Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dakle ovako...ovo...

si napisao ...onako...i nikako ne može da se odnosi na biblisjkog Boga .

A da li su Asatru bogovi ...zli...

Ни добри ни зли баш као и људи.
Библијски Бог ти је нешто најгоре што је икада измишљено у људској машти, али за то сам дао довољно аргумената на другим темама.

- - - - - - - - - -

Dakle ovako...ovo...

si napisao ...onako...i nikako ne može da se odnosi na biblisjkog Boga .

A da li su Asatru bogovi ...zli...

- - - - - - - - - -

Da li si svestan toga da si mi upravo predočio da možeš činiti svako zlo i svaki greh jer ..nema koncepta greha...A Lokija zbog učinjenog zla bogovi okovaše crevima njegovog rodjenog sina...

Да па?
А библијски Бог је допустио да му син умре на крсту?

Не у класичном смислу као што је библија, куран више личе на Веде.
О Асатру знам много него што ти мислиш.

Biva tvojim pravom da budeš u uverenju da o Asatru znaš mnogo više nego što ja mislim.

I tako...verovatno iz sve snage veruješ u moć Andvarijevog prstena. Šta no se po potrebi pravi i to tako što se protrlja taj prsten...

- - - - - - - - - -

За божанском суштином стално трагаш то је велика авантура правог Асатруара.
Најдубље биће је спознаја самога себе и онолико колико ти сам вредиш.

Šta napisa asatru verniče...

Biće da si nešta pobrkao...Spoznaja samog sebe nema blage veze sa Asatru religijom...to je neko drugo učenje...

Biva tvojim pravom da budeš u uverenju da o Asatru znaš mnogo više nego što ja mislim.

I tako...verovatno iz sve snage veruješ u moć Andvarijevog prstena. Šta no se po potrebi pravi i to tako što se protrlja taj prsten...

- - - - - - - - - -

Šta napisa asatru verniče...

Biće da si nešta pobrkao...Spoznaja samog sebe nema blage veze sa Asatru religijom...to je neko drugo učenje...

Биће да ниси разумео. Већина религија ти управо то говори да спознаш самога себе па и Асатру.

Да па?
А библијски Бог је допустио да му син умре на крсту?

Auuuuu...tebi je isto ono kada su asatru bogovi okovali Lokija i to crevima njegovog sina pa mu stavili onu zmiju otrovnicu iznad glave da ispušta otrov po njegovom licu sa onim kada su ljudi a ne Bog razapeli Isusa...

A Isus na krstu nije umro kao Bog već kao čovek u kojem je Bog bio očovečen da bi se mogao pojaviti medju ljudima na zemlji. No to je za tebe previše komplikovano. Ja nisam vernik ali nemam problema da tu priču shvatim. A šta je no bilo nekoliko dana nakon Isusovog umiranja na krstu...bejaše li da je otišao ...kod svog Oca...

- - - - - - - - - -

Биће да ниси разумео. Већина религија ти управо то говори да спознаш самога себе па и Асатру.

Koja to od Avramovskih religija ima doktrinu učenja o...spoznaji samog sebe...samo mi to objasni...

Brkaš neke stvari...

Није исто. Разлика је у томе што је Локи такву казну заслужио јер је због своје глупости умало изазвао Рагнарок,
Исус није био Бог већ божји син. После смрти како пише у новом завету предао је свој дух Оцу своме. Дакле Богу.
Није то учење аврамовских религија већ углавном код паганских.

Није исто. Разлика је у томе што је Локи такву казну заслужио јер је због своје глупости умало изазвао Рагнарок,
Исус није био Бог већ божји син. После смрти како пише у новом завету предао је свој дух Оцу своме. Дакле Богу.

šta pričaš, bre, ti?

Kaza li mi to da je Loki iz gluposti ubio Odinovog sina Baldera...Biće da nije iz gluposti već zbog nečeg drugog...

Samo kada bi ti barem trunčicu mogao shvatiti značenje predaje duha svog Ocu svom...Pazi ovako uproščeno da probam nacrtati. Kada vidiš neku kuću, vidiš šta...temelj kuće, zidove kuće i krov kuće. I znaš da je to kuća. A ako vidiš samo temelje bez tog ostalog ...ne vidiš kuću, nema je. Ako vidiš samo krov koji nije na zidovima koji su na temelju ...nema kuće zar ne...Ako vidićš samo neke temelje...nema kuće. Tako nekako biva i sa vidjenjem hrišćanskog Boga...

A da li bi mogao da mi objasniš ovo...

Библија је намењена јеврејима и никоме другоме.

Kako si mogao napisati ovakvu nebulozu...Po ovom proizilazi da je i Novi Zavet a koji je Biblija biva namenjen samo Jevrejima...A da li Jevreji priznaju Isusa kao Boga...da li prihvataju Novi Zavet...Edukuj se malo u vezi sa tim kako ne bi pisao takve nebuloze.

A da...nisam znao da jedna neopaganska religija pored tvoje Asatru religije kao što je Wicca za glavno učenje ima...spoznaju samog sebe..

Da li znaš da je na ulazu onog starogrčkog proročišta u Delfima stajao natpis...spoznaj samog sebe...A kako li je glasio onaj drugi natpis pored tog...

Dobro, na kojoj stolici Cvrsto sedis, nemoj da prevagnes na drugu stranu, :mrgreen:

Шта да вам радим када је за вас схватите Асатру религију немогућа мисија.
Наравно ту је увек и родна старо словенска вера па се можете и њој вратити.
Библију сте преихватили на силу и за сто живота је нећете схватити као што нисте.

Шта да вам радим када је за вас схватите Асатру религију немогућа мисија.

Kada si predočio suštinu Asatru religije ovako...

За божанском суштином стално трагаш то је велика авантура правог Асатруара.
Најдубље биће је спознаја самога себе и онолико колико ти сам вредиш.

Nekako si propustio da izneseš neko objašnjenje zasnovano na nekom koliko toliko relevantnom izvoru da je Odin ukazivao na to da je spoznaja samog sebe suština ratničke Asatru religije.

A ne kaza mi ništa o suštini priče Andvarijevog prstena...Pronadji to, edukuj se malo pa iznesi neko tvoje mišljenje u vezi sa tim...

Наравно ту је увек и родна старо словенска вера па се можете и њој вратити.

Zašto li se ti nisi vratio rodnoj staro slovenskoj veri već si izabrao staro nordijsko-germansku veru...

Библију сте преихватили на силу и за сто живота је нећете схватити као што нисте.

Nisam znao da sam bibliju prihvatio na silu...A da li si ti i u najmanjoj meri shvatio bibliju...Da li na tvoje shvatanje biblije ukazuje bezbroj tvojih tvrdnji na mnogim temama da biblijski Bog nije hrićšćanski već Jevrejski Bog i da je biblija napisana samo za Jevreje...

A u vezi sa tim bih te pitao da li znaš zašto je Izrailj bio izabran narod biblijskog Boga...Da li znaš zašto je Avram bio prijatelj božiji...Da li znaš da je od Avramovog potomka Jakova nastao narod Izrailja da je Jakovu zbog nečeg Bog dao ime Izrailj...Da si čitao bibliju i da si neke stvari shvatio znao bi da je Bog raskinuo ugovor sa Irailjom...zbog nekih stvari. Da li znaš simboliku Nebeskog Jerusalima...Da li možeš shvatiti da je biblijski Bog spas i mogučnost večnog života nakon tog raskida zaveta ponudio po Isusu i da će svi oni koji prihvate Isusa činiti novi duhovni Izrailj, novog Jakova a sve po Avramaovoj veri...Da li si znao da su Irailjci odbacili biblijskog Boga kao vladara iako ih je Bog preko proroka Samuila upozorio da im to neće valjati...

Siguran sam da pojma nisi imao da je biblijski Bog znao kakav je narod Izrailja ali da ih je kao izabrane prihvatio zbog date zakletve Avramu, Isaku i Jakovu...

Ponovljeni zakoni 9:5-6...

''Ne ideš za pravdu svoju ni za čistotu srca svog da naslediš tu zemlju; nego za nevaljalstvo tih naroda Gospod Bog tvoj otera ih ispred tebe, i da održi reč za koju se zakleo ocima tvojim, Avramu, Isaku i Jakovu.
Znaj, dakle, da ti Gospod Bog tvoj ne daje te dobre zemlje za pravdu tvoju da je naslediš, jer si tvrdovrat narod.''

Ponovljeni zakoni 7:7-8...

'' Ne zato što bi vas bilo više nego drugih naroda prihvati vas Gospod i izabra vas; jer vas beše manje nego ikog drugog naroda; Nego što vas Gospod miluje i što drži zakletvu kojom se zakleo ocima vašim, zato vas je Gospod izveo rukom krepkom i izbavio vas iz kuće ropske, iz ruke Faraona, cara misirskog.''

A sada pročitaj ovo...

Dela apostolska 10:34-35...

'' A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko; Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu.''

Efežanima 6:9...

'' I vi gospodari, tako činite njima ostavljajući pretnje, znajući da je i vama samim i njima Gospodar na nebesima, i On ne gleda ko je ko.''

Galaćanima 2:6...

''A za one koji se brojahu da su nešto, kakvi bili da bili, ja ne marim ništa; jer Bog ne gleda ko je ko; jer oni koji se brojahu kao najstariji, meni ništa ne dodaše;''

I pokušaj upamtiti kako više ne bi mantrao ono da je biblijski Bog samo Jevrejski Bog i da ne može biti hriščanski Bog...

I pokušaj shvatiti suštinu jedne da kažem sitnice. Izrailjci su odbacili biblijskog Boga kao svog vladara ali...biblijski Bog ipak nije odbacio njih...

A u vezi ove tvoje tvrdnje...

Библија је намењена јеврејима и никоме другоме.

ne kaza mi ništa da li je Novi Zavet namenjen samo Jevrejima i nikom drugom...

Kada si predočio suštinu Asatru religije ovako...

Nekako si propustio da izneseš neko objašnjenje zasnovano na nekom koliko toliko relevantnom izvoru da je Odin ukazivao na to da je spoznaja samog sebe suština ratničke Asatru religije.

A ne kaza mi ništa o suštini priče Andvarijevog prstena...Pronadji to, edukuj se malo pa iznesi neko tvoje mišljenje u vezi sa tim...

Zašto li se ti nisi vratio rodnoj staro slovenskoj veri već si izabrao staro nordijsko-germansku veru...

Андвари је био моћни патуљак који неправио прстен и проклео га је тако да ће сваки онај кога буде поседовао донети смрт.

Душа ми изабрала Асатру религију мада изузетно поштујем и ценим старо словенску родну веру.

- - - - - - - - - -

Nisam znao da sam bibliju prihvatio na silu...A da li si ti i u najmanjoj meri shvatio bibliju...Da li na tvoje shvatanje biblije ukazuje bezbroj tvojih tvrdnji na mnogim temama da biblijski Bog nije hrićšćanski već Jevrejski Bog i da je biblija napisana samo za Jevreje...

A u vezi sa tim bih te pitao da li znaš zašto je Izrailj bio izabran narod biblijskog Boga...Da li znaš zašto je Avram bio prijatelj božiji...Da li znaš da je od Avramovog potomka Jakova nastao narod Izrailja da je Jakovu zbog nečeg Bog dao ime Izrailj...Da si čitao bibliju i da si neke stvari shvatio znao bi da je Bog raskinuo ugovor sa Irailjom...zbog nekih stvari. Da li znaš simboliku Nebeskog Jerusalima...Da li možeš shvatiti da je biblijski Bog spas i mogučnost večnog života nakon tog raskida zaveta ponudio po Isusu i da će svi oni koji prihvate Isusa činiti novi duhovni Izrailj, novog Jakova a sve po Avramaovoj veri...Da li si znao da su Irailjci odbacili biblijskog Boga kao vladara iako ih je Bog preko proroka Samuila upozorio da im to neće valjati...

Siguran sam da pojma nisi imao da je biblijski Bog znao kakav je narod Izrailja ali da ih je kao izabrane prihvatio zbog date zakletve Avramu, Isaku i Jakovu...

''Ne ideš za pravdu svoju ni za čistotu srca svog da naslediš tu zemlju; nego za nevaljalstvo tih naroda Gospod Bog tvoj otera ih ispred tebe, i da održi reč za koju se zakleo ocima tvojim, Avramu, Isaku i Jakovu.
Znaj, dakle, da ti Gospod Bog tvoj ne daje te dobre zemlje za pravdu tvoju da je naslediš, jer si tvrdovrat narod.''

Ponovljeni zakoni 7:7-8...

'' Ne zato što bi vas bilo više nego drugih naroda prihvati vas Gospod i izabra vas; jer vas beše manje nego ikog drugog naroda; Nego što vas Gospod miluje i što drži zakletvu kojom se zakleo ocima vašim, zato vas je Gospod izveo rukom krepkom i izbavio vas iz kuće ropske, iz ruke Faraona, cara misirskog.''

A sada pročitaj ovo...

'' A Petar otvorivši usta reče: Zaista vidim da Bog ne gleda ko je ko; Nego u svakom narodu onaj koji se boji Njega i tvori pravdu, mio je Njemu.''

'' I vi gospodari, tako činite njima ostavljajući pretnje, znajući da je i vama samim i njima Gospodar na nebesima, i On ne gleda ko je ko.''

''A za one koji se brojahu da su nešto, kakvi bili da bili, ja ne marim ništa; jer Bog ne gleda ko je ko; jer oni koji se brojahu kao najstariji, meni ništa ne dodaše;''

I pokušaj upamtiti kako više ne bi mantrao ono da je biblijski Bog samo Jevrejski Bog i da ne može biti hriščanski Bog...

I pokušaj shvatiti suštinu jedne da kažem sitnice. Izrailjci su odbacili biblijskog Boga kao svog vladara ali...biblijski Bog ipak nije odbacio njih...

A u vezi ove tvoje tvrdnje...

ne kaza mi ništa da li je Novi Zavet namenjen samo Jevrejima i nikom drugom...

Нови Завет је лукав план јевреја да нам наметну нешто што је њихово и униште наш дух.
Мада и у Новом Завет можеш наћи делове где Христ назива не јевреје псима и свињама,
Библијски Бог јесте намењен само јеврејима јер онда Исус Навин не би вршио она масовна убиства по наредбом Бога.

На крају крајева јевреји су измислили тог Бог, наравно при томе се нису могли договорити око његовог имена.

Андвари је био моћни патуљак који неправио прстен и проклео га је тако да ће сваки онај кога буде поседовао донети смрт.

Nisi mi kazao ono suštinsko u vezi sa Andvarijevim prstenom. Andvari nije bio samo moćan patuljak već i najbogatiji u Nidaveliru. Saznaj pa mi kaži zašto je Andvari prokleo svoj prsten koji je inaće bio sličan onom Odinovom prstenu Draupniru . A taj Odinov prsten nije mogao činiti ono što je specifično za Andvarijev prsten. A da ti malo pomognem i kažem da Loki koji je zajedno sa Odinom i Honirom u potrazi za Andvarijevim prstenom ubio jednu vidru a koja je ustvari bila...ko li je bila...I ima veze sa onim da je Loki od Ran koja je bila žena boga mora Aegira dobio jednu mrežu...da bi kasnije uz pomoć te mreže s lakoćom uhvatio jednu štuku...A ko li je bila ta...štuka...

Ne sumnjam da češ učiniti napor i pronaći nešta u vezi sa tim i tako se malo dodatno edukovati u vezi sa tvojom religijom.

A da ...Andvarijevo prokletsvo se ne odnosi na smrt već na ...sudbinu večne pohlepe...a koja sama po sebi vodi u propast...A o kakvom se prokletstvu radi to češ saznati kada se naknadno edukuješ šta je u vezi sa tim prstenom.

Нови Завет је лукав план јевреја да нам наметну нешто што је њихово и униште наш дух. .

Misliš da su Jevreji napisali Novi Zavet koji inače ne priznaju samo zbog toga da nekom drugom unište duh...O čemu pričaš Hordak, Odina ti tvog. Po tvojoj tvrdnji nebuloznoj samo tako, proizilazi da je recimo Apostol Petar koji je inače bio i osnivač i prvi Episkop hriščanske crkve u Rimu svoje jevandjelje napisao u dogovoru sa onim lukavim planom Jevreja. Da li se ovo uklapa u taj lukavi plan Jevreja...

Da možda nije i Apostol Marko inače učenik i duhovni sin Apostola Petra, svoje jevandjelje napisao u smislu onog lukavog plana...Da možda i Apostol Luka lekar po obrazovanju i prijatelj Apostola Pavla nije bio u teoriji zavere sa Jevrejima i onim lukavim planom...

Da nije možda Apostol Pavle bio u dogovoru sa Jevrejima kada je napisao...

I hajde reci mi, šta je to u Novom zavetu Jevrejsko u smislu Isusove doktrine učenja a što su Jevreji u smislu lukavog plana nametnuli hrišćanima da im unište duh...Ali dobro razmisli da se ne bi spetljao i zaglavio u nekim nebulozama. A možda bi bilo najbolje da prethodno ne samo pročitaš već i malo proučiš Novi Zavet.

Мада и у Новом Завет можеш наћи делове где Христ назива не јевреје псима и свињама, иблијски Бог јесте намењен само јеврејима јер онда Исус Навин не би вршио она масовна убиства по наредбом Бога. .

A gde to Iisus u novom zavetu ne Jevreje naziva psima i svinjama...Pa ti ne da si samo mnogo toga pobrkao već mnogo toga u vezi sa biblijom ne znaš. Navedi mi stih u kojem Isus ne jevreje naziva svinjama ali...nemoj ovaj iz govora na Gori...

Matej 7:6...

''Ne dajte svetinje psima; niti mećite bisera svog pred svinje, da ga ne pogaze nogama svojim, i vrativši se ne rastrgnu vas.''

jer je to neka sasvim druga priča i previše komplikovana za tvoje biblijsko znanje.

A u Novom Zavetu ima i ovo što je bitno za ovu našu diskusiju...

Matej 10:5-6...

'' Ovih dvanaest posla Isus i zapovedi im govoreći: Na put neznabožaca ne idite, i u grad samarjanski ne ulazite. Nego idite k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.''

A u vezi ovog...

иблијски Бог јесте намењен само јеврејима јер онда Исус Навин не би вршио она масовна убиства по наредбом Бога.

biva očito da nema nikakvih šansi da ti shvatiš najosnovnije stvari u vezi biblije. Hajde pročitaj ovo...

Pažljivo pročitaj ali pažljivo pa pokušaj shvatiti suštinu napisanog...A u vezi sa Isusom Navinom i njegovim postupanjem po naredbi Boga, pročitaj malo stari zavet jer u njemu na mnogo mesta ima napisano kako je i zašto taj isti Bog kojeg su kako kažeš izmislili Jevreji kažnjavao te iste Jevreje.

Da li ti je uopšte poznato da je taj Bog kojeg su kako ti kaza izmislili Jevreji, kažnjavao te iste Jevreje...Da li ti je poznato da su drevni Jevreji poznati po surovosti ubili i neke biblijske proroke...

Izgleda da tebi mnogo toga nije poznato a što te ne sprećava da mantraš o nekim stvarima.

На крају крајева јевреји су измислили тог Бог, наравно при томе се нису могли договорити око његовог имена.

Kako su ga to Jevreji izmislili...Tamo na mnogo drugih tema takve mantre prodju ali ovde će to biti malo teže. Izvoli objasni mi sa navodjenjem stihova iz biblije da su Jevreji izmislili tog Boga...

I zar bi Jevreji izmislili Boga koji za njih kaže da su ...

'' Ne ideš za pravdu svoju ni za čistotu srca svog da naslediš tu zemlju; nego za nevaljalstvo tih naroda Gospod Bog tvoj otera ih ispred tebe, i da održi reč za koju se zakleo ocima tvojim, Avramu, Isaku i Jakovu.

I da te pitam. Da li znaš kome je u interesu da evropske narode odvrati od vere u Isusa...Da li znaš ko stoji iza procesa repaganizacije i da tako kažem šminkanja raznoraznih paganskih učenja a sve u funkciji da se što više hriščana odvrati od vere u Isusa...Razmisli malo o tom...lukavom planu...

Razmisli malo zašto je Isus upravo Jevrejima kazao ono...Vaš je otac djavo...

Razmisli malo zašto Jevreji ne priznaju Isusa kao Boga...Razmisli malo zašto Jevreji ne priznaju Isusa ni kao Mesiju...Razmisli malo o tome da su oni od Mesije očekivali nešta drugo ane ono što je ponudio Isus. Jevreji su od
Mesije očekivali prvenstveno oslobadjanje od Rimljana i carstvo zemaljsko a sve to uz apsolutnu dominaciju nad drugim narodima. A kako im Isus to nije ponudio oni su ga ladno odbacili kao Mesiju. Možeš li to shvatiti...Možeš li shvataiti da Jevreji nisu želeli da prihvate Mesiju-Isusa koji će biti za sve narode jer su želeli da Mesija bude samo za njih.

Isusovo učenje o carstvu nebeskom, o pobedi nad grehom i smrti, nisu mogli da prihvate a u smislu onog... jer si tvrdovrat narod... I zar Isusa Kajafa i njegovi sveštenici nisu osudili na smrt...

Matej 26:57...

''I oni što uhvatiše Isusa odvedoše Ga poglavaru svešteničkom, Kajafi, gde se književnici i starešine sabraše.''

Matej 26:66...

''Šta mislite? A oni odgovarajući rekoše: Zaslužio je smrt.''

Pročitaj malo i ostale stihove iz Mateja 26 pa probaj zapaziti da je smrt zaslužio samo zbog onog da je sin Božiji a što Kajafa i njegovi sveštenici nisu prihvatali smatrajući to bogohuljenjem...

Možeš li shvatiti šta ti kazivah...

То ти је све јеврејска обмана.

А Христ отоврено у причи о Хананејки назива не јевреје псима. Наравно пошто је и сам јеврејин није могао другачије да гледа на не јевреје.

Јевреји су паметно и лукаво одбацили Нови Завет, а задржали су стари. Нови Завет су лукаво наметнули не јеврејима како би нас покорили.

Реци ти мени Јерохинац да ли си ти Хришћанин?

А Христ отоврено у причи о Хананејки назива не јевреје псима. Наравно пошто је и сам јеврејин није могао другачије да гледа на не јевреје.

Hordak čeveće, prosto je zastrašujuće koliko ti malo i umeš i možeš shvatiti neke stvari u Bibliji napisane. Ta priča o Hananejki po Mateju ili po Grkinji po Marku je upravo primer Isusovog početka propovedanja i ne jevrejima. A izuzev Jevreja nekada su svi ostali bili lišeni božijeg vidjenja...

Efežanima 2:11-12...

'' Zato se opominjite da vi koji ste nekada po telu neznabošci bili i nazivani neobrezanje od onih koji su se zvali po telu obrezanje, koje se rukom radilo, Da bejaste u ono vreme bez Hrista, odvojeni od društva Izrailjevog, i bez dela u zavetima obećanja, nadu ne imajući, i bezbožni na svetu:''

A sada pogledaj ove stihove...

Marko 7:24-30...

''I ustavši odande ode u krajeve tirske i sidonske, i ušavši u kuću htede da niko ne čuje za Nj; i ne može se sakriti. Jer čuvši za Nj žena što u njenoj kćeri beše duh nečisti, dođe i pade k nogama Njegovim. A žena ta beše Grkinja rodom Sirofiničanka, i moljaše Ga da istera đavola iz kćeri njene. A Isus reče joj: Stani da se najpre deca nahrane; jer nije pravo uzeti hleb od dece i baciti psima. A ona odgovarajući reče Mu: Da, Gospode; ali i psi pod trpezom jedu od mrva detinjih. I reče joj: Za tu reč idi; izađe đavo iz kćeri tvoje. I došavši kući nađe da je đavo izašao, i kći ležaše na odru.''

A u vezi sa onim ...psima...moraš imati u vidu nešta što do sada nisi nikada čuo. Ono ...psima...nije u onom pogrdnom smislu a u smislu grčke reči kuon a koju su a što je opšte poznato drevni Jevreji koristili za pogrdno nazivanje ostalih poaganskih naroda onog vremena. Isusu je upotrebio reč ...kunarios u smislu demunativa a u značenju male kuce ili ti malog psića.

I sada zapazi ono Isusovo...Stani da se najpre deca nahrane; jer nije pravo uzeti hleb od dece i baciti psima...I naravno ti si a kao i mnogi koji površno nešta u bibliji pročitaju shvatio da je Isus grubo odbio njenu molbu. A u suštini Isus je time samo iskušavao njenu veru. I ta žena je veoma dobro shvatila da je upravo ona mali psić. A Isus je shvatio da je ta žena bila sasvim zadovoljna sa malo mrvica koje sa stola od male dece (Jevreja) padnu na pod. I naravno uslišio je njenu molbu.

A sada pogledaj tu priču kod Mateja

Matej 15: 22-27...

'' I gle, žena Hananejka izađe iz onih krajeva, i povika k Njemu govoreći: Pomiluj me Gospode sine Davidov! Moju kćer vrlo muči đavo. A On joj ne odgovori ni reči. I pristupivši učenici Njegovi moljahu Ga govoreći: Otpusti je, kako viče za nama. A On odgovarajući reče: Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog. A ona pristupivši pokloni Mu se govoreći: Gospode pomozi mi! A On odgovarajući reče: Nije dobro uzeti od dece hleb i baciti psima. A ona reče: Da, Gospode, ali i psi jedu od mrva što padaju s trpeze njihovih gospodara.
Tada odgovori Isus, i reče joj: O ženo! Velika je vera tvoja; neka ti bude kako hoćeš. I ozdravi kći njena od onog časa.''

Obrati pažnju da je Hananejka Isusa nazvala sinom Davidovim...mada nisam siguran da ti je poznato značenje toga. Obrati pažnju da su Isusovi učenici tražili od Isusa da tu ženu otera. I obrati pažnju na Isusovo postupanje.

A posebno obrati pažnju da je i u Matej 7:27 upotrebljena reč kunarios...kao i u Matej 15:26...

A sada pogledaj koja je grčka reč upotrebljena u ...Matej 7:6...

Reklo bi se beznačajna sitnica ali upravo ta sitnica odredjuje značenje u priči o Hananejki a u smislu metaforičnosti koju nisi shvatio a potrčavši da predočiš tvrdnju da je Isus u priči o Hananejki nazavao psima sve ne jevreje...u pogrdnom smislu i to kako ti kaza zato što je i on (Isus) bio Jevrej.

I nemoj više pisati brzopleto. Moraš dobro razmisliti šta češ i kako napisati.

Јевреји су паметно и лукаво одбацили Нови Завет, а задржали су стари. Нови Завет су лукаво наметнули не јеврејима како би нас покорили.

Šta napisa Odina ti tvog...Jevreji nisu odbacili Novi zavet jer ga nikada pre tog odbacivanja nisu ni prihvatili. I kako su to Jevreji nametnuli Novi Zavet ne jevrejima kako bi ih pokorili...O čemu pričaš...Da li je moguće da stvarno veruješ u to da će Jevreji pokoriti hrišćane samo zato što su prihvatili Isusa za Boga, prihvatajući njegovo učenje...

Реци ти мени Јерохинац да ли си ти Хришћанин?

Nisam vernik. Ne verujem u Boga. I znam da te malo zbuni kada ponekad kazujem nešta što liči na kazivanje vernika. Medjutim, to se dešava onda kada se upustim u diskusiju sa sagovornikom koji je vernik jedne vere a koji u ime svoje vere nipodaštava drugu veru. Malo čudan neki nevernik, zar ne...

Šta napisa Odina ti tvog...Jevreji nisu odbacili Novi zavet jer ga nikada pre tog odbacivanja nisu ni prihvatili. I kako su to Jevreji nametnuli Novi Zavet ne jevrejima kako bi ih pokorili...O čemu pričaš...Da li je moguće da stvarno veruješ u to da će Jevreji pokoriti hrišćane samo zato što su prihvatili Isusa za Boga, prihvatajući njegovo učenje...

Чујем од неких да си ок лик и ја то исто мислим. Мада јеси понекада спинер.

Како нису, а они јевреји око Христа?

Христ никада није био бог већ божји син.

- - - - - - - - - -

Hordak čeveće, prosto je zastrašujuće koliko ti malo i umeš i možeš shvatiti neke stvari u Bibliji napisane. Ta priča o Hananejki po Mateju ili po Grkinji po Marku je upravo primer Isusovog početka propovedanja i ne jevrejima. A izuzev Jevreja nekada su svi ostali bili lišeni božijeg vidjenja...

Efežanima 2:11-12...

'' Zato se opominjite da vi koji ste nekada po telu neznabošci bili i nazivani neobrezanje od onih koji su se zvali po telu obrezanje, koje se rukom radilo, Da bejaste u ono vreme bez Hrista, odvojeni od društva Izrailjevog, i bez dela u zavetima obećanja, nadu ne imajući, i bezbožni na svetu:''

A sada pogledaj ove stihove...

Marko 7:24-30...

''I ustavši odande ode u krajeve tirske i sidonske, i ušavši u kuću htede da niko ne čuje za Nj; i ne može se sakriti. Jer čuvši za Nj žena što u njenoj kćeri beše duh nečisti, dođe i pade k nogama Njegovim. A žena ta beše Grkinja rodom Sirofiničanka, i moljaše Ga da istera đavola iz kćeri njene. A Isus reče joj: Stani da se najpre deca nahrane; jer nije pravo uzeti hleb od dece i baciti psima. A ona odgovarajući reče Mu: Da, Gospode; ali i psi pod trpezom jedu od mrva detinjih. I reče joj: Za tu reč idi; izađe đavo iz kćeri tvoje. I došavši kući nađe da je đavo izašao, i kći ležaše na odru.''

A u vezi sa onim ...psima...moraš imati u vidu nešta što do sada nisi nikada čuo. Ono ...psima...nije u onom pogrdnom smislu a u smislu grčke reči kuon a koju su a što je opšte poznato drevni Jevreji koristili za pogrdno nazivanje ostalih poaganskih naroda onog vremena. Isusu je upotrebio reč ...kunarios u smislu demunativa a u značenju male kuce ili ti malog psića.

I sada zapazi ono Isusovo...Stani da se najpre deca nahrane; jer nije pravo uzeti hleb od dece i baciti psima...I naravno ti si a kao i mnogi koji površno nešta u bibliji pročitaju shvatio da je Isus grubo odbio njenu molbu. A u suštini Isus je time samo iskušavao njenu veru. I ta žena je veoma dobro shvatila da je upravo ona mali psić. A Isus je shvatio da je ta žena bila sasvim zadovoljna sa malo mrvica koje sa stola od male dece (Jevreja) padnu na pod. I naravno uslišio je njenu molbu.

A sada pogledaj tu priču kod Mateja

'' I gle, žena Hananejka izađe iz onih krajeva, i povika k Njemu govoreći: Pomiluj me Gospode sine Davidov! Moju kćer vrlo muči đavo. A On joj ne odgovori ni reči. I pristupivši učenici Njegovi moljahu Ga govoreći: Otpusti je, kako viče za nama. A On odgovarajući reče: Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog. A ona pristupivši pokloni Mu se govoreći: Gospode pomozi mi! A On odgovarajući reče: Nije dobro uzeti od dece hleb i baciti psima. A ona reče: Da, Gospode, ali i psi jedu od mrva što padaju s trpeze njihovih gospodara.
Tada odgovori Isus, i reče joj: O ženo! Velika je vera tvoja; neka ti bude kako hoćeš. I ozdravi kći njena od onog časa.''

Obrati pažnju da je Hananejka Isusa nazvala sinom Davidovim...mada nisam siguran da ti je poznato značenje toga. Obrati pažnju da su Isusovi učenici tražili od Isusa da tu ženu otera. I obrati pažnju na Isusovo postupanje.

A posebno obrati pažnju da je i u Matej 7:27 upotrebljena reč kunarios...kao i u Matej 15:26...

A sada pogledaj koja je grčka reč upotrebljena u ...Matej 7:6...

Reklo bi se beznačajna sitnica ali upravo ta sitnica odredjuje značenje u priči o Hananejki a u smislu metaforičnosti koju nisi shvatio a potrčavši da predočiš tvrdnju da je Isus u priči o Hananejki nazavao psima sve ne jevreje...u pogrdnom smislu i to kako ti kaza zato što je i on (Isus) bio Jevrej.

I nemoj više pisati brzopleto. Moraš dobro razmisliti šta češ i kako napisati.

Свхатио сам. Не само да је речено да су сви не јевреји пси него да треба и да се поклоне јеврејима. То је та метафора.

Мирољуб Петровић је то објасинио као метафору о покорности према Богу што је смешно.

И када је рекао "не бацајте бисере пред свиње..." јасно се зна на кога је алудирао.

- - - - - - - - - -

Видиш какви смо данас слабићи, а погледај какви су били наши преци пре хришћанства па ће ти све бити јасно које нам је зло донело хришћанство,

Чујем од неких да си ок лик и ја то исто мислим. Мада јеси понекада спинер.

Nije valjda da misliš da u svom pisanju uvek moram biti strogo ozbiljan...Umem ja i da se našalim u vezi sa religijom...bilo kojom...

Како нису, а они јевреји око Христа?

Opet ništa shvatio nisi. Ti neki Jevreji oko Isusa su bili njegovi učenici i nisu kao i Isus prihvatali farisejsko učenje ondašnjih Jevreja. I nije Novi zavet napisan od strane rabina judaizma već od onih koji su u to vreme kao rani hrišćani stvarali temelje današnjem hrišćanstvu.

U Isusovo vreme ondašnju jevrejsku religiju kao prvosveštenici i sveštenici sinedriona zastupali su sadukeji i fariseji a da im je učenje bilo poprilično u suprotnosti. Sadukeji nisu verovali u vaskrsnuće mrtvih, zagrobni život, nagradu večnog života i kaznu paklom. A fariseji su u sve to verovali. A fariseji su pored pisane reči tanakha ili po nekima i pisana tora a što je po hrišćanima stari zavet strogo kao božiju reč držali i usmeno predanje. A ti farfiseji su bili prethodnica onog što je danas poznato kao Judaizam preciznije rabinski judaizam. A kakvi su bili fariseji i sadukeji...

Matej 16:6... ''A Isus reče im: Čuvajte se kvasca farisejskog i sadukejskog.''

Malo pogledaj ovo...

Rimljanima 2:28-29...

''Jer ono nije Jevrejin koji je spolja Jevrejin, niti je ono obrezanje koje je spolja, na telu; Nego je ono Jevrejin koji je iznutra i obrezanje srca duhom a ne slovima, to je obrezanje; kome je hvala ne od ljudi nego od Boga.''

I ovo...

Galačanima 3:16...

''A Avraamu i semenu njegovom rečena biše obećanja. A ne veli: i semenima, kao za mnoga, nego kao za jedno: i semenu tvom, koje je Hristos.''

Galačanima 3:28-29...

'' Nema tu Jevrejina ni Grka, nema roba ni gospodara, nema muškog roda ni ženskog; jer ste vi svi jedno u Hristu Isusu. A kad ste vi Hristovi, onda ste seme Avraamovo, i po obećanju naslednici.''

I pokušaj shvatiti zašto današnji Judaizma ne može smisliti današnje hrišćanstvo. A imajući u vidu da je citirano iz Novog zaveta upravo dokaz protiv tvoje tvrdnje da su Jevreji onako lukavo nametnuli hrišćanima Novi zavet kako bi ih kako ti kaza...pokorili.

Христ никада није био бог већ божји син.

Nemoj zameriti ali...nemaš ti pojma o Bibliji...Pogledaj, malo razmisli, pa probaj shvatiti neke stvari...

Jovan 1:1...

''U početku beše Reč, i Reč beše u Boga, i Bog beše Reč.''

Jovan 1:14...

''I reč postade telo i useli se u nas puno blagodati i istine; i videsmo slavu Njegovu, slavu, kao Jedinorodnoga od Oca.''

Jovan 8:58...

''A Isus im reče: Zaista, zaista vam kažem: Ja sam pre nego se Avraam rodio.''

Jovan 20:28...

''I odgovori Toma i reče Mu: Gospod moj i Bog moj.''

Kolašanima 2:9...

''Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno.''

Jevrejima 1:8...

''A sinu: Presto je Tvoj, Bože, va vek veka; palica je pravde palica carstva Tvog.''

A to što je Isus rodjen kao čovek na zemlji to ne znači da u smislu Biblije nije Bog već znači da je Bog otelotvorio sebe u smrtnom telu čoveka. A zašto...to je previše komplikovano za tvoje mogučnosti shvatanja u bibliji napisanog. I kada se Isus sa dvojakom prirodom i božijom i ćovečijom recimo obraća svom Ocu on se obraća kao čovek i time ne negira svoju božansku suštinu . A pogledaj malo i ovo...

Otkrivenje 21:5-6...

''I reče Onaj što seđaše na prestolu: Evo sve novo tvorim. I reče mi: Napiši, jer su ove reči istinite i verne. I reče mi: Svrši se. Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak. Ja ću žednome dati iz izvora vode žive za badava. Koji pobedi, dobiće sve, i biću mu Bog, i on će biti moj sin.''

Otkrivenje 22:12-13...

''I evo ću doći skoro, i plata moja sa mnom, da dam svakome po delima njegovim.Ja sam Alfa i Omega, Početak i Svršetak, Prvi i Poslednji.''

Свхатио сам. Не само да је речено да су сви не јевреји пси него да треба и да се поклоне јеврејима. То је та метафора.

Nema sumnje da si shvatio po tvom uverenju ali pogrešno...samo tako. I da te pitam, na osnovu čega si to u vezi sa ovim...

shvatio da svi ne jevreji treba da se poklone Jevrejima...Da li uopšte možeš shvatiti ono ...

Da, Gospode, ali i psi jedu od mrva što padaju s trpeze njihovih gospodara.

Možeš li shvatiti da tu nema nikakvog poklanjanja Jevrejima...možeš li shvtiti da je Hananejka Isusa nazvala Gospodom sinom Davidovim i da mu se je obratila sa onim...pomiluj me...Nije mu rekla...pomozi mi...A suština te priče je upravo u tome...pomiluj me...Isus je Hananejki kazao ono...Ja sam poslan samo k izgubljenim ovcama doma Izrailjevog.... a šta misliš zašto...Da li si primetio da je vera te Hanajke bila čvrsta i da nije odustala i otišla od Isusa...Tebi to ne znači ništa...a upravo i to čini dodatnu suštinu te priče. Možeš li shvatiti da oni koji imaju dovoljno hleba ne obraćaju pažnju na mrvice ali da te iste mrvice malim psima život znače onako metaforično.

Siguran sam da nisi primetio prethodni stih...

Matej 15:21...

''I izišavši odande Isus otide u krajeve tirske i sidonske.''

I siguran sam da je za tebe sasvim nepoznato značenje onog Tir i Sidon u smislu opsada i lovci i da su to bili krajevi gde su egzistirali neznabožci kojima su demoni lovili duše njhove. A upravo je ta Hananejka odolela opsadi demonskih lovaca strpljiva i beskrajno smirena da spozna i prihvati Isusa. Pokušaj shvatiti da je ta Hananejka na neki metaforičan način postala simbol crkve onih koji su prethodno bili neznabožci.

A u vezi onog psima ...Matej 15:26 i Marko 7:27... a u vezi sa ...Matej 7:6... da li si nešta shvatio...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back