Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nešto mi i nije baš poznato, da su onih 12 Isusovih učenika, svaki za sebe imali neka svoja tumačenja onog što im je Isus kazivao...Ovo su tih 12 Isusovih učenika...

Matej 10:2-4... ''A dvanaest apostola imena su ova: prvi Simon, koji se zove Petar, i Andrija brat njegov; Jakov Zevedejev, i Jovan brat njegov; Filip i Vartolomije; Toma, i Matej carinik; Jakov Alfejev, i Levije prozvani Tadija; Simon Kananit, i Juda Iskariotski, koji Ga i predade.''

I šta su oni, pod imenima svojim, različito tumačili u vezi sa onim čemu ih je Isus učio...Nemoj mi za primer predočiti ono, da jedan od učenika ...nije verovao...dok ...nešto nije video. I nemoj mi ono o Jakovu Pravednom bratu Gospodnjem, jer on nije bio jedan od 12 apostola.

A pitao bih te dodatno u vezi sa Jakovom Alfejevim. Šta ti misliš, da li je Alfejev i Marijin sin, i brat Matejev, ustvari Jakov Pravedni, brat Gospodnji. Tako tvrdi katoličko učenje. Ja mislim da nije. Ima ono da je Jakovu Pravednom otac Josif a majka Marija - Marija Bogorodica. A Jakov Pravedni nije bio jedan od 12 učenika. A bio je jedan od 70. A bio je i prvi Episkop Jerusalimske crkve. Ima u Bibliji ovako...

1 Korićanima 35:7...''A potom se javi Jakovu, pa onda svima apostolima;''

E da se barem jednom dogodi, da doživim to...osećaj dosade... :whistling:

Da bih mogao da ti odgvorim, potreban je tekst na osnovu kojeg si postavio pitanje.
A to je sledeci tekst:

Pa i u Hristovo vreme je tako bilo.
A ipak je istina postojala i bila medju njima.
Hristos je imao svoje tumacnje,a knjizevnici svoje, Farisejii svoje, Svestenici svoje, 70 ucenika svoje, narod svoje, 12 ucenika svoje.
Itd.
Danas ta razlika treba da bude jos veca, jer je to jedan od znakova poslednjeg vremena.
Mnogi lazni ucitelji.
Mnogi ljudi koji nece slusati zdrave nauke kako kaze pismo, vec ce slusati ucitelje kako ih usi svrbe.
To jest, vreme Kainovaca.
Kao sto je Kain preporucio bogu svoj nacin sluzbe, a nije hteo da prihvati Bozji kao Avelj.
Tako je danas.
A kako prepoznati istinu i tom moru ucitelja?
Bez dobrog poznavanja biblije je nemoguce.
Kao Hristos.
Svima njima je goviro: PISANO JE.

Ko je bio iskren, mogao je da vidi a moze i danas, ko od svih stvarno govori kao sto biblija kaze.
Naravno, pored poznavanja biblije, potrebna je samoiskrenost i otvorenost i bez nekih nacoara koje ti pokazuju pogresnu sliku unapred.
Danas covek ima internet, sve moze da pronadje da proveri sta je ispravno i sta je istina ako zeli.
Ali mnogi ne zele da ju pronadju da im ne bi onda pala kuca od karata koju vec imaju.

Gore boldovano ti pokazuje na koje vreme mislim.
Prvo kazem u Hristovo vreme, svako ko se bavi ovim stvarima, razume da je rec o vremenu pre raspeca.
Drugi deo jos jasnije pokazuje da mislim na vreme pre raspeca i vaskrsenja.

Hristos je imao svoje tumjacnje, Knjizevnici i fariseji, Svestenici svoje, knjizevnici i Fariseji i SAvestenici koji sus e raspravljali sa Hristom.
70 ucenika koji su napustili Hrista takodje, to je takodje bilo pre raspeca i 12 apostola takodje mislim pre raspeca ne posle.

To se vidi iz mog teksta.
Kada se zna da mislim na vreme pre raspeca, onda mislim da je tvoje pitanje dobilo odgovor.

Isus se cesto raspravljao sa Knjizevnicima, Farisejima i Svestenicima iz pisma i cesto se nisu slagali.
70 ucenika ga je napustilo jer je imalo svoju predpostavku pisma i onoga sto je govorio.

A za 12 ucenika mislim da nije potrebno da ti citiram.
Njihovo razumevanje pisma pre vaskrsenja Hristovog, je bilo da ce on vladati svetom, pobedice Rimljane, a oni ce biti ministri ili slicno.
Cesto su se svadjali ko ce da sedi do njega medju prvima.
Njihovo vidjenje Mesije koje je hteo da im pokaze, nije se uklapalo u njegovo.
Cesto im je Isus a pretezno narodu govorio u pricama jer nisu razumeli.
Nekada su mislili da znaju bolje od njega, itd itd.
Juda je izdao Hrista, ocigledno misleci, on ce se ponovo osloboditi kao i do sada, on ce uzeti pare i niko nece znati.
A Isus ce konacno morati da reagira i pocne da elemenise Rimljane, i on ce takodje biti jedan od glavnih onda.
Lk 4:29 I ustavši isteraše Ga napolje iz grada, i odvedoše Ga navrh gore gde beše njihov grad sazidan da bi Ga bacili odozgo.
Lk 4:30 Ali On prodje izmedju njih, i otide.
Joh 16:17 A neki od učenika Njegovih rekoše medju sobom: Šta je to što nam kaže: Još malo, i nećete me videti; i opet malo pa ćete me videti; i: Ja idem k ocu?
Joh 16:18 Govorahu, dakle: Šta je to što govori: Malo? Ne znamo šta govori.

Posle raspeca i vaskrsenja, ucenici vide pismo kao i Isus.
Nema vise razlike.
Tada su razumeli.

Poslednja izmena:
Navedene Grcke reci su iz drugog domena , patrologije, meni je trebao samo prevod tih reci.
Ili se zna ili ne . Smisao se podrazumeva, pa spojite pa prevedite.

Da, stoji: nazivaju laznim ( podmetnutim). Medjutim treba znati da su postojala dva. Jedno ovo koje je kanon, i drugo istoimenog koji je bio Nikolait. To nikolaitsko je u sustini bilo vecim delom bazirano na apokrifnom Petrovom.

Poenta je da smisao poslanice nije dobro preveden . Za onako kako prezentuju prevod postoji vise drugih reci u redovnoj upotrebi.
Druga stvar je sto u Istoriji Crkve neke pa i tu poslanicu ne smatraju validnom .
Sto se tice toga sto si naveo o drugom nepriznatom "otkr" (pisem skraceno) , radi se o sasvim drugom , to jest onom
koje su koristile po istoriji neke takozvane bogumilske i druge jeresi. Jedno se nalazi sada u Parizu, procitao sam digitalnu verziju ,
naravno da je dualisticko . Drugo se nalazi u Srbiji pod drugim nazivom i ono arhivirano i zakonski je nedostupno javnosti .

Da, to stoji.

Obradicemo to u posebnoj temi da nas jeroh ne napudi odavde :).

Bas me malo isprovocira ovaj turbo samozvani pravoslavac ali trenutno nemam vremena za ozbiljnu obradu teme.

Da, to stoji.

Obradicemo to u posebnoj temi da nas jeroh ne napudi odavde :).
Ma ni da mu prevedes , ne vredi, tera po njegovom.
.................................................................................
Kao i onaj drugi , kao da nije procitao Izlazak 24
I da procita , taj ce opet po njegovm , zausuti sve teme .
.................................................................

Poslednja izmena:
To je na neki svoj način veoma zanimljivo.

Matej 17:3... ''I gle, ukazaše im se Mojsije i Ilija, koji s Njim govorahu.''

Po Bibliji, Ilija je živ vaznet na nebo pa je mogao da se pojavi na Tavoru. Medjutim, Mojsije je umro...

Ponovljeni zakoni 34:6... ''A pogrebe ga Gospod u dolini u zemlji moavskoj prema Vet-Fegoru; i niko ne dozna za grob njegov do današnjeg dana.''

A biva zanimljivim ono što kaza Pavle...

Rimljanima 5:14... ''Nego carova smrt od Adama tja do Mojsija i nad onima koji nisu sagrešili prestupivši kao Adam, koji je prilika Onog koji htede doći.''

A posebno biva zanimljivo ovo...

Judina 1:9... ''A Mihailo Arhanđel, kad se prepiraše s đavolom i govoraše za Mojsijevo telo, ne smeše prokleti sud da izgovori, nego reče: Gospod neka ti zapreti.''

Iz ovog nekako proizilazi da je sotoni bilo veoma stalo do toga, da Mojsijevo telo nikada ne vaskrsne. A kada se ima u vidu ovo...

Jov 14:14... ''Kad umre čovek, hoće li oživeti? Sve dane vremena koje mi je određeno čekaću dokle mi dođe promena.''

sklon sam mišljenju da je Mojsijevo vaskrsnuće na neki način potvrda da će kada umre, čovek oživeti.

A biva zanimljivo ono iz Ponovljeni zakoni 34:6...niko nije saznao gde je zapravo Bog sahranio Mojsija...

Kakvo li je tvoje mišljenje u vezi sa tim...

Veliki pozdrav tebi... :bye:
E, da nastavimo :)

И гле, два човека говораху с њим, а то бијаху Мојсеј и Илија, који се показаше у слави, и говораху о исходу његовом који је имао да се испуни у Јерусалиму.

Može li ovo da ponudi odgovor i da malo više razumevanja za onaj teški termin "atemporalno vaskrsenje"? ;)

Znam za uobičajeno tumačenje da u događaju Preobraženja Ilija izobražava Proroke, a Mojsije Zakon.
Ali to je drugostepeno tumačenje, koje se uobičajeno prihvata i koje je postalo predominantni komentar na događaj Preobraženja.
A događaj Preobraženja je čudesniji od toga
Šta se, zapravo, dogodilo te noći na Tavoru?

Lukino svedočenje je još preciznije od Matejevog
"30. I gle, dva čovjeka govorahu s njim, a to bijahu Mojsej i Ilija,"

Dva čoveka.
Ne neke duše.

Mojsije je očigledno umro u svoje vreme. Oko njegovog tela raspravljaju se Mihailo i Lucifer. Verovatna pretpostavka, bar meni, jeste da je Bog ipak sakrio telo kako Lucifer ne bi napravio neki idolatrijski kult oko njegovog tela i time skrene Izrailj sa pravog puta, a ne zato što Lucifer ima neku moć da spreči vaskrsenje.

Dakle, Mojsije je umro, a apostoli ga gledaju na Tavoru.
Kao čoveka.
Prosto, zaključak da je u pitanju vaskrsli Mojsije sam se nameće.

Evo šta kaže Jefrem Sirijac u tumačenju Jevanđelja:
Зар није Христос призвао Мојсеја у живот, а Илију с неба? Гле, Он их је привео из претходног времена Праведног ? . Ако је пак насилно спустио Илију са неба, онда Он није благ, јер је Илију отео из мишице Праведнога и довео га за Свог сведока. Ако је Благи без знања Праведнога пронашао Мојсеја и присвојио га, онда је крив за краду, јер га је отео из гроба, изневши на видело кости које је Праведни сакрио од људских оцију (в. 5. Мојс. 34; 6).
....
када силажаху са горе заповеди им Исус говорећи: Никоме не казујте што сте видели (Мт. 17; 9). Знао је да им неће поверовати него да ће их сматрати безумницима и речи: можда знате и одакле је дошао Илија? Мојсеј је пак био погребен, али нико није знао место где је његов гроб, тако да би се појавило богохуљење и саблазан. И још каже: Будите мирни док се не отворе гробови и док из њих не изаду праведници Старог и Новог Завета и не појаве се у Јерусалиму, граду великог Цара (упор. Мт. 5; 35). Након тога ће поверовати да је Онај, Који је њих призвао у живот, васкрсао и Мојсеја. На глас Господњи појавило се много праведника из преисподње, и уместо једног дошли су многи. И ако су се мртви јавили зацувши Његов глас, да ли је онда утолико пре требало да се јави живи Илија? Због тога је рекао: Никоме не казујте што сте видели док Син човечији из мртвих не васкрсне (Мт. 17; 9).

Pogledajte prilog 569108

P.s. Ujedno, ovo bi bio odgovor i na ono oko atemporalnom... Za sada
I da podignem ovu poruku

O jeroh, šteta što trenutno ne gledaš na " Viasat nature" emisiju "Evolution". Mislim da bi se oduševio koliko "lažu" o evoluciji.:D
PS Ovo je, naravno, veoma deplasirano ako si u međuvremenu postao pristalica evolucije.:D

70 ucenika ga je napustilo jer je imalo svoju predpostavku pisma i onoga sto je govorio.

Kuku me lele, da me lelele kuku. Pa kako to tako napisa... Za onih 70 učenika koje je izabrao Isus...

Luka 10:1... ''A potom izabra Gospod i drugih sedamdesetoricu, i posla ih po dva i dva pred licem svojim u svaki grad i u mesto kuda htede sam doći.''

kaza da su ga napustili...Jedan od tih 70 učenika, bejaše i Marko. Nije valjda da je Apostol Marko, koji bejaše i prvi Aleksandrijski Biskup, onaj što je napisao Jevandjelje na osnovu onog što je Apostol Petar, propovedao u Rimu...napustio Isusa...Pa nije valjda i Luka isto Jevandjelista...napustio Isusa...

Stoji činjenica da je nekoliko Isusovih učenika iz one grupe od 70, napustilo Isusa pa su postali sledbenici učenja Simona Maga. U Bibliji ima jasno naznačeno da su Figel, koji je postao i Episkop u Efesu i Ermogen, koji je postao Episkop Megare u Trakiji napustili Isusa...

2 Timotiju 1:15... ''Znaš ovo da se odvratiše od mene svi u Aziji, među kojima i Figel i Ermogen.''

A prilično je izvesno da je Isusa napustio i Nikola koji bejaše jedan od onih sedam djakona...

Dela ap.6:5... ''I ova reč bi ugodna svemu narodu. I izabraše Stefana, čoveka napunjena vere i Duha Svetog, i Filipa, i Prohora, i Nikanora, i Timona, i Parmena, i Nikolu pokrštenjaka iz Antiohije.''

I tako...na osnovu nekoliko njih koji su napustili Isusa i postali jeretici, ti si mi predočio tvrdnju da su Isusa napustili...svih 70 učenika...

A za 12 ucenika mislim da nije potrebno da ti citiram.
Njihovo razumevanje pisma pre vaskrsenja Hristovog, je bilo da ce on vladati svetom, pobedice Rimljane, a oni ce biti ministri ili slicno.
Cesto su se svadjali ko ce da sedi do njega medju prvima.

Postavi mi neki stih iz Biblije, gde je naznačeno da su Isusovih 12 učenika-Apostola, očekivali da će isus pobediti Rimljane i vladati svetom a da će oni biti neki ministri. Meni je poznato da su Jevreji od Isusa kao Mesije očekivali da će pobediti Rimljane i tako ih od njih osloboditi. Pa onda kada se to nije dogodilo Isus je za Jevreje postao...kopile. No to je neka druga prića.

Obradicemo to u posebnoj temi da nas jeroh ne napudi odavde

Mogli ste to obraditi i ovde a ja bih to bez ikakve dileme, pažljivo pročitao. Nema mnogo korisnika, čije postove pažljivo ali pažljivo pročitam a jedan od njih si ti. Volim da pročitam postove koji su zanimljivi i iz kojih se nešto i naučiti može.

P.S. A dok nisam bio ovde, vidim da si pozeleneo. Budi pozdravljen.

E, da nastavimo

И гле, два човека говораху с њим, а то бијаху Мојсеј и Илија, који се показаше у слави, и говораху о исходу његовом који је имао да се испуни у Јерусалиму.

Može li ovo da ponudi odgovor i da malo više razumevanja za onaj teški termin "atemporalno vaskrsenje

Auuuu...Taj termin atemporalno vaskrsenje biva ne težak, već pretežak. Meni to atemporalno vasksenje Isusa, nije shvatljivo. Vasksenje Isusovo, bejaše u nekom trenutku nekog vremena a koji je po onom atemporalan izvan vremena. Svako dešavanje koje se dogodi u bilo kom vremenu biva temporalno dešavanje. A po ovom teškom terminu...atemporalno vasksenje...proizilazi da se to vasksenje dogodilo izvan i iznad bilo kog vremena.
A nekako mi biva logičnim, da se nešto što se dogodi izvan i iznad vremena neprestano ponavlja kao dogadjanje. A nije mi logično da je Isus umirao i vaskrsavao bezbroj puta. Po Bibliji, Isus je umro samo jednom...

1 Korićanima 15:3... ''Jer vam najpre predadoh šta i primih da Hristos umre za grehe naše, po pismu,''

1 Prva Petrova 2:21... ''Jer ste na to i pozvani, jer i Hristos postrada za nas, i nama ostavi ugled da idemo Njegovim tragom:''

Isto tako, po Bibliji, Isus je vaskrsao samo jednom...

Rimljanima 6:9... ''Znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće ovladati njime.''

I ta njegova i smrt i vaskrsenje, po mom shvatanju su temporalni dogadjaji, nešto što se dogodilo u nekom datom trenutku datog vremena.

Biva mi shvatljivo da za Boga, ne postoji ...vreme jer je on bezvremen. Medjutim, neovisno od toga ima ono da je Božiji dan ...hiljadu godina čovekovih...

2 Petrova 3:8... ''Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan.''

Od takvih stvari hoće ono...glava da zaboli samo tako...

P.S. Vidim ja da ću neke stvari morati...naučavati...

Pozdrav tebi.

Mogli ste to obraditi i ovde a ja bih to bez ikakve dileme, pažljivo pročitao. Nema mnogo korisnika, čije postove pažljivo ali pažljivo pročitam a jedan od njih si ti. Volim da pročitam postove koji su zanimljivi i iz kojih se nešto i naučiti može.

P.S. A dok nisam bio ovde, vidim da si pozeleneo. Budi pozdravljen.

Hvala puno!

Uvek kad te nema neko vreme pomislim: Eto ode nam i Jeroh u monahe :D. A bas se spremam i da ti prvi cestitam 1.000.000-tu posetu ili 1000. stranu. Videcemo sta ce prvo :ok:.

Auuuu...Taj termin atemporalno vaskrsenje biva ne težak, već pretežak. Meni to atemporalno vasksenje Isusa, nije shvatljivo. Vasksenje Isusovo, bejaše u nekom trenutku nekog vremena a koji je po onom atemporalan izvan vremena. Svako dešavanje koje se dogodi u bilo kom vremenu biva temporalno dešavanje. A po ovom teškom terminu...atemporalno vasksenje...proizilazi da se to vasksenje dogodilo izvan i iznad bilo kog vremena.
A nekako mi biva logičnim, da se nešto što se dogodi izvan i iznad vremena neprestano ponavlja kao dogadjanje. A nije mi logično da je Isus umirao i vaskrsavao bezbroj puta. Po Bibliji, Isus je umro samo jednom...

1 Korićanima 15:3... ''Jer vam najpre predadoh šta i primih da Hristos umre za grehe naše, po pismu,''

1 Prva Petrova 2:21... ''Jer ste na to i pozvani, jer i Hristos postrada za nas, i nama ostavi ugled da idemo Njegovim tragom:''

Isto tako, po Bibliji, Isus je vaskrsao samo jednom...

Rimljanima 6:9... ''Znajući da Hristos usta iz mrtvih, već više ne umire; smrt više neće ovladati njime.''

I ta njegova i smrt i vaskrsenje, po mom shvatanju su temporalni dogadjaji, nešto što se dogodilo u nekom datom trenutku datog vremena.

Biva mi shvatljivo da za Boga, ne postoji ...vreme jer je on bezvremen. Medjutim, neovisno od toga ima ono da je Božiji dan ...hiljadu godina čovekovih...

2 Petrova 3:8... ''Ali ovo jedno da vam ne bude nepoznato, ljubazni, da je jedan dan pred Gospodom kao hiljadu godina, i hiljadu godina kao jedan dan.''

Od takvih stvari hoće ono...glava da zaboli samo tako...

P.S. Vidim ja da ću neke stvari morati...naučavati...

Pozdrav tebi.
Jeroh, mislim da si nešto tu pogrešno razumeo.
Vanvremenost, Hristovog vaskrsenja ne znači da se Njegovo Vaskrsenje događa beskonačno puta, već da je to događaj koji nadilazi vreme, tj nije vezan samo za taj jedan dan, tu istorijsku nedelju nakon Golgote. ;)

Jeroh, mislim da si nešto tu pogrešno razumeo.
Vanvremenost, Hristovog vaskrsenja ne znači da se Njegovo Vaskrsenje događa beskonačno puta, već da je to događaj koji nadilazi vreme, tj nije vezan samo za taj jedan dan, tu istorijsku nedelju nakon Golgote. ;)

Po Bibliji biva znano, da je Isus Vaskrsao u nekom konkretnom vremenu, konkretnog dana. A na tu okolnost nikako ne ide ono...atemporalno vaskrsenje Isusovo. A kazivati o značaju Isusovog vasksenja je neka druga prića.

Šta se, zapravo, dogodilo te noći na Tavoru?
Lukino svedočenje je još preciznije od Matejevog

"30. I gle, dva čovjeka govorahu s njim, a to bijahu Mojsej i Ilija,"

Dakle, Mojsije je umro, a apostoli ga gledaju na Tavoru.

Kao čoveka.

Prosto, zaključak da je u pitanju vaskrsli Mojsije sam se nameće.

Meni se takav zaključak ne nameće. Po Bibliji Mojsije je umro a kasnije se sa Ilijom pojavio na Tavooru. Kada imam u vidu ovo Isusovo...

Jovan 3:13...'' И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу.''

onda mi nekako nije shvatljivo da je Mojsije...vaskrsao. A dodatno mi je veoma zanimljiv st ih Matej 17:9 ali na izvornom grčkom...

Καὶ καταβαινόντων αὐτῶν ἐκ τοῦ ὄρους ἐνετείλατο αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς λέγων Μηδενὶ εἴπητε τὸ ὅραμα ἕως οὗ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐκ νεκρῶν ἐγερθῇ.

ὅραμα
u prevoodu znači ...vizija. Sledstveno tome meni se nameće zaključak da su Apostoli na Tavoru imali viziju Mojsija i Ilije. Oni nisu videli vaskrslog Mojsija. Oni su imali viziju Mojsija. A Isus im je tu viziju omogućio. Ne bih zalazio u priču, zašto je bilo potrebno da Apostoli kroz viziju ''vide'' Mojsija i Iliju. Na svoj način biva zanimljivim da nisu imali viziju recimo i Enoha.

I da skratim priću. U slučaju da je Mojsije vaskrsao, pa ga Apostoli videli na Tavoru kao živog čoveka, šta bi to značilo kada se ima u vidu da je Mojsije nakokon Tavora...ponovo bio mrtav...Vaskrsao pa se vratio u mrtve....Nekako mi nije logično u biblijskom smislu. A u Bibliji nema nikakve naznake da je Mojsije vaskrsao, pojavio se na Tavoru i kao vaskrsao vaznet na nebo.

Pozdrav tebi..

Poput Mojsija koji se još na Tavoru nebeski pojavljuje kao vaskrsao, iako se zemaljski to dogodilo tek na strašni Petak, po Hristovoj smrti

Objasni mi to...kako se to Mojsije kao vaskrsao pojavljuje na Tavoru u nebeskom smislu. Tavor je planina na zemlji. Kako je to Mojsije vaskrsao onako zemaljski tek nakon Isusove smrti...Nije valjda Mojsije vaskrsao onako nebeski pa se pojavio na Tavoru, pa se onda vratio u mrtve da bi ponovo vaskrsao onako zemaljski nakon Isusove smrti, da bi se ponovo vratio u mrtve...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back