Nepušački kutak : Ostavite pušenje sa nama!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ljudi,odredio sam datum

12.9.2008

Bacam pepeljaru u djubre, i trebace mi puno podrske od svih vas koji ste uspeli da istrajete....
Ne zelim vise sebi da stvaram kancerogene ćelije u organizmu i da trosim pare na nastanak bolesti....
Verujem da si ovo već pročitao, ali evo još jednom.
...i celo popodne se borim da mu produžim život. Bar neku nedelju, znam da o "bar mesec dana" za koje me pita njegova žena - nema mesta...
Upoznala sam ga pre dve nedelje- tog dana sam bila "dežurni bronholog".On- pacijent prijavljen za taj dan. Obično ne pamtim imena, nisam ni njegovo odmah.Zapamtila sam ga po godištu rođenja.Bilo isto kao moje. I po adresi stanovanja- upalo mi u oči da je u mom komšiluku...nalaz koji sam napisala na izveštaju nije ostavljao ni malo prostora za nadu. PH nalaz je stigao već za par dana. Miroslav je imao sitnoćelijski karcinom pluća- onaj patohistološki tip koji ima najmaligniji potencijal i koji vrlo brzo daje metastaze...Već prošle nedelje mi je pripao kao "zvanični pacijent"- sad sam bila njegov odeljenski lekar. Mozdane metastaze smo dokazali nakon dva dana CT-om.U poslednja dva dana tumor u plućima je toliko narastao da je počeo da pritiska gornju šuplju venu.Konzilijarno smo doneli odluku- jedinu koja postoji: Uporedna zračna terapija i sistemska hemioterapija...To je bilo juče.Danas na dežurstvu on u vrlo teškom stanju...I dajem sve što može da se za to hitno stanje da....Celo popodne i veče smo na klackalici...Do jutra ćemo se obići još mnogo puta. I intervenisati hitno...Ne znam da li će preživeti...
A uvek kad me vidi, kad uđem u sobu,pruži mi ruku i kaže:Molim vas, samo da je držim i da se pravim da pušim...Neću stavarno da je zapalim...Molim vas...Misli na cigaretu...
Smrzla sam se kada sam ovo pročitala.

Jao,jesam....ovoga se treba uvek setiti u tezim momentima..

Harmony
Ja moram da te pohvalim:heart:,citao sam ranije stranice,ne bas po redu i odusevio me je tvoj entuzijazam i zelja da pomognes,a vidim da si bila strastan pusac....

Moj otac (sa kojim sam u jako losim odnosima),je tezak pusac,cak koristi 2,3 pumpice da bi mogao da dise i ima stravicno smanjen kapacitet pluca....nema kondicije uopste,a i dalje pusi najljuce cigarete koje jos dodatno voli da osusi da budu jace....jezivo.

A i moje zdravlje nije bas na zavidnom nivou-cir,gastritis,pocetni stadijum GERBa,ogroman zeludacni mehur....jos dim na sve,pa to je svesno samounistenje...

A zamisli jos smo pusili i aceton...posto i njega ima u malim kolicinama:hahaha:

Ne znam zasto mi je aceton pored svih otrova nesto najgadniji!

Neki podaci o sastavu cigareta i nikotinskoj zavisnošću

U cigarete se ubacuje 600 komponenti. Sumpor se stavlja da bi nekvalitetan duvan dobio žutu boju. Olovo, da bi korigovao ukus i zbog ovog sastojka pušači često osjećaju metalni ukus u ustima. Da bi se stabilizovala vlaga, proizvođači ubacuju antifriz. Da se pepeo ne bi krunio dodaju se azbestna vlakna, a da bi bio bijel ubacuje se titan-dioksid. Kako su proizvođači počeli da ubacuju amonijak u cigarete, dokazano je da amonijak stvara ozbiljne promjene u mozgu po pitanju zavisnosti.
Naime, kao najteži oblik zavisnosti se kategoriše heroinska zavisnost, pušenje je na drugom mjestu, treća je zavisnost od kokaina, četvrta alkol i peta zavisnost od kafe. Koliko je teško osloboditi se nikotinske zavisnosti svjedoči podatak da dok proizvođači nisu ubacivali amonijak, 15 odsto pušača mogao je lakše, bez stručne pomoći, da ostavi cigarete, a sada je tek procenat od 0,1 do 0,2 posto prestane spontano da puši.
Uz izuzetno snažnu nikotinsku zavisnost, ozbiljan problem je i apstinencijalni sindrom koji se razvija odmah po prestanku pušenja. Kriza koja počinje već posle dva časa može da traje i do šest mjeseci. Pušač je suočen sa žudnjom za cigaretom, promjenljivog je raspoloženja, uzrujan, sa znacima anksioznih i depresivnih reakcija. Usporen je srčani rad, koncentracija je niža, usporen je metabolizam, primetna je stalna glad...

ako je samo 1 dnevno tebi ce biti lakše nego vežini ovde
odredi datum, dodji i prijavi se :D

Hvala Harmony. Već sam se pridružila.
Citajući ovu temu, na jednoj strani sam procitala gde čovek lepo kaže (da parafraziram) - nemojte ostavljati cigarete kao da sahranjujete rodjenog brata pa ste tužni, nego budite radosni jer se odričete smrtnog neprijatelja!!!!:!: (ili tako nekako)

E, tu je čini mi se moj problem koji se ogleda u jednoj cigareti (btw, ona mi čak i ne prija)

Poslednja izmena:
moram da napisem da sam sanjala nocas cigaru...kao sedim negde i kazem sebi "samo cu ovu jednu da popusim" palim je i pusim..
to je bio san.
Inace, od kad ne pusim, trgnem se i zapitam se - jel stvarno ja ne pusim? da nisam nesvesno mozda zapalila koju? pa se preispitujem i kad potvrdim sebi u glavi da nisam, zaista nisam nesvesno pripalila koju, tek mi onda bude lakse...

Treba mi pomoc
U ovom trenutku sam pod uzasno velikim stresom i nisam sigurna kako cu da izdrzim. Imam bas uzasno velike probleme, osecam se odvratno i u celoj toj frci samo na cigaretu mislim. Tresem se od nervoze i vo ce da traje sigurno oko 2 nedelje. Kako da izdrzim u najkriticnijim momentima? Ili koje sredstvo za smirenje da uzmem? Ovo mozda nije za ovu temu ali sigurno je neko uzimao nesto za smirenje u trenitcima krize? Treba mi nesto da se smirim, da prestane srce da mi lupa ko ludo- to je djavolja navika da u tim trenutcima zapalis cigaretu. Juce sam mislila da mi jedino cigaeta moze pomoci, sreca da nisam imala a i niko oko mene inace mislim da ne bi izdrzala. Mislila sam i da kupim kao samo za ovih par dana ali su zatvorile prodavnice. Kako god da je, iskreno vrlo sam blizu da popustim, cim sam juce krenula da kupujem znaci da sam na uzasno klimavim nogama.

XO2,

Cigareta ti neće smanjiti stres. Naprotiov, pogoršaćeš celu situaciju još dodatnim osećanjem krivice, a problem će ostati. Probaj Persen (velerijana), idi na masažu. Ako sam dobro zapamtila iz tvojih ranijih postova, ideš na masaže. Razmisli o problemu koji imaš i kako i koliko ti možeš da utičeš na rešenje istog. Ali bez cigarete!!!

Misliću na tebe sa najboljim željama:bye:

Nece ti cigarete resiti problem sigurno, samo ces se jos gore osecati - em ce ti biti muka od cigare posle tolike pauze, em ces se lose osecati sto si popustila, a problem i dalje ostaje...
Mene najbolje smiri duga setnja, malo brzim tempom sa nekom dobrom muzikom na ushima. A imas u apotekama one biljne preparate za smirenje sto idu bez lekarskog recepta - probala sam neke i uopste nisu blagi, bash rade. I na kraju krajeva, ako nista od lekova iz kucne radinosti ne pomaze, odes kod lekara, pa ti doca kaze sta i koliko da uzimas... samo nemoj cigare, plese.

Treba mi pomoc
U ovom trenutku sam pod uzasno velikim stresom i nisam sigurna kako cu da izdrzim. Imam bas uzasno velike probleme, osecam se odvratno i u celoj toj frci samo na cigaretu mislim. Tresem se od nervoze i vo ce da traje sigurno oko 2 nedelje. Kako da izdrzim u najkriticnijim momentima? Ili koje sredstvo za smirenje da uzmem? Ovo mozda nije za ovu temu ali sigurno je neko uzimao nesto za smirenje u trenitcima krize? Treba mi nesto da se smirim, da prestane srce da mi lupa ko ludo- to je djavolja navika da u tim trenutcima zapalis cigaretu. Juce sam mislila da mi jedino cigaeta moze pomoci, sreca da nisam imala a i niko oko mene inace mislim da ne bi izdrzala. Mislila sam i da kupim kao samo za ovih par dana ali su zatvorile prodavnice. Kako god da je, iskreno vrlo sam blizu da popustim, cim sam juce krenula da kupujem znaci da sam na uzasno klimavim nogama.

"Ko hoce nadje nacin a ko nece nadje opravdanje:rtfm::rtfm:"......takav savet sam ja dobila ovde na forumu i veruj mi da je pomoglo. A zasto bi zapalila?! Tvoje srce brze lupa zato sto si pusila a ne zato sto ti nikotin treba. Zapamti, sta god da se desi, bilo kakav stres, ispit, raskid, svadja, bolest, sreca, radost.......cigareta nece nista promeniti....Seti se da je i svima nama bilo tako...doci ce kriza i proci ce. Nadam se da ces izdrzati! Nema jednog dima,nema jedne cigarete(ja to sebi i danas ponavljam:dash:...bem ti zavisnost)........Bice to ok...:ok:

@dobro_je

Pamet u glavu, i ne zaboravi, sve se može kad se hoće. Što kaže ona izreka: ko hoće-nađe način, ko neće-nađe opravdanje....Dakle, nemoj tražiti opravdanja za svoju želju da zapališ!!!! Nemoj da poklekneš, strpljenje je najvažnije....Ako treba vrišti, plači, udaraj glavom u zid...Sve će to proći, i ti ćeš biti osoba koja nije u tom užasnom zatvoru zavisnosti od glupe smrdljive cigare. Ja ti držim palčeve! Pozz!

Evo meni je taj savet pomogao.....sad cu jos da nadjem par stvarcica.....

codemaker

Cigarete su za mene istorija, ma koliko to mozda tesko izgledalo sada ili u buducnosti. ne zbog mene primarno, vec zbog onih koje volim. Zbog njih hocu da postojim sto duze, jedan od uslova su i te cigarete ali u gomula drugih stvari.
Ali znas kako, ako toliko volis - nista nije tesko, nije to nista. Za jedan sekund pogleda moje princeze ili jedan sekund zagrljaja sa sincugom ili jedan sekund plivanja u pogledu moje supruge - ma ostavicu bre i disanje a ne te gluposti kao sto su cigarete, kafa, masno i sta ti ja znam jos.

Jos ja imam sta da kazem i uradim u ovom zivotnom izvlacenju. :)

Mislim da ste ovo svi procitali ako ste citali celu temu......meni pomoglo

pa imam, recimo da mi je koncetracija slabija i povremene nesanice..i to je sve.
Imam neke smesne rituale sad, na primer kad hocu da napravim pauzu, umesto dosadasnje cigare ja upalim indijski stapic! pa mi se to dimi u sobi...he, blesavo.
Posle klope, uzmem pikslu i grickam semenke - to mi je kao da pusim, cak i grebuca grlo od soli..

Gde si XO2? ja kao svez nepusac te razumem, a vidim da i "stariji" nepusici isto...
ne smemo da vezujemo oslobadjanje od stresa za cigaru - to kazem i tebi, i sebi i svima
Uvek cemo u zivotu da imamo te stresove, NE SMEMO STRES DA VEZUJEMO ZA CIGARU.

Znam da ne smemo, nemojte da mislite da se pravdam ali one neke svakodnevne stresove tipa posao ovo ono-izdrzim bez problema, ovo sto mi se sada desava je stvarno nesto gadnije i dosta slaba tacka tako da kad vam kazem stres to znaci da se bukvalno TRESEM.
I znam da mi cigareta nece pomoci ali to je ta neka luda psiha "S cigaretom nisi sam", ko da imam potrebu da je neko samnom

Sinoc kao da sam se uplasio kad sam pomislio da zaista hocu da ostavim,ali dobro je to...znaci da je odluka ozbiljna...veceras ostatak ronhilla ide u djubre:) gde i pripada

Nemas razloga da se plasis;).....nemas sta da izgubis. "Naoruzaj' se pomocnim sredstvima i kreni u "boj":ok:. Bices ponosan...samo napred. Svi smo to isto proziveli...nije lako ali ni nemoguce......tu smo

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back