Poštovani forumaši,
Za hep. C saznala sam sredinom februara. Od tada sam pročitala sve vaše postove na forumu i odlučila da vam se javim. Virus sam otkrila prilikom rutinske provere krvne slike i, kao mnogi, nemam pojma gde sam ga pokupila. S obzirom na to da mi je u tom trenutku AST bio oko 850 a ALT 1100, zadržali su me u bolnici 2 nedelje gde sam počela sa terapijom Roferona 3x nedeljno.
U početku je bilo propratnih simptoma kao što je visoka temperatura i ponekada bol u mišićima. Sada tih tegoba više nema, mogu reći da terapiju podnosim ok.
S obzirom na to da mi je otkriven akutni hep. C, još uvek nisam radila nikakve dodatne testove sem Anti HCV i redovnih kontrola krvne slike. Na poslednjoj proveri, pre 2 nedelje, AST i ALT su bili u granicama normale, tj. 34 oba, što znači da je ''upala'' prošla. Roferon ću primati verovatno 6 meseci kako su mi rekli.
Čitala sam i o alternativnim načinima lečenja pored terapije. Pored zdrave ishrane (pridržavam se strogo i koristim samo namirnice koje su dozvoljene za osobe koje imaju bilo kakvo oboljenje jetre) pijem čaj od prečice (što sam pročitala na ovom forumu, takođe). Osećam se ok.
Dosta je polemika na forumu oko toga da li se virus može preneti seksualnim putem ili ne. Mene su svi u bolnici prvo pitali da li imam momka, tako da znači da se može preneti.
Nadam se da će biti lakše podeliti iskustvo sa drugima, dobiti i/ili dati neki savet u vezi sa lečenjem itd.
Gospodine nik018 - stres kao takav nije dobar ne samo za eliminisanje virusa i sl. već za organizam ukupno. Pokušajte da se opustite i ne razmišljajte o bolesti. Sa druge strane, ni sama nisam pobornik popularne psihologije, ali, ako će Vam biti lakše, pročitajte neku od knjiga američke life-coach trenerice Lujze Hej. Na primer, ''Moć je u Vama''. Ova žena se izborila sa rakom bez ikakvih terapija i piše o pozitivnom načinu razmišljanja koji nam pomaže ne samo kada je reč o zdravlju, već i ostalim životnim aspektima.
Pozdrav svima!