Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
I jedno pitanje:
kada mogu sa sigurnoscu da kazem:"JA SAM NEPUSAC"!!! Posle koliko vremena. Znam da je jos uvek kriticno do 21 dana, a posle?! Pozdrav Lamar za visnje!:zag:

Ako si u glavi resila da si ne pusac, onda si to postala odmah nakon gasenja poslednje cigarete, i mogla si reci vec tad.
No ako ti mislis da ce se nesto desiti nakon 21 dana, onda imas problem koji treba resiti. Naime, krize od fizicke zavisnosti nemas vec danima. Ono sto tebi pravi probleme jeste mozak, koji treba da ponovo uci postupke rada nekih stvari. Tojest da se ubije refleks paljenja cigareta, i da nauci razlikovati osecaje gladi, dosade i manjka nikotina (ovo poslednje ti je vec beznacajno).

Inace meni je danas 21 dan.

Ako si u glavi resila da si ne pusac, onda si to postala odmah nakon gasenja poslednje cigarete, i mogla si reci vec tad.
No ako ti mislis da ce se nesto desiti nakon 21 dana, onda imas problem koji treba resiti. Naime, krize od fizicke zavisnosti nemas vec danima. Ono sto tebi pravi probleme jeste mozak, koji treba da ponovo uci postupke rada nekih stvari. Tojest da se ubije refleks paljenja cigareta, i da nauci razlikovati osecaje gladi, dosade i manjka nikotina (ovo poslednje ti je vec beznacajno).

Inace meni je danas 21 dan.

Prvo da cestitam za 21 dan! Nisam mislila da ce se nesto posebno desiti posle tog famoznog 21 dan o kome su svi pricali na pocetku ovog foruma. Pa sam se zbog toga zapitala da li je mozda to taj dan kada jednostavno mogu reci da sam definitivno nepusac.Vec mi je mnogo lakse sto se tice svega ovog sto si naveo u vezi refleksa, paljenja cigarete i sl. ali kako da se izborim sa tim sto sam gladna. Znas vrlo cudno, prvih dana mi je bilo super, jela sam dosta voca i povrca i pila dosta vode i oslabila verovao ili ne 3 kg do sada. E od danas je poceo problem moje gladi. Jedem, odnosno "usisavam" u sebe sve sto mi padne pod ruku. Cigareta mi se nije trazila ali zato sam ceo dan gladna.:dontunderstand:

Pazi da ne izgradis naviku da non-stop jedes. Kad ti se jede, stani, razmisli, kad si i koliko si zadnji put jela! razmisli kad je sledeci termin da jedes, ili jedi uvek ali malo. Kad ti se otvara frizider, ti uzmi i operi neki prozor, procitaj poglavlje neke knjige, tako ces jacati samokontrolu i volju.
Polako ces nauciti da razlikujes osecaje.

I ja sam, cini mi se, juce pojeo vise nego sto sam trebao, ali takve dane bih imao bez obzira da li pusim ili ne. Bitno je da se to ne radi cesto.

Na kraju krajeva, mislim da sam i ja smrsao. Ali ja sam samo nastavio trend koji sam zapoceo pre nekoliko meseci, jedino mi stvara problem sto ne mogu odrzavati misicnu masu, jer ne jedem dovoljno kvalitetno.

Juce i jutros sam bio i da trcim, da polako popravim kondiciju koju nemam vec godinama.

EDIT: Ako si dovoljno sigurna u sebe, mozes da igras i na kartu 21. dan. Da kazes sebi da ce do tada sve krize nestati, da si tad zaista pobedila i slicno. Taj dan izadjes na svez vazduh, udahnes duboko i kazes:
"Ko je jaci, a?! Ja ili narkomansko duvanska industrija?!" - i pokazes im srednji prst.

I slicne zajebancije

Poslednja izmena:
Pazi da ne izgradis naviku da non-stop jedes. Kad ti se jede, stani, razmisli, kad si i koliko si zadnji put jela! razmisli kad je sledeci termin da jedes, ili jedi uvek ali malo. Kad ti se otvara frizider, ti uzmi i operi neki prozor, procitaj poglavlje neke knjige, tako ces jacati samokontrolu i volju.
Polako ces nauciti da razlikujes osecaje.

I ja sam, cini mi se, juce pojeo vise nego sto sam trebao, ali takve dane bih imao bez obzira da li pusim ili ne. Bitno je da se to ne radi cesto.

Na kraju krajeva, mislim da sam i ja smrsao. Ali ja sam samo nastavio trend koji sam zapoceo pre nekoliko meseci, jedino mi stvara problem sto ne mogu odrzavati misicnu masu, jer ne jedem dovoljno kvalitetno.

Juce i jutros sam bio i da trcim, da polako popravim kondiciju koju nemam vec godinama.

EDIT: Ako si dovoljno sigurna u sebe, mozes da igras i na kartu 21. dan. Da kazes sebi da ce do tada sve krize nestati, da si tad zaista pobedila i slicno. Taj dan izadjes na svez vazduh, udahnes duboko i kazes:
"Ko je jaci, a?! Ja ili narkomansko duvanska industrija?!" - i pokazes im srednji prst.

I slicne zajebancije

E svaka ti cast. Procitala sam tvoj komentar u jednom dahu, bas umes da pomognes i odaberes prave reci. Pokusacu da se pridrzavam toga. A koliko bese da si ti "cist"? :super: Pozdrav!

pozdrav,
ne pusim vec 2 meseca i super sam, ali mi se mnooogo vise spava u donosu na period kada sam bila pusac..ne spavam nocu duze, vec mi se desava preko dana da mi kao padne pritisak i moram da dremnem..i to vise puta.. da li je to povezano sa prestankom pusenja ili ne, kakva su vasa iskustva? iste simptome ima i moja mama koja je prestala da pusi istog dana kad i ja.
:ok:

Bogme, uskoro će mi biti 3 meseca bez -
Možda bi i bilo povoda slavlju kad ne bi bilo ovih 6-7 kg viška.Baš mi smetaju, nisam navikla na to. Nekako me destimulišu u nakani i kile i taj večni osećaj da sam šatro-gladna.

Ne radi se tu o onoj žarkoj potrebi za cigaretom,kao na početku (da ne bi neko od početnika slučajno tako protumačio), već o tome da mi stalna potreba za hranom sad već dobrano ,,trči po živcima,,

Ima li neko predlog koji nije teško primeniti u rl , jer za bavljenje sportom nemam vremena.

imas potrebu za hranom zbog nervoze... tebi se cini da se odrices necega i patis za necim

ja sam u prvom serijalu ostavljanja cigareta prekinula naglo... odlucila... i mnogo sam patila za njima, nisam imala nagle napade kriza, ali jesam konstantnu glad i osjecaj zaljenja za cigaretama sto me je tjeralo da o njima razmisljam non stop... tada sam brojala svaki dan bez cigareta... ugojila sam se jer mi je bilo potrebno hranom da postignem taj neki balans na koji sam navikla organizam...

tokom januara ili februara, ne sjecam se... prehladila sam se bas ozbiljno i to je trajalo... uhvatim sebe kako vec dvadeset dana nisam zapalila... bez ikakve krize, bez zelje... i pomislim da zapalim, ali zasto bih?
tako sam ih ostavila... nisam se ugojila ni kilogram, cak sam i na nekim dijeticama bila, posto imam nekih 5-6 kg koje od ranije treba da skinem

zato moras kanalisati nervozu koja potice od tog straha od neuspjeha i silne zelje da ostanes bivsi pusac
kada nju kanalises, apetit ce se vratiti na staro
jer on je vjestacka tvorevina

mogla bi jesti banane... one podizu nivo hormona srece u organizmu

Da, zbog nervoze je svakako,samo ne radi se baš o preteranom insistiranju da ostanem bivši pušač koliko o kompenzaciji.Vreme koje sam provodila sa cigaretama, provodim u konstantnom zanovetanju sa hranom.To ,vidim,svi činimo-no dođe trenutak kad nas to počne iritirati. :) Nisam baš najbolje skontala-kako da to razbistrim sa sobom i kanališem nervozu?

lijepo pise tim operativaca sa teme, pipi, harmoni i ostali sjajni likovi:D kako je motiv za ostavljanje jako vazan... ali precijenjem
motiv ti treba da pozelis da ostavis, a da bi ostavio i ostao bivsi zavisnik potrebno je mnogo vise... to je velika borba, zato najlakse ostave ljudi koji se nedajboze razbole, strah ih paralise i budi se prije onih nikotinskih zamki... znam ja, moj tata je imao tuberkulozu, od straha vise nije pogledao cigaretu a ne zapalio
ali, sta d aradi zdrav covjek... hehe, kakvo paradoksalno pitanje:D
on mora da nauci da zivi
nikotin je droga... to je stimulans koji budi sve one divne centre u mozgu koji nam omogucavaju da osjetimo blazenstvo, smirenost... nije gluma kada okoreli pusac tresuci se pali cigaretu i u ekstazi izbacuje dim
potrebno je nauciti zivjeti bez nikotina
pronaci nacin da probudis osjecaj zadovoljastva i smirenost bez da zapalis, ili pojedes pola frizidera
cak ni hrana nije gluma... to je samo nacin da covjek uspostavi balans u organizmu... ali to je takodje stetan nacin

i tu je trik
ko smo bili prije cigareta? u cemu smo uzivali?

Da, zbog nervoze je svakako,samo ne radi se baš o preteranom insistiranju da ostanem bivši pušač koliko o kompenzaciji.Vreme koje sam provodila sa cigaretama, provodim u konstantnom zanovetanju sa hranom.To ,vidim,svi činimo-no dođe trenutak kad nas to počne iritirati. :) Nisam baš najbolje skontala-kako da to razbistrim sa sobom i kanališem nervozu?

pogledaj temu na zdravlju o hormonima srece
marina je ostavila link o tome... ima tamo i o namirnicama koje podizu njihove nivoe, izmedju ostalog cokolada
potrazi i na netu o tome

gledala sam emisiju na tv-u o lijecenju nikotinske zavisnosti
to je ejdna metoda kojojm konstantno drze visok nivo dopamina u organizmu... ja se sada izvinjavam ako sam lupila, zato ovo nemojte uzeti zdravo za gotovo... ali, skoro sam sigurna da se ta supstanca zove dopamin
oni izazivaju njegovo lucenje tako sto laserski nadrazuju odredjene tacke na glavi... mislimm da je usna skoljka ili nesto oko nosa, toga se jos manje sjecam

e sad, taj dopamin izaziva lucenje nekih hormona koji stvaraju osjecaj euforije
zato je nikotinska kriza pracena osjecajem straha i nesrece

jedna cigareta automatski dize nivo euforije na onaj koji nam je potreban da postaneo zavisnici
dok taj isti efekat da bi razvila, tebi treba pola frizidera hrane... a ti ne bi kompenzovala hranom, da ona ne daje rezultate
zasto se ne bakces po ceo dan oko cesme? zato sto nista ne dobijas pijuci vodu

ja ne znam kako da kanalises nervozu ako nemas mogucnost za sport, oko toga ce ti neko drugi morati pomoci
moj savjet ti je da prvo pogledas kojim namirnicama da se malo oraspolozis, pa vec ako jedes, da ti hrana sto prije ulazi u krv i radi posao... da sebi das zadatak da ako se opustas kod kuce, da to bude neki film pun humora, da naglas smijes i da imas seks

Onda.. ili ćemo ovako
t0106.gif

ili ovako
t0117.gif

...ili da malo pretresemo tu problematiku,ha?

Ihhh, davno bilo draga moja :D Ko bi se toga setio?

hehehehe, da li ti znas da moja mama ne smije da zaspi ako nema boks cigareta kod sebe
ranije je to bila jedna nenaceta... a sada je to poprimilo vece razmjere... sada mora imati bar tri cetiri nenacete i to ako je pocetak sedmice, pred vikend to mora biti pun boks
i smije mi se kada joj predlozim da bi mozda bilo dobro da smanji

ona je okoreli pusac... i ona se ne sjeca ko je bila prije cigareta

ti vise ne pusis, mozda se ni ti ne sjecas ko si bila... ali, znas ko mozes biti!

pomirisi jagode? mirisu li ljepse nekgo kada ti je nos bio kao sulunar?
zar to nije dobar motiv da se otkrivaju nova uzivanja:D

'' Bolesti izazvane poremećajem dopaminskih sistema [uredi]

* Šizofrenija i psihoze

Kod šizofrenije i raznih psihoza je aktivnost dopaminergički neurona u limbičkom sistemu povećana. Lekovi koji inhibiraju ove receptore (neurone) koriste se za lečenje šizofrenije (neuroleptici).

* Parkinsonova bolest

Nastaje usled propadanja neurona koji luče dopamin u crnoj supstanci. Karakteriše se tremorom, poremećajima hoda, mimike, povećanim tonusom mišića (rigor), nestabilnošću, vegetativnim simptomima...

* Narkomanija

Mnoge droge aktiviraju dopaminske receptore. Time se izaziva euforija i izaziva zavisnost (pre svega psihička).''

ovo je sa vikipedije
samo ne smijete da se jedete i okrivljujete sto ste se ugojile
ovo je gadan neprijatelj

Danas je 13. dan! Trebalo bi da ne bude baksuzan jer ja nisam sujeverna. Prvi ili drugi put kada sam pokusala da ostavim cigarete ujedno sam nabavila i dijetu koja je "zdrava" ( odnosno zdravo se mrsavi ) jer mi je napravila nutricionista. Neki ljudi ovde su mi rekli da ne bi trebala da vodim bitku na dva fronta, tj sa duvanom i cigaretama i bili su u pravu. Ponovo sam propusila! Sada pokusavam da smanjim kaloricnu hranu, ali zato non-stop nesto jedem. Ne smem ponovo da pocnem sa tom dijetom jer se plasim da ne napravim istu glupost. Zato necu da se brinem, kao sto rekoh ranije oslabila sam 3 kg od kada ne pusim. Ja sam izgleda sva naopaka. Svi se ugoje kad ostave duvan a ja slabim. Pozdrav svima i cujemo se!

Danas je 13. dan! Trebalo bi da ne bude baksuzan jer ja nisam sujeverna. Prvi ili drugi put kada sam pokusala da ostavim cigarete ujedno sam nabavila i dijetu koja je "zdrava" ( odnosno zdravo se mrsavi ) jer mi je napravila nutricionista. Neki ljudi ovde su mi rekli da ne bi trebala da vodim bitku na dva fronta, tj sa duvanom i cigaretama i bili su u pravu. Ponovo sam propusila! Sada pokusavam da smanjim kaloricnu hranu, ali zato non-stop nesto jedem. Ne smem ponovo da pocnem sa tom dijetom jer se plasim da ne napravim istu glupost. Zato necu da se brinem, kao sto rekoh ranije oslabila sam 3 kg od kada ne pusim. Ja sam izgleda sva naopaka. Svi se ugoje kad ostave duvan a ja slabim. Pozdrav svima i cujemo se!

Broj 13 je nekima i srećan br.Npr. ja iz nekih porodičnih razloga,obožavam i br.13 i petak 13-ti.Baš se obradujem kad se poklope.Pa,nismo svi Japanci! :D
Mislim da ti je još rano za sumiranje utisaka u vezi kilaže.Za sad je važno da sebi postaviš neki kratkoročan , dostižan cilj (npr. neću zapaliti 25 dana), a kada to prođe,onda zadaš sebi novi domaći ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back