Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobro veche dobri ljudi :)
Danas sam pochela terapiju tabexom i popushila 10 cigareta za ceo dan. I evo sedim ovde poslednjih 2 sata i chitam vashe postove i borim se sa zheljom da zapalim jednu.Prvih 5 dana bih trebalo da pijem tablete, a da redukujem pushenje, a shestog da prestanem potpuno....Vec me plashi taj dan, nadam se da cu nekako istrajati. Trebalo bi da mi tabex ogadi cigarete, koliko sam shvatila po iskustvima ostalih korisnika, ali josh uvek nishta :(
U svakom sluchaju pokushaceu da se izborim sa ovim najbolje shto mogu, ali mi je potrebna podrshka.Mislim da ce me najbolje shvatiti oni koji prolaze kroz isto shto i ja, dechko me naravno podrzhava, ali on je nepushach i ne mozhe da shvati shta znachi pushachka zavisnost.
Pozdravljam vas sve i javljam kako napredujem :)

Kada sam prvi put pochela terapiju Zybanom, i shvatila da deluje, strashno sam se prepala kako chu ja bez cigareta u zzivotu i prestala - da pijem lek! :D Pa ti vidi. Posle nekog vremena razmishljanja i rada na odluci da ostavim, pochnem terapju ponovo ( Taj prekid terapije je bio ozbiljan prekrshaj- to nisu bezazleni lekovi i treba se pridrzzavati uputstva!) i uspeshno ostavila cigarete....a onda mi se pochela javljati panika KAKO CHU JA BEZ CIGARETA AKO NE PIJEM LEK!
Znachi, sumanuche mozga, da ti kazzem. Tada sam shvatila koliko je jaka psihichka zavisnost od cigareta....mnogo jacha od fizichke protiv koje ima i lek a i simptomi fizichke nelagodnosti su tako blagi da se mozze i na suvo pregurati ako nas psihichka zavisnost ne sprechava previshe.
Kao shto vidish, cigarete nam pre svega unishte samopouzdanje i to vrlo temeljno - pochnemo da verujemo da smo toliko nesposobni za zzivot da nismo u stanju ni da dishemo bez drzzanja za slamku, pa makar ona bila otrovna.

Evo shta je ISTINA: MI SMO TOLIKO JAKI I SPOSOBNI I VESHTI I LEPI I PAMETNI I ZABAVNI I ATRAKTIVNI I NEUSTRASHIVI DA SVE, ALI ZAISTA SVE MOZZEMO MNOGO LAKSHE, BRZZE, BOLJE I LEPSHE bez otrova koji nam drzzava podmeche kako bi nam izvukla josh novca, ko da porez i parking servis i saobrachajna policija nisu dovoljni! :aha:

Zaista mozzemo, evo ja sam se uverila, godinu dana, dva meseca i 18 dana zzivim sjajno i slobodno svoj zzivot bez straha od bolesti i robovanja navici.

Dobro veche dobri ljudi :)
Danas sam pochela terapiju tabexom i popushila 10 cigareta za ceo dan. I evo sedim ovde poslednjih 2 sata i chitam vashe postove i borim se sa zheljom da zapalim jednu.Prvih 5 dana bih trebalo da pijem tablete, a da redukujem pushenje, a shestog da prestanem potpuno....Vec me plashi taj dan, nadam se da cu nekako istrajati. Trebalo bi da mi tabex ogadi cigarete, koliko sam shvatila po iskustvima ostalih korisnika, ali josh uvek nishta :(
U svakom sluchaju pokushaceu da se izborim sa ovim najbolje shto mogu, ali mi je potrebna podrshka.Mislim da ce me najbolje shvatiti oni koji prolaze kroz isto shto i ja, dechko me naravno podrzhava, ali on je nepushach i ne mozhe da shvati shta znachi pushachka zavisnost.
Pozdravljam vas sve i javljam kako napredujem :)

Cestitam na odluci:klap:

Ja sam ostavila uz pomoc Tabex-a. Prvi dan sam i ja popusila oko 10 cigara, pa 5, pa 2-3 pa nijednu. Bukvalno sam treci dan ostavila. Nisam imala gadjenje nego jednostavno vise nisam imala potrebu fizicku. Nisam nikada ni cula da izaziva gadjenje nego ima u sebi taj sastojak sitizen koji deluje kao nikotin a ne izaziva zavisnost pa lakse prebrodis fizicku krizu. E sada psihicka je ozbiljnija ali tu smo ti mi da ti olaksamo :D Inace za koji dan mi je godinu dana kako ne pusim i nije bolelo stvarno. I nemoj mnogo da se opterecujes sa tim uputstvom koliko dnevno smes da zapalis. Opusti se i samo ce se desiti da jednostavno vise ne osecas potrebu da zapalis. Pisi ako treba neka pomoc:bye:

Ma samo da vas sve cita covek i vec dobija onaj vetar u ledja! :super: Sjajni ste!!!
Ja cu ipak pomeriti sa 20-og na 19.mart (sutra), jer imam neki trip sa sobom da tako treba :mrgreen: Gledam se u ogledalo jutros, pa sve zelim da nemam ovako cudne podocnjake :roll: Ispod ociju sam sivo-zuta, pa se slaze uz zut ten :mrgreen:

Bravo za odluku :klap: Tako treba :ok: Videces koliko ce ti biti bolje posle samo dva dana. Ten sveziji, lakse se budis ujutru, belji zubi, mnogo vise energije, vremena... zdraviji zivot u svakom pogledu, a ti jos izgledas sve bolje :manikir: Ja sam cak i na trcanje krenula jer ne zelim da se ugojim ni grama :) Iznenadila sam samu sebe prvog dana 3 i po kilometra u cugu!!!! :eek: Dovoljna motivacija da ne zapalim nikad vise, ali NIKAD!!! Veruj, meni je cak i kafa lepsa bez cigarete. Javi kako napredujes! Veliki pozdrav i zelim ti da uspes!!! :zag:

Kada sam prvi put pochela terapiju Zybanom, i shvatila da deluje, strashno sam se prepala kako chu ja bez cigareta u zzivotu i prestala - da pijem lek! :D Pa ti vidi. Posle nekog vremena razmishljanja i rada na odluci da ostavim, pochnem terapju ponovo ( Taj prekid terapije je bio ozbiljan prekrshaj- to nisu bezazleni lekovi i treba se pridrzzavati uputstva!) i uspeshno ostavila cigarete....a onda mi se pochela javljati panika KAKO CHU JA BEZ CIGARETA AKO NE PIJEM LEK!
Znachi, sumanuche mozga, da ti kazzem. Tada sam shvatila koliko je jaka psihichka zavisnost od cigareta....mnogo jacha od fizichke protiv koje ima i lek a i simptomi fizichke nelagodnosti su tako blagi da se mozze i na suvo pregurati ako nas psihichka zavisnost ne sprechava previshe.
Kao shto vidish, cigarete nam pre svega unishte samopouzdanje i to vrlo temeljno - pochnemo da verujemo da smo toliko nesposobni za zzivot da nismo u stanju ni da dishemo bez drzzanja za slamku, pa makar ona bila otrovna.

Evo shta je ISTINA: MI SMO TOLIKO JAKI I SPOSOBNI I VESHTI I LEPI I PAMETNI I ZABAVNI I ATRAKTIVNI I NEUSTRASHIVI DA SVE, ALI ZAISTA SVE MOZZEMO MNOGO LAKSHE, BRZZE, BOLJE I LEPSHE bez otrova koji nam drzzava podmeche kako bi nam izvukla josh novca, ko da porez i parking servis i saobrachajna policija nisu dovoljni! :aha:

Zaista mozzemo, evo ja sam se uverila, godinu dana, dva meseca i 18 dana zzivim sjajno i slobodno svoj zzivot bez straha od bolesti i robovanja navici.

:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Bravo za odluku :klap: Tako treba :ok: Videces koliko ce ti biti bolje posle samo dva dana. Ten sveziji, lakse se budis ujutru, belji zubi, mnogo vise energije, vremena... zdraviji zivot u svakom pogledu, a ti jos izgledas sve bolje :manikir: Ja sam cak i na trcanje krenula jer ne zelim da se ugojim ni grama :) Iznenadila sam samu sebe prvog dana 3 i po kilometra u cugu!!!! :eek: Dovoljna motivacija da ne zapalim nikad vise, ali NIKAD!!! Veruj, meni je cak i kafa lepsa bez cigarete. Javi kako napredujes! Veliki pozdrav i zelim ti da uspes!!! :zag:

Hvala mnogo! :heart: Jao,jedva cekam da ne izgledam kao sparusena kruskaaaa :D

LuluNiniva
sto manje mislis o tome lakse ti je, pokusaj da ne pridajes svemu tome toliki znacaj i proci ces bolje nego svi mi. Pokusaj za zabavis svoj mozak nekim radom i stvarima koje volis, npr. neko gleda filmove, neko cita knjige, neko ode na bazen, u teretanu, na aerobik, u shoping... Neko ima previse obaveza pa ne stigne nista od toga, ali sigurna sam da je i to bolje jer je dosada najveci neprijatelj kod odvikavanja. Bar sam ja imala takvo iskustvo, nije da nisam imala posla nego jednostavno stalno sam nalazila vremena za besmisleno razmisljanje o glupim cigaretama. LuluNiniva Imas nasu podrsku :klap:

Evo sad mi se uopste ne da da razmisljam, jednostavno vise nemam snage da sebe mucim i maltretiram time. Uzimam po 2-3 nikorete dnevno, kapiram da mi to pomaze ali redukovacu ih za par dana na jednu, pa na nijednu. Bolje sve nego cigareta u ustima.

Blesaca, da li si ti imala neki problem kad si prestala da uzimas nikorete? Krizu, zelju, bilo sta, zivo me interesuje.

P.S. Pozdrav svima, kakav divan dan :)
Nikorete su me sredile.3 dana bez njih me drma kriza.i nesanica me ubi.ne nikorete nikako!.a ne pusim vec 32 dana,otkud kriza,fizicka nego od nikotina iz zvaka.bas se mucim,ali skinucu se i sa prokletih nikoreta.krivo mi je sto se sad opet moram muciti 3 nedelje da se ocistim od nikotina iz zvaka.grrr

Nikorete su me sredile.3 dana bez njih me drma kriza.i nesanica me ubi.ne nikorete nikako!.a ne pusim vec 32 dana,otkud kriza,fizicka nego od nikotina iz zvaka.bas se mucim,ali skinucu se i sa prokletih nikoreta.krivo mi je sto se sad opet moram muciti 3 nedelje da se ocistim od nikotina iz zvaka.grrr

može biti da te kriza drma jer shvataš da ti nikorete ne pomažu, već se sama moraš izboriti
to je ujedno razočaranost i panika

opusti se, uzmi persen forte i bježi vani... idi na vazduh, duboko diši i razmišljaj kako da se organizuješ bez nikotina
sjedneš na klupu a ruke ispružiš duž naslona... ruke je potrebno uposliti, a da to ne bude nervozno igranje hemijskom ili labelom
treba vremena da shvatiš da je moguće živjeti bez cigarete... i da čak ni pad nije strašan... obrišu se koljena i ide dalje... a ti si već digla frku zbog toga jer treba da se čistiš tih tri nedjelje
čistićeš se ti još dugo... samo je važno da imaš cilj i da znaš da nisi sama
svi smo se mi čistili na isti način, i pomišljali na cigarete, čak se i plašili kako ćemo bez njih... sve to ide u rok službe jednog zavisnika

ali je divno kada prođe duži period, a postane ti jasno da cigarete više nisu sastavni dio tvog života... što ne znači da se ne desi da pomisliš na njih

Meni fizicka zavisnost nije bila toliki problem, prvih par dana, posle samo psihicka koja je, mislim da ne preterujem, sto puta jaca. Ja sam i tada uzimala Nikorete i prodje. A onda sam jedno vece primetila da ceo dan ni jednu zvaku nisam stavila u usta i da mi je zafalila bas onog trenutka kad sam pomislila na cigarete. :dash: Tada sam shvatila da je sve u glavi i da mi ni Nikorete vise ne trebaju :worth: Zamenila sam ih sa semenkama i Orbit zvakama. Savetujem da probas i ti. Javi kako napredujes i ni slucajno nemoj da posustajes ili da padas u bedak sto si se navukla na zvake. :azdaja: NISI!! Sve je to u glavi , razmisljaj kako si se otarasila tog malog djavola i osecaj ce vec biti bolji. :zag:

može biti da te kriza drma jer shvataš da ti nikorete ne pomažu, već se sama moraš izboriti

opusti se, uzmi persen forte i bježi vani... idi na vazduh, duboko diši i razmišljaj kako da se organizuješ bez nikotina
sjedneš na klupu a ruke ispružiš duž naslona... ruke je potrebno uposliti, a da to ne bude nervozno igranje hemijskom ili labelom
treba vremena da shvatiš da je moguće živjeti bez cigarete... i da čak ni pad nije strašan... obrišu se koljena i ide dalje... a ti si već digla frku zbog toga jer treba da se čistiš tih tri nedjelje
svi smo se mi čistili na isti način, i pomišljali na cigarete, čak se i plašili kako ćemo bez njih... sve to ide u rok službe jednog zavisnika

ali je divno kada prođe duži period, a postane ti jasno da cigarete više nisu sastavni dio tvog života... što ne znači da se ne desi da pomisliš na njih

:klap::klap::klap::klap::klap::klap::klap:

Nije meni vise problem sta raditi sa rukama,nego nesanica.zamisli mjesec dana se buditi u 3 ujutro i buljiti u plafon cijelu noc.a to mi se nikad u zivotu desavalo nije.

Pozdrav svima.

Jav ja mislim da ti ta nesanica uopste nije od apstinencije niti od nikoreta. Ako ne mozes uvece da zaspis, preskoci jedan dan i nemoj uopste da spavas, ili spavaj svega 2 sata i 'naredi' nekom nek te probudi. Uvece ces tako slatko da se naspavas. Kad legnes ukljuci tiho neku radio stanicu i ostavi u toku noci, ja sam ovo praktikovala dok sam se odvikavala da mi ne bi padale svakakve misli na pamet i izazivale nervozu. Nikorete i ja koristim, i spavam ko top. Ti si koliko citam jos imala i operaciju, kod tebe je milion faktora koji su mogli da izazovu nesanicu. Mi se uvek ubedjujemo da su razlog za sve sto nam fali samo cigarete. I bas zato vecina pusaca opet propusi na ovako svezim stadijumima. Verujem da kad bi probala, bilo bi ti lose od te cigarete, to ne bi bilo nista sem smrada. Ja sam to vec uradila posle mesec i posle 2 meseca, i propusila. Jer pomislis: uverila sam se da nisam ovisna pa mogu jos jednu, i jos jednu i jos jednu, nista mi ne znaci ali eto. I kroz par dana opet pusac.

Slazem se: ko hoce siguran, potpun i trajan uspeh -bez nikoreta, zybana, icega.
Evo ja osecam cesto neki zamor i mali bol u glavi od nikoreta, za zyban sam cula sto puta gore efekte i da nikako ne sme da se uzima bez preporuke lekara, analize krvi, itd... Najodmornije sam se osecala kada nisam uzimala nista i svima bih preporucila. Meni je veliki izazov bila ta prva nedelja odvikavanja.

Jos nesto, meni nikorete potpuno zamenjuju cigarete i uopste ne osecam ni potrebu za onim ritualom: kafica i cigarete. Otkad koristim nikorete, zaboravljam stalno i na kafu. Mada, nije da ne ocekujem krize kasnije. :sad2: :think:

Poslednja izmena:
ja i dalje imam problem,koji traje svih mjesec dana bez cigara.nesanica.ubija me.sada sam batalila 3. dan i nikorete jer sam procitala da one mogu izazvati nesanicu.a evo prolazim ponovo apstinencijalnu krizu kao od cigara.ovaj put skidanje od nikotina iz zvaka.pipi,imas li ti rjesenje?zasto je ta nesanica?

Nikorete su samo drugi nachin da se u organizam unese nikotin. Dobre su mozzda dva dana da se reshimo navike da drzzimo cigaretu u rukama, ali generalno, one nishta ozbiljnije ne reshavaju. Mnogima je i to dovoljno, ali treba voditi rachuna da se ne navuchemo na te zzzvake kao izvor nikotina.
Organizam koji je navika na nikotin i josh 4000 otrova iz cigarete kao i redovno snabdevanje istim zaista dozzivi shok kada mu to uskratimo. Vechina pushacha to tumachi kao potrebu organizma za tim otrovima. Stvar stoji ovako: organizam se postepeno prilagodjava unosu tih shtetnih supstanci i radi u sasvim drugom "modu" nego da je normalna situacija. Kao npr. bombardovanje a odjednom sutra mir, pa ne mozze se odmah poverovati i treba vreme da dodjemo u normalu.
Sasvim je legitimno da u tom (kratkom) vremenskom periodu prilagodjavanja na novu, zdraviju situaciju pomognemo telu koje je odjednom zbunjeno da se snadje. Nesanica, nervoze,agresivnost, zatvor, depesija, glad, vrtoglavice i slichno su normalne pojave kod odvikavanja. Nekog pogode jache nekog slabije, sve zavisi od organizma.
Dakle, hitno konjicu u pomoch! Sve babske lekove i prirodne preparate je dozvoljeno koristiti. Puno vode i zelenog chaja da brzze izbacimo nagomilane otrove, Persen ili valerijana kapi za nervozu i nesanicu, kao ichaj od nane, toplo meleko sa medom, protiv zatvora panlax ili suve shljive, protiv depresije voche laganija ishrana i kantarion- chaj ili kapsule i chokolada, protiv agresivnosti trchanje i drugi vidovi fizichke aktivnosti, vrtoglavica je posledica naglog priliva kiseonika i tu mogu pomochi vezzbe disanja.
Sve to vrlo brzo prodje!

nikakvu hemiju ne treba koristiti!ni ziban,ni tabex,ni nikotinske zamjene.alen kar je u pravu.treba ostaviti na suvo,i ubiti malo cudoviste u stomaku i veliko u glavi.a ja malo hranim zvakama vec mjeseec dana.jako sam ljuta,bjesna,nervozna.zapaliti necu,ne pada mi na pamet?samo necu savjetovati hemiju.p

To je sve individualno. Nismo svi isti i zato apstinencialne krize nisu kod svih iste. Samo su shtetne posledice pre ili kasnije iste za sve- shtetne.
|Neko ko je pushio jako puno ima tezzu fizichku zavisnost i tu lekovi mogu pomochi. Kod onih kojima je navika, ritual presudan mogu pomochi zzvake i flasteri ( ja sam rotiv njih jer se ipak unosi nikotin, ali, opet kazzem, nekome to mozze olakshati ostavljanje) Oni koji nemaju jaku fizichku zavisnost a pushachi su imaju ozbilniju psihichku zavisnost, jer im je odlaganje pushenja uchinilo cigaretu dragocenom. onih koji puno pushe a imaju i jako dug stazz ne znaju kako da zzive bez cigarete.
Tako, svi moramo da vidimo u kojoj smo grupi i da na te probleme obratimo vishe pazznje i da se chuvamo toga da nash nachin, na koji smo mi uspeli jer je radilo za nas, proglasimo jedino ispravnim.

SVE SHTO NEKOME MOZZE POMOCHI DA PRESTANE DA PUSHI JE DOBRO JER JE PUSHENJE NAJSHTETNIJE MOGUCHE.

Evo i mene da prozborim koju! Ostavljala sam bezuspesno par puta kao sto sam ranije pisala i ovaj put pre 5,5 meseci definitivno. Ranije sam probala od hemije sve i svasta i vracala se ponovo cigaretama. Kad god sam ih ostavljala pomocu nikoreta, flastera... ja sam bila nervozna, i posle nekog vremena pokleknula, sto naravno ne mora da bude kod svih slucaj. Ovog puta sam se pripremila i psihicki i fizicki. Prvog dana ostavljenja cigareta ja sam pila 2,5 l vode, vezbala i pocela zdravo da se hranim. Na stolu sam uvek imala sveze sargarepe, persuna i sl za grickanje kada me uhvate krize. Medjutim, verovali ili ne kriza nije bilo. Nisam razmisljala o njima, setala sam, vezbala koliko god sam mogla da izdrzim, cak sam kupila i kucni bicikl. To radim i dan danas. A da zaboravila sam, to sam pominjala skoro i prala zube svaki cas. Jednostavno tako mi je odgovaralo i nije mi se trazila cigareta. Nista nisam nosila po rukama a bih se zanimala, jer nisam dozvolila da mislim o tom djubretu. Ne znam da li vam ovo zvuci da se pravim prepametna, kao ja sam sada ostavila "na suvo" bez ikakvih "pomagala" i sl. ali verujte ponavljala sam nekoliko puta SVE JE U GLAVI! To sam iskusila jer sam se toliko dugo patila da ih ostavim. Zelim vam svu srecu i samo napred. :bye:

Imam 35 god. i bio sam pusac punih dvadeset godina,u zadnje vreme sam pusio i po 2. pakle dnevno nekad i vise ,pre 6 meseci sam ostavio cigarete i to bez ikakvih pomagala posto sam shvatio i rascistio sam sa sobom da potreba dolazi samo iz moje glave.Prvih mesec dana mi je dolazila kriza samo kad mi je bilo dosadno ali tada izadjem malo u setnju i obidjem prijatelje koji su naravno nepusaci i tako zaboravim na cigarete.Sada nemam potrebu i uopste me ne tera da zapalim cak mi je zao kad vidim pusace koliko para bacaju na cigarete a ja od tih para kupim sebi nesto korisno.SAMO SAMI SEBI MOZETE POMOCI!!!!!!!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back