Нepatitis C

Legija, Ako si bilo kada imao rizican kontakt, trebalo bi da se testiras na Anti HCV. Po nekom mom misljenju transeminaze obicno skacu u trenutku kada virus pocne da se razmnozava. A npr. duze vreme meni su transeminaze bile malo uvecane ALT je dolazio do 55 najvise i onda su mi odjednom skocile na 600+, i to posle nekoliko godina od kako sam saznao da sam +. Nisu mi bile u normalnim vrednostima, ali nisu bile ni toliko uvecane. Evo sada kada sam na terapiji, meni su u potpunoj normali 23 i 20(bar su bile poslednji put). Nisam radio kvalitativni test, tako da ne znam da li sam izbacio virus, ali transeminaze su u normali.
Moja je preporuka svakome ko je imao bilo kakav rizican kontakt( i.v. koriscenje droge, pirsing, tatoo, transfuzija, " smrkanje " droge sa zajednickim priborom) da se testira. Ne skodi a mnogo znaci!!!:idea:

pa ja obicno se prekontrolisem jednom godisnje transaminaze su i prosle i ove godine bile u normalnim granicama moje misljenje je da sam hcv-. inace imao sam neka probadanja sa desne strane ali na eho pregledu doktor kaze da je u pitanju odebljala zucna kesa. mene samo interesuje da li taj skok transaminaza ide paralelno sa simptomima ili propadanjem jetre ili one uvek prate hcv od trenutka inkubacije virusa?

mene samo interesuje da li taj skok transaminaza ide paralelno sa simptomima

Cuj, transeminaze mogu da skoce i da nemas HCV. One mogu danas da skoce, a vec sutra da se vrate u normalu. ( govorim o zivotu bez HCV-a ), One mogu da skoce kada se prehladis, kada pojedes ili popijes bilo stasto tvoj oganizam ne moze da podnese. A u vecini slucajeva, simptomi HCV virusa se ne osecaju.

Cuj, transeminaze mogu da skoce i da nemas HCV. One mogu danas da skoce, a vec sutra da se vrate u normalu. ( govorim o zivotu bez HCV-a ), One mogu da skoce kada se prehladis, kada pojedes ili popijes bilo stasto tvoj oganizam ne moze da podnese. A u vecini slucajeva, simptomi HCV virusa se ne osecaju.

pa onda natrag u laboratoriju, na hcv test...

jedno vreme - a to je pet dana, pet meseci, pet godina ??

Pa nekoliko meseci, sada su blago povisene.

Znas sta, ako imas bilo kakvu sumnju a imas cim si ovde sa nama idi i testiraj se. Nista te ne kosta da ti savest bude mirna!
Ako si iz Bg-a mozes besplatno da uradis testove u studentskoj poliklinici.

Markocu, ti zavrsio sa terapijom i zaboravio nas?!

Ljubim vas sve

Legija, ti mozes biti pozitivan dugo, a skok transaminaza obicno ima veze sa replikacijom virusa, tj to znaci da virus "radi" svoje. Medjutim, kao sto je u mom slucaju, visina transaminaza nema mnogo veze sa stanjem jetre, tj. stepenom fibroze. To je ono sto je u celoj prici najvaznije. To mozes saznati jedino ako uradis biopsiju. Kakve su ti analize. Procitaj malo o svima nama, pa ce ti biti sve malo jasnije.
Samo da ponovim . Ja sam genotip 1, 4.500.000 kopija, fibroza 3/5, nosim virus verovatno od 1994, kada pretpostavljam da sam se zarazila transfuzijom krvi koju sam primila posle porodjaja. Očigledno se tada krv testirala samo na HIV.
To su ti smernice za put da saznaš , kako stojiš sa hcv-om.
Djuu, drugarice kako si, evo ja krećem sa terapijom u Utorak, tj. za dva dana. Držite mi fige.
Judith, drago mi je za tebe da si negativna.
Markocu, druže , ti si već bivši hcv., HCV:MARKOCU=0:1!!!!!!!!! BRAVO!!!!!

Društvo, puno vas pozdravljam.

P.S. ono što se tiče čajeva, pitala je Biberchica, pij, čaj od prečice, mešano sa mentom. Odličan je zaista. To mi je savetovao Markocu, i zaista je odličan. Ima da se kupi na Kalenić pijaci (ako si iz Bg-a) jedna od tezgi na ulazu sa srednje strane. Ako hoces kontakt tel. pokušaću da ti nadjem, ali naćićeš ga sigurno. Što se tiče Kombuhe, ja je povremeno pijem. Iz puno izvora sam čula da je odlična, ali sam za čudo na jednom mestu na jednom engleskom sajtu pronašla ovo:

Question:

Are there supplements that are bad for my liver?

Answer:

Taking too many vitamin and mineral supplements may do more harm than good to a damaged liver.
Avoid taking too much vitamin A.
Do not take protein or amino acid supplements.
Avoid iron supplements unless your doctor prescribes them. Excess iron can build up in the liver and speed up damage.
If you have cirrhosis and your liver is not working, you may have to avoid substances such as steroids, acetaminophen, birth control pills, cortisone, barbiturates, and many other drugs.

Nadam se da nije bilo bas mnogo dugacko. Poslacu jos jedan tekst.

Pozdrav svima!

Evo jednog teksta sa hrvatskog foruma>

Protokol za Hepatitis C prema Life Extension Fundation
http://www.lef.org/protocols/prtcls-txt/t-prtcl-058.html
Dijagnoza
Za dijagnozu hepatitisa C je važno prisustvo antitijela na Hepatitis C. Nakon toga se izvrše testovi koji utvrđuju i mjere cjelokupnu virusnu aktivnost / polymerase chain reaction test (PCR).
Standardni testovi koji mjere aktivnost hepatitisa C uključuju jetrene probe: SGOT, SGPT, GGTP, i alkalna fosfataza. Test na antitijela Hepatitis C može utvrditi prisutnost infekcije, ali nije dostatan da bi se procijenila uspješnost tretmana.
Kako Hepatitis C oštećuje jetru
Virus hepatitisa C čini najviše štete preko molekula željeza (bilirubin) i stvarajući veliko oštećenje putem slobodnih radikala na jetrenim stanicama. Slobodni radikali mogu mutirati staničnu DNA i na taj način uzrokuju hepatocelularni karcinom, a mogu i ubiti veliki broj jetrenih stanica. Oštećenje jetre se osjeća u cijelom tijelu. Uspješno istrebljenje virusa hepatitisa C iz tijela zahtjeva da je nivo željeza u tijelu i krvi dosta sniženo, te se može reći da visoki nivo željeza u jetri sprečava uspješnu terapiju protiv virusa hepatitisa C . Nužno je sniziti nivo željeza (bilirubina) u tijelu prije započinjanja kombinirane terapije interferon-ribavirin.
Dokazano je da hepatitis virus uzrokuje upalne promjene na jetri, cirozu, primarni karcinom jetre preko napada slobodnih radikala na jetrene stanice.
Antioksidantni dodaci, u kombinaciji sa antivirusnom terapijom, se koriste da zaštite oštećenja koja uzrokuju slobodni radikali stvoreni sa hepatitis C virusom.
- ovo je uvodni izvadak dužeg članka, koji opisuje standardne protokole i potrebu za njihovom modifikacijom. Slijedi zaključak sa protokolom dopunske terapije uz standardnu.
Ono što je važno ovdje spomenuti je da autori preporučaju da se ne ide u tretman samo sa Interferonom, već odmah sa kombinacijom interferon- ribavirin, dok sada FDA protokol traži da se sa ribavirinom ide tek nakon jednog neuspješnog pokušaja primjene interferona. Ukratko, autori dvoje da ovaj protokol nije adekvatan. Slijedi sažetak u kojem se navode svi preporučeni lijekovi i pomoćna ljekovita sredstva:
Sažetak – Komplementarna terapija
The Life Extension Foundation's protokol za hepatitis C uključuje:
Standardna doza alpha-interferon (3 million IU injektirano supkutano 3 puta tjedno kroz 6 mjeseci) propisano od specijeliste za infektivne bolesti. Ovo je standardni odobreni lijek.
Ipak, djelotvoran je tek u manjine pacijenata ako se koristi bez ribavirina.
1000 to 1200 mg a dnevno ribavirin (uzet u 3 doze) kroz 6 mjeseci. Ribavirin povisuje efikasnost interferona do desetorostruko.
Standardna doza Life Extension Mix i Life Extension Herbal Mix. Molim da zamijetite da neki bolesnici sa hepatitis C imaju povišene enzime kako odgovor na umjerene doze vitamina A, niacina i beta-carotene u Life Extension Mix. Ako vaše jetrene probe porastu, potrebno je korigirati terapiju. Beta-carotene ima jedinstveni potencijal pojačavanja imuniteta koje mogu smanjiti djelovanje virusa hepatitisa C, ali neki pacijenti ga ne mogu tolerirati.
Visoka doza polifenola iz zelenog čaja (300 to 900 mg/dnevno i bijelog luka – češnjaka (2000 to 4000 mg/dnevno high-allicin suplementa ) da bi se smanjio nivo jetrenog željeza (bilirubina) na minimum. Željezo pospješuje oštećenje jetre i otežava uspješni tretman sa interferonom Potvrdite da li je nivo željeza u jetri (bilirubina) snižen prije početka interferonske terapije.Neki ljudi moraju donirati krv (venepunkcija) kako bi uspješno smanjili nivo željeza prije nego započnu terapiju interferon-ribavirin.
Prehrana koja pojačava imunitet kao što je 200 mg of mliječnog thistle ekstrakta, dvaput dnevno; 500 mg of licorice extract, 3 times a day (pratite krvni tlak da bi bili sigurni da ga licoricene povisi); 800 mcg a dnevno selena; 1200 mg a dnevno N-acetylcysteine; i vitamin C od 4000 do 10,000 mg dnevno.
S-adenosylmethionine (SAMe) u svrhu zaštite jetre i obnove funkcije jetrenih stanica.
SAMe je u kliničkim pokusima u SAD za tretman jetrene ciroze, te su publicirani članci koji pokazuju značajnu korisnost tog preparata.Visoka cijena SAMe može onemogućiti dio pacijenata da ga nabave. Preporučene doze SAMe je 200 mg, 3 puta dnevno što treba biti uzeto sa pojačivaćima methylation-a trimethylglycine (TMG), u dozama od 1000 mg, dva puta dnevno; folna kiselina u dozi od 800 mcg, 3 puta dnevno; i methyl cobalamine (oblik vitamina B12) u dozama od 5 mg, dva puta dnevno (sublingvalno).
Alpha-lipoična kiselina, 250 mg 2 dva uta dnevno da bi se povisio nivo glutationa u jetrenim stanicama.
L-glutathione, 500 mg, 3 puta dnevno.
Whey proteinski koncentrat/isolate prašak, 30 to 60 grama dnevno (da potakne imunološku funkciju i novo glutationa u jetrenim stanicama).
Ekstrakt koštica Grejpa (85 to 95% proanthocyanidin) 100 mg, 2 to 3 puta dnevno (da zaštiti jetru od slobodnih radikala).
Pazite da nivo serumskog željeza (bilirubin) je na najnižem dopuštenom nivou ( ispod 60 mcg/ dL of blood – naše referentne vrijednosti se drugačije izražavaju). Dok god se ne javljaju simptomi anemije, snizite nivo željeza koliko je moguće, pod nadzorom liječnika (referenca - Hemochromatosis protokol za sniženje nivoa željeza.).
Melatonin, 500 mcg to 6 mg navečer.
Folna kiselina i vitamin B12 mogu također imati zaštitno djelovanje kod anemije potencirane sa ribavirinom, što se dešava kod 10% of hepatitis C pacijenata koji su liječeni ribavirinom. Ako se anemija razvije uz primjenu ribavirina, prekinuti ribavirin dok se broj crvenih krvnih stanica (hematokrit) vrati na normalu, nakon toga nastaviti terapiju ribavirin-om. Potpuno prestati piti alkoholna pića! Jetra je u pacijenata sa hepatitis C osobito osjetljiva na štetno djelovanje alkoholom.

Komentar
Ovaj članak naglašava uvođenje u standardni protokol uz Interferon i Ribavirin. Ovo su lijekovi koji se mogu uzimati isključivo pod strogim nadzorom liječnika – specijaliste za infektivne bolesti odnosno interniste.
Kombinacije vitamina koji se ovdje spominju djelomice se uzimaju iz razloga smanjivanja nuspojava terapije, dok se u dijela pacijenata mogu primjenjivati i neovisno, bilo kao priprema za ulazak u terapijski protokol, bilo u svrhu smanjivanja štete koju stvara kronični hepatitis, odnosno za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja, ili imuniteta.
U brojnim drugim člancima koji obrađuju problematiku Hepatitisa, postoje i osporavanja megavitaminske terapije.
Preporuka je pratiti redovito set jetrenih proba, te kompletnu krvnu sliku, kako je navedeno na početku članka.
Niz lijekova koji se ovdje spominju nije dostupan u ovoj formi, no moguće je nabaviti sljedeće:
B 12 vit a 500 gamma amp. (Krka) im.
Selenium (Selen) dostupan je kao tbl od 50 i 100 mcg. Njegovo je djelovanje da pomaže vitamin E u metabilizmu glutationa. Jak je antioksidans.
C vitamin je dostupan u prahu i tabletama (Pliva) no u visokim dozama može potencirati gastritis. Preporuka je stoga uzimati u obliku tableta s bioflavonidima i s produljenim djelovanjem (primjer je Bio-C 500 tbl od Dietpharma ili slični proizvod od firme Naturel Welth).
Folna kiselina je dostupna odvojeno i u kombinacijama sa željezom (što u ovom protokolu ne dolazi u obzir!)
(Twinlab) Folic Acid Caps a 800 mcg ili slično. Folna kiselina pojačava djelovanje vitamina B 12.
Melatonin (inače se stvara kod izlaganja suncu u koži) regulira pitanje ciklusa budnost- san i uveden je u ovaj protokol. U mjerama opreza se navodi: ne smiju ga uzimati trudne žene niti one koje doje, osobe sa autoimunim poremećajem niti depresijom, ili djeca ispod 16 godina.
Na tržištu ima više proizvoda, primjer Twinlab caps a 3 mg.)
Ekstrakt sjemenki grejpa možemo naći kao dopunski proizvod, nije standardno uvršten u farmakopeje. Primjer: Citrosept- Bio-Rama (Virovitica, tel. 033/730-380) no ovaj je pripravak manje dozaže od opisanog u protokolu.

Kako započeti?
Beta – karoten je preparat koji se može osobito naći u sokovima od mrkve. Dakle svježi sok od mrkve (dodati malu količinu ulja – recimo malu žličicu maslinova ulja zbog bolje resorpcije). Uz to 1 do dva puta tjedno B 12 vit a 500 gamma amp. Im.
Folna kiselina 800 mcg ujutro, C vit (Dietpharm) a 500 mg za početak niže doze, recimo 2-3 tbl dnevno, te ako se dobro podnosi do 4-6 tbl dnevno. Za C vit. Je bitno zamjetiti da može stvarati probavne smetnje u višim dozama! Selen 100 mcg 1-2 tbl dnevno, E vitamin (ako se podnosi) se može dodati, u dozaži od 200 mg, no ne svaki dan (kod starijih osoba može potencirati i stvaranje spontanih hematoma). Recimo 1-2 caps a 200 mg tjedno.
U dijeti: Uvesti ukiseljene mliječne proizvode (sirutka ili kefir ili acidofilno mlijeko ili tekući jogurt). Ovo je istovremeno i bogat izvor kalcija, lako probavljivo i potencira probavu.
Melatonin caps navečer, ako se podnosi, i ako nema depresije.
Pratiti redovito funkcije jetrenih proba i bilirubina te KKS!
Opaska: ovo je iskustvena preporuka, konkretan protokol se mora dogovoriti uz liječnički nadzor!!!

Pozdrav, svim zainteresovanima za ovu tematiku!, Nadam se da ce vam pomoci

Izivinjavam se sto remetim vasu C harmoniju, ali meni, sa hep.B su konacno zakazali biopsiju jetre i to sledeceg utorka, pa me interesuje, iz vaseg iskustva, koliko dugo ste lezali u bolnici i kako ste se osecali posle izlaska, da li ste mirovali...interesuje me jer imam klica od 2,5 godine koji bas i nije miran i ume da se pentra po meni uzduz i popreko.

Zdravo svima,
Hvala na pitanju!:) I nisam bas O.K.:(
Sto se tice biopsije, ja sam lezao na klinici tri dana, a mirovao narednih deset dana. Sto je potrebno da se jetra povrati. i nikako ne bi trebalo da imas nikakav fizicki teret.
Pozdrav svima!

Jao dijamando, znaci sutra pocinjes! Mislicu na tebe i drzim ti palceve da bude sve ok. A ti nam javi kako si podnela tu prvu bocu (za koju kazu i da je najgora), cim izadjes iz bolnice.

A sto se biopsije tice ja sam izasla odmah sutradan jer sam iz Bg-a, oni koji nisu iz Bg-a ostajali su duze, mislim tri dana. I posle nisam lezala uopste, trudila sam se da ne dizem bas mnogo tesko,mada tad mi je bebac imao 4 meseca tako da je i to bilo prakticno nemoguce. Naravno ne treba tako, treba odlezati sto vise,barem desetak dana.
Povremeno su mi se javljali bolovi u predelu jetre ali eto sve je na kraju ispalo ok, nemam hvala Bogu nikakve posledice.

Pozz svima

P.S. ono što se tiče čajeva, pitala je Biberchica, pij, čaj od prečice, mešano sa mentom. Odličan je zaista. To mi je savetovao Markocu, i zaista je odličan. Ima da se kupi na Kalenić pijaci (ako si iz Bg-a) jedna od tezgi na ulazu sa srednje strane. Ako hoces kontakt tel. pokušaću da ti nadjem, ali naćićeš ga sigurno. Što se tiče Kombuhe, ja je povremeno pijem. Iz puno izvora sam čula da je odlična, ali sam za čudo na jednom mestu na jednom engleskom sajtu pronašla ovo...

Eeeee, Dijamando, hvala ti puno na odgovoru!!!
Da znas da cu sad za vikend da odem do Kalenica (ako ne bude bash mnooooogoo pljustalo, k´o juce...:D)
i ja mislim da cu naci tezgu bez problema, al ako bas budem toliko smotana, obraticu se tebi za kontakt tel! ;)

Ako ti je bliza cvetkova pijaca mozes i tamo, ja sam je uzimala od coveka koji ima prepunu tezgu raznih biljki, svega i svecega.
A i razume se u to sto prodaje, od njega sam i saznala da je precica dobra za jetru, do tada nisam nikad ni cula za tu biljku.

Pozz svima

Pozdrav za sve. Voleo bih vas upitati nesto, sto me muci vec neko vreme. Elem, nedavno sam labaratorijskim testom slucajno otkrio da imam krvi u mokraci, tj imam malo peska u bubrezima. Naravno, ta krv se ne vidi golim okom u mokraci. E sad, ono sto mene muci jeste: Ukoliko sam ja HCV+, da li ja trebam da uvedem neke mere predostroznosti da ne bih zarazio svoje ukucane - konkretno - kad idem u wc da mokrim, kao neko ko ima 190cm, musko je, i prirodno, radi to stojeci, bez obzira sto jako vodim racuna o higijeni, prosto je nemoguce da nesto, makar i najmanja kap negde ne strcne. E sad, postoji li mogucnost da se neko zarazi ako dodje u dodir sa tom kapi, a mozda ima neku ranicu, ili to nagazi ( oko wc solje i sl.) ili sedne na dasku od wc a to ne vidi? Ovo pitam iz razloga sto sam negde procitao da i mikroskopska doza krvi moze biti innfektivna za druge sto se tice HCV-a, pa ne znam je li to dezinformacija ili istina? Ja znam da deluje gadno, ali zaista vodim racuna o higijeni jako, ali ne mogu zaista da sterilisem wc nakon sto izadjem. Niti da ispratim da li je negde nesto strcnulo napolju. Naravno ako vidim, logicno, obrisacu. Ali me brine ako ne uspem da vidim. Znam da je vama verovatno ovo jako smesno, ali mene poprilicno muci, jer ne zelim ni pod kakvu cenu nekom iz moje porodice da naudim. Naravno, kad prodje dovoljno vremena, testiracu se, a do testa zelim da znam da li mogu nekog da ovako zarazim, i sta da radim, tj kako da druge zastitim. Mozda neko ima neku informaciju koja mi moze pomoci da razumem sve ovo i da rasclanim na koje nacine se moze a na koje ne preneti HCV. Unapred vam hvala, i svima vam zelim svako dobro, i brzo ozdravljenje!!!

Ma ja mislim da ti preterano brines.
Ti ni ne znas da li imas C. Naravno treba da briskas za sobom, higijena je vazna.
Teoretski moze da se desi, kada krv zarazenog dodje u kontakt sa krvlju zdravog ali u ovom tvom slucaju to je prakticno nemoguce.
Nemam pojma,to je moje misljenje, mozda se ostali nece sloziti samnom.
Veliki pozz svima

Zdravo svima,

Evo me konacno ponovo ovde. Prva je protekla uzas jedan. Bocnuta u 8 uvece, a groznica pocela u 2:00 nocu. Sledeći dan je bio kao da me je tramvaj zgazio, tj. glavobolja za poludeti, i bolovi u mišićima. Druga doza sasvim podnošljivo, i evo već sam primila treću i super se osećam.
Početne transaminaze su bile 30.10.2007.
AST 135
ALT 180
Ukup. bilirub: 11
Direktan bilirub: 6

Druga doza 06.11.07.

AST 98
ALT 130
Dir.Bilirub 5,5
Ukupni: 3,7

Jedino su mi pali trombociti, pa su mi dali treću dozu Pegasys- a 135 mcg umesto 180 mcg, koliko su bile prve dve doze. Pijem COPEGUS 2-0-3, što znači 2 ujutro u podne ništa, uveče 3, što je ukupno 1000 mg dnevno (jedna pilula je 200 mg), Eto dragi moji to je to. Samo još da sve bude OK, što verujem da hoće. Pijem ujedno čaj od prečice , počela sam i sa čajem od koprive, što je dobro za krvnu sliku, obzirom da pada zbog lekova. Uzimam takodje Q10, Selen, B vitamine, Folan, Ecomer,
Liv 52. Lekari sa ove klinike zvanično preporučuju baš taj LIV 52, ali nemaju ništa protiv ni ovih ostalih vitamina, s tim što naravno više preporučuju vitamine kroz svežu hranu. Treba jesti puno zeleniša.

Poruka za Mateju, nemoj da brineš, higijena je svakako važna, ali trudi se da ipak zaštitiš ukućane, obzirom da imaš krvarenja.

Pozdrav sima!

Poruka za Mateju, nemoj da brineš, higijena je svakako važna, ali trudi se da ipak zaštitiš ukućane, obzirom da imaš krvarenja.

Pozdrav sima!

Ali ja nemam klasicna krvarenja, vec sam pozitivan na krv u labaratorijskom testu, ali golim okom se ta krv ne vidi u mokraci, ne bih ni znao da je imam da se nisam prehladio i slucajno izvadio nalaze. A i bio sam u savetovaliste i pitao, i ne moze tako da se prenese nista.Isuvise mala kolicina.

Back