jerohinac
Legenda
- Poruka
- 50.074
A šta misliš zašto stvoreni čovek po savršenom uzoru nije i sam savršen, pa po slobodnoj volji da bira samo dobro?
Kada bi čovek po slobodnoj volji birao samo dobro, da li bi to bila ...slobodna volja...Pa valjda ono ...slobodna...jasno ukazuje da se radi o izboru dve različitosti. Kada bi čovek birao samo dobro u čemu bi to bila sloboda izbora...Bog je čoveku u biblijskom smislu dao slobodu, da svojom slobodnom voljom izabere da li će u Boga verovati ili pak nbeće. Po tvom rezonu Bog bi trebao usmeriti svakog čoveka da učini pravi izbor i da veruje u Boga...A da li to Bog čini...biće da ne čini...
U tom smislu je zanimljivo ovo...naravno u smislu metaforičnosoti...
Otkrivenje 3:20...''Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom.''
Zašto!!?? Pa to je bar jasno. Treba da uvidi da je omanuo pri stvaranju čoveka po sopstvenom, savršenom, uzoru, pa da ispravi svoju grešku.
Prijatelju Biblija se mora malo i pročitati. Kada se u Starom Zavetu Bog predočava antropomorfno imaš i ono da se Bog pokaja ...
Postanak 6:6...''Pokaja se Gospod što je stvorio čoveka na zemlji, i bi mu žao u srcu.''
U sledećem stihu Bog kaza ono...hoću da istrebim sa zemlje ljude..E sada, to su te stvari koje ti kao okoreli ateista sagledavaš do krajnosti bukvalno, zar ne...
A poznato ti je da i čoveki može da se pokaje, da mu bude žao u srcu i slično. A u vezi sa tim...kako je to čovek omanuo u stvaranju čoveka...
I morfam malo onako kroz pričicu da ti predočim ovo...
Neka je žena sanjala da je ušla u veliku trgovinu i tu je, na svoje iznenađenje, našla Boga za pultom.
– Što prodaješ... upitala je.
– Sve što ti srce želi ... odgovori Bog.
Žena je jedva verovala što je čula i odluči tražiti ono najbolje što ljudsko srce poželeti može:
– Hoću mir za dušu i ljubav i sreću i mudrost i slobodu od straha.
Potom, nakon kratkog razmišljanja doda:
– Ne samo za mene. Za svakog na svetu.
Bog se nasmeja: Mislim da me nisi shvatila, draga moja.
Ovde ne prodajemo plodove. Samo seme.
– Što prodaješ... upitala je.
– Sve što ti srce želi ... odgovori Bog.
Žena je jedva verovala što je čula i odluči tražiti ono najbolje što ljudsko srce poželeti može:
– Hoću mir za dušu i ljubav i sreću i mudrost i slobodu od straha.
Potom, nakon kratkog razmišljanja doda:
– Ne samo za mene. Za svakog na svetu.
Bog se nasmeja: Mislim da me nisi shvatila, draga moja.
Ovde ne prodajemo plodove. Samo seme.
Suština je u boldovanom. A čovek će u biblijskom smislu slobodnom voljom izabrati...da li će to seme postati plod ili pak ...neće.