Winner1:
Puno ti hvala na opshirnom objashnjenju

.Mozesh li mi shta reci o ovom tupom bolu koji se javlja i koliko koshta terapija i gdje?Puno pozdrava i uzivaj u zivotu
O tupom bolu ti ne mogu reci nista, jer gajim samo oshtre bolove 8-)
Shalim se...
Neko mi je nedavno rekao da to zapravo ne boli jetra, jer ona nema ni mogucnosti da boli, ali boli jetrena ovojnica, sto mu zapravo dodje na isto :-)
Ako me je neko slagao, lazem i ja tebe...
Sto se tiche cene terapije, terapija se ne placa... ne znam kako je u drugim ex SFRJ republikama, ali u Srbiji i Hrvatskoj se sigurno ne placa, ako lekarska komisija odluchi da li da ukljuci istu, ili ne...
Prvi korak koji mozes (i moras i trebas) da uradis je da se konsultujes sa svojim lekarom. Biopsiju ce morati da ti urade, ali... vec rekoh... to nije nikakav bauk.
Mislim da je za ukljucivanje Pegasys-a potreban stupanj fibroze 2, a moze da se desi da je u novije vreme dovoljan i 1... ne znam...
Ukoliko lekarska komisija odluci da ne ukljuci terapiju, to nije dobro, ali znaci da ti je jetra u dobrom stanju... ja sam imao muke da bobijem terapiju...
Ipak... i ako bude tako, to ne znaci da se ostaje bez ikakve terapije, vec se onda ukljucuje Roferon, koji je danas jeftiniji (valjda), a do pre nekoliko godina, pre pojave Pegasys-a, je i on bio preskup.
To je takodje interferon, ali nesto slabijeg dejstva i krace se zadrzava u organizmu, pa se prima 3 X nedeljno, dok se Pegasys prima 1 X nedeljno.
PDF fajlove, sa detaljnijim opisom Roferon-a, mozes naci ovde:
Roferon ...
Opet nisam siguran (posto sam ja primao Pegasys + Ribavirin), ali mi se chini da kod nas uz Roferon ne daju Ribavirin ( Copegus ), vec pacijent, ukoliko zeli, moze sam da ga kupi, a to nije mali izdatak, posto kutija Copegus-a kosta valjda oko 700 eu.
PDF o Copegus-u skini ovde:
Copegus
Ipak, postoji velika verovatnoca da se ukljuci Pegasys + Copegus, sto je trenutno najpouzdanija varijanta, a i ako ne dodje do toga, trebalo bi da se dobije minimum Roferon, sto je ipak dobra varijanta... mnogo bolja nego pustanje virusa da caruje i radi sta hoce...
Zato... trk kod lekara... opravdanja koja se mogu procitati po net-u, gde ljudi kazu kako "lek ne valja", unapred znaju da ga nece dobiti i sl. su pre odraz apatije, a i lenjosti, nemarnosti, straha od biopsije (koje sam se i sam bojao) i slicnih stvari, nego realnosti...
Do duse, tacno je da se pretpostavlja (pretpostavlja, a ne pouzdano zna... sto nije isto) da i nakon uspesne terapije virus HCV-a ostaje ucauren negde u tkivu jetre i da postoji verovatnoca da se nekada ponovo aktivira usled neke teske slabosti organizma, pada imunog sistema i sl., ali... to ni sami istrazivaci i tvorci leka ne znaju pouzdano. Ono sto se zna je da ga nakon uspesne terapije nema u krvi, ili ga ima u tim merama da je nemoguce detektovati ga. To je i najbitnije, jer znaci da on kao aktivan virus vise ne postoji, pa te bolest nece ubiti, ostetiti jetru, odvesti u cirozu i karcinom jetre, a ne mozes ga vise preneti ni na drugog. Iz predostroznosti ne mozes biti davalac krvi, ili donator organa, ali... prica sa strahom od bolesti i bojazan da virus ne preneses na druge se zavrsava. To sto virus mozda ipak postoji negde u nekim stanicama jetre i miruje, tebi ne znaci nista, izuzev opreze da se nekada ne dovedes u stanje teskog pada imunog sistema... da ne bombardujes jetru velikim kolicinama alkohola, narkotika i sl...
Cega sve u organizmu ima (ono za sta se zna, ali i ono za sta se ne zna), kojih sve virusa koje sam imuni system regulise itd... kad bi tako gledali na stvari, najbolje je da se odmah ubijemo... ;-)
Pa do samog kraja 80-ih je neko ko je imao HCV sa stanovista medicine bio savrseno zdrav... Koliko smo puta culi : "Steta... mlad covek... Ma nista mu nije bilo... juce je kopao njivu.. da ne poverujes... umro..."
Dakle... trk kod lekara... pravac biopsija, moli Boga da ti komisija dodeli Pegasys + Copegus, ukoliko ne dodeli, primaj Roferon... i ... ELIMINISI VIRUS!
Inace, dok sam primao terapiju (do juche

) video sam par ljudi koji su pocheli sa Roferonom, pa su ih nakon kontrole, ili kako vec, nesto kasnije prebacili na Pegasys, a video sam tamo i vise njih koji su sa Roferonom postali negativni... dakle, isplati se u svakom sluchaju...