Нepatitis C

Dobar dan! :)
Imam jedno pitanjce za vas (mozda je malo glupo ili suvise licno, izvinjavam se unapred, ali me zaista zanima) - s obzirom da u vecini slucajeva nema nikakvih simptoma za hep C, zasto ste pomislili da bi trebali da se testirate, sta je to sto vas je nagnalo da proverite? (Dakle, ne racunajuci one koji su saznali preko dobrovoljnog davanja krvi)

Biberchice, mnogo ljudi je otkrilo HCV tako sto je redovnim pregledom krvi ustanovljen porast jetrinih enzima ALT i AST. A i mislim da zivimo u 21. veku, tako da bi svaki covek trebalo jednom u sest meseci da se testira na sve virusne bolesti. Ja sam upravo tako otkrio, uz malu pomoc onoga sto se tada desavalo:mad:. Ne zelim vise o tome da pricam. Reci cu ti samo da znas koje su rizicne grupe, pa nek te to povede do tvog odgovora ( medicinski radnici, bivsi i sadasnji i.v. korisnici opijata, ljudi koji su uradili tetovazu ili pirsing i naravno ljudi koji su primali krv putem transfuzije pre *ali i posle* 1992. godine ).
Pozdrav svima!!!

E moj Dzoni...zivimo u 21. veku, al opet nije lako otici da se testiras, posebno ako i malcice spadas u neku od tzv.rizicnih grupa, makar onako izdaleka! (npr.ja vec 6,7 godina imam pirsing!) :roll: radije bih da nekako izokola otkrijem da mi zapravo nije nista, pa da onda odem, onako hrabro, da se testiram! :-D
Salu na stranu, hvala ti na odgovoru, sasvim si mi dovoljno rekao, ne moras da zalazis u detalje.
Inace, ja redovno radim analize krvi, odn. jednom godisnje, al ne ukljucujem to u analizu (enzime) nego radim nesto drugo (radim analize u jednoj privatnoj laboratoriji, jako su dobri, i tamo, naravno, sam biras sta hoces da ti izanaliziraju). U svakom slucaju, evo sta je mene zaintrigiralo, da tako kazem - minimalno povecan broj ukupnog bilirubina, dok je onaj direktni bilirubin ok. Mozda ja bezveze tripujem, kao neki hipohondar, al ipak...
I pripremam se da odem na test, al skupljam hrabrost! ;-)
Jos jednom, hvala ti! Pozzzz!

Znaci markocu sutra gotovvoooo!!!
Juhuuu

Evo biberchica i ja da se ubacim u pricicu, ja znam za C od 2004 i redovno vadim krv, uvek su mi blago povisene transaminaze, bilirubin retko kad ali desava mi se i dA mi transaminaze budu u granicama normale.
ne zelim da te tripujem,samo hocu da kazem da se i to desava
Sve u svemu ovo je 21 vek i trebalo bi svi da se testiramo, i onako nam preti epidemija HCV-om,ima jako puno pozitivnih ljudi ali ima i puno onih koji su pozitivni a nemaju pojma jer nemaju nikakve simptome pa se ne testiraju.

Ja sam napr. imala povisene transaminaze, bezveze sam na poslu vadila krv i onda mi je vecina ljudi govorila da nije to nista. Srecom nasla se jedna pametna doktorka koja mi je napisala citavu listu analiza koje treba da uradim. Naravno bila sam ubedjena da nemam C I kada mi je kolega javio da mi je rezultat + ceo svet mi se srusio na glavu. nisam mogla da poverujem u to, jos 3 puta sam ponovila test i sva 3 puta +. Sad mi je tako svejedno, naucila sam da zivim sa tim.

Ajde, ajde brzo na testiranje, cisto da bi ti bila mirna

Ljubim vas sve

Cao drustvo,
Evo i mene, nije me bilo nekoliko dana, spremam se za terapiju. Treba da krenem predpostavljam iduce nedelje. Drzite mi palceve. Znam sta me ceka, ali sta cu. Otvorila sam bolovanje, da se pripremim.
Markocu, mnogo mi je drago sto si gotov sa terapijom, i sto ti je OK. Kazi mi kada ti rade PCR ponovo?
Djumiv, kako si ti. Vidimm, imamo i nove forumase, tj. nisu novi, ali ok. Dzonik86, imas veliki broj kopija, ali ti je genotip ok, i nemas fibrozu. Kod mene je upravo obratno, imam 4.500.000 kopija, ali genotip 1 i fibrozu visokog stepena. Valjda ce biti OK. Doktor me stalno tesi.
Ljubim vas sve, cujemo se , ja uskoro polecem.
Cao svima :)

E pa, djumiiv i dijamando, bas ste me utesile! Hvala! :smile:

a Winner1 je na potpuno drugom stanovistu - uzivaj u blazenom neznanju! :-D

A ja licno delim oba misljenja - ponekad mislim da se treba testirati i da je tako najbolje, da znas na cemu si, a ponekad sam u fazonu-ma, bolje da ne znam...;-)
U svakom slucaju, hvala vam na savetima!

Saznala sam i neke zanimljive stvari citajuci vasa ranija dopisivanja, npr. ono za kombuhu i druge neke biljke i cajeve. Da li ta kombuha moze da se konzumira i od strane onih sa skroz zdravom jetrom, cisto radi prevencije, onako, k'o sto povremeno uzimamo vitamine i sl.? Ako moze, to je onda dobra stvar! Ja sam pre za to lecenje i prevenciju prirodnim sredstvima, nego za farmakologiju, odn.hemiju, to tek onda kad stvarno mora.

p.s. Srecno sa terapijom, dijamando! I ja ti drzim fige! A svima vama stvarno svaka cast kako podnosite svoju situaciju, ja ne znam kako bih

pozdrav svima!
Biberchice, ukoliko imas bilo kakvu sumnju , mislim da je bolje da se testiras i znash na cemu si!
Ja sam konstatovala da imam nekoliko rizicnih situacija kada sam mogla da dobijem HCV , otisla sam i testirala se! Uradila sam prvo elisa test , a zatim i PCR da bih bila sigurna, obzirom na dug period inkubacije ovog virusa ... itd.

Uradila sam prvo elisa test , a zatim i PCR da bih bila sigurna, .

Biberchice, nemas cega da se plasis. Uradi slobodno test na markere i ako je on pozitivan, ne znaci da si ti HCV pozitivna, vec da si nekad imala kontakt sa HCV-om i da imas samo anti tela. Jer nigde u Srbiji se ne radi kvcalitativan test na HCV, vec samo na Anti HCV. A da bi potvrdila da ga nemas uradi PCR test. A ukoliko markeri pokazu negativ ( dace Bog ), onda ne bi bilo potrebe da radis PCR.
U svakom slucaju sa HCV-om se zivi i to te nikako ne odvaja od drugih.
Pozdrav svima!!!;)

inace pcr mi je negativan!
sada mogu da pokusam da se malo dovedem u red posle tri meseca agonije!
Hvala vam drugari na svoj podrsci i paznji !Stvarno mi je mnogo znacilo da podelim sav strah sa vama! U suprotnom bih odlepila !
Markocu ajd obraduj nas sa tim PCRom!
Dijamando srecno sa terapijom!
Djuu , necu da cujem to "cekam fibrilozu"! ja sam te skapirala kao moj glas razuma - sinonim za stalozenost! Tako i nastavi!
Dzonik kako tebi ide sa terapijom?
budite dobro
lj.vas judith

hA, hA, pa Ju ja se zezam, to ti je ironija na nas sistem i nasu lepu zemlju Serbiu.
Inace mi mnogo znaci to sto kazes da sam ti bila nesto poput glasa razuma.Procvetala sam od srece!
Sve vas puno ljubim i volim

Inace, desavalo se da potpuno potonem u strah i paranoju, a onda dobijem tvoj post koji je racionalan sa jedne, ali veoma topao i umirujuc sa druge strane ....i bude mi bolje , smirim se! Stvarno!To mi je mnogo znacilo!
Drugari, sada kada imam neku svest o tome sta je hcv i sta sa sobom nosi, kao i info. o tome kako stvari funkcionisu po pitanju ovog problema u ovoj nasoj idiotskoj zemlji cesto mi izgleda neverovatno kako uspevate da da se izborite sa situacijom!Svaka cast!
Zelim vam da uskoro svi budete - negativni- PCR negativni naravno!
lj. vas ju

pozdrav svima!
Biberchice, ukoliko imas bilo kakvu sumnju , mislim da je bolje da se testiras i znash na cemu si!
Ja sam konstatovala da imam nekoliko rizicnih situacija kada sam mogla da dobijem HCV , otisla sam i testirala se! Uradila sam prvo elisa test , a zatim i PCR da bih bila sigurna, obzirom na dug period inkubacije ovog virusa ... itd.

naravno da ste u pravu i ti i dzonik i ostali, treba znati na cemu si. Valjda cu se nakaniti jednom da se testiram...ma, znam da cu se jos neko vreme ovako razvlaciti, a onda ce mi puci...kofer i oticicu na test, pa nek ide zivot!

p.s. za one cajeve i to, niko mi ne odgovori... :D

naravno da ste u pravu i ti i dzonik i ostali, treba znati na cemu si. Valjda cu se nakaniti jednom da se testiram...ma, znam da cu se jos neko vreme ovako razvlaciti, a onda ce mi puci...kofer i oticicu na test, pa nek ide zivot!

p.s. za one cajeve i to, niko mi ne odgovori... :D

jao super, kao da je winner ovo napisao. Isti ste!

Izvini koje cajeve? Nesto mi je promaklo.

Ljubi vas sve dju

hoce li mi neko reci da li sam u pravu: kontrolisao sam transaminaze u u normalnim su granicama da li je to siguran znak da sam hcv-? da li ako su aminaze u normalnim granicama da je neko hcv-, i u kom stadijumu bolesti one pocinju da skacu? i da li se uvek povecavaju sa hepatitisom c? da li je moguce da je neko hcv+ a da ima aminaze u normalnim granicama?

hoce li mi neko reci da li sam u pravu: kontrolisao sam transaminaze u u normalnim su granicama da li je to siguran znak da sam hcv-? da li ako su aminaze u normalnim granicama da je neko hcv-, i u kom stadijumu bolesti one pocinju da skacu? i da li se uvek povecavaju sa hepatitisom c? da li je moguce da je neko hcv+ a da ima aminaze u normalnim granicama?

Legija, Ako si bilo kada imao rizican kontakt, trebalo bi da se testiras na Anti HCV. Po nekom mom misljenju transeminaze obicno skacu u trenutku kada virus pocne da se razmnozava. A npr. duze vreme meni su transeminaze bile malo uvecane ALT je dolazio do 55 najvise i onda su mi odjednom skocile na 600+, i to posle nekoliko godina od kako sam saznao da sam +. Nisu mi bile u normalnim vrednostima, ali nisu bile ni toliko uvecane. Evo sada kada sam na terapiji, meni su u potpunoj normali 23 i 20(bar su bile poslednji put). Nisam radio kvalitativni test, tako da ne znam da li sam izbacio virus, ali transeminaze su u normali.
Moja je preporuka svakome ko je imao bilo kakav rizican kontakt( i.v. koriscenje droge, pirsing, tatoo, transfuzija, " smrkanje " droge sa zajednickim priborom) da se testira. Ne skodi a mnogo znaci!!!:idea:

Back