Корени масонства датирају од градње соломоновог храма када су три зидара убили шефа градње Хирама Абифа да би му украли тајну градње храма пошто овај није хтео добровољно да им је открије.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hiram_Abiff
http://hr.wikipedia.org/wiki/Slobodno_zidarstvo
Tako to biva kada sus ti izvori saznanja krajnje površni. Hiram Abif nije bio šef gradnje Solomonovog hrama. Taj Hiram je bio tirski kralja sa kojim je Solomon ugovorio posao. Pogledaj malo ..
.ovde...
A sada pažljivo pogledaj ovo šta kaže taj Hiram Solomonu...
2 Dnevnika 2:13-14...
''Šaljem ti dakle čoveka veštog i razumnog,
Hirama Aviva,
Sina jedne žene između kćeri Danovih, kome je otac bio Tirac; on ume raditi od zlata i od srebra, od bronze, od gvožđa, od kamena i od drveta, od skerleta, i od porfire, i od tankog platna i od crvca, i rezati svašta, i izmisliti svašta vešto šta mu se da, neka radi s tvojim umetnicima i s umetnicima gospodara mog Davida, oca tvog.''
A u vezi masonskih legendi da ne kažem bajki u vezi sa Hiramom Avivom ...ne bih detaljisao.
I ako misliš da znaš postavi mi biblijske stihove o tom ubistvu koja su učinila tri zidara ubivši po onom što si postavio ni manje ni više tirskog kralja Hirama. Da li tebi zvuči logično da će tri zidara tek tako ubiti ...kralja...
A to kako su po masonskoj legendi tri zidara ili ti preciznije tri učenika Hirama Abifa Jubela, Jubelo i Jubelum ubili Hirama Abifa ( tirskog kralja) i to zidarskim šestarom, viskom i metalnim trouglom je posebna priča. A voleo bih da vidim gde se u bibliji pominju ta trojica po imenu a u vezi sa tim ubistvom.
Samo ću ti naznačiti da se Hiramova smrt u vezi sa gradnjom Solomovog hrama ne pominje u bibliji...ali se pominje u masonskim legendama...A tvoje je pravo da veruješ u ...legende...
A ako te takve legende intderesuju malo više pročitaj knjigu ''Hiramov ključ'' od Kristofer Najta i Roberta Lomasa...naravno masona.
Ja toliko o tome jer ne bih detaljisao jer kada se setim pre par godina opširne priče u vezi sa tim...ne bude mi dobro...