Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A šta misliš zašto stvoreni čovek po savršenom uzoru nije i sam savršen, pa po slobodnoj volji da bira samo dobro?

Kada bi čovek po slobodnoj volji birao samo dobro, da li bi to bila ...slobodna volja...Pa valjda ono ...slobodna...jasno ukazuje da se radi o izboru dve različitosti. Kada bi čovek birao samo dobro u čemu bi to bila sloboda izbora...Bog je čoveku u biblijskom smislu dao slobodu, da svojom slobodnom voljom izabere da li će u Boga verovati ili pak nbeće. Po tvom rezonu Bog bi trebao usmeriti svakog čoveka da učini pravi izbor i da veruje u Boga...A da li to Bog čini...biće da ne čini...

U tom smislu je zanimljivo ovo...naravno u smislu metaforičnosoti...

Otkrivenje 3:20...''Evo stojim na vratima i kucam: ako ko čuje glas moj i otvori vrata, ući ću k njemu i večeraću s njime, i on sa mnom.''

Zašto!!?? Pa to je bar jasno. Treba da uvidi da je omanuo pri stvaranju čoveka po sopstvenom, savršenom, uzoru, pa da ispravi svoju grešku.

Prijatelju Biblija se mora malo i pročitati. Kada se u Starom Zavetu Bog predočava antropomorfno imaš i ono da se Bog pokaja ...

Postanak 6:6...''Pokaja se Gospod što je stvorio čoveka na zemlji, i bi mu žao u srcu.''

U sledećem stihu Bog kaza ono...hoću da istrebim sa zemlje ljude..E sada, to su te stvari koje ti kao okoreli ateista sagledavaš do krajnosti bukvalno, zar ne...

A poznato ti je da i čoveki može da se pokaje, da mu bude žao u srcu i slično. A u vezi sa tim...kako je to čovek omanuo u stvaranju čoveka...

I morfam malo onako kroz pričicu da ti predočim ovo...

Neka je žena sanjala da je ušla u veliku trgovinu i tu je, na svoje iznenađenje, našla Boga za pultom.
– Što prodaješ... upitala je.
– Sve što ti srce želi ... odgovori Bog.
Žena je jedva verovala što je čula i odluči tražiti ono najbolje što ljudsko srce poželeti može:
– Hoću mir za dušu i ljubav i sreću i mudrost i slobodu od straha.
Potom, nakon kratkog razmišljanja doda:
– Ne samo za mene. Za svakog na svetu.
Bog se nasmeja: Mislim da me nisi shvatila, draga moja.
Ovde ne prodajemo plodove. Samo seme.

Suština je u boldovanom. A čovek će u biblijskom smislu slobodnom voljom izabrati...da li će to seme postati plod ili pak ...neće.

Zem ti ja to Božije kažnjavanje posle smrti. Zato i ima toliko kriminala, jer paragrafi nisu svemogući kao što je Bog.

Bog ne sprečava kriminal jer je i to izbor po...slobodnoj volji. A paragrafi ipak sprečavaju. Jer da nije paragrafa mnogi bi ono...kapuljaču na glavu, utoku u ruke i ...pljačka ...:whistling:

Moguće je da toga ima u Bibliji, ali mala vajda, kada i među vernicima ima mnogo kriminalaca.
Eto nešto što i ti ne znaš.:D Raspitaj se malo, ali krajnje diskretno, ako je to moguće, ko je u tvom mestu glavni mafijaš. Onda, opet diskretno, vidi gde i kako živi, a pošto nije u ćorki, znači da je usavršio činjenje lošeg, pa nije uhvaćen .Paragrafi su, "radili" za one koji su u zatvoru, a to znači da nisu savršeno činili nešto loše, pa su uhvaćeni.

Nemam potrebe da se raspitujem u vezi sa tim. Nekada je u mom mestu bilo da kažem mafijaša. A ima već prilično vremena, mafijaša u mafijaškom smilu skoro da nema. A ima onih koji obrću solidnu kintu ali ne mafifjašenjem u klasičnom smislu. Ne može biti ono...mafijaš...bez onog ...mafija...u smislu organizovanaog kriminala...I tako, da te ne smaram sa tim stvarima.

Seo sam.

Ovo recimo imas u Simbolu Vere: Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή.... - I u jednoga Gospoda Isusa Hrista Sina Bozjeg Jedinorodnog...

Ja bih samo koliko da dodam ceo tekst u vezi sa simbolom vere...pod brojem 2...

2. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων˙ Φως εκ Φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο.

I neću više ni da sedim niti da čekam...Odoh da legnem...:bye:

A što se tiče reći...tov υιόν tou...ovo υιόν kod Grka je...sin. A ono tou je u smislu... od. A za ono tov...nemam pojma.

Molbica za Kima...Kako bi po tvom mišljenju trebao glasiti prevod samo onog...tov...:think:

tov (ton) je muski oblik određenog člana u akuzativu jednine. To nije rec koja ima znacenje. :)

dok je tou - nenaglaseni oblik licne zamenice u genitivu - prisvojna zamenica u trecem licu jednine

O YIOS - sin

Poslednja izmena:
Izgleda da ne razumeš poentu moje priče. Ovo što si napisao važi za nas obične smrtnike. Ponavljam, za Boga kao sveznajućeg i svemogućeg nije nikakav problem da usmeri/ prisili, a da usmeravan/prisiljen i dalje misli da je to njegov slobodni izbor.

Shvatajući poentu tvoje priće, samo pokušavam da ti ukažem da je pogrešna, bivajući u suprotnosti sa čovekovom slobodnom voljom. U Bibliji piše ovako...

1 Jovanova 3:23... ''I ovo je zapovest Njegova da verujemo u ime Sina Njegovog Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugog kao što nam je dao zapovest.''

Na očitu okolnost da je to zapovest od Boga a shodno čovekovoj slobodnoj volji, čovek će sledstveno svojoj slobodnoj volji tu zapovest prihvatiti ili je neće prihvatiti. Primera radi, Isus je veoma dobro uočavao da neki shodno svojoj slobodnoj volji postupaju u smislu...i nečete...

Jovan 5:40... ''I nećete da dođete k meni da imate život.''

A sada pažljivo pročitaj oovo...

1 Korićanima 10:23... ''Sve mi je slobodno, ali nije sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro.''

A sledstveno onoj tvojoj ...poenti...proizilazilo bi da čoveku nije sve slobodno. Ako bi Bog čoveka primoravao-usmeravao da čini samo dobre izbore a sledstveno slobodnoj volji, šta bi bilo sa čovekovom slobodom i njegovom izboru shodno slobodnoj volji...

A ima i Krivični Zakonik RS u čijem članu 14 stav 1 piše...

'' Krivično delo je ono delo koje je zakonom predviđeno kao krivično delo, koje je protivpravno i koje je skrivljeno.''

I kada se to što je zakonom definisano kao krivičnoi delo učini svesno i voljno u smislu vinosti onda sledi...kazna.
A ono ...svesno i voljno...očito i uprošćeno ukazuje na postupanje shodno slobodnoj volji.

Kada sam zapazio ove slike...

5887570775b5b5cf25676e764340472_v4_big.png

slide31-600x242.jpg

Srpsko-groblje-u-Americi.jpg

grobnice_bezanija22.png

zapitah se...zašto li ima toliko grobnih mesta...krstom obeleženih...:think:

Kako to misliš da Bog treba da usmerava čoveka i da mu ne dopušta pogrešne izbore u smislu čovekove slobodne volje...Kada bi to bivalo tako, onda slobodna volja nebi imala nikakvog smisla.
A da...to bi značilo da čovek treba da bude u nekoj iluziji da će uvek i uvek, samo birati pravilne izbore. Ne biva to tako. Kada bi Bog primoravao čoveka da ne čini ništa pogrešno u čemu bi se to sastojala slobodna volja...
Budeš mi pozdravljen.

E baš ćemo kao nekada "ja u klin ti u ploču". Jeroh, ti o slobodnoj volji govoriš sa stanovišta objektivnog posmatrača. Možeš li da se uneseš u odnos čovek-Bog. Bog je stvorio čoveka, dao mu dušu, razum..bla, bla, bla, i dao mu slobodnu volju. Nemoj sada da razmišljaš kao da ih posmatraš sa strane, ti si taj čovek. Ti svojom slobodnom voljom biraš samo dobro, i uopšte nisi svestan da ti je Bog nametnuo samo izbor dobrog. I to nije nikakva tvoja iluzija, to je tvoja stvarnost. E sada, oni koji te posmatraju, nisu svesni da ti je ukinut izbor lošeg, već o tebi govore sve najbolje, jer ne grešiš. Bog kao svemoćan mora da može da uradi tako nešto.

E baš ćemo kao nekada "ja u klin ti u ploču". Jeroh, ti o slobodnoj volji govoriš sa stanovišta objektivnog posmatrača. Možeš li da se uneseš u odnos čovek-Bog. Bog je stvorio čoveka, dao mu dušu, razum..bla, bla, bla, i dao mu slobodnu volju. Nemoj sada da razmišljaš kao da ih posmatraš sa strane, ti si taj čovek.

Dakle ovako. Po tvom rezonu, čovekovu slobodnu volju shodno kojoj čovek biva slobodan izabrati da učini nešto dobro ili pak da učini neko zlo u manjoj ili većoj meri, Bog mora usmeravati tako da na neki način čoveka primora da čini samo dobro. Osnovni preduslov za postojanje slobodne volje podrazumeva nužnost da čovek bude slobodan u svom odlučivanju. Da li bi čovek bio slobodan ako bi ga i sam Bog primoravao da ne učini nikakvo zlo...Po tvom rezonu Bog je trebao kako Evu tako i Adama da nekako primora-usmeri da ne učine ono što su učinili...Ne biva to tako stanco...ne biva...Kada bi to bivalo po tvom rezonu cela Biblija bi bila apsurdna sama po sebi. Cela biblijska priča u smislu svih onih zapovesti nebi imala svrhu jer ...nebi imao ko da se o iste ogreši.

A Pavle jasno kaza...

1 Korićanima 10:23... ''Sve mi je slobodno, ali nije sve na korist; sve mi je slobodno, ali sve ne ide na dobro.''

I zašto bi Bog a na okolnost tog kazivanja, bilo koga primoravao-usmeravao da ne učini bilo šta što nije dobro...

Taj tvoj rezon bi izmedju ostalog, na svoj način u potpunosti obesmislio kategoriju...pokajanja.

Ti svojom slobodnom voljom biraš samo dobro, i uopšte nisi svestan da ti je Bog nametnuo samo izbor dobrog. I to nije nikakva tvoja iluzija, to je tvoja stvarnost. E sada, oni koji te posmatraju, nisu svesni da ti je ukinut izbor lošeg, već o tebi govore sve najbolje, jer ne grešiš. Bog kao svemoćan mora da može da uradi tako nešto.

Po tvom rezonu, Bog bi nekako usmerio čoveka da učini dobro delo pa bi čovek ne bivajući svestan Božijeg delovanja a po svojoj slobodnoj volji postupio u smislu ovog...

Luka 6:29...''Koji te udari po obrazu, okreni mu i drugi; i koji hoće da ti uzme kabanicu, podaj mu i košulju.''

A kada već postavih taj stih, hajde da te pitam...Šta misliš ...o čemu se tu radi...Samo da ti napomenem da ima neka da tako kažem, dubine u tom boldovanom...

P.S.

Kažu da od narednog dana barem nekoliko dana ...neće biti kiše...Da li je to moguće...:whistling:

Pozdrav tebi prijatelju.

Dakle ovako. Po tvom rezonu, čovekovu slobodnu volju shodno kojoj čovek biva slobodan izabrati da učini nešto dobro ili pak da učini neko zlo u manjoj ili većoj meri, Bog mora usmeravati tako da na neki način čoveka primora da čini samo dobro. Osnovni preduslov za postojanje slobodne volje podrazumeva nužnost da čovek bude slobodan u svom odlučivanju. Da li bi čovek bio slobodan ako bi ga i sam Bog primoravao da ne učini nikakvo zlo...Po tvom rezonu Bog je trebao kako Evu tako i Adama da nekako primora-usmeri da ne učine ono što su učinili...Ne biva to tako stanco...ne biva...Kada bi to bivalo po tvom rezonu cela Biblija bi bila apsurdna sama po sebi. Cela biblijska priča u smislu svih onih zapovesti nebi imala svrhu jer ...nebi imao ko da se o iste ogreši.

A Pavle jasno kaza...

I zašto bi Bog a na okolnost tog kazivanja, bilo koga primoravao-usmeravao da ne učini bilo šta što nije dobro...

Taj tvoj rezon bi izmedju ostalog, na svoj način u potpunosti obesmislio kategoriju...pokajanja.

Nisi uspeo da se postaviš u odnosu ti-svemoćni Bog koji te stvorio. Bog kao svemoćan može da objavi: ljudi dajem vam slobodnu volju, a onda da "zavrne slavinu " za loše izbore, i to niko ne bi znao. I nikad niko ne bi činio zlo, svi bi bili ubeđeni da imaju slobodnu volju ali uvek biraju ono dobro, što nije nikakvo čudo jer su nastali od Savršenog.
E, ovo boldovano sam hteo da čujem od tebe. Znači mora da postoji pokajanje, i da se opravda biblijska priča, a da bi bilo pokajanje, mora čovek da greši, a kako sme da greši ako je stvoren od Savršenog- i eto ti razlog zašto je izmišljena slobodna volja-dakle da bi se opravdala Božija neprisutnost, indolentnost, ili prikrilo Njegovo nepostojanje. Bog je bio Mojsijeva batina, jer nije bilo zakonskih propisa.

- - - - - - - - - -

.

A Pavle jasno kaza...

Eto vidiš kako Pavle zna da ima slobodnu volju, ali i zna da nije sve na korist i na dobro, pa bira ono što je dobro.

Po tvom rezonu, Bog bi nekako usmerio čoveka da učini dobro delo pa bi čovek ne bivajući svestan Božijeg delovanja a po svojoj slobodnoj volji postupio u smislu ovog...

Luka 6:29...''Koji te udari po obrazu, okreni mu i drugi; i koji hoće da ti uzme kabanicu, podaj mu i košulju.''

A kada već postavih taj stih, hajde da te pitam...Šta misliš ...o čemu se tu radi...Samo da ti napomenem da ima neka da tako kažem, dubine u tom boldovanom...

P.S.

Kažu da od narednog dana barem nekoliko dana ...neće biti kiše...Da li je to moguće...:whistling:

Pozdrav tebi prijatelju.

Jeroh, to je podmetaljka, znaš već kojih, a sami su zadržali "oko za oko, zub za zub", a u praksi pokazuju "dva oka za oko, dva zuba za zub":D

Pa valjda će i ovo čudo da prođe, a današnji dan je nagoveštaj.
Pozdrav.

P.S.

Pozdrav tebi prijatelju.

Bukvalno su shvatili Saula u vezi krst, pa ga stavljali na spomenike,a krst znaci Iskusenja zivotna, :)

Nisi uspeo da se postaviš u odnosu ti-svemoćni Bog koji te stvorio. Bog kao svemoćan može da objavi: ljudi dajem vam slobodnu volju, a onda da "zavrne slavinu " za loše izbore, i to niko ne bi znao. I nikad niko ne bi činio zlo, svi bi bili ubeđeni da imaju slobodnu volju ali uvek biraju ono dobro, što nije nikakvo čudo jer su nastali od Savršenog.

A kakva bi to čovekova slobodna volja bila kada bi Bog zavrnuo slavinu za loše izbore, kako ti kaza...Kada bi bilo po tom i takvom tvom rezonu, slobodna volja u smislu slobodnog izbora izmedju dve suprotnosti ne bi imala baš nikakav smisao. U tom smislu čovek ne bi ni znao da postoji nešto što je suprotno dobrom (zavrnuta slavina) a onako dodatno dobro ne može egzistirati bez postojanja zla.

I kako bi to čovek bio uveren da on nešto bira u smislu slobodnog izbora ako ne bi bilo zla u smislu zavrnute slavine...

Stanco, prića u vezi sa čovekovom slobodnom voljom u biblijskom smislu je posve jasna. Iz Biblije jasno proizilazi da je Bog čoveku dao slobodu izbora u smislu odlučivanja i izbora a shodno slobodnoj volji. Nije Bog stvorio nekog robota koji će u svom programu imati samo dobre izbore.

Ima u Starom Zavetu stih koji glasi...

Jeremija 21:8... ''A narodu tom reci: Ovako veli Gospod: Evo ja stavljam pred vas put k životu i put k smrti.''

Zar nije očito da je taj narod stavljen pred slobodu izbora...I kako onda ta slobodna volja ukazuje na nepostojanje Boga po tvojoj tvrdnji...:whistling:

P.S. Pozdrav tebi, okorelom ateisti od kako no ti kaza...prikrivenog vernika...

E, ovo boldovano sam hteo da čujem od tebe. Znači mora da postoji pokajanje, i da se opravda biblijska priča, a da bi bilo pokajanje, mora čovek da greši, a kako sme da greši ako je stvoren od Savršenog- i eto ti razlog zašto je izmišljena slobodna volja-dakle da bi se opravdala Božija neprisutnost, indolentnost, ili prikrilo Njegovo nepostojanje.

Kaza da je slobodna volja izmišljena da bi se prikrilo nepostojanje Boga...A šta bi mi kazao o slobodnoj volji čovekovoj izvan Biblije...Nije valjda da ti nemaš slobodnu volju i slobodan izbor činjenja ili nečeg dobrog ili nečeg što nije dobro...

A pre Isusa Jovan Krstitelj je kazivao...

Matej 3:2... ''I govoraše: Pokajte se, jer se približi carstvo nebesko.''

A i ovo ti je uokvireno u čovekovu slobodnu volju...

1 Jovanova 3:23... ''I ovo je zapovest Njegova da verujemo u ime Sina Njegovog Isusa Hrista, i da ljubimo jedan drugog kao što nam je dao zapovest.''

Data je zapovest a da li će po istoj biti postupljeno...stvar je slobodne volje..Razmisli o tome da nijedna biblijska zapovest ne bi imala svrhu da nema...slobodne volje...

A sledstveno Bibiliji svi su zgrešili...

Rimljanima 3:23... ''Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,''

A onda je poenta u ovom...

Rimljanima 6:23... ''Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Hristu Isusu Gospodu našem.''
a u vezi sa ovim...

Rimljanima 5:8... ''Ali Bog pokazuje svoju ljubav k nama što Hristos još kad bejasmo grešnici umre za nas.''

1 Petrova 3:18...''Jer i Hristos jedanput za grehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši telom, no oživevši Duhom;''

Stnco, cela biblijska priča se zasniva na pokajanju i čovekovoj slobodnoj volji u kontekstu sa njim.U vezi sa onim što mi kaza, da je slobodna volja izmišljena da bi se prikrilo nepostojanje Boga, kaži mi...čemu onda pokajanje ...

I naravno...i sam čin pokajanja je stvar...slobodne volje...

A da...i činjenica da si ti okoreli ateista temelji se na tvojoj...slobodnoj volji, zar ne...

Bog je bio Mojsijeva batina, jer nije bilo zakonskih propisa.

Pažljivo pročitaj ovo...

Izlazak 18:21-22...''A iz svega naroda izaberi ljude poštene, koji se boje Boga, ljude pravedne, koji mrze na mito, pa ih postavi nad njima za poglavare, hiljadnike, stotinike, pedesetnike i desetnike; Oni neka sude narodu u svako doba; pa svaku stvar veliku neka javljaju tebi, a svaku stvar malu neka raspravljaju sami; tako će ti biti lakše, kad i oni stanu nositi teret s tobom.''

Ponovljeni zakoni 1:16... ''I zapovedih onda sudijama vašim govoreći: Saslušavajte raspre među braćom svojom i sudite pravo između čoveka i brata njegovog i između došljaka koji je s njim.''

Izlazak 23:1-3.. ''Ne iznosi lažnih glasova; ne pristaj s bezbožnikom da svedočiš krivo. Ne idi za množinom na zlo, i ne govori na sudu povodeći se za većim brojem da se izvrne pravda. Siromahu u parnici njegovoj ne gledaj što je siromah.''

Levitski 19:15... ''Ne činite nepravdu na sudu, ne gledajte što je ko siromah, niti se povodi za bogatim; pravo sudi bližnjemu svom.''

Stnco, bilo je zakonskih propisa u ono vreme. Zapazi ono...koji mrze na mito....pa ono...sudite pravo...I šta misliš, da li to treba da bude obavezno i za one koji su u današnje vreme na sudijskoj funkciji...

Eto vidiš kako Pavle zna da ima slobodnu volju, ali i zna da nije sve na korist i na dobro, pa bira ono što je dobro.

Suština mog kazivanja tebi biva upravo u tome. I baš zbog toga što zna, nikakve potrebe nema da ga Bog na bilo koji način sprečava da učini i nešto što mu ...nije na dobro.

A i ti Stnco, svojom slobodnom voljom biraš ono čime nečeš učiniti neko zlo ili ti kako ti kaza ono...u zakonskim okvirima.

I ja svoju slobodnu volju kontrolišem da bude za života u zakonskim okvirima,

I biva da ti nije potreban Bog da bi te usmeravao da svoju slobodnu volju uspešno kontrolišeš. I nemoj tu okolnost uzimati kao ''dokaz'' za nepostojanje Boga.

A voleo bih da mi pojasniš kako ono tvoje da...Bog ne postoji jer nije u stanju primorati ljude da čine ...samo dobro...predočavaš kao...dokaz...:whistling:

Jeroh, to je podmetaljka, znaš već kojih, a sami su zadržali "oko za oko, zub za zub", a u praksi pokazuju "dva oka za oko, dva zuba za zub":D

Stnco, nisam ni očekivao sve da si se i trudio, da češ uspeti shvatiti suštinu onog Isusovog...koji te udari po obrazu, okreni mu i drugi...

Nije to ničija podmetaljka. One tvoje dve budističke drugarice mogu da te poduče nešto o ...dokidanju karme ...u njihovim učenjima. A ono Isusovo...koji te udari po obrazu okreni mu i drugi...mene nekako asocira na onu karmičku lančanu reakciju koja treba biti prekinuta da bi se dogodilo...nešto. A ta karmička lančana reakcije se ne može prekinuti kada se na zlo uzvraća istim takvim zlom.

E sada je zanimljivo, kako će neko da se odrekne da tako kažem, svog karmičkog prava u smislu onog...oko za oko zub za zub. A toga može da se odrekne opet ...samo slobodnom voljom.

Tu postoje dva izbora. Ili će onaj koji je ošamaren to istrpeti u smilu onog da se vatra ne gasi vatrom ili će pak istom merom ako ne i većom uzvratiti.

Meni se nikada do sada nije dogodilo da me neko ošamari ali znam, apsolutno znam da bi u slučaju kada bi se to dogodilo, taj to zažalio i to samo tako.

Kuku me lele da me lele kuku...da li je moguće...

10 i slovima deset godina onako zaokruženih, mog bivanja ovde na forumu.

I tako...nemam pojma šta bih u vezi sa tim kazao...ali znam da je vreme za tutanj prema krevetu...

Ma jok, nista sa tim stihom, nego sa krstovima, mrzelo me da postavljam tvoje slike sa groblja, :)

Istražni, moram ponovo da te pitam...Kakve veze ima Saul sa krstom na grobovima hrišćana. Naravno, ne svih hrišćana jer ima i onih koji od krsta beže kako bi se narodski reklo...ko djavo od krsta...a to shodno ovom tvom postu...

Bukvalno su shvatili Saula u vezi krst, pa ga stavljali na spomenike,a krst znaci Iskusenja zivotna, :)

A u vezi sa krstom na grobovima šta misliš u vezi sa ovim stihom...

Galaćanima 6:14... ''A ja Bože sačuvaj da se čim drugim hvalim osmi krstom Gospoda našeg Isusa Hrista, kog radi razape se meni svet, i ja svetu.''

I šta mislš o tome da se simbolika krsta na grobu u najprostijem, svodi na ukazivanje povezanosti samog groba sa pokojnikom u njemu sahranjenim...

Šta misliš, da li ona vertikalna osa na krstu ukazuje na odnos čoveka prema Bogu...A zanimljivo je da se ta vertikalna isto kao i ona horiizontalna osa može produžavati u ...nedogled...A na tu okolnost krst je simbol i večnog života.

A ona horizontalna osa na krstu na neki način simboliše sudbinu narodski rečeno običnog smrtnog čoveka, dok ona vertikalna simbolično ukazuje na vaskrsnuće onog božanskog u čoveku. Simbol krsta ukazuje na spasenje, biva u simboličnom smislu sredstvo samog spasenja.

Naravno, o simbolici krsta ima mnogo toga počev od najranijih mitologija ali te ne bih sa tim smarao.

A ma ko da je ovo dizajnirao učinio je to ...samo tako...

Yu4heX9.jpg

P.S. A da te pitam. Kako se sahranjuju sledbenici ...Neveste Hristove...Vilijama Branhama...

Budeš pozdravljen...

A kakva bi to čovekova slobodna volja bila kada bi Bog zavrnuo slavinu za loše izbore, kako ti kaza...Kada bi bilo po tom i takvom tvom rezonu, slobodna volja u smislu slobodnog izbora izmedju dve suprotnosti ne bi imala baš nikakav smisao. U tom smislu čovek ne bi ni znao da postoji nešto što je suprotno dobrom (zavrnuta slavina) a onako dodatno dobro ne može egzistirati bez postojanja zla.

I kako bi to čovek bio uveren da on nešto bira u smislu slobodnog izbora ako ne bi bilo zla u smislu zavrnute slavine...

Stanco, prića u vezi sa čovekovom slobodnom voljom u biblijskom smislu je posve jasna. Iz Biblije jasno proizilazi da je Bog čoveku dao slobodu izbora u smislu odlučivanja i izbora a shodno slobodnoj volji. Nije Bog stvorio nekog robota koji će u svom programu imati samo dobre izbore.

Ima u Starom Zavetu stih koji glasi...

Jeremija 21:8... ''A narodu tom reci: Ovako veli Gospod: Evo ja stavljam pred vas put k životu i put k smrti.''

Zar nije očito da je taj narod stavljen pred slobodu izbora...I kako onda ta slobodna volja ukazuje na nepostojanje Boga po tvojoj tvrdnji...:whistling:

P.S. Pozdrav tebi, okorelom ateisti od kako no ti kaza...prikrivenog vernika...

Ti, izgleda, ne priznaješ svemogućnost Boga. Svi mi imamo saznanje o slobodnom izboru i svi biramo dobro i niko nije svestan da je tu malko Bog poradio. Dakle nema tebe, objektivnog posmatrača, koji vidiš da je Bog intervenisao.
Po mojoj tvrdnji tvorevina po liku na savršeni uzor ne može biti nesavršena. Dakle Bog nije savršen pa je stvorio čoveka koji nije savršen, ili je Bog omanuo pri stvaranju što opet ukazuje na Njegovu nesavršenost. E sada, po Bibliji Bog je stvorio čoveka. Ljudi prave gluposti, ne svi svakako, ali kako to objasniti sa stanovišta savršenog uzora. Jedino rešenje je izmisliti slobodni izbor, i Satanu koji navodi ljude da ne čine dobro.
Uostalom, nije mi jasno zašto mi uopšte raspravljamo o ovome kada je jasno da je Boga izmislio čovek, i dodeljivao mu sve naj atribute, a očigledne nedostatke je prikrivao novim izmišljanjem.
:D Pozdrav i tebi prikriveni verniče, (mogao bi ovde da se izjasniš), od okorelog 102%-tnog ateiste.:D

Stnco, nisam ni očekivao sve da si se i trudio, da češ uspeti shvatiti suštinu onog Isusovog...koji te udari po obrazu, okreni mu i drugi...

Nije to ničija podmetaljka. One tvoje dve budističke drugarice mogu da te poduče nešto o ...dokidanju karme ...u njihovim učenjima. A ono Isusovo...koji te udari po obrazu okreni mu i drugi...mene nekako asocira na onu karmičku lančanu reakciju koja treba biti prekinuta da bi se dogodilo...nešto. A ta karmička lančana reakcije se ne može prekinuti kada se na zlo uzvraća istim takvim zlom.

E sada je zanimljivo, kako će neko da se odrekne da tako kažem, svog karmičkog prava u smislu onog...oko za oko zub za zub. A toga može da se odrekne opet ...samo slobodnom voljom.

Tu postoje dva izbora. Ili će onaj koji je ošamaren to istrpeti u smilu onog da se vatra ne gasi vatrom ili će pak istom merom ako ne i većom uzvratiti.

Meni se nikada do sada nije dogodilo da me neko ošamari ali znam, apsolutno znam da bi u slučaju kada bi se to dogodilo, taj to zažalio i to samo tako.

Pročitaj knjigu "Udar ruskih bogova". Tamo imaš mnogo toga o podmetanju.:D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back