Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ti, izgleda, ne priznaješ svemogućnost Boga. Svi mi imamo saznanje o slobodnom izboru i svi biramo dobro i niko nije svestan da je tu malko Bog poradio. Dakle nema tebe, objektivnog posmatrača, koji vidiš da je Bog intervenisao.

Hajdemo ovako u smislu analogije. Kada bi neko nekom dao apsolutnu slobodu a nakon toga mu tu istu slobodu ograničavao...da li bi to bila potpuna sloboda...Teško da bi bila, zar ne...

Po mojoj tvrdnji tvorevina po liku na savršeni uzor ne može biti nesavršena. Dakle Bog nije savršen pa je stvorio čoveka koji nije savršen, ili je Bog omanuo pri stvaranju što opet ukazuje na Njegovu nesavršenost.

Ti baš ono...Boga zamišljaš kao nekog starijeg čiku sa nekom bradom a koja mu ono...ne leži onako savršeno...Imaš u Starom Zavetu u smislu antropomorfnog predočavanja Boga da se Bog može pokajati, naljutiti, biti ljubomoran i tome slično. A nisu li to izmedju ostalih i čovekova svojstva...

E sada, po Bibliji Bog je stvorio čoveka. Ljudi prave gluposti, ne svi svakako, ali kako to objasniti sa stanovišta savršenog uzora. Jedino rešenje je izmisliti slobodni izbor, i Satanu koji navodi ljude da ne čine dobro.

Zanimljivo. Tvrdiš da je slobodna volja i izbor po slobodnoj volji izmišljotina...Da li bi na tu okolnost mogao da mi objasniš...odakle tebi slobodna volja...

I ja svoju slobodnu volju kontrolišem da bude za života u zakonskim okvirima,

I biva očitim da ti nije potreban Bog da te usmerava ...

Uostalom, nije mi jasno zašto mi uopšte raspravljamo o ovome kada je jasno da je Boga izmislio čovek, i dodeljivao mu sve naj atribute, a očigledne nedostatke je prikrivao novim izmišljanjem.

A da mi malo konkretno argumentuješ, na osnovu čega je to jasno, da je Boga izmislio čovek...Može li čovek izmisliti nešto što je izvan dokučivosti shvatanja njegovog uma...

A da li je i Dostojevski ''izmislio'' Boga...

''Besmrtan sam. Moja besmrtnost je nužna jednom činjenicom da Bog neće hteti da zauvek ugasi plamen ljubavi koji se zapalio za njega u mom srcu''​

:D Pozdrav i tebi prikriveni verniče, (mogao bi ovde da se izjasniš), od okorelog 102%-tnog ateiste.:D

Od kako sam na ovom forumu nekih desetak godina nikada se nisam izjasnio kao...ateista. Od prvog dana bejah agnostik a što sam i sada. Ja ne mogu tvrditi da je čovek izmislio Boga i da Bog ne postoji jer nemam dokaze za takvu tvrdnju. Ne mogu tvrditi ni da postoji jer opet...nemam dokaze. Kada bih te pitao, da li ti imaš dokaze da Bog ne postoji, ti bi mi skoro zasigurno kazao ono...negativne tvrdnje se ne dokazuju, zar ne...

Samo da pozdravim moje drugove Stanca i Jeroha:heart:

I evo ''dokaza'' da postoji čudo. Upravo kada sam skoro poverovao da me Agić više ne voli...dogodi se čudo...

Budi mi pozdravljena...

fantazija01.gif

d34637c4437ca3ef0658c012c7079c47.gif

Pročitaj knjigu "Udar ruskih bogova". Tamo imaš mnogo toga o podmetanju.:D

Nema potrebe da je čitam...ponovo. Istarhov je do ekstremnosti iskazao svoje anti hrišćanske stavove prvenstveno prema Avramskim religijama. A onoliko iskazane mržnje prema Jevrejima to je...samo tako...
U početku te njegove knjige ima ono... vera je sredstvo za obmanjivanje ludaka...

A ima i ono...judeo hriščanski bog to nije nikakav bog već pravi djavo koji sebe naziva bogom ...

A ti si očito oduševljen tom knjigom tog navodno akademika koji za Isusa kaza da je bio homoseksualac jer nije voleo žene već samo muškarce. Da li si oduševljen i njegovom tvrdnjom da je antisemitizam pokazatelj visokog intelekta.

A možemo da pričamo o tome ko su zapravo Istarhovljevi bogovi...pa i o tome kako on slovensku mitologiju, slovensko rodoverje na mnogo načina u smislu ideologije poprilično izjednačava sa ideologijom nacizma. I tako.

A pitao bih te. Koja je to ...Arijsko ruska slovenska akademija...čiji je akademik dotični Istarhov...

maxresdefault-768x432.jpg

Pozdrav i tebi draga gospođo.
Postoji li u Budizmu kategorija "slobodna volja"?
PS slučajno sam napisao ono "B", pa da ne tražim reci mi da li treba "B" ili "b".

Postoji samo volja

Agi, da li to poistovečuješ ono...slobodna volja....sa ...voljom...Po mom uverenju to bivaju različite kategorije...

Ima ono kada neko kaže...nemam volje ni za šta...loše sam volje ...Ne kaže se...nemam slobodne volje...

Uprošćeno...čovek može svojom slobodnom voljom izabrati ono tipa...od danas prekidam sa cigaretama...Medjutim da li će to reali zovati zavisi od snage njegove volje...

A onaj da kažem ''mračnjak'' od filozofa Šopenhauer kaza da je volja pokretač života.

Znači da su osnove budizma takve da ne morate da izmišljate slobodnu volju od Boga datu, da biste opravdali ljudske gluposti.

Stnco, Stnco...nema čoveka bez slobodne volje. Slobodnom voljom možeš izabrati da postaneš budista a onda ide ono...snaga volje, da u tome istraješ.

Vidi ovo...

large.png

Ne pokreće čoveka slobodna volja već volja a te dve stvari nisu jedno te isto.

A Kant je kazao zanimljivo ovako...

''Šta onda drugo može biti slobodna volja, ako ne autonomija, tj. svojstvo volje da sama sebi bude zakon.''

Stnco, šta misliš o ovom što kaza Buda...

''Ne veruj zato što je to mudrac rekao, ne veruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne veruj zato što je to zapisano, ne veruj zato što je to prorečeno, ne veruj zato što neko drugi to veruje, ali veruj sam onom što si sam prosudio da je istina.''

Ima li tu slobodne volje u smislu onog...da li će se postupiti po Budinom kazivanju ili pak...neće...:whistling:

A sada jedno ozbiljno pitanje. Budizam se smatra religijom, a pošto sve religije imaju boga ili bogove, kako to stoji u budizmu?

Budizam nije religija u klasičnom smislu...

Budizam nije ni religija u smislu u kojem se ta reč obično razume jer on nije „sistem verovanja i obožavanja koji duguje odanost natprirodnom biću“.

Radi se o onom budizmu...srednjeg puta...

A tu imaš i ono...

''On upražnjava slobodnu volju i razvija znanje čak i do te mere da i sam postane Buddha.''

Hajdemo ovako u smislu analogije. Kada bi neko nekom dao apsolutnu slobodu a nakon toga mu tu istu slobodu ograničavao...da li bi to bila potpuna sloboda...Teško da bi bila, zar ne...
Opet isto tumačiš. Ovde se ne radi da je "neko nekom" dao slobodnu volju. Ovde se radi o svemoćnom Bogu. Opet ću ti ponoviti: svemoćni Bog daje svim ljudima slobodnu volju, dakle i tebi, i svi misle da po slobodnoj volji biraju dobro, i nigde niko ne postoji koji posmatra sa strane i vidi da je Bog tu malo poradio na račun dobrog. Znači svi, ama baš svi misle da po slobodnoj voji biraju dobro. Šta ti je ovde nejasno?

Ti baš ono...Boga zamišljaš kao nekog starijeg čiku sa nekom bradom a koja mu ono...ne leži onako savršeno...Imaš u Starom Zavetu u smislu antropomorfnog predočavanja Boga da se Bog može pokajati, naljutiti, biti ljubomoran i tome slično. A nisu li to izmedju ostalih i čovekova svojstva...
Ma moje tumačenje savršenog Boga je na osnovu tvrdnji ovdašnjih hrišćana. Ti bar znaš da ja uopšte ne zamišljam nikakvog Boga, osim kao snašnu emociju u mozgu vernika.

Zanimljivo. Tvrdiš da je slobodna volja i izbor po slobodnoj volji izmišljotina...Da li bi na tu okolnost mogao da mi objasniš...odakle tebi slobodna volja...
E bre jeroh, ebiga! Pa ja tvrdim da slobodna volja nije od Boga data. Ta slobodna volja je izmišljena da bi se opravdala Njegova potpuna indiferentnost prema stvaranju zla. Moja slobodna volja nije data od Boga, nego je nastala sa razvojem u sredini u kojoj sam odrastao i u skladu sa zakonskim normama u državi u kojoj živim. Tako sam naučio šta se sme a šta ne.
A odakle tebi slobodna volja? Nemoj, molim te, da ne odgovoriš na ovo pitanje.

I biva očitim da ti nije potreban Bog da te usmerava ...
Potpuno tačno.

Poslednja izmena:
A da mi malo konkretno argumentuješ, na osnovu čega je to jasno, da je Boga izmislio čovek...Može li čovek izmisliti nešto što je izvan dokučivosti shvatanja njegovog uma...

A da li je i Dostojevski ''izmislio'' Boga...

''Besmrtan sam. Moja besmrtnost je nužna jednom činjenicom da Bog neće hteti da zauvek ugasi plamen ljubavi koji se zapalio za njega u mom srcu''​
E jeroh ovo sam ti već navodio u našoj ranijoj maratonskoj diskusiji, ali ti nisi ništa prihvatio. Isti si kao i Jovan Prezviter kome nudim neke dokaze i u knjizi doktora biologije i u knjizi doktora teologije, ali to mu nije važno jer je okoreli kreacionista.
A za ovo boldovano odgovor je: očigledno može, to je Bog.
Dostojevski nije besmrtan zato što nije ugašen plamen ljubavi koje je Bog zapalio u njegovom srcu, već zbog književnog opusa koji je ostavio za sobom. Da je Dostojevski u pravu, bile bi besmrtne milijarde i milijarde ljudi, koji su imali upaljen plamen ljubavi od strane Boga, ali su potpuno anonimni, jer nisu ostavili nikakav pozitivan ili ekstremno negativan trag za sobom.

Od kako sam na ovom forumu nekih desetak godina nikada se nisam izjasnio kao...ateista. Od prvog dana bejah agnostik a što sam i sada. Ja ne mogu tvrditi da je čovek izmislio Boga i da Bog ne postoji jer nemam dokaze za takvu tvrdnju. Ne mogu tvrditi ni da postoji jer opet...nemam dokaze. Kada bih te pitao, da li ti imaš dokaze da Bog ne postoji, ti bi mi skoro zasigurno kazao ono...negativne tvrdnje se ne dokazuju, zar ne...
U pravu si. Baš bih ti to rekao uz naznaku da mi dokažeš da oko tebe ne lete nevidljivi slonovi, što bih ja mogao da tvrdim, bez mogućnosti i da dokažem;:D. Ali razmišljaj malo o tome da je biblijski monoteizam Adama i Eve (znam, znam, nekada si tvrdio da oni nisu bili monoteisti), lažan, jer se čovečanstvo, posle debelo zaglavilo u politeizam. A dobro ti je poznata istorijska činjenica da je prvi monoteizam uveo dekretomTutankamonov otac, dobrano posle izmišljenih Adama i Eve. A očigledno da on nije uveo monoteizam zato što stvarno postoji jedan Bog, jer u suprotnom ne bi mogao njegov sin, zna se pod kojim okolnostima, da sve vrati na staro.
Drugim rečima, čovek je uvek izmiljao bogove. Pitanje je samo zašto je od mnogih prešao na jednog. Da li znaš zašto?

Poslednja izmena:
Nema potrebe da je čitam...ponovo. Istarhov je do ekstremnosti iskazao svoje anti hrišćanske stavove prvenstveno prema Avramskim religijama. A onoliko iskazane mržnje prema Jevrejima to je...samo tako...
U početku te njegove knjige ima ono... vera je sredstvo za obmanjivanje ludaka...

A ima i ono...judeo hriščanski bog to nije nikakav bog već pravi djavo koji sebe naziva bogom ...

A ti si očito oduševljen tom knjigom [/v] tog navodno akademika koji za Isusa kaza da je bio homoseksualac jer nije voleo žene već samo muškarce. Da li si oduševljen i njegovom tvrdnjom da je antisemitizam pokazatelj visokog intelekta.

A možemo da pričamo o tome ko su zapravo Istarhovljevi bogovi...pa i o tome kako on slovensku mitologiju, slovensko rodoverje na mnogo načina u smislu ideologije poprilično izjednačava sa ideologijom nacizma. I tako.

A pitao bih te. Koja je to ...Arijsko ruska slovenska akademija...čiji je akademik dotični Istarhov...

maxresdefault-768x432.jpg

Otkuda tebi uopšte zaključak da sam ja oduševljen tom knjigom. Ja samo navodim šta kažu ljudi, pa makar oni bili i lažni akademici, lažni doktori biologije:D, itd.

[]Stnco, Stnco...nema čoveka bez slobodne volje [/b]. Slobodnom voljom možeš izabrati da postaneš budista a onda ide ono...snaga volje, da u tome istraješ.

Vidi ovo...

large.png

Ne pokreće čoveka slobodna volja već volja a te dve stvari nisu jedno te isto.

A Kant je kazao zanimljivo ovako...

''Šta onda drugo može biti slobodna volja, ako ne autonomija, tj. svojstvo volje da sama sebi bude zakon.''

Stnco, šta misliš o ovom što kaza Buda...

''Ne veruj zato što je to mudrac rekao, ne veruj zato što je to uobičajeno mišljenje, ne veruj zato što je to zapisano, ne veruj zato što je to prorečeno, ne veruj zato što neko drugi to veruje, ali veruj sam onom što si sam prosudio da je istina.''

Ima li tu slobodne volje u smislu onog...da li će se postupiti po Budinom kazivanju ili pak...neće...:whistling:

Ti kada se uvatiš za jednu stvar onda besomučno guraš dalje sa njom a ne shvataš da si potpuno omašio.
Ma daj čoveče nemoj da mi prišivaš tvrdnju o odsustvu slobodne volje. Pa, bre, zapamti jednom: slobodna volja postoji ali nije data od Boga. Kako nisi ukapirao da ja o tome pričam.

Hvala na informacijama. Ali draga naša Agatha reče da njena varijanta budizma zna za stotinak bogova, što je nakako ravno politeističkoj religiji.
Nisi naznačio za ovu poslednju rečenicu ko to kaže i kome.

Opet isto tumačiš. Ovde se ne radi da je "neko nekom" dao slobodnu volju. Ovde se radi o svemoćnom Bogu. Opet ću ti ponoviti: svemoćni Bog daje svim ljudima slobodnu volju, dakle i tebi, i svi misle da po slobodnoj volji biraju dobro, i nigde niko ne postoji koji posmatra sa strane i vidi da je Bog tu malo poradio na račun dobrog. Znači svi, ama baš svi misle da po slobodnoj voji biraju dobro. Šta ti je ovde nejasno?

Kada pročitam ono ...svemoćni Bog daje svim ljudima slobodnu volju...pa kada u nastavku tvog posta...

E bre jeroh, ebiga! Pa ja tvrdim da slobodna volja nije od Boga data. Ta slobodna volja je izmišljena da bi se opravdala Njegova potpuna indiferentnost prema stvaranju zla. Moja slobodna volja nije data od Boga, nego je nastala sa razvojem u sredini u kojoj sam odrastao i u skladu sa zakonskim normama u državi u kojoj živim. Tako sam naučio šta se sme a šta ne.

pročitam ono...Ta slobodna volja je izmišljena da bi se opravdala Njegova potpuna indiferentnost prema stvaranju zla...

nije mi nekako jasno kako to Bog može svim ljudima davati nešto što je izmišljeno...:whistling:

A odakle tebi slobodna volja? Nemoj, molim te, da ne odgovoriš na ovo pitanje.

Diskutabilno je šta konkretno podrazumevaš pod onim...slobodna volja...Da li pod slobodnom voljom podrazumevaš ono da si naučio šta se sme a šta ne...Ako je to tako onda to i nije neka slobodna volja. Ako nešto želiš a to biva u okviru onog što u smislu zakonskih normi kako to ti kaza, ne smeš učiniti...gde je tu slobodna volja...

A što se mene tiče nekako nisam siguran da imam slobodnu volju u potpunosti. Mnogo puta u životu bejah suočen sa činjenicom da je ta moja slobodna volja svedena na izbor ali izmedju veoma ograničenih mogučnosti u datom vremenu. Ponekad se suočim sa činjenicom da nešto jednostavno moram učiniti jer me neke okolnosti na to jednostavno primoravaju. I onda biva ono ...da je to bilo po mojoj slobodnoj volji.

Primera radi...ovog dana se nisam pojavio na radnom mestu ali to nije bilo po mojoj slobodnoj volji. Pljuskovi, grmljavina, pljuskovi tako nešto dopustili nisu.

Pozdrav tebi...

U pravu si. Baš bih ti to rekao uz naznaku da mi dokažeš da oko tebe ne lete nevidljivi slonovi, što bih ja mogao da tvrdim, bez mogućnosti i da dokažem;:D.

Biva zanimljivo. Kaza mi, mogao bih da tvrdim ali bez mogučnosoti da dokažem...Tvrdnja bez dokaza teško da tvrdnja biti može.

Drugim rečima, čovek je uvek izmiljao bogove. Pitanje je samo zašto je od mnogih prešao na jednog. Da li znaš zašto?

Samo su monoteističke religije sa jednim Bogom. A ima i onih verovanja u kojima i u današnje vreme postoji poprilično bogova.

Ljudi su od davnina imali neku na neki način univerzalnu potrebu da u prirodnim dogadjajima nalaze natprirodni smisao.

Ti kada se uvatiš za jednu stvar onda besomučno guraš dalje sa njom a ne shvataš da si potpuno omašio.
Ma daj čoveče nemoj da mi prišivaš tvrdnju o odsustvu slobodne volje. Pa, bre, zapamti jednom: slobodna volja postoji ali nije data od Boga. Kako nisi ukapirao da ja o tome pričam.

Da ne postoji slobodna volja, čovek u današnje vreme ne bi mogao biti krivično odgovoran u krivično pravnom smislu pred sudom. Krivično delo se čini voljno i svesno u smislu vinosti. I to je neko veoma lepo da kažem osmislio. A ima li to neke sličnosti u vez i sa slobodnom voljom u biblijskom smislu...

Da nema te slobodne volje u biblijskom smislu, da li bi Adam i Eva bili odgovorni za ono što učiniše sa onom vočkom...

Prva zapovest Adamu bejaše ovo...

Postanak 2:16-17...'' I zapreti Gospod Bog čoveku govoreći: Jedi slobodno sa svakog drveta u vrtu; Ali s drveta od znanja dobra i zla, s njega ne jedi; jer u koji dan okusiš s njega, umrećeš.''

E sada. Da je Adam bio bez slobodne volje kao i Eva...kako bi mogli postupiti shodno slobodnoj volji...

Hvala na informacijama. Ali draga naša Agatha reče da njena varijanta budizma zna za stotinak bogova, što je nakako ravno politeističkoj religiji.

Agatina na neki način ''omiljena'' boginja biva...Kali...

kali_ma.jpg

A ona je hindu boginja...no da te ne smaram sa tim...

Nisi naznačio za ovu poslednju rečenicu ko to kaže i kome.

Samo klikni na tu poslednju rečenicu...

''On upražnjava slobodnu volju i razvija znanje čak i do te mere da i sam postane Buddha.''

i videčeš ko to kaza...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back