Neobična umetnost i igra prirode

Namib-5.jpg

Namib - najstarija i jedina obalna pustinja na svetu
 
Ovo je bila mala šala vezana za fenomen "crvenog balona" fregate :), a sada sledi jedna interesantna zanimljivost u vezi istih.

frigati-price-spavanje-let.jpg


Ptica fregata sa Galapagosa može da spava tokom letenja.

Naučnici su pratili moždane talase i pokrete velikih fregata sa Galapagosa, tako što su razvili mali uređaj koji meri električne promene u mozgu i pokretima glave kod ptica.

Tokom deset dana istraživanja, aparat je bio vezan za fregate, velike morske ptice koje lete u potrazi za plenom, koje su letele na udaljenosti od 3.000 km.
Istraživanje je sproveo nacionalni tim naučnika, predvođen Odjeljenjem za ornitologiju Maks Plank instituta iz Nemačke.

Nalazi pokazuju da se ptice oslanjaju na neku vrstu autopilota za navigaciju i da održavaju aerodinamičku kontrolu tokom leta.
Tokom istraživanja ponekad su bile samo u polusnu, sa aktivnom jednom hemisferom mozga i jednim okom otvorenim kako bi pratili potencijalne pretnje i prepreke. Međutim, u nekim slučajevima ptice su ostajale u letu iako im nijedna hemisfera nije bila budna.


Iako mogu na više načina da utonu u san, ptice spavaju i manje od sat vremena dok su u letu, tako da manjak sna ptice nadoknađuju spavajući na kopnu.
Kako bi razumeli ovaj fenomen, istraživači su snimili promene u aktivnostima mozga tokom dve faze sna kod ptica.
Fregate dok lete ulaze kako u fazu lakog sna tako i u REM fazu, ali njihov let za to vreme ostaje potpuno isti.
Generalno, rezultati su pokazali da ove ptice tokom leta ukupno spavaju samo 42 minuta dnevno, dok na kopnu mogu da spavaju i više od 12 sati.
 
Još jedna najmanja životinja na svetu, u svojoj vrsti...

FB_IMG_1715572779802.jpg

FB_IMG_1715572792105.jpg

Screenshot_20240513_060450_Chrome.jpg


Pustinjska lisica je najmanja vrsta lisice na svetu.
Živi u Sahari, a u surovim uslovima preživljava zahvaljujući fantastičnoj prilagođenosti. Duge uši samo su deo te priče.
Zašto pustinjska lisica ima duge uši?
Uši ovoj životinji služe za regulaciju toplote tela, kroz njih ona može otpustiti višak toplote. Imaju tek jedan i po kilogram, a visoke su oko 40 centimetara. Rep im je dugačak oko 25 centimetara, a velike uši su dugačke 15 centimetara.

Maleno divno :zaljubljena: "klempoušato čudovište", što bi rekao Patak Dača. :)
 

Back
Top