Непознати Мојсије у режији историчара

iНисам разумео мислиш нс Задок свештенство?
kako ja shvatam, ta hipoteza je pobijena jer se vremenski ne poklapa, ali generalno da postoje ta 4 razlicita izvora za petoknjizje, to ima smisla:
i naravno, radi se o zadok - visem svestenstvu, i levitima - nizem, svestenicki izvor je 1 od ta 4
https://en.wikipedia.org/wiki/Priestly_source

John Van Seters notes that within the first four books, the Tetrateuch – that is, omitting Deuteronomy – "there are two accounts of creation, two genealogies of Seth, two genealogies of Shem, two covenants between Abraham and his God, two revelations to Jacob at Bethel, two calls of Moses to rescue his people, two sets of laws given at Sinai, two Tents of Meeting/Tabernacles set up at Sinai."[10] The repetitions, styles and names are not random, but follow identifiable patterns, and the study of these patterns led scholars to the conclusion that four separate sources lie behind them.[9][11]

mene zanima da istrazimo ko je kada napravio kompilaciju, i ako bi mogli hronoloski da poredjamo i smisleno-logicki ta 4 izvora, a sam nema sansi sve da izucim, i zato tebi dosadjujem, a ako hoce da se ukljuci i Rogonos bilo bi najbolje za sve nas

Poslednja izmena:
Овако Задок свештенство је јако везано за идеологију Есена и соларни календар као и сва њихова пророчанства међутим ту има јако пуно ствари тај календар се налази у Еноху и Јубилејима. Књига Јубилеја је "апокриф" скраћен али богатији детаљима егзодус и нешто препотопских детаља.
Књига Јубилеја је била позната готово свим Јеврејима у дијаспори и видљиво да Јосиф Флавијус у историји јеврејских старина користи фразе из Јубилеја не Торе иако је наводно спасао скрипте приликом паљења 2 храма од стране Тита.
То имаш на оним клиповима што сам ставио на теми о Исусу.

Према традицији Јован Крститељ је син Левита који вуче и линију Задока зато је његов отац Захарија могао ући у храм у то одређено време кад је видео анђела Гаврила увек се бира свештеник који ће моћи у том одређеном времену прићи ковчегу завета.
Код скрипти с мртвог мора то Зидок двештенство се везује за Мелхисадека а соларни календар зове Зидоков календар. Сад могу те навести на неке фразе.

Чекак мислиш на то да Тора писанс из најмање 4 различита извора?
Ako krenemo od 1. Mojsijeve, vidimo u samom startu da su kompilirana 2 razlicita izvora o Postanju [pretpostavimo Elohisticki i Jahvisticki], ili je ADAM, ciju sam poziciju ja zauzeo [shvati hipoteticki, ne moras bukvalno], prvo stvoren, pa Eva od "mog" rebra, ili su istovremeno musko i zensko stvoreni po "oblicju Bozijem"; dalje, dve genealogije, pa tako "ja Adam" ne priznajem tu drugu postpotopsku, i tvrdim da sam imao samo 2 sina - treci- od Gospoda [sto rece kao Eva], kao zamena - on otvara vrata da decu prave pali andjeli kcerima covecijim, zamenjujuci nas muskarce, i uzrokuje da Bog salje potop.

Pretpostavljam da su druga dva izvora, zakonski i svestenicki, kasniji, i da su redigovali prethodne kompilirajuci sve u celinu. Tora je pisana milenijumima, samo je pitanje hronologije, ko i kada. Kasnije izvlacim analogiju, vladar/Gospodar donosi zakon, a svestenik sprovodi - rituale, taj zaplet izmedju ta dva izvora tek valja da izmozgam, fali mi znanje, ali shvatas sustinu, 2+2 izvora, samo da se stave u istorijski kontekst, i hronolski da bude logicno

Poslednja izmena:
Према традицији Јован Крститељ је син Левита који вуче и линију Задока зато је његов отац Захарија могао ући у храм у то одређено време кад је видео анђела Гаврила увек се бира свештеник који ће моћи у том одређеном времену прићи ковчегу завета.
Код скрипти с мртвог мора то Зидок двештенство се везује за Мелхисадека а соларни календар зове Зидоков календар. Сад могу те навести на неке фразе.
  • ceo sat sam slusao video iznad, vrlo poucno
  • vise od proroka - i svestenik
  • na pocetku videa car i svestenik, onda o jezekilju, zasto im je smetao...
  • seme zenino - po zenskoj liniji

Међутим @bas kao мислим да је корисније испратити скрипте с мртвог мора како су они то разумели како су рачунали време и како су замишљали месију.
Јер је из њиховог покрета рођено хришћанство и екстремни ислам.
Имали су идеалистичко , реално и апокалиптично гледање на месију. У зависности од ситуације.
У рату између синова светла и синова таме , синови светла ће побити све народе около њих који су им непријатељи све Јевреје који нису уз њих и све који нису уз њих и заузеће храм и проповедати своју веру јер ће једино они опстати.😂😂😂

Међутим @bas kao мислим да је корисније испратити скрипте с мртвог мора како су они то разумели како су рачунали време и како су замишљали месију.
Јер је из њиховог покрета рођено хришћанство и екстремни ислам.
ima tu dosta skripti, a za esene ne znam
enoh, u redu, sin coveciji itd, jasno, mi verujemo da se Hristos nadovezao, pa 4 vetra, itd
Имали су идеалистичко , реално и апокалиптично гледање на месију. У зависности од ситуације.
У рату између синова светла и синова таме , синови светла ће побити све народе около њих који су им непријатељи све Јевреје који нису уз њих и све који нису уз њих и заузеће храм и проповедати своју веру јер ће једино они опстати.😂😂😂
lako cemo da nadjemo pravu apokalispu, ali prvo ova lazna sto ti kazes da je ja ufuravam
secam se rata sinovi svetla vs sinovi tame i iscitao sam sve mislim apokalipticne knjige, petrovu itd
pogledacu i taj video ako bas preporyucujes, tu si ga negde o dead sea scrolls

ima tu dosta skripti, a za esene ne znam
enoh, u redu, sin coveciji itd, jasno, mi verujemo da se Hristos nadovezao, pa 4 vetra, itd

lako cemo da nadjemo pravu apokalispu, ali prvo ova lazna sto ti kazes da je ja ufuravam
secam se rata sinovi svetla vs sinovi tame i iscitao sam sve mislim apokalipticne knjige, petrovu itd
pogledacu i taj video ako bas preporyucujes, tu si ga negde o dead sea scrolls
То морам да ти нађем па ћу зи поставити јер овако свако се ухвати за једну скрипту и фура свој наратив онај рабин је добро протумачио где је чак и рекао да су скрипте помогле да се превазиђе антисемитизам где су сви нсшли себе у причама протохришћани , рабини , карнаити као садукеји и тд.
Оно што се види да је друштво Јудеје јако подељено око тумсчења Торе и да су религијске поделе Римљани још продубили.

kojeg je egipatska princeza mogla da iskaže svoju milost bilo je sigurno saznanje da se radi o nekome egipatskog porekla. A to je mogla znati jedino majka !
Samo značenje imena Mojsije , izvedeno iz hebrejskog, značilo bi u najpribližnijoj varijanti “ izvaditelj “ što je opet daleko od bilo kakve veze sa kakvim smislenim značenjem. Sa druge strane, postavlja se logično pitanje, zašto bi egipatska princeza davala detetu jevrejsko ime ? Egipatska princeza je mogla samo da da mališanu egipatsko ime . Jedan od prvih istraživača koji je skrenuo pažnju na ovu činjenicu bio je Džon Brestid koji je u svom delu The Dawn of Concience . U ovoj knjizi Brestid skreće pažnju na činjenicu da je ime Mojsije zapravo egipatskog porekla s obzirom da egipatska reč “ mose “ znači dete i da su kovanice kao Amon-mose, Ptah-mose značile “ Amon ( je poklonio) dete“, “ Ptah (je poklonio ) dete“ i slično. Tako u Egiptu upravo i figuriraju vladari sa imenima sličnog tipa : Ah- mose, Tut- mose ( Totmes) Ra-mose ( Ramzes) i sl. V.Belc (W.Beltz) je još precizniji u određivanju Mojsijevog imena Prema njemu, ime “ mosis “ je egipatskog porekla i označava onoga koji je od boga rođen Iz svega do sada navedenog jasno je da je mali Mose = Moše bio mali egipćanin.
Na ovom mestu se valja vratiti na egipatsku princezu koja pronalazi Mojsija. Treba reći da je sasvim moguće da je ona začela sa nekim robom jevrejskog porekla ( što je inače bilo strogo zabranjeno na kraljevskom dvoru) te da je svesno iskonstruisala pronalaženje navodno nepoznatog deteta. Na ovu mogućnost ukazuje više podataka: proročki san koji je faraona opomenuo da će sin njegove kćeri njemu i carstvu doneti opasnost . Ovu vest, pored Biblije, potvrđuje i Josif Flavije.
Bila je i asenta zena josifova egipcanka i slavi je nasa crkva tako da i jeste mosa pola pola nema ti veze.Odgajili ga jevreji i odskolovali samo je pitanje gde.Na dvoru ne.U siromasnoj jevrejskoj porodici ne.Ali negde jeste dobio i obrazovanje i taj duh jevrejski samo je pitanje gde.

Bila je i asenta zena josifova egipcanka i slavi je nasa crkva tako da i jeste mosa pola pola nema ti veze.Odgajili ga jevreji i odskolovali samo je pitanje gde.Na dvoru ne.U siromasnoj jevrejskoj porodici ne.Ali negde jeste dobio i obrazovanje i taj duh jevrejski samo je pitanje gde.
Да ли гледао Мојсија кроз Етханона који је владао након рушења његовог култа његове присталице са њим напустиле Египат.

Или у режију генесис он је усвојени Хибру брат фараона.
Међутим Јевреји ту постоје као робови и мешани са Етиопљанима и другим племенима која су им се придружила ми још немамо нешто јеврејско па ни на Синају ни код судија ми добијамо нешто јеврејко у време хипотетичке монархије а оно што сигурно можемо потврдити то је од повратка из Вавилона.
У Египту не постоји још ништа јеврејско поробљени људи.

Back