i da se redovno podsecham kakvo je to zlo - chinim to tako shto svakodnevno chitam ovu temu na forumu i zajedno sa vama stalno izvova prolazim kroz odvikavanje....ne postoji nishta shto che choveka bolje sprechiti da ponovo propushi :mrgreen:

Sve stoji, samo da se osvrnem na ovu ideju. Ja sam doshla upravo do kontra-zakljuchka. Ako hochu da ostanem nepushach moram da svakodnevno mislim o cigaretama - ali kao o nechemu shto u mom zzivotu nema znachaj i da se redovno podsecham kakvo je to zlo - chinim to tako shto svakodnevno chitam ovu temu na forumu i zajedno sa vama stalno izvova prolazim kroz odvikavanje....ne postoji nishta shto che choveka bolje sprechiti da ponovo propushi :mrgreen:

:ok::klap:

Drage forumasice, mozda zavisi od osobe do osobe. Meni definitivno pomaze kad se potpuno iskljucim iz razmisljanja o cigaretama, i pocnem da se osecam bas onako kako sam se osecala pre nego sto sam pocela da pusim, nekako normalno i prirodno. Jedino tad se osecam potpuno slobodno i rastereceno. Posto je meni ovo otkrice neograniceno pomoglo, pomislila sam da bi jos nekom moglo biti od pomoci. Inace, kao sto ste primetile ja odmah volim o nekom novom fenomenu da prodiskutujem s drugima, volim da citam sve sto se ovde pise a i veliki sam ljubitelj psihologije :zaljubljena:

Pa da, svi su razlichiti. Ja sam imala padove posle nekoliko godina nepushenja, ne jednom, kada sam zaboravila kakva je to muka...odluchila sam da vishe ne zaboravljam, da ostanem da se borim protiv toga jer ako nisam konstantno svesna, suptilni nachini reklamiranja cigareta ponovo pochnu da deluju na...mene.

Nesto slicno je i kod mene Pipi. Ali ne znam, kako bih opisala osecanje da ja jedva cekam da kod mene u goste dodje neko ko pokrene temu o cigaretama i ja sam tada veoma odlucna u tome da opljujem sve od proizvodjaca do... Jednostavno sto ti kazes Pipi da stalno budem svesna da se borim protiv toga. I veruj mi neverovatno ali pali, ja kada komentarisem o djavolu,ja sada tako i mislim. Za razliku od ranijih mojih padova, izbegavala sam te teme, i kada me je neko pitao: " ti si prestala sa cigaretama?" nisam bila sigurna sta da odgovorim. Nekoliko puta sam cak prokomentarisala u smislu: " ne mora da znati da je trajno". A sada su moji odgovori sasvim drugaciji. Hocu u stvari da kazem isto sto i PIPI ali sam ja kao po obicaju preopsirna. Ha ha ha sta bi vi inace citali da nije nas ovakvih smorova, ali bolje mi nego...:ok::hahaha::hahaha1:

Verovatno ima veze i s tim koliko dugo je neko pusio, ja sam otprilike 6 god i malo jace, tako da na neki nacin pokusavam da nastavim svoj zivot tamo gde sam stala pre toga, a vrlo dobro se secam nekih navika, sta mi je pricinjavalo zadovoljstvo i kako sam se tad borila protiv nervoze, stresa, itd. i pokusavam to da primenjujem. I lakse mi je kad ove pusacke godine posmatram kao ruzan san, nego kad o sebi mislim da sam pusac oduvek i da cu s nekim virusom biti zarazena do kraja zivota. Stvarno ne zelim da mislim tako. Svi smo drugaciji verovatno, ali meni je ovo krajnje destimulativno.
Razumem da ljudi koji puse decenijama su se vec saziveli s duvanom, pa mozda tako razmisljaju. Ali ima isto tako ljudi koji su pusili 20-30 god i posle prekida nikada nisu kukali niti pomisljali vise da puse.
Iskreno, da znam da cu u narednih 10 godina da nastavim da razmisljam i bavim se duvanom, ja bih se ubila u pojam :dosadno::dosadno::dosadno:

Poslednja izmena:
Razumem kako se osechash...problem je u tome da nikotin oshteti neke receptore u mozgu trajno, tako da o sebi vishe ne mozzemo da razmishljamo kao o nepushachima, vech je mnogo bolje da o sebi mislimo kao o bivshim pushachima. I to hrabrim, jakim, jer smo pobedili ne samo sebe i to zlo vech i ozbiljnu mashineriju koja radi na tome da nam to prodaje. Jer, nepushach mozze da povuche jedan dim ili chak i ispushi celu cigaretu i da mu se nishta ne desi, a za bivsheg pushacha je tako neshto pogubno. Naravno ko mozze da u kritichnom momentu kada naidje kriza ( a to mozze da se desi i 20 godina kasnije) da kazze, ne ne zzelim, to je samo kriza, taj mozze i da zaboravi u medjuvremenu. Jer osnovna razlika izmedju nepushacha i bivsheg pushacha je ta shto se bivshem pushachu povremeno ponovo javlja IDEJA.

Ima, poledaj sajtove o bolestima zavisnosti...ne mogu sad da trazzim gde sam tachno sve nashla podatke o tome, ali ima gde god se problemu prilazi sa medicinske tachke gledishta. Na tom principu radi i Zyban, blokra receptore u mozgu pa ne osechamo potrebu za nikotinom. Cela stvar funkcionishe tako shto se neki hemijski elementi "kache" na receptor i tako signaliziraju glad, zzedj, pospanost i slichno, i prenose reshenje u svesni deo, a kod pushacha i bivshih pushacha se to mesto deformishe tako da se povezuje nikotin i signalizira reshenje: zapali cigaretu. Ovo sam ja sad ovako laichki parafrazirala shta se deshava, ali to je princip. Kako sam ja shvatila, to mesto se deformishe kao kad bi neko nosio tvoje cipele a vecha mu noga. s toga se deshava da i posle puno godina nekadashnji pushachki receptor pomisli: E, al ovo mesto je taman za nikotin.

Poslednja izmena:
Reshenje problema je dakle u odrzzavanju svesnosti, odnosno da poruke koje stizzu iz vegetativnog nervnog sistema a odnose se na pushenje svesno odbacimo kao nepodobne za opstanak. Otud pushenje nema previshe veze sa karakterom, jer se zakachi nash vegetativni nervni sistem koji je zaduzzen za opstanak. Odnosno, mi ne moramo svesno da razmishljamo o tome da je potrebno da dishemo, mi to chinimo jer je vegetativni nervni sistem zakljuchio da je to neophodno za nash opstanak. Nikotinska zavisnost se manifestuje upravo tu, i zato imamo taj strashni strah kod pushacha :"Kako chu ja bez cigarete opstati?" I sama ideja da prestanu izaziva paniku ravnu onoj da neko od nas trazzi da prestanemo da dishemo i kazze nam da che biti sve ok.

I samo da napomenem, ovo nisam ja izmislila, ima u raznim studijama o tome, samo shto drzzavama nije bash zgodno za budzet da se o tome previshe zna. :)

Poslednja izmena:
Jav drzi se, mora i to proci jednom. :bye: Bar znas zasto sve to trpis, isplati se. :ok:
Posavetuj se s lekarom da ti da nesto protiv nesanice, mora da ima neko resenje. Ne mozes da propusis da bi resila problem nesanice. Verovatno je vezano za sok kroz koji organizam prolazi zbog apstinencije, zbog nervoze i povecanog stresa.

Gledaj uvece filmove u krevetu ili pocni da citas. Ja sam citala romane i tako bih se brzo uspavala.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back