Pozdrav svima i hvala na odgovoru!!!!!!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
zivim sa hepatitisom c vec 10god,nisam pokusavala ni sa kakvim terapijama.jednostavno,ignorisem situaciju.`hvata me panika,jer se u poslednje vreme osecam lose,imam bolove u predelu jetre,,neko stezanje poput grceva.iz Nisa sam i zanima me kakva je ekipa lekara na Niskoj infektivnoj,kome da se javim,kakva je procedura za dobijanje terapije i sl.?unapred zahvalna.veliki pozz svima!
zivim sa hepatitisom c vec 10god,nisam pokusavala ni sa kakvim terapijama.jednostavno,ignorisem situaciju.`hvata me panika,jer se u poslednje vreme osecam lose,imam bolove u predelu jetre,,neko stezanje poput grceva.iz Nisa sam i zanima me kakva je ekipa lekara na Niskoj infektivnoj,kome da se javim,kakva je procedura za dobijanje terapije i sl.?unapred zahvalna.veliki pozz svima!
Ispirisano pimsmom Beka Oberina
Nismo drugačiji!!!
Nakon što obolite od hepatitisa C, kao i od bilo koje hronične bolesti koja nije uočljiva, život koji ste jednom poznavali više nije isti. Samo zato što te promene nisu vidljive ne znači da ih nema i da ih ne osećamo.
Većina ljudi ne zna šta je hepatitis C i ne može zamisliti šta znači živeti sa hroničnom bolesti. U nadi da ima onih koji to žele razumeti, evo šta bih želeo da saznate o nama.
Shvatite, molim Vas, da to sto smo bolesni ne znači da smo prestali biti ljudi sa istim onim osećajima koje proživljavaju i zdravi. Neki od nas moraju pažljivo raspoređivati svoje vreme kako bi sačuvali ono malo snage koju imaju. Kada nam dođete u posetu možda nećemo biti zabavni, ali i dalje volimo i cenimo Vaše društvo. Neki od nas zabrinuti su za svoje poslove, školovanje, porodicu. Najveci deo vremena želeli bismo slušati šta se događa u Vašem zivotu, kao i da podelimo sa Vama svoje živote.
Shvatite, molim Vas, da se može biti srećan i kada nisi zdrav. Kada imate grip osećate se prilično lose, a mi smo bolesni već godinama. Ne možemo se osećati loše sve vreme. Šta više, većina nas nastoji ne osećati se loše. Zato kada razgovarate sa nama i mi Vam izgledamo srećni, to znaci da mi zaista jesmo srećni. Samo to. Ne znači da nismo bolesni, da nas nešto ne boli, da nismo umorni, to ne znači da je pronađen čudotvorni lek od kojeg smo odjednom ozdravili. Molim Vas nemojte reći: "Izgledaš kao da ti je bolje!!!" Ne, ne izgledamo bolje, mi smo samo srećni. Slobodno primetite našu sreću, samo nemojte pretpostavljati da nam je bolje.
Shvatite, molim Vas, ustati i biti aktivan petnaest ili dvadeset minuta, ne znači nužno da možemo biti aktivni pola sata ili čitav sat. Vrlo je verovatno da ćemo posle petnaest minuta iscrpiti svoje mogućnosti i da će nam trebati vremena da se oporavimo. Setite se, da kad odigrate žustru partiju tenisa ne možete to ponoviti iznova i opet, nekoliko puta zaredom. Takav je osećaj posle bilo čega što mi radimo.
Shvatite, molim Vas, da je svaka hronična bolest ćudljiva. Moguće je da jedan dan imamo snage za šetnju parkom ili za kupovinu, a već idućeg smo bez imalo energije. Ne govorite nam molim Vas: "Kako to, pa juče si mogao!". Ako želite da nešto učinimo, samo pitajte i mi ćemo Vam reći imamo li snage. Ukoliko je neophodno da otkažemo dogovor sa Vama u poslednjem trenutku, molim Vas, ne shvatajte to lično. Ima dana kada se osećamo odlično, a onda se iznenada sve promeni i preplavi nas osećaj umora.
Ne pitajte nas, molim Vas, kako smo dobili ovu bolest. Ima puno načina da se dobije hepatitis C. Neki od nas su naivno eksperimentisali sa ubrizgavenjem droga, još dok su bili mladi i nepobedivi. Neki od nas su rođeni sa hemofilijom i krvni derivati ih održavaju u životu. Neki od nas su primili transfuziju pre 1992. godine. Neki su od nas hrabri veterani koji su se hrabro borili za svoju domovinu, a neki su od nas bubrežni bolesnici na dijalizi. Mnogi od nas ne spadaju u ove rizicne grupe, i ne znaju kako su dobili hepatitis C. Ako zaželimo sa Vama razgovarati o tome, to ćemo i učiniti. Molim Vas, ne bojte se da nas zagrlite, da nas poljubite, da nas uhvatite za ruku. Zaraziti se možete samo ako se Vasa krv pomeša sa našom.
Shvatite, molim Vas, ako Vam kažemo da moramo sesti, prileći ili popiti svoje lekove, to moramo uciniti odmah. Hronična bolest ne čeka prikladan trenutak. Niko ne voli da prekida ono sto radi da bi se pobrinuo za svoje zdravlje. Zapamtite, mi ovo nismo tražili. Mi žalimo za svojim životima kakvi su bili pre ove bolesti kada smo slobodno išli za svojim snovima i svojim nadama. Nadamo se da razumete.