Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Isus je govorio i propovedao na Aramejskom. U njegovo vreme Aramejskim su se služili i oni kojima to nije bio...maternji jezik.

Pozdrav tebi ...klevetniče jedan te li jedan... :hahaha1:
Meni je jednom davno na Kritu jedan Sirijac doneo CD sa religioznim pesmama bas na tom jeziku koji se danas ne koristi. Reko mi je da ima samo jedno malo selo koje jos uvek koristi jezik kojim je Gospod nas govorio i oni pevaju na CD-u njime.

Poslednja izmena:
Petar je grčka reč za "stenu", ali je i to tek grčki prevod njegovog aramejskog nadimka Kefa. Marta je na aramejskom "gospođa", Toma je "blizanac", Magdalena je "kula". "Bar" je na aramejskom "sin" i može se naći u "Barabi" (Grci su ovo ime, koje znači "sin oca", budući da nemaju slovo za glas "b", izgovarali Varava), Barnabi ("sin ohrabrenja") i Bartolomeju (Grci su to opet prebacili u Vartolomej, a mi tako preuzeli od njih; znači "sin Tolomeja").
Igrala se deca astrologije. I dobismo gluve telefone i nove kultove i sekte.

Isus je govorio i propovedao na Aramejskom. U njegovo vreme Aramejskim su se služili i oni kojima to nije bio...maternji jezik.

Pozdrav tebi ...klevetniče jedan te li jedan... :hahaha1:
:D

34. И у деветом сату повика Исус гласно говорећи: Елои! Елои! Лама савахтани? Које значи: Боже мој! Боже мој! Зашто си ме оставио?

35. И неко од оних што стајаху онде чувши то говораху: Ено зове Илију.

36. А један отрча те напуни сунђер оцта, па натакнувши на трску појаше Га говорећи: Станите да видимо хоће ли доћи Илија да га скине.

Da li je onda ovo boldovano izgovorio kako je David pričao, a ovi ga nisu razumeli?

Meni se takav zaključak ne nameće. Po Bibliji Mojsije je umro a kasnije se sa Ilijom pojavio na Tavooru. Kada imam u vidu ovo Isusovo...

Jovan 3:13...'' И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу.''

onda mi nekako nije shvatljivo da je Mojsije...vaskrsao
. A dodatno mi je veoma zanimljiv st ih Matej 17:9 ali na izvornom grčkom...

Καὶ καταβαινόντων αὐτῶν ἐκ τοῦ ὄρους ἐνετείλατο αὐτοῖς ὁ Ἰησοῦς λέγων Μηδενὶ εἴπητε τὸ ὅραμα ἕως οὗ ὁ Υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἐκ νεκρῶν ἐγερθῇ.

ὅραμα
u prevoodu znači ...vizija. Sledstveno tome meni se nameće zaključak da su Apostoli na Tavoru imali viziju Mojsija i Ilije. Oni nisu videli vaskrslog Mojsija. Oni su imali viziju Mojsija. A Isus im je tu viziju omogućio. Ne bih zalazio u priču, zašto je bilo potrebno da Apostoli kroz viziju ''vide'' Mojsija i Iliju. Na svoj način biva zanimljivim da nisu imali viziju recimo i Enoha.

I da skratim priću. U slučaju da je Mojsije vaskrsao, pa ga Apostoli videli na Tavoru kao živog čoveka, šta bi to značilo kada se ima u vidu da je Mojsije nakokon Tavora...ponovo bio mrtav...Vaskrsao pa se vratio u mrtve....Nekako mi nije logično u biblijskom smislu. A u Bibliji nema nikakve naznake da je Mojsije vaskrsao, pojavio se na Tavoru i kao vaskrsao vaznet na nebo.

Pozdrav tebi..
Sta znaci biblijski tekst da se niko nije popeo na nebo osim onaj koji je i sisao?

Tekst je na grckom, prvo je napisan je na hebrejkom pa prevden na grckom a onda prevden na nemackom pa na nas jezik. i onda na nasem jeziku moze da da drugaciji dojam.
Ali njegovo znacenje je da je onaj Isus koji je sisao sa neba, licno on se opet i popeo, niko drugi mesto nejga do on licno ne neki drugi.

Onaj koji je sisao taj se i popeo ne neki drugi...to je zancenje teksta ne da se niko pre nejga nije popeo. Onaj koji je sisao sneba kaze tekst, on se i popo opet.

Kuku me lele, da me lelele kuku. Pa kako to tako napisa... Za onih 70 učenika koje je izabrao Isus...

Luka 10:1... ''A potom izabra Gospod i drugih sedamdesetoricu, i posla ih po dva i dva pred licem svojim u svaki grad i u mesto kuda htede sam doći.''

kaza da su ga napustili...Jedan od tih 70 učenika, bejaše i Marko. Nije valjda da je Apostol Marko, koji bejaše i prvi Aleksandrijski Biskup, onaj što je napisao Jevandjelje na osnovu onog što je Apostol Petar, propovedao u Rimu...napustio Isusa...Pa nije valjda i Luka isto Jevandjelista...napustio Isusa...

Stoji činjenica da je nekoliko Isusovih učenika iz one grupe od 70, napustilo Isusa pa su postali sledbenici učenja Simona Maga. U Bibliji ima jasno naznačeno da su Figel, koji je postao i Episkop u Efesu i Ermogen, koji je postao Episkop Megare u Trakiji napustili Isusa...

2 Timotiju 1:15... ''Znaš ovo da se odvratiše od mene svi u Aziji, među kojima i Figel i Ermogen.''

A prilično je izvesno da je Isusa napustio i Nikola koji bejaše jedan od onih sedam djakona...

Dela ap.6:5... ''I ova reč bi ugodna svemu narodu. I izabraše Stefana, čoveka napunjena vere i Duha Svetog, i Filipa, i Prohora, i Nikanora, i Timona, i Parmena, i Nikolu pokrštenjaka iz Antiohije.''

I tako...na osnovu nekoliko njih koji su napustili Isusa i postali jeretici, ti si mi predočio tvrdnju da su Isusa napustili...svih 70 učenika...

Kako je apostol Marko mogao da napusti Isusa kada ga nije ni znao?
Tek je od Petra primio jevnadjlje.
https://sh.wikipedia.org/wiki/Apostol_Marko.

To da je Luka bio od 70 ucenika je samo cista spekulacijakojom u nedostatku dokaza, rado pozivas
Kada luka pise jevandjelje on pominje 70 ucenika ali ne uvrscuje nikako sebe u 70.
Lk 10:1 A potom izabra Gospod i drugih sedamdesetoricu, i posla ih po dva i dva pred licem svojim u svaki grad i u mesto kuda htede sam doći.

Potom, znaci da je isus izabrao 12 ucenika pa posle i 70-

Pored 12 ucenika, isus je izabrao i 70.
Dakle imao je 82 ucenika
U stvaridve grupe ucenika.
Jednu od 70. ucenika i jednu grupu od 12.

Luka nam opisuje kako su 70 ucenika poceli da ga napustaju.

Jn 6:66 Od tada mnogi od učenika Njegovih otidoše natrag, i više ne idjahu s Njim.

Joh 6:67 A Isus reče dvanaestorici: Da nećete i vi otići?
Joh 6:68 Tada Mu odgovori Simon Petar: Gospode! Kome ćemo ići? Ti imaš reči večnog života.
Joh 6:69 I mi verovasmo i poznasmo da si Ti Hristos, Sin Boga Živoga.
Joh 6:70 Isus im odgovori: Ne izabrah li ja vas dvanaestoricu, i jedan je od vas djavo?
Joh 6:71 A govoraše za Judu Simonova Iskariota, jer Ga on htede izdati, i beše jedan od dvanaestorice.

Mnogi od 70 ucenika su polako otisli, akoliko su to mnogi?
Isus se obraca samo dvanasetorici.
Ne preostalima od 70, vec samo dvanasteroici.
Sto znaci da su ga svih 70 napustili.

U Getsemanskom vrtu pred raspece, vidimo da Isusa prate samo 12, ucenika, niko drugi vise.
Pa i celo vreme posle ne nalazimo nikoga vise od 70.
Sto znaci da su ga svih 70 ucenika napustili.

Ko su bili 70 ucenika, neznamo.
Niti se kasnije kaze da je neko od 70.

Tako, nije potrebno da spekulises, ne igramo karte pa da varas.

I jos jednom li pocnes da koristis ono kuku.kao neka zenetura alapaca, jer nemas dokaze, idemo istog momenta na ignor.
Mslim da nema potrebe.
Zadnjideo tvog teksta cu odgvoriti drugom prilikom.

Nema potrebe zboriti sa nekima sa kojima i ovako ne mozes normalno da zboris.

Juda nije djavo, vec je djavo usao u njega i sproveo svoj plan.
On je samo metaforicki djavo.
I mi u nasem jeziku kazemo za nekoga zlog, djavo.
A on to nije bukvalno.
Da nije bilo to sa Judom, sotona bi izmislio nesto drugo i uzeo nekog drugog.
Njegova priroda je postala takva da tezi samo da unisti.
Kao zavisnik od droge sto ne moze drugacije.
Dugo je on Judu pripremao.
Ali nije samo Judu upotrebio, vec i Fariseje, Svestenike, Knjizevnike.
Citavu Elitu. Itd.
Mislio je da ce tu slomitu Isusa.
Ili ce ovaj odustati ili sam biti naveden na bezakonje.
Dovoljno je bilo da Isus jednom upotrebi svoju bozanaku moc da bi sebi bilo kako pomogao.
I ceo plan spasenja bi propao.
Ili pak da odustsne usred onoga ua,sta je dosao.
On sam kaze da ima svoje pravo da polozi dusu ili ne.
Sotona bi mogao zauvek da zivi i da ostane na ovoj planeti da je Isus bilo kako poklekao.
Ljudi ne bi dibili spasenje, ali bi migli da ostanu kao sadada pate i umiru do samounistenja, jer skojim pravom bi im Boh zabranio to kada sam nije mogao da odrzi ono sto je njima dao.
Sa Isusovom smrcu je bila sotonina borba sve ili nista.

A da je Iszäus jednom posrnuo, pokazao bi da je dao ljudiima zivotna pravila koja ni on sam nije mogao da odrzi.
To bi islo u prolog sotoni i opravdalo njegovu pobunu.

To da je Luka bio od 70 ucenika je samo cista spekulacijakojom u nedostatku dokaza, rado pozivas
Kada luka pise jevandjelje on pominje 70 ucenika ali ne uvrscuje nikako sebe u 70.
Lk 10:1 A potom izabra Gospod i drugih sedamdesetoricu, i posla ih po dva i dva pred licem svojim u svaki grad i u mesto kuda htede sam doći.

Potom, znaci da je isus izabrao 12 ucenika pa posle i 70-

Pored 12 ucenika, isus je izabrao i 70.
Dakle imao je 82 ucenika
U stvaridve grupe ucenika.
Jednu od 70. ucenika i jednu grupu od 12.

Luka nam opisuje kako su 70 ucenika poceli da ga napustaju.

Jn 6:66 Od tada mnogi od učenika Njegovih otidoše natrag, i više ne idjahu s Njim.

Joh 6:67 A Isus reče dvanaestorici: Da nećete i vi otići?
Joh 6:68 Tada Mu odgovori Simon Petar: Gospode! Kome ćemo ići? Ti imaš reči večnog života.
Joh 6:69 I mi verovasmo i poznasmo da si Ti Hristos, Sin Boga Živoga.
Joh 6:70 Isus im odgovori: Ne izabrah li ja vas dvanaestoricu, i jedan je od vas djavo?
Joh 6:71 A govoraše za Judu Simonova Iskariota, jer Ga on htede izdati, i beše jedan od dvanaestorice.

Mnogi od 70 ucenika su polako otisli, akoliko su to mnogi?
Isus se obraca samo dvanasetorici.
Ne preostalima od 70, vec samo dvanasteroici.
Sto znaci da su ga svih 70 napustili.

U Getsemanskom vrtu pred raspece, vidimo da Isusa prate samo 12, ucenika, niko drugi vise.
Pa i celo vreme posle ne nalazimo nikoga vise od 70.

Niti se kasnije kaze da je neko od 70.

I jos jednom li pocnes da koristis ono kuku.kao neka zenetura alapaca, jer nemas dokaze, idemo istog momenta na ignor.
Mslim da nema potrebe.
Zadnjideo tvog teksta cu odgvoriti drugom prilikom.
Акила, Андроник, Аристовул, па тако даље азбучним редом поименце.😁

Sta znaci biblijski tekst da se niko nije popeo na nebo osim onaj koji je i sisao?

Tekst je na grckom, prvo je napisan je na hebrejkom pa prevden na grckom a onda prevden na nemackom pa na nas jezik. i onda na nasem jeziku moze da da drugaciji dojam.
Daj mi neki dokaz, da je Jovanovo Jevandjelje prvo napisano na herbejskom pa onda prevedeno na grčki pa onda na nemački i onda na naš jezik. Da li je Jovan Jevandjelje pisao dok je boravio u Efesu a odakle ga je Domentijan prinudno doveo u Rim i nakon nemkih stvari ga prognao na Patmos...

I kaza da Jovanovog Jevandjelja nema u Vulgati...jer po tvojoj tvrdnji nikada nije prevedeno na Latinski

Jovan 3:13...

13et nemo ascendit in caelum nisi qui descendit de caelo Filius hominis qui est in caelo

And no man hath ascended into heaven, but he that descended from heaven, the Son of man who is in heaven.

Onaj koji je sisao taj se i popeo ne neki drugi...to je zancenje teksta ne da se niko pre nejga nije popeo.
Onaj koji je sisao sneba kaze tekst, on se i popo opet.

Kuku me lele da me lele kuku....Kako to, Elenice ti tvoje u vezi sa ovim stihom...

Jovan 3:13...'' И нико се не попе на небо осим који сиђе с неба, Син човечији који је на небу.''
kaza ovako...
Onaj koji je sisao taj se i popeo ne neki drugi...to je zancenje teksta ne da se niko pre nejga nije popeo.

Isus jasno kaza...I niko se ne pope na nebo osim...A po tvojoj tvrdnji, mnogi su se popeli na nebo...pre Isusa...

To da je Luka bio od 70 ucenika je samo cista spekulacijakojom u nedostatku dokaza, rado

Možda si zaboravio da si napisao ovako...

70 ucenika ga je napustilo jer je imalo svoju predpostavku pisma i onoga sto je govorio.

pa sam ti u vezi sa tim predočio da je Luka bio jedan od 70.

Sada tvrdiš da je to, što je Luka bio jedan od 70 samo moja špekulacija...Da li je moja špekulacija i to da je Luka nakon Pavlove smrti postao Episkop Soluna...Da li je moja špekulacija i to da je Marko od strane Petra postavljen za Episkopa Aleksandrije...

Opet to...pa ti nemaš ni elementarno znanje u vezi sa tim stvarima.

Zašto u množini...To što ti o tome ništa ne znaš ne znači da se ne zna ko su bili ti iz grupe 70...

A u čemu se sastoji to moje...varanje...U tome da Luka nije bio jedan od 70...Glasniče, idi i nauči neke elementarne stvari.

Акила, Андроник, Аристовул, па тако даље азбучним редом поименце.😁

Preteško je to gradivo zha njega...Kada bi malo proučio nešto o tome ko su bili prvi Episkopi Crkve video bi mnogo imena iz one grupe od 70...A kada bi pažljivo pogledao pravoslavni kalendar takodje bi video kada se proslavljaju mnogi iz grupe 70...

P.S. Vidim da ti intezivno naučavaš neke stvari sa Monom...

Pozdrav tebi...

Preteško je to gradivo zha njega...Kada bi malo proučio nešto o tome ko su bili prvi Episkopi Crkve video bi mnogo imena iz one grupe od 70...A kada bi pažljivo pogledao pravoslavni kalendar takodje bi video kada se proslavljaju mnogi iz grupe 70...

Pozdrav tebi...
Osim ovih pojedinacnih pominjanja koje navodis, Crkva je ustanovila i posebni dan za proslavljanje svih ovih Apostola zajedno.

https://www.crkvenikalendar.com/zitije.php?pok=0&id=BBJG

Pozdrav tebi...
To sto govoris su ciste manipulacije.
Nigde nemamo imena onih 70.
U Bibliji ne nalazimo njihova imena, i oni napustaju Hrista i vise se ne pojavljuju.
Bilo bi dobro da su se neki od njih vratili.

Možda si zaboravio da si napisao ovako...

pa sam ti u vezi sa tim predočio da je Luka bio jedan od 70.

Sada tvrdiš da je to, što je Luka bio jedan od 70 samo moja špekulacija...Da li je moja špekulacija i to da je Luka nakon Pavlove smrti postao Episkop Soluna...Da li je moja špekulacija i to da je Marko od strane Petra postavljen za Episkopa Aleksandrije...

Opet to...pa ti nemaš ni elementarno znanje u vezi sa tim stvarima.

Zašto u množini...To što ti o tome ništa ne znaš ne znači da se ne zna ko su bili ti iz grupe 70...

A u čemu se sastoji to moje...varanje...U tome da Luka nije bio jedan od 70...Glasniče, idi i nauči neke elementarne stvari.
Sve sto si napisao nema ni jedan argument, vec cista spekulaija, manipulacinja i blefiranje.
Nisibio neko vrme tu, poceo sam da sumnjamd a nisi bio u Bruklin na skolovanje?

U bibliji nigde nemamo izvestaj da je Luka bio jedan od 70.
Cak on govori o njima ali sebe ne ubraja tamo.
To sto si se ti presao pa bi sada da se izvadis, na ovakav nacin je jako jeftini blef.
Za Luku se nezna istorijski nista kako je prihvatio hriscanstvo.
To je elementarna istina.
A o tvojim elemntarnim istinma vec svi znamo, blef, uvrtanje, izvrtanj,e prevrtanje.
Kao da igramo pokrer.
I zato niko ne zeli vise da slusa tvoju elemntarnost i gubi vreme sa tobom.

Daj mi neki dokaz, da je Jovanovo Jevandjelje prvo napisano na herbejskom pa onda prevedeno na grčki pa onda na nemački i onda na naš jezik. Da li je Jovan Jevandjelje pisao dok je boravio u Efesu a odakle ga je Domentijan prinudno doveo u Rim i nakon nemkih stvari ga prognao na Patmos...

I kaza da Jovanovog Jevandjelja nema u Vulgati...jer po tvojoj tvrdnji nikada nije prevedeno na Latinski

Jovan 3:13...

13et nemo ascendit in caelum nisi qui descendit de caelo Filius hominis qui est in caelo

And no man hath ascended into heaven, but he that descended from heaven, the Son of man who is in heaven.

Kuku me lele da me lele kuku....Kako to, Elenice ti tvoje u vezi sa ovim stihom...

kaza ovako...

Isus jasno kaza...I niko se ne pope na nebo osim...A po tvojoj tvrdnji, mnogi su se popeli na nebo...pre Isusa...
Rekao sam ti jos jedan kuku lele i idemo na ignorisanje.
Sam si izabrao.
Duzan sam ti jos jedan odgovor i nemogu vise da citam ove duhovne perverzije koje pises na forumu.

Logicno je da su apostoli govorili hebrjeski i da su spisepisali na hebrjeksi a kasnije kome je kako trebalo je prevodjeno i sacuvani su ti prevodi.
Cak i sam Pilat pise i na hebrjeksom natpis nad Isusovom glavom na krstu.
Nije valjda pisao za nemce?
Vremenom ce se mozda naci i neki od tih spisa.
Medjutim dovolno je i prevesti sa grckina nemacki pa na nas, da prizvuk bude drugaciji.
Kada pogledas komentare, videces da je rec o tome, da telkst govori o Isusu koji je sasao da se taj isti i popeo na nebo ne neki drugi.
Ocigledno su i to pita je potezali neki u to vreme da nije Isus licno otisao na nebo.
I danas imamo da Muslimani kazu da Isus nije razapet na primer vec neki drugi.

To sto govoris su ciste manipulacije.
Nigde nemamo imena onih 70.
U Bibliji ne nalazimo njihova imena, i oni napustaju Hrista i vise se ne pojavljuju.
Bilo bi dobro da su se neki od njih vratili.

Očito je da ti nije znano, ko je krstio Apostola Pavla. Ako pažljivo pročitaš Bibliju, naučičeš da ga je krstio Ananija. A ko je bio Ananija...

871-00.jpg

Bio je jedan od 70 a bio je i prvi Episkop Damaska. Hrišćanska Crkva ga obeležava 14 Oktobra po gregorijanskom kalendaru...Pogledaj ovde...

A pogledaj kog Crkva proslavlja 31 oktobra.

U bibliji nigde nemamo izvestaj da je Luka bio jedan od 70.
Cak on govori o njima ali sebe ne ubraja tamo.

Idemo ovako. Da li je Luka Apostol...Da li je moja špekulacija ako kažem...jeste. Da li je Luka bio jedan od 12 Apostola...Da li je moja špekulacija ako kažem ...nije...

Čini mi se da Luka kao Apostol nije naznačen u onih 12...

Matej 10:2-4... ''A dvanaest apostola imena su ova: prvi Simon, koji se zove Petar, i Andrija brat njegov; Jakov Zevedejev, i Jovan brat njegov;Filip i Vartolomije; Toma, i Matej carinik; Jakov Alfejev, i Levije prozvani Tadija;
Simon Kananit, i Juda Iskariotski, koji Ga i predade.''

Pitanje za tebe. Kako je onda Luka Apostol...ako nije jedan od 70...

Zna se kako ljudi medjusobno razgovaraju ne kao da igramo karte-
Osnova kulture je potrebna.

Misliš ovako nekako baš onako ...kulturno...

Glasnik.;29639179:
Zaboravio si da sam ti naredio da mi se vise ne obracas?
Evo jos ovo i da te vise nisam vidio.

Glasnik.;29649839:
I nema pravo svako da komentarise moje komentare.
Ako ti se to jos jednom ponovi, zabranicu i tebi.
Jel ti jasno?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back