NEOSTVARENOST

Zeleti ostvarenost je isto kao i kad malo dete kaze "Kad porastem bicu astronaut". Postoje neke stvari koje ne mozesh da promenish.

A covek je srecan onoliko koliko ima Boga u sebi.Nista drugo ne moze uciniti coveka srecnim.

Mislim da se covek moze osecati ostvarenim samo na duhovnom nivou :)
ostvarenje i jeste ..duhovna kategorija..
dakako je to elemenat onog..nacina na koji neko sebi predstavlja stvarnost..nacina na koji je dozivljava..nacina na koji razmislja..

promena dolazi kroz rad..kroz cinjenje stvari na drugaciji nacin..jer ako covek deluje onako kako je oduvek i delovao i dobijace ono sto je oduvek dobijao..

ostvarenje i jeste ..duhovna kategorija..
dakako je to elemenat onog..nacina na koji neko sebi predstavlja stvarnost..nacina na koji je dozivljava..nacina na koji razmislja..

promena dolazi kroz rad..kroz cinjenje stvari na drugaciji nacin..jer ako covek deluje onako kako je oduvek i delovao i dobijace ono sto je oduvek dobijao..

da, onda sam bila u pravu :)

Oduvek mi je bilo glupo da se neko ostvari kao majka... ili u poslu itd...

to ne mora da da duhovno ispunjenje....

ja sam sama shvatila da se osecam ostvarenom samo kad radim na svojoj duhovnosti :)))

i na stvarima koje mene licno ispunjavaju..

da, onda sam bila u pravu :)

Oduvek mi je bilo glupo da se neko ostvari kao majka... ili u poslu itd...

to ne mora da da duhovno ispunjenje....

ja sam sama shvatila da se osecam ostvarenom samo kad radim na svojoj duhovnosti :)))

i na stvarima koje mene licno ispunjavaju..

mnogi znas ljudi tragaju za tim..ispunjenjem..ali na drugim teritorijama kako da kazem..narocito oni koji imaju ..materijalna dobra u velikim kolicinama..oni naizgled imaju sve..ali ma koliko imali i ma koliko sebi priustili cega sve ne..sve to im nikako ne zapusuje onu rupu u grudima u koju sta god stavili materijalno cine je samo jos dubljom i jos tamnijom:think:

mnogi znas ljudi tragaju za tim..ispunjenjem..ali na drugim teritorijama kako da kazem..narocito oni koji imaju ..materijalna dobra u velikim kolicinama..oni naizgled imaju sve..ali ma koliko imali i ma koliko sebi priustili cega sve ne..sve to im nikako ne zapusuje onu rupu u grudima u koju sta god stavili materijalno cine je samo jos dubljom i jos tamnijom:think:

tako je, materijalne stvari ne mogu dati duhovno ispunjenje nikako :))

materijalizam gusi duhovnost coveka...

ravnoteza je kljuc..mera da kazem..valja imati mere..i razvijati sebe na svim planovima..duhovnom ..intelektualnom i materijalnom ..tj..zaokruzena celovita osoba ce moci da zaista bude srecna..ostvarena ..sta vec:think:

da naravno ravnoteza....

materijane stvari su nam potrebne ali materijalizam je zaokupljenost materijalnim ... sto je lose..

treba raditi na svojoj licnosti svojoj dushi :)))

Poslednja izmena:
Svedoci smo da mnogi ljudi, kada prevale jedan deo života – najčešće na pragu sredovečnosti – pate od frustracija tipa “nisam se ostvario”, odnosno “nisam postao to što sam hteo”. Ponekad problem zadire vrlo duboko, onda kada se većina nekadašnjih ambicija ispostavi kao neispunjena. Što je problem dublji, to je teže priznati ga samom sebi i suočiti se sa njim. Nažalost, neretko se hronično osećanje neostvarenosti (ili promašenosti, nezadovoljstva samim sobom) završava nekim vidom autodestrukcije, ili, naprotiv, projektovanjem na druge kao uzročnike problema. Moj prijatelj je, npr, hronično nezadovoljan svojom profesijom: lekar je ali sad mu je žao što nije specijalizirao neku drugu granu medicine, i za to krivi roditelje koji su mu sugerisali izbor struke. Realno gledajući, u tom periodu izbora trebalo je da bude dovoljno odrastao da sam donosi odluke. Takođe, realno gledajući, ništa ga nije sprečavalo da naknadno promeni profesiju.
Da li je osećanje neostvarenosti bolest (i ujedno uvod u pošast savremenog doba, zvanu “depresija”) u kojoj sve izgleda crnje nego što jeste, ili je to osećanje rezultat realnog sagledavanja životnih rezultata iza sebe konačno skidanje koprene mladalačkih iluzija?
(Prijatelj iz moje priče nije depresivan, ali je poslednjih desetak godina u manjku onog što zovemo “pozitivna energija”: stalno mu nešto smeta, često se ljuti, ne ume da se opusti. )

Koliko ste se ostvarili? Da li ste postali ono što ste priželjkivali?
Može li čovek početi da se ostvaruje i uvidom u sopstvene promašaje, tj. samim priznanjem njihovog postojanja?

Ostvarila sam se onoliko koliko mi ljudi, vrijeme i ekonomska situacija dozvoljavaju da se ostvarim...ali to jos nije onaj stepen koji zelim niti mislim da ce ikada da bude!
Jer priznajem jesam covijek i prokleta sam, prokleta sam za boljim jer nisam ogranicena ni u cemu kao sto ni sam zivot nije i mislim da ce uvijek da ima nesto sto ce mi biti neostvareno i cemu cu ja teziti i da ce mi to praviti zivotni smisao i cilj, koji cu kroz zivot nastojati da bude predjen!

Ujedno mislim, da neostvarene stvari covjeka izvlace iz kolotecine...navode da na razmisljanje da li bi mogao da se pronadje u njima, i dok to ne sazna nece biti "smiren"...

Osjecaj ostvarenost ili neostvarenosti je subjektivan doživljaj našeg trenutnog životnog postignuća odnosno situacije u kojoj se nalazimo. Zavisno od ugla iz kog posmatramo stvari tj. svoju situaciju ona nam se i ukazuje na određen način. Neko je gore rekao da se ljudi dijele na one koji su uglavnom zadovoljni i one koji to nijesu i slažem se s tim. Stvari su onakve kakve treba da budu svidjalo se to nama ili ne, jer naši životi korespondiraju sa jednim višim poretkom, tako da ciljevi koje mi postavljamo u svojim usijanim glavama često (ne uvijek) su prepreka našem osjećaju sreće i ostvarenosti. Postoje stvari u našim životima koje ne zavise samo od nas i bilo bi suludo sebe kriviti ili osjecati se neostvareno kad su one u pitanju. Posmatrajuci neke od svojih prijatelja koji su fakticki ostvareniji od mene na više polja, shvatam i znam da se osjecam srecnije i ostvarenije od svih njih, u nekim trenucima slišajući ih sklona sam da pomislim da uopšte nijesu zadovoljni pa ni srećni. I nije mi nekako jasno zašto je to tako, i šta je potrebno da dostignu da bi se usrećili.

Nekada sam filozofirala i ja o ovakvim temama xexe. Sto sam starija, sve me vise smaraju. Slazem se sa svima vama, uglavnom, ali me ne dotice. Nisam uspesna poslovna zena ali sam zadovoljna svojim kontaktima. Takodje, nemam savrsenu porodicu, bas to je cini savrsenom ZA MEne.
Kako ustvari merite srecu? Kako znate da je neko srecan? Ili nesrecan, i u kolikoj meri?

Svedoci smo da mnogi ljudi, kada prevale jedan deo života – najčešće na pragu sredovečnosti – pate od frustracija tipa “nisam se ostvario”, odnosno “nisam postao to što sam hteo”. Ponekad problem zadire vrlo duboko, onda kada se većina nekadašnjih ambicija ispostavi kao neispunjena. Što je problem dublji, to je teže priznati ga samom sebi i suočiti se sa njim. Nažalost, neretko se hronično osećanje neostvarenosti (ili promašenosti, nezadovoljstva samim sobom) završava nekim vidom autodestrukcije, ili, naprotiv, projektovanjem na druge kao uzročnike problema. Moj prijatelj je, npr, hronično nezadovoljan svojom profesijom: lekar je ali sad mu je žao što nije specijalizirao neku drugu granu medicine, i za to krivi roditelje koji su mu sugerisali izbor struke. Realno gledajući, u tom periodu izbora trebalo je da bude dovoljno odrastao da sam donosi odluke. Takođe, realno gledajući, ništa ga nije sprečavalo da naknadno promeni profesiju.
Da li je osećanje neostvarenosti bolest (i ujedno uvod u pošast savremenog doba, zvanu “depresija”) u kojoj sve izgleda crnje nego što jeste, ili je to osećanje rezultat realnog sagledavanja životnih rezultata iza sebe konačno skidanje koprene mladalačkih iluzija?
(Prijatelj iz moje priče nije depresivan, ali je poslednjih desetak godina u manjku onog što zovemo “pozitivna energija”: stalno mu nešto smeta, često se ljuti, ne ume da se opusti. )

Koliko ste se ostvarili? Da li ste postali ono što ste priželjkivali?
Može li čovek početi da se ostvaruje i uvidom u sopstvene promašaje, tj. samim priznanjem njihovog postojanja?

ако сам постао идеал петогодишњака сигурно се нисам остварио.
ако сам постао идеал петнаестогодишњака сигурно се нисам остварио.
ако сам постао идеал тридесетпетогодишњака сигурно се нисам остварио.
ако у осамдесетој жалим што нисам осмогодишњак сигурно се нисам остварио.
ако сам задовољан постигнутим сигурно сам се промашио.

nikako ne bih rekao ovo - realan proračun.
jer, šta je realnost? okej neko je možda zaista imao neke omaške i nerealizacije u životu, ali ništa nije apsolutno ispravno i tačno, nijedan put nije po garanciji najbolji i prsto rečeno sve je stvar psihičke perspektive ko si i šta si.
e sad to treba imati na umu ceo život kao i ono da ništa nije nepopravljivo koliko god naivno zvučalo i teško bilo.
mislim da ljudi uzimaju pogrešna merila ostavrenosti i uspeha. ajde molim te mnogo bitno šta je specijalizirao... uvek je mogao (može) da upiše još jednu ili da radi nešto sasvim levo...
ne znam, al imam utisak da sam za ovo malo godina prošao 10 nivoa i prosto nikada neću moći niti dozvoliti da se osećam neuspešno i neostvareno... uvek će biti dole-gore, ali postati melanholičan, negativan, beživotan zbog BILO ČEGA... ne hvala
sad objektivno nisam ostavio skoro ništa od onoga što sam donekle želeo i što bi trebalo u ovoj tački, ali salno se trudim da ostavrujem neke druge stvari... život neće da stoji i čeka da se desi BAŠ ono što si umislio...
naravno, introspekcija i realan uvid u sve minuse i pluseve treba imati da bi se živelo pozitivno, naravno plusevi se računaj višestruko

Često možemo čuti." Ona se ostvarila,žena na svom mjestu.."
Udala se(da li ko pritom pomisli kako se sa prstenom na ruci može biti i nesretan).
ZAvršila fakultet,radi u dobrom preduzeću( podrazumijeva li to da voli svoj posao i uživa u njemu?)..šta znači ostvarenost,a shodno tome i neostvarenost sem možda postvarenja koje nas uzima i čije smo žrtve još od dana rođenja..
Ja jesam ostvarila mnogo od projektovanih stvari,od onih koje u očima drugih izgledaju kao uspjeh..a i dalje smatram da sam bila neostvarena sve dok nisam sazrila duboko u sebi i zavoljela sebe..
neostvarenost nema mnogo veze sa vanjskim svijetom,on je tek potvrda nas (od strane drugih)u vremenu i prostoru..ona stanica na kojoj smo spremni da krivimo sve i svakoga za ono što mi nismo učinili

depesija i poz energija su dve stvari. depresija je bolest i sama po sebi iskljucuje poz energiju.
nedostatak poz energije moze biti rezultat mnogih faktora koji nemaju blage veze sa depresijom
mozda je taj vas prijatelj umetnik u dusi sa kreativnom dozom crnila i maskom spram spoljneg sveta
iz prostog razloga sto ne zeli da ga ljudi smaraju svojim nebuloznim optimizmom koji je odlika nezrelosti

a ima i nadrkanih debila
sto medju muskima
a zenskih ima puno vise
moja slobodna procena

Back