Nemam pojma...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Хтео сам да ти тему не претворим у Асатру интерпретацију, али сад видим да ми нема дургог избора. И то не због тебе већ нећу због других.
Kako li si uspeo napisati ovako nerazumljive dve prosto proširene rečenice. Nisi hteo pretvarati temu u Asatru priču, shvatio si da nemaš drugog izbora i to ne zbog mene ali ipak zbog drugih...nećeš i nastavljaš ...Да кренемо са интерпретацијама.

Прво Имир није био никакав деда Одина, Вилија и Ве већ џин који се хранио млеком Аудумле и долази из Муспелхајма као и Бури који је оженио јотунку Бестлу. Бестла је родила синове, Одина, Вилија и Веа који су учествовали у стварању земље и првих људи.

Nešta si pobrkao a mnogo više toga ti nije poznato. Imir nije došao iz Muspelhajma u kojem je carovao Surd sa onim njegovim plamenim mačem. Edukuj se malo o tome šta je Ginungapak pa češ možda saznatai da su se tu srele ona vrelina iz Muspelhajma i ona ledena ladnoća iz Nifelheima. No da te ne smaram mnogo. Kada su se ukrstile ta vrelina i ta hladnoća nešta se dogodilo...šta li...Imir je bio u Ginungapaku i onda je jednom prilikom počeo da se znoji pa su mu ispod struka izrasli zamisli molim te...čovek i žena. A kako je ona vrelina preovladavala i topila led u obliku inja nastala je ona krava Audumla koja se hranila lizanjem slanih stena koje su i dalje bile pod ledenim injem. I onda šta bejaše...Onda se stvorio čovek i to tako što se prvog dana pojavila kosa pa drugog dana glava pa trećeg dana ceo čovek a koji se zvao Buri.

Sada pokušaj shvatiti prostu stvar. Div Imir je tako na čudesan način dobio sina Bura. A taj njegov sin Bur je kasnije postao otac Odina, Vilija i Vea.

I nagradno pitanje za tebe. Ako je Odinu otac bio Bur...a bio je...šta dolazi Odinu otac od njegovog oca. Biće da je deda, zar ne.

Тачно си интерпретирао дау су од Имирових обрва направили Мидград свет људи.

Pa kolike li su te Imirove obrve bile...čoveče...I naravno, ti u to veruješ.

Што се тиче Аска и Ембле ево овако.

Од два дебла Один је дао дух и живот. Ве је дао покрете, интелигенцију и ум или разум. Вили их је обликовао, дао говор, осећања и пет чула. ПРви људи су створени и настањени у Мидград према одлуци Аесира.

Vidi sada ovako. Od jednog debla drveta je i jedan drvoseća Đepeto izrezbario je drvenu lutku Pinokia koja je bila živa kao lutka a kasnije postala pravi dečak. I kakva je razlika u tom stvaranju od strane Odina, Vilija i Vea kada su od drveta napravili Aska i stvaranja Pinokia...

А о богоговима и богињама кажемо овако:

Да, они су стварни . Међутим, баш као што већина хришћана не мисле да је њихов Бог заиста стара брадата фигура који седи на златном трону на небу, ми не верујемо Тор ( на пример ) да је заправо мишићав, човек облику субјект који велики чекић . Постоји реални Тор , али приступамо са разумевањем њега кроз овом менталном сликом.

Možeš li mi kazati nešta konkretno o realnom Toru...Bez onog čekića koji si pomenuo i bez onog Torovog pojasa snage i onih gvozdenih rukavica koje navlači na ruke kada uzima čekić sa kojim će razmrskavati nečije glave...

Da li bi mi mogao kazati zašto je Tor u onoj svojoj dvorani Bilskirfni imao 540 soba...čemu su služile...

I da li bi mi mogao kazati gde se sada nalazi taj realni Tor...

Kako li si uspeo napisati ovako nerazumljive dve prosto proširene rečenice. Nisi hteo pretvarati temu u Asatru priču, shvatio si da nemaš drugog izbora i to ne zbog mene ali ipak zbog drugih...nećeš i nastavljaš ...Да кренемо са интерпретацијама.

Nešta si pobrkao a mnogo više toga ti nije poznato. Imir nije došao iz Muspelhajma u kojem je carovao Surd sa onim njegovim plamenim mačem. Edukuj se malo o tome šta je Ginungapak pa češ možda saznatai da su se tu srele ona vrelina iz Muspelhajma i ona ledena ladnoća iz Nifelheima. No da te ne smaram mnogo. Kada su se ukrstile ta vrelina i ta hladnoća nešta se dogodilo...šta li...Imir je bio u Ginungapaku i onda je jednom prilikom počeo da se znoji pa su mu ispod struka izrasli zamisli molim te...čovek i žena. A kako je ona vrelina preovladavala i topila led u obliku inja nastala je ona krava Audumla koja se hranila lizanjem slanih stena koje su i dalje bile pod ledenim injem. I onda šta bejaše...Onda se stvorio čovek i to tako što se prvog dana pojavila kosa pa drugog dana glava pa trećeg dana ceo čovek a koji se zvao Buri.

Sada pokušaj shvatiti prostu stvar. Div Imir je tako na čudesan način dobio sina Bura. A taj njegov sin Bur je kasnije postao otac Odina, Vilija i Vea.

I nagradno pitanje za tebe. Ako je Odinu otac bio Bur...a bio je...šta dolazi Odinu otac od njegovog oca. Biće da je deda, zar ne.

Pa kolike li su te Imirove obrve bile...čoveče...I naravno, ti u to veruješ.

Спинујеш као и увек. Стравно нисам хтео да ти тему претворим у приче о Асатру митовима, али на твоје инсистирање нека ти буде.

Никако јотун Имир није створио Бура. Бур је настао капљицама из Аудумблиног млека. Не знам где си ти то ископао су Бур и Имир у било каквом сродству?

Имир је из света ватра Муспелхејм. А Гинунгагап је велика празнина.

Муспелхерјм је створио ватрени џин Сурт који је настао у Гинунгагапу.

Хришчани верују да су у Нојеву барку могле стати све животиње од једном са свих делова планете. Наравно од сваке врсте по две,али и то је као логичније него да је од Имирових обрва настао Мидград свет људи.

- - - - - - - - - -

Vidi sada ovako. Od jednog debla drveta je i jedan drvoseća Đepeto izrezbario je drvenu lutku Pinokia koja je bila živa kao lutka a kasnije postala pravi dečak. I kakva je razlika u tom stvaranju od strane Odina, Vilija i Vea kada su od drveta napravili Aska i stvaranja Pinokia...

Видиш занимљиво запажање. Можда је тако и настала идеја о Пионкиу.

Možeš li mi kazati nešta konkretno o realnom Toru...Bez onog čekića koji si pomenuo i bez onog Torovog pojasa snage i onih gvozdenih rukavica koje navlači na ruke kada uzima čekić sa kojim će razmrskavati nečije glave...

Da li bi mi mogao kazati zašto je Tor u onoj svojoj dvorani Bilskirfni imao 540 soba...čemu su služile...

I da li bi mi mogao kazati gde se sada nalazi taj realni Tor...

Тор је природна сила кчији се опис везује за грмљавину, кишу и невреме. Сваки пут када загрми и негде лупи гром можеш да створиш менталну слику Тора који убија џинове. То ти је реални Тор.

Нигде прецизно не пише сврха толиког борја соба у Торовој палати Билскирни. Нагађам да је то због његових трофеја које је добијао у борби са џиновима.

Никако јотун Имир није створио Бура. Бур је настао капљицама из Аудумблиног млека. Не знам где си ти то ископао су Бур и Имир у било каквом сродству?

Buri nije nastao od kapljica Audumblinog mleka. Buri je nastao od Imira a na način koji sam ti već predočio. E taj Buri je kasnije dobio sina pod imenom Bor ali nema podataka kako i sa kojom ženom. A taj Bor je sa Bestlom imao sinove Odina, Vilija i Vea. U prethodnom postu ti nisam jasno ukazao na to jer sam želeo uvideti da li češ uočiti da Buri i Bor nisu jedno te isto. I kako to nisi uočio posve moi jasnim biva koliko o svemu tome ti imaš oskudno znanje. No da te ne smaram sa tim. Komplikovano je to za tebe.

Имир је из света ватра Муспелхејм. А Гинунгагап је велика празнина.

Kako je Imir iz Surdovog (vatreni djin) Muspelhejma mogao biti odatle kada je bio praotac ledenih djinova...Nešta si pobrkao. Tebi nije logično da bi se ledeni djin u svetu vatre...rastopio...

Хришчани верују да су у Нојеву барку могле стати све животиње од једном са свих делова планете. Наравно од сваке врсте по две,али и то је као логичније него да је од Имирових обрва настао Мидград свет људи.

A tebi je logičnije da su Imirove obrve bile tolike da su Odin, Vili i Ve od njih napravili zemlju za ljude. Tebi je logičnije da su od ogromne količine Imirove krvi kada su ga Odin i braća ubili podavili svi ledeni (Inji divovi)...Tebi je logičnije da su od te krvi Odin i braća napravili sve okeane, mora i reke...Tebi je logična prića da je taj da kažem potop od Imirove krvi preživeo samo jedan ledeni djin Bergelmi i da se on razmnožavao sam sa sobom pa je tako nastalo maldje pokoljenje divova inja-ledenih djinova...Tebi je logičnije da su od Imirovog tela Odin i braća napravili zemlju...Tebi je logičnije da su od Imirovih kostiju Odin i braća napravili sve planine na planeti zemlji....Čoveće, o kojoj to ti logici pričaš...

Видиш занимљиво запажање. Можда је тако и настала идеја о Пионкиу.

Veoma moguće. Kada je Karlo Kolodije skapirao da ima odraslih ljudi koji veruju da su prvi ljudi nastali tako što su ih Odin i braća izrezbarili od drveta, možda je skapirao da će u takvu priču u vezi sa Pinokijem deca verovati bez ikakve sumnje.

I naravno nemam ja ništa protiv tvog verovanja da su prvog čoveka i Aska i Emblu stvorili Odin i braća tako što su ih izrezbarili od drveta ali ne umem shvatiti da se ti kao neko ko u to veruje zgražavaš nad onim biblijskim nastankom Adama i Eve. A zanimljivo je da ti onako sledstveno logičnom posmatraš sve ono što je vera nekih drugih a da pri tom tvoju veru isključuješ iz bilo kakve logike. Baš zanimljivo...

Тор је природна сила кчији се опис везује за грмљавину, кишу и невреме. Сваки пут када загрми и негде лупи гром можеш да створиш менталну слику Тора који убија џинове. То ти је реални Тор. .

Auuuuuu....znači realni Tor su gromovi kojim Tor ubija djinove...A gde to Odina ti danas žive ti djinovi koje Tor onako sav realan ubija gromovima...

To što si ti definisao kao realni Tor je ustvari tvoje mitološko vidjenje Tora, koje blage veze sa nikakvom realnošću nema.

Нигде прецизно не пише сврха толиког борја соба у Торовој палати Билскирни. Нагађам да је то због његових трофеја које је добијао у борби са џиновима.

Kada bi bilo tako to bi značilo da je Tor ubijanje djinova shvatao kao neku sportsku disciplinu. A baš bi bilo zanimljivo ono...ko mu je svečano uručivao te trofeje...

A o Toru nekih zanimljivosti imaš ...ovde... mada mi se nekako javlja da to nečeš ni pogledati.

Спинујеш као и увек.

Hajde da spinujem još malo pa da te pitam ovako. Kada su Odin i braća mu izrezbarili od drveta prvog čoveka Aska i prvu ženu Emblu šta je bilo dalje...Kako su se oni dalje razmnožavali...Piše li u nekoj svetoj Asatru knjizi kako im se zvalo prvo dete...I da li su posle brat i sestra kao sin i čerka Aska i Emble vodili ljubav da bi se nastavilo razmnožavanje ljudi po Asatru religiji...

Тор је природна сила кчији се опис везује за грмљавину, кишу и невреме. Сваки пут када загрми и негде лупи гром можеш да створиш менталну слику Тора који убија џинове. То ти је реални Тор.

Zanimljivo je da neki kada je grmljavina, nevreme i ono...gromovi stvore sliku staroslovenskog boga Peruna a neki pak sliku Svetog Ilije gromovnika...ali to nikako ne znači da su to...realne slike. A istini za volju ni Perun ani Ilija gromovnik se nisu razmahivali gromovima da bi bi ubijali neke djinove i za to dobijali...trofeje...

Спинујеш као и увек.

I tako. Malo češ se odmoriti od mog spinovanja. Tako da ne moraš ništa odgovarati. Idem malo da vidim da li mi je u realnom životu nešta ostalo nedovoljno istraženo u smislu Sokratovog...

"Neistražen život i nije vredan življenja"

i da vidim da mi negde nešta nije promaklo u smislu onog...
...šta li je zapravo ono što život ćini vrednim življenja...​

:bye:

Hajde da spinujem još malo pa da te pitam ovako. Kada su Odin i braća mu izrezbarili od drveta prvog čoveka Aska i prvu ženu Emblu šta je bilo dalje...Kako su se oni dalje razmnožavali...Piše li u nekoj svetoj Asatru knjizi kako im se zvalo prvo dete...I da li su posle brat i sestra kao sin i čerka Aska i Emble vodili ljubav da bi se nastavilo razmnožavanje ljudi po Asatru religiji...

У неким предавањима каже се да су читаве расе људи настајали од онога што су пили Аке и Ембла, али ништа се конкретно не говори о томе шта је било даљиеи како је даље текло настањивање људи у Мидграду, тај део приче је изгледа изгубљен. Немамо ми никаквих "светихх" књига.

Заиста Имир није никако могао бити отац Буру. Ја нигде нисам нашао причу која то потврђује, Ти ако јеси постави линк.

Poslednja izmena:
I tako. Malo češ se odmoriti od mog spinovanja. Tako da ne moraš ništa odgovarati. Idem malo da vidim da li mi je u realnom životu nešta ostalo nedovoljno istraženo u smislu Sokratovog...

"Neistražen život i nije vredan življenja"

i da vidim da mi negde nešta nije promaklo u smislu onog...
...šta li je zapravo ono što život ćini vrednim življenja...​

Ovo vredi===Neistrazen zivot i nije vredan zivljenja.:klap:

Bez uvrede ali zaista vecu glupost nisam cuo

Nekako sam siguran da ti Sokrat, kada bi mogao da te čuje, zamerio ne bi. Sokrat koji kaza i ovako...
...Ne mislite li da su naša dela pouzdaniji dokaz od naših reći... imao bi razumevanja za tvoju tvrdnju.

A ja bih te pitao...zašto je ovo glupost...Ne istraženi život nije vredan življenja... Da li bi mogao da mi objasniš zašto je to za tebe ...najveća glupost.

Da li ti u svoj život svratiš ponekad kao turista...tako nešta proizilazi iz tvoje tvrdnje. Ako je za tebe glupost istražiti svoj život onda bi to značilo da ti za svoj život prihvataš ono što neki drugi iz tvog okruženja, misle da tvojim životom treba biti. Malo mi nije jasno kako češ osmisliti, iznijansirati, oživotvoriti sebe u tvom životu ako ne dokučiš, ako ne spoznaš ako ne istražiš sve ono što tvoj život životom čini. Ne mogu da verujem da svoj život možeš poistovetiti sa jednom običnom turističkom destinacijom gde češ na kratko doći a bez želje da malo zaroniš po njemu da ga osetiš, omirišeš. Ili je možda za tebe život ono što misliš da on jeste, bez ikakve potrebe da bilo šta u vezi sa tim dosegneš istraživanjem u manjoj ili većoj meri.

I naravno, pod tim nekim istraživanjem svog života, nikako se ne podrazumeva istraživanje značenja samog života ono u smislu ...zašto smo rodjeni i tome slično što se do besvesti mantra u religijskom smislu.

Iz tvoje tvrdnje proizilazi, da je tebi dovoljno posedovati neke pojmove u koje će se uokviriti recimo ono ...sreća, zadovoljstvo, ispunjenost i da ne zaboravim ljubav i da češ samo zbog toga u smislu emocija svoj život doživljavati kao nešta potpuno istraženo. Kako češ bez koliko toliko istraženosti svog života osetiti, spoznati dokle doseže dubina svega onog što život sačinjava...I kako češ uopšte znati da je tvoj život zapravo tvoj ako ga ne istražiš ako ne pronadješ sebe u njemu i njemu ne dopustiš da ti ispuni svim svojim dubinama.

Ja mislim da čovek ne treba da bude povremeni turista u svom životu već da u njemu učestvuje, tako što će ga do granica mogućeg istraživati jer niko drugi to za njega, učiniti ne može. I nekako mislim da život koji samo prihvatimo držeći se neke utabane staze kojim su neki drugi već prošli a koji je nama samima poprilično tajanstven jer ga nismo istražili ne može biti dovoljno osmišljen a to tim više jer obično biva bitno ono da nam život treba biti nalik nečemu što neko na neki način od nas očekuje. Ja sam recimo svoj život prilagodio sebi a što ne bih mogao da ga u nekoj dovoljnosti nisam istražio tako da sada mogu da ga doživljavam kao...igru. Nešta slično onom kako ga kroz igru doživljavaju ...mala deca. Zakomplikovah li ja malo ...sve ovo...

Ако је превод библије који користим превод Јеховиних сведока онда је читав СПЦ по њиховом контролом пошто. Уосталом и да јесте баш ме брига.

Ја сам прво био атеиста, па онда Асатруар, па сам онда био три године православни хришћанин и сада сам опет Асатруар.

Odlicna ti kombinacija.A sada malo da budes budista, pa hinduista, pa opet viking, pa se opredelis za protestantizam, pa opet viking,a kako i dokle ces, vidjedjemo, jos se ne zna.Ocigledno da si bio naivan , kada si bio mlad.

Odlicna ti kombinacija.A sada malo da budes budista, pa hinduista, pa opet viking, pa se opredelis za protestantizam, pa opet viking,a kako i dokle ces, vidjedjemo, jos se ne zna.Ocigledno da si bio naivan , kada si bio mlad.

Možda je upravo ta mladalačka naivnost rasplamsala njegovu maštu pa svoje bogove zamišlja shodno slobodnoj mašti. A veoma je zanimljivo da Bog nije u srcu već u mašti...

Бог није у срцу већ у машти. Моји богови и богиње су природне појаве. а друго је наша слободна машта о томе како они могу да изгледају.

A u vezi sa tom slobodnom maštom ovo mi malo nije jasno...

За разлику од тебе користим мозак.

Ућутао се нешто Јерохинац.

Zbog sticaja nekih okolnosti morao sam se samobanovati što se tiče mog pojavljivanje u konaku na nekih desetak dana. A kako sam sebi dospustio mogučnost da se nekoliko puta oglasim na ovoj temi evo da malo prekinem čutanje. Medjutim, kako si ti sada po višoj sili malo učutan verovatno neće biti problem da se oglasiš preko tvog ''brata bliaznca''

I eto da te pitam. Šta misliš o ovom...

Луцифер је римски бог слетлости. Лажу и краду као и увек. Као што измислили да су од бога изабрани.

Izgleda da ti ''brat blizanac'' nije čitao bibliju i da ne zna neke stvari u vezi sa nekim drugim mitologijama. Lucifer nije bio rimski bog svetlosti. Kod starih Grka bog svetsloti je bio Apolon a njegov pandan kod starih Rimljana
je bio Apolon Helios. A bog svetlsoti kod starih Rimljana je bio i Jupiter....I tako...

Inače Lucifer je po mitologiji bio sin boginje Aurore i Astreja. No da te ne smaram sa tim jer je to previše komplikolvana priča za tebe.

Inače stari Rimljani su dugo verovali u Mitru kao boga sunca a koji bejaše stari mitološki Persijski bog. Inače taj Mitra je bio neka vrsta posrednika izmedju persijskog dobrog boga Ahura Mazde ili Ormuzda i zlog boga Arimana. U mnogim mitologijama problem dobra i zla u smislu dualizma nije egzistirao samom činjenicom da su postojali bogovi dobra i bogovi zla ali je očito da je problem dobra i zla u smislu dualizma veoma izražen u hrišćanstvu.

I da te pitam ...kakva je doktrina učenja tvoje Asatru religije u vezi sa ...dobro-zlo...

Poslednja izmena:
Možda je upravo ta mladalačka naivnost rasplamsala njegovu maštu pa svoje bogove zamišlja shodno slobodnoj mašti. A veoma je zanimljivo da Bog nije u srcu već u mašti...

A u vezi sa tom slobodnom maštom ovo mi malo nije jasno...

On je inace vrlo mastovit od samoga pocetka pojavljivanja na sceni Krste, ali bi to spadalo u takozvane crne komedije, ko recimo Maratonci.

Zbog sticaja nekih okolnosti morao sam se samobanovati što se tiče mog pojavljivanje u konaku na nekih desetak dana. A kako sam sebi dospustio mogučnost da se nekoliko puta oglasim na ovoj temi evo da malo prekinem čutanje. Medjutim, kako si ti sada po višoj sili malo učutan verovatno neće biti problem da se oglasiš preko tvog ''brata bliaznca''

I eto da te pitam. Šta misliš o ovom...

Izgleda da ti ''brat blizanac'' nije čitao bibliju i da ne zna neke stvari u vezi sa nekim drugim mitologijama. Lucifer nije bio rimski bog svetlosti. Kod starih Grka bog svetsloti je bio Apolon a njegov pandan kod starih Rimljana
je bio Apolon Helios. A bog svetlsoti kod starih Rimljana je bio i Jupiter....I tako...

Inače Lucifer je po mitologiji bio sin boginje Aurore i Astreja. No da te ne smaram sa tim jer je to previše komplikolvana priča za tebe.

Inače stari Rimljani su dugo verovali u Mitru kao boga sunca a koji bejaše stari mitološki Persijski bog. Inače taj Mitra je bio neka vrsta posrednika izmedju persijskog dobrog boga Ahura Mazde ili Ormuzda i zlog boga Arimana. U mnogim mitologijama problem dobra i zla u smislu dualizma nije egzistirao samom činjenicom da su postojali bogovi dobra i bogovi zla ali je očito da je problem dobra i zla u smislu dualizma veoma izražen u hrišćanstvu.

I da te pitam ...kakva je doktrina učenja tvoje Asatru religije u vezi sa ...dobro-zlo...

Не верујемо у концепт "добра" и "зла". Оно што је за мене "добро" за тебе може бити "зло". Верујемо у победу и пораз успех или неуспех.

А што се тиче Луцифера погледај ово
https://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100724101439AAbVRIW
http://www.redicecreations.com/specialreports/2005/11nov/lucifer.html

Хордак је отишао на робију и вратиће се за пар дана.

Не верујемо у концепт "добра" и "зла". Оно што је за мене "добро" за тебе може бити "зло". Верујемо у победу и пораз успех или неуспех.

Pa zar baš uvek moraš sve da pobrkaš ? Koncept ''dobra'' i ''zla'' u smislu doktrine dualističkog učenja nema nikakve ali nikave veze sa onom tvojom detinjastom analogijom da za mene ono što je za tebe dobro može biti zlo. U svim dualističkim učenjima dobro i zlo su suprotnosti u stalnoj borbi jedinstva suprotnosti. Tako je i u vezi sa stalnom borbom svetlosti i tame gde i jedno i drugo egzistiraju ali samo kroz neprekidnu borbu jdedinstva suprostonosti. Da nema zla ali ne u smisu onog šta je zlo za tebe, teško da bi iko mogao kazati šta je dobro. Neka druga diskutabilna priča biva samo postojanje zla samog po sebi i za sebe u ontološkom smislu jer stoje učenja da postoji samo dobro a da je zlo puko odsustvo dobrog.

A ono da za tebe može biti dobro i nešta što bi za mene bilo zlo nema veze sa dualističkim učenjima o dobru i zlu.

Pogledao sam i ...šta...Šta znači što je neki korisnik tamo na onom prvom linku napisao...

He was a son of the Roman God Aurua, his Greek name is Phospheros. In Roman Religion, he is a minor god, God of the Morning Star...

Nije ti valjda to dokaz da je Lucifer bio rimski bog svetlosti...Taj koji je to napisao o tome zna tu negde koliko i ti.
Preciznije kazano...nema pojma. A šta u vezi sa drugim linkom...šta je poenta u vezi istog...Biti svetlonoša, nosilac svdetlosti, biti personifikacija zvezde Danice i tako nekih stvari ne znači...biti bog svetlosti...Nemoj brkati te neke stvari.

Хордак је отишао на робију и вратиће се за пар дана.

Pozdravi ga. A ja ću se ponadati da će mu robija biti delotvorna u smislu resocijalizacije.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back