Нepatitis C

zivim sa hepatitisom c vec 10god,nisam pokusavala ni sa kakvim terapijama.jednostavno,ignorisem situaciju.`hvata me panika,jer se u poslednje vreme osecam lose,imam bolove u predelu jetre,,neko stezanje poput grceva.iz Nisa sam i zanima me kakva je ekipa lekara na Niskoj infektivnoj,kome da se javim,kakva je procedura za dobijanje terapije i sl.?unapred zahvalna.veliki pozz svima!

Uopste nije tacno da genotip 2 i 3 ne dobijaju terapiju Pegasys + Ribavirin. Ukoliko imaju umerenu ili tesku fibrozu i nemaju kontraindikacije za terapiju, komisija im odobrava terapiju. Nazalost, u Srbiji terapiju ne dobijaju oni bez fibroze i vrlo retko dobijaju oni sa minimalnom fibrozom. Njima lekari savetuju dalje pracenje.

Ranije, a moguce da je i sada tako je Roche onima koji kupe Pegasys, znaci sami plate lecenje, gratis davao Ribavirin potreban za terapiju. Takav deal je vazio za ceo region jugoistocne Evrope, pa samim tim i za Srbiju. Treba proveriti u Roche predstavnistvu u Beogradu. Cene lekova moguce je naci na internetu, a mislim da ih ima i na sajtu ministarstva zdravlja.

Pegasys se takodje nalazi na pozitivnoj listi lekova. Pogledaj C listu (lekovi sa posebnim rezimom izdavanja) na sajtu republickog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko neko ima mogucnosti sam da plati lecenje, a nema uslova da prodje komisiju, ni slucajno ne treba da uzima Roferon (obican interferon alfa) vec Pegasys (pegilirani interferon alfa) i obavezno sa Ribavirinom. Kombinovana antiviralna terapija za hepatitis C (Pegasys + Copegus) je dosta uspesna za genotip 3.

Ne vazi vise to pravilo, jer kada sam ja pocinjao terapiju Roferonom, prvo sam zvao Roche u Beograd da se raspitam oko cena i pegija i ribavirina, oni su me uputili na adresu apoteka koje prodaju njihove proizvode. Naravno posebno. Sve sam pitao. Injekcija Pegasysa od 180 IU/ml kosta 18.600 dinara, sto za 24 nedelje u evrima izadje oko 5.580E, a za 24 nedelje trebale bi 4 kutije Ribavirina ukoliko se pije 2 + 0 + 2 i to kosta oko 3.160 E, tako da iz ove racunice staje da kombinovana terapija ukoliko je sami placate iznosi punih 8.600 eura, sto ni malo nije laka cifra. A to sto spekulisu da je terapija oko 7.200 eura, to je iz mnogobrojnih razloga poznatih ljudima sa infektivne klinike koji su upuceni i imaju kontakt sa svim tim.

dobar dan!
stigao je jos jedan oboleli od ove odvratne infekcije!
dakle, pre dva meseca dijagnostikovan mi je virus u krvi, a pre mesec - umerena fibroza jetre (stepen 2), dok rezultati PCR-a treba svakog dana da stignu, ne bih li uhvatila komisiju koja se sastaje, po recima lekarke, u cetvrtak, 20. 12.
mislim da ce mi terapija biti odobrena, a ja jedva cekam da pocne i da se zavrsi :)
takodje, mislim da virus u meni zivi vec 7-8 godina i da sam ga dobila prilikom tetoviranja nesterilisanom masinicom (napravljenom od patent olovke!), mada sam se jednom u zivotu i intravenozno uradila (sterilisanim priborom).
u sustini, ne postoji rizicna grupa kojoj ja nisam pripadala u ranoj mladosti (sada imam 30 godina), tako da me i ne cudi previse ovo sto mi se sada otkriva, mada sam se, za sve to vreme otkako sam nosilac, sjajno i zdravo osecala, kako se osecam i danas.
pa, pozelite mi srecu sa terapijom, sto i ja vama od srca zelim.
pozdravljam sve sapatnike i junake, kao i one zdrave koji pomazu i pruzaju podrsku, ne dopustajuci da se osetimo diskriminisanim.
ostale ne pozdravljam ;)

Dobro dosla radosti,
Juri sto pre nalaze PCR-a, jer se desava da budu gotovi, ali nih mrzi da traze, jer ih ima milion.
Meni je mesec dana nakon izlaska iz bolnice ( biopsije ), kada sam dosao na kontrolu, " doktorka " pogledala samo nalaze biopsije i da je rekla da je sve O.K., da bi pogledala otpusnu listu i videla da su mi uzeti serumi za PCR nalaz i onda ga je teskom mukom prolasla u svojoj " zbirci " nalaza i tek kada je videla nalaz, pocela je da reaguje. Kako je reagovala? Ostali znaju, ne bih da ponavljam, ali mi je dala monoterapiju Roferonom.
Drzim pesnice da svi koji cekaju komisiju dobiju pravu terapiju!!!

Eto Radosti da nas prodrma!
Dobro dosla i izlecila se:)
Ima dosta slicnosti kod nas dve, mene Dzonik upozori da imas informaciju o Komisiji, odnosno kad se sastaje pa skoknuh opet na ovaj forum koji je malo utihnuo, nadam se nekim dobrom.
Ako sam shvatila, ili nisam, ti se ne lecis na infektivnoj?
I ja sam pre mesec dana bila u bolnici na biopsiji i svim ostalim pretragama, pa navodno PCR nije stigao za proslomesecnu komisiju. Dzonik je lepo razjasnio slucaj nestajanja i zaturanja "papirica". Sve je moguce u nasim bolnicama.
Elem, onda je moja lekarka rekla da se sledeci put sastaju 15. (sredinom, u otpusnoj listi) decembra.
Ko je tebi rekao da je 20, tvoj lekar?
Nadam se da razumes moju radoznalost?

Inace se spremam kod mog lekara, da skratim agoniju, bar verbalno.

lecim se na infektivnoj u Novom Sadu, odakle sam. pa sam sama nosila serume u Bg, moje i od jos njih pet obolelih. i evo, vec dve nedelje cekicam rezultate, a neko ce ih doneti valjda sutra. i da, moja doktorka me je o tome obavestila: po njenim saznanjima, sastaju se u cetvrtak...

zivim sa hepatitisom c vec 10god,nisam pokusavala ni sa kakvim terapijama.jednostavno,ignorisem situaciju.`hvata me panika,jer se u poslednje vreme osecam lose,imam bolove u predelu jetre,,neko stezanje poput grceva.iz Nisa sam i zanima me kakva je ekipa lekara na Niskoj infektivnoj,kome da se javim,kakva je procedura za dobijanje terapije i sl.?unapred zahvalna.veliki pozz svima!

Hi lusi, :)

sad tek vidim ovu poruku.

Idi što pre kod lekara. Pojma nemam kakvi su lekari u Nišu, ali znam da i oni daju terapiju kome republička komisija odobri lečenje. PCR se mislim radi u Beogradu, ostalo verovatno može da se završi na lokalnoj infektivnoj klinici. Nadam se da će ti se javiti neko ko ima iskustva iz tog kraja. Sa mnom je na biopsiji svojevremeno ležala žena koja je kasnije terapiju primala baš u Nisu.

Uzmi uput od svog lekara opšte prakse i on/a će te uputiti gde da ideš dalje.

Ne odlaži više! Dovoljno si čekala. ;)

dobar dan!
danas su mi stigli rezultati i lepe su vesti: imam genotip 3, ali cak 20 miliona kopija virusa u krvi. medjutim, moja lekarka kaze da mi je terapija sto posto sigurna. i jos nesto novo, za one koje to interesuje: komisija se sastaje tek sledeci cetvrtak, sto znaci 27.12.
sve pozdravljam :)

Pozdrav Lusi i da ti odmah kazem sto se lekara u Nisu tice, ne mora da brines. Zarko Rankovic, nacalnik Infektivne klinike je izuzetan strucnjak i jos bolji covek. Najiskrenije, takvi ljudi su prava retkost. Ja sam iz Nisa i bio sam kod njega kada sam saznao za Hep, lepo mi je objasnio ceo postupak, a uticao je i kao odlican psiholog na mene, porodicu, e sada sto on ne moze da izvadi iz ormara Pegasys i da mi da to je druga stvar.
Na srecu imam drzavljanstvo Makedonije(ajde neka me sada neko ubedi da je to bogata zemlja pa moze da se razbacuje u zdravstvu, za razliku od Srbije smesno zar ne), pa sam u Skoplju zavrsio biopsiju (bez fibroze) i ostale pretrage a onda nakon dva meseca cekanja u Kumanovu sam dobio Pegasus. Nije lako ziveti u Nisu i putovati svake nedelje 200 kilometara+granica i nazad ali je teze prikupiti novac i platiti terapiju, verujte!
Bilo kako bilo ostalo mi je jos 5 terapija(genotip 3), pa onda sta mi Bog da, za sada sam negativan.

SVIMA SREĆNA NOVA GODINA, PUNO ZDRAVLJA, KO CEKA PEGASYS DA GA DOBIJE I DA MU NA KRAJU PCR BUDE NEGATIVAN, KAO I SVIMA KOJI SU VEĆ NA TERAPIJI!!! SVE OSTALO ĆE DOĆI SAMO!!!
LJUBIM VAS SVE!!!​

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

pozdrav svima, evo i mene posle duzeg vremena!
htedoh samo da javnem da mi je juce odobrena terapija pegasys+copegus, a da sam danas vec primila prvu injekciju :)
pocela je borba i ja verujem da cu ne samo ja, nego i svi koji su u slicnoj situaciji, iz nje izaci kao pobednici!
:))

Cao, evo mene posle dugo vremena. Iskreno nemam vremena da pisem. Svima koji su dobili terapiju zelim da postanu negativci, a onima koji nisu, da je dobiju u sto kracem vremenu.
Pozdrav svima!!!

Zdravo Sone,

Izvini sto cu sada da ti ovako kazem, ali nikad nemoj nikoga da pitas kako se zarazio, jer mnogo ljudi to i ne zna.

Ja mislim da sam se zarazio tako sto sam intravenski koristio drogu, ali imam i tetovazu, sto je jedan od mogucih nacina zaraze. Znaci da je moguce da sam se i tako zarazio, jer je aparat za tetoviranje sa kojim sam radio tetku rucne izrade i tetovirao sam se u kucnim uslovima. Jeste glupo, sto je tako, ali mladost - ludost.

Ispirisano pimsmom Beka Oberina

Nismo drugačiji!!!

Nakon što obolite od hepatitisa C, kao i od bilo koje hronične bolesti koja nije uočljiva, život koji ste jednom poznavali više nije isti. Samo zato što te promene nisu vidljive ne znači da ih nema i da ih ne osećamo.

Većina ljudi ne zna šta je hepatitis C i ne može zamisliti šta znači živeti sa hroničnom bolesti. U nadi da ima onih koji to žele razumeti, evo šta bih želeo da saznate o nama.

Shvatite, molim Vas, da to sto smo bolesni ne znači da smo prestali biti ljudi sa istim onim osećajima koje proživljavaju i zdravi. Neki od nas moraju pažljivo raspoređivati svoje vreme kako bi sačuvali ono malo snage koju imaju. Kada nam dođete u posetu možda nećemo biti zabavni, ali i dalje volimo i cenimo Vaše društvo. Neki od nas zabrinuti su za svoje poslove, školovanje, porodicu. Najveci deo vremena želeli bismo slušati šta se događa u Vašem zivotu, kao i da podelimo sa Vama svoje živote.

Shvatite, molim Vas, da se može biti srećan i kada nisi zdrav. Kada imate grip osećate se prilično lose, a mi smo bolesni već godinama. Ne možemo se osećati loše sve vreme. Šta više, većina nas nastoji ne osećati se loše. Zato kada razgovarate sa nama i mi Vam izgledamo srećni, to znaci da mi zaista jesmo srećni. Samo to. Ne znači da nismo bolesni, da nas nešto ne boli, da nismo umorni, to ne znači da je pronađen čudotvorni lek od kojeg smo odjednom ozdravili. Molim Vas nemojte reći: "Izgledaš kao da ti je bolje!!!" Ne, ne izgledamo bolje, mi smo samo srećni. Slobodno primetite našu sreću, samo nemojte pretpostavljati da nam je bolje.

Shvatite, molim Vas, ustati i biti aktivan petnaest ili dvadeset minuta, ne znači nužno da možemo biti aktivni pola sata ili čitav sat. Vrlo je verovatno da ćemo posle petnaest minuta iscrpiti svoje mogućnosti i da će nam trebati vremena da se oporavimo. Setite se, da kad odigrate žustru partiju tenisa ne možete to ponoviti iznova i opet, nekoliko puta zaredom. Takav je osećaj posle bilo čega što mi radimo.

Shvatite, molim Vas, da je svaka hronična bolest ćudljiva. Moguće je da jedan dan imamo snage za šetnju parkom ili za kupovinu, a već idućeg smo bez imalo energije. Ne govorite nam molim Vas: "Kako to, pa juče si mogao!". Ako želite da nešto učinimo, samo pitajte i mi ćemo Vam reći imamo li snage. Ukoliko je neophodno da otkažemo dogovor sa Vama u poslednjem trenutku, molim Vas, ne shvatajte to lično. Ima dana kada se osećamo odlično, a onda se iznenada sve promeni i preplavi nas osećaj umora.

Ne pitajte nas, molim Vas, kako smo dobili ovu bolest. Ima puno načina da se dobije hepatitis C. Neki od nas su naivno eksperimentisali sa ubrizgavenjem droga, još dok su bili mladi i nepobedivi. Neki od nas su rođeni sa hemofilijom i krvni derivati ih održavaju u životu. Neki od nas su primili transfuziju pre 1992. godine. Neki su od nas hrabri veterani koji su se hrabro borili za svoju domovinu, a neki su od nas bubrežni bolesnici na dijalizi. Mnogi od nas ne spadaju u ove rizicne grupe, i ne znaju kako su dobili hepatitis C. Ako zaželimo sa Vama razgovarati o tome, to ćemo i učiniti. Molim Vas, ne bojte se da nas zagrlite, da nas poljubite, da nas uhvatite za ruku. Zaraziti se možete samo ako se Vasa krv pomeša sa našom.

Shvatite, molim Vas, ako Vam kažemo da moramo sesti, prileći ili popiti svoje lekove, to moramo uciniti odmah. Hronična bolest ne čeka prikladan trenutak. Niko ne voli da prekida ono sto radi da bi se pobrinuo za svoje zdravlje. Zapamtite, mi ovo nismo tražili. Mi žalimo za svojim životima kakvi su bili pre ove bolesti kada smo slobodno išli za svojim snovima i svojim nadama. Nadamo se da razumete.

Pozdrav za sve prisutne, obolele i zdrave i one koji zele, mogu i hoce da shvate sta je Hepatitis C.

Hvala na odgovoru prijatelju. Ja sam takodje HCV pozitivan vec 7god. Bez obzira na to pun sam energije
a to savetujem svima. Jacina dolazi iz glave. Nismo mi drugaciji samo imamo hrabrosti da o tome javno govorimo. Svim inficiranim ljudima zelim brz oporavak. Jos nesto NE PLASITE SE! Samo hrbro i uspeh je zagarantovan!
Pozdrav!

Veliki pozdrav svima na ovoj temi, zelim vam da svi ozdravite i budete jaki i psihicki i fizicki. Htela sam da vas zamolim ako imate neku informaciju koliko kosta otprilike pegazis (cula sam 300 E) i ribavarin jer sestra treba uskoro da krene na terapiju.
Da li znate u kojoj apoteci ima i kakva je procedura oko placanja.
Hvala puno unapred!! SVE NAJBOLJE!!:heart:

Back