Suvise stvari shvatate licno.
Mislim da je najveci problem u tome sto tema nije dovoljno jasno formulisana.
(da zanemarim cinjenicu da sama formulacija teme bode oci zbog svoje gramaticke neispravnosti - oblik imperativa za drugo lice mnozine ima oblik ''nemojte'').
Zanemarimo li ipak pravopis i gramatiku (mada ga ja ne bih zanemarivao, bez obzira sto je rec o forumu, sta god taj izgovor znacio, ovo su ipak mesta na kojima taj isti jezik umire i to je cinjenica), treba malo razmisliti ''sta je pisac hteo da kaze''.
Mene, na primer, kad neko pita sta nikako da ne gleda, meni je logicno da navodim filmove koji po svojim estetskim i umetnickim vrednostima ne zasluzuju paznju. Ali, isto tako, za neke ljude su banalne komedije npr. vrhunac filmske zabave i onda bi bilo bzvz da im kazem da ne gledaju neku teen komediju, a da gledaju, recimo Bergmana, kada oni nemaju senzibilitet za to. Boze moj, pa film je umetnost i kao sto neko cita Mir Jam a neko Dostojevskog, tako je to i u filmskoj umetnosti. Vazno je ko je recipijent.
Ali, ako je neki film ocigledno dobar, a Kameron je priznala da je i sama svesna da je pametan i ozbiljan film, mozda ipak njemu nije mesto na temi gde se markiraju filmovi koje NIKAKO ne treba gledati. Ako vec prepoznam kvalitet, makar se meni film ne svidja (npr. mnogi filmovi brace Koen), nikad ne bih taj film proglasio losim i odgovarao ljude od njegovog gledanja, samo jer nisu moje parce kolaca. Naime, veliki broj filmofila istinski voli Larsovu estetiku i za neke od njih je to prava poslastica. Ako je film mracan i morbidan, to mu nije automatski diskvalifikaciona greska.
To je kao kad je bila neka tema najgori film svih vremena, pa ljudi krenuli da se obracunavaju s reziserima koje ne vole, a ono sve vrhunski filmovi, ali se nekom ne dopadaju, pa je fazon neki dobar film koji mi se ne dopada po svom senyibilitetu/poruci/ideji proglasiti najgorim filmom svih vremena.
Dakle, kad se na neki film stavlja etiketa ''ne gledati'', onda onaj ko komentarise treba da ima na umu da ne govori o svom senzibilitetu vec o realnim potencijalima nekog filma. a ako vec naglasi koji mu se film ne dopada, red je da obrazlozi , ali i naglasi eventualne potencijale filma na osnovu kojih bi se on mogao nekome dopasti.
Kameron je lepo objasnila, to postujem. ali je jednostavnije odmah objasniti i mrina Bosna, nego sto izbijaju konflikti, samo zato sto neko oplete neki film ili ga proglasi sra*em a ne obrazlozi to nijednim komentarom.
To vazi za sve. Da se neko ne oseti prozvanim.