Nemački bokser

• Začetnik teme Začetnik teme B@mbi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
e da, kad je vec pokrenuta ova tema, zelim da pitam sve one koji vole ovu rasu, da li vole vise kupirane ili ne kupirane boxere, posto sam ja u dosta velikoj dilemi oko secenja mog oxera. ali samo repa, jer je secenje usiju mnogoooo veliko cimanje i jako stresno za kera, a pritom je moj vec prerastao doba za secenje. uglavnom, ima 4 meseca i u roku od par dana treba da odlucim dal da mu secem rep il ne... ja licno vise volim secena ali ne volim tu cenu koju oni prezivljavaju da bi izgledali tako. E sad ovaj moj mali ima prilicno ruzan rep i zato bi mu kupirao!
Koji savet imate :)??

Cao ja sam novi clan ali dosta dobro poznajem rasu.Ja imam dva psa muzijaka i zenku...Moje misljenje je da ako je pas lep on je lep bio kupiran ili ne...Pogledajte moj profil i videcete moju zenku koja nije kupirana i videcete o cemu pricam:eek:

Imam jedno pitanje za vlasnike Bele i Oskara. Ne znam mnogo o ovoj rasi, pa me interesuje ako ih uparite, da li ce svi stenci biti bele boje, ili se moze desiti da bude i npr. zutih i tigrastih?

pa is iskustva velika je sansa da vecina ili svi budu beli jer izgleda da je taj gen jak, da se tako izrazim, ali ima sanse da se dobije i tigrasti i zuti kao sto od dva zuta ili tigrasta mozes da dobijes u istom leglu i bele i tigraste i zute.

znaci beli,tigrasti i zuti su isti samo se u boji dlake razlikuju a nisu priznati jedno beli jer ocigledno uzgajivaci pokusavaju da zadrze samo tigrastu i zutu ali nesto im teze ide.

mislim da bi bilo pametnije da priznaju i belu jer ocigledno je dominantna i lakse bi bilo cini mi se selekcijom napraviti da cela rasa bude bela nego da bude zuta ili tigrasta.

jedino sto beli bokseri lice na americkog staforda i podsecaju pomalo i na dogo argentino
pa mozda zato insistiraju na zutim i tigrastim da ih nemesaju:D

Imam jedno pitanje za vlasnike Bele i Oskara. Ne znam mnogo o ovoj rasi, pa me interesuje ako ih uparite, da li ce svi stenci biti bele boje, ili se moze desiti da bude i npr. zutih i tigrastih?

naravno...
u svakom leglu moze da se desi da ne budu svi iste boje, npr. kod odgajivaca od Bele svi su do sada bili tigrasti i zuti bela je prvi primerek!!!!
na to sam veoma ponosna, ja se slazem sa fatalleror jer beli bi trebali da budu priznati ali nisu
je to podrzavam iz razloga jer prvi boxer koji se dobio ali ipak nije dobi sadasnji oblik bio je beli a kasanije su dobili tigrastu zenku i usavrsili rasu...
kod nas su dosli 1992 i dosli su samo zuti i tigrasti...
meni iskreno nebi smetalo da budu bilo koje boje stenci samo neka su oni zivi i zdravi...:heart:

Tog 26-og Febuara 1895 godine rođen je Flocki, prvi Bokser u istoriji, koji je dobio broj 1 u nemačkoj rodovnoj knjizi. Otac Flocki-a bio je Tom, beli engleski Buldog a majka Alts Schecken, jedna bela kuja sa tigrastim flekama. Godine 1887 gospodin Alt je doveo iz Francuske Floru, tigrasto-belu kuju nepoznatog porekla, koja se parila sa jednim psom iz okoline Minhena. Jedno od štenadi kupio je gospodin Lechener, koji je bio poreklom iz okruga Boxel. Tako je belo muško štene dobilo ime Lecheners Boxel ili skraćeno Box. Flora se posle paria sa svojim sinom Box-om i tako se rodila kuja Alts Scheken, majka Flockieva. Flocki je bio tamno tigraste boje sa belom trakom na licu, belom njuškom i belim flekama na nogama. Tip Boxera je rođen. Jedno drugo parenje između Toma i Alts Scheken dovelo je do rođenja bele kuje Ch. Blanka Von Argentor, dok su Lechners Boxel i Flora dali takodje belog Piccolo von Argentor. Blanka i Piccolo dali su zlatnu Metu von der Passage, majku rase i pretka svih savremenih boxera. Engleski buldog toga vremena nije bio isti kao danas, prefinjeni tip i bio je rezultat ukrštanja aziskog molosoidnog psa malog rasta Pang, sa evropskim molosoidima tipa mastif, koji su se koristili kao lovci na veliku divljač (divlje svinje) i kao čuvari zbog svoje hrabrosti i izdržljivosti, ali u borbama sa bikovima. U srodstvu sa engleskim mastifom, Alanoom, nemačkim molosom, bili su poznati kao Bullendeiser, brabenter, Barenbejser i Denziger. Bokseri su dakle u srodstvu sa bulmastifom, napuljskim mastifom, bordoškom dogom i indirektno sa rotvajlerom, dobermanom, i malim molosoidima tipa Boston terijer ili francuski buldog. Verovatno je i sama Flora, baka Flockijeva bila raniji tip francuskog buldoga, jer se od nekolicine autora opisuje kao "bullenbeiser malog rasta". Od Mete je dobijen tigrasti šampion Rolf von Vogelsberg koji je 1911. godine postao "kamen temeljac" istoriske odgajivačnice "Von Dom", vlasništvo Filipa i Friederun-e Stockman. To su bili odgajivači koji su svetu dali savremenog boksera i ujedno "glavni krivci" za njegovu rasprostranjenost u svetu. Philip Stockman pozvan je 1914 godine u vojsku i učestvovao je u prvom svetskom ratu zajedno sa deset njihovih pasa. Tako se ukazala "prilika" da se bokser dokaže kao policijski i vojni pas. Sam Philip Stockman radio je do svoje smrti 1945 godine kao glavni inspektor uzgoja boksera. Posle mnoštva problema i peripetija na početku, nemački bokser klub priznat je 1895 godine. Standard rase usvojen je 1900, a konkretizovao se 1905 godine. Usledila je zatim revizija standarda 1920 godine, a 1924 isključeni su iz standarda crni i potpuno beli psi. Godinu dana kasnije isključeni su i psi kod kojih su beline prelazile 1/3 tela.

Preuzeto sa sajta http://www.cekerbox.com

kod nas su dosli 1992 i dosli su samo zuti i tigrasti...

Tog 26-og Febuara 1895 godine rođen je Flocki, prvi Bokser u istoriji, koji je dobio broj 1 u nemačkoj rodovnoj knjizi. Otac Flocki-a bio je Tom, beli engleski Buldog a majka Alts Schecken, jedna bela kuja sa tigrastim flekama. Godine 1887 gospodin Alt je doveo iz Francuske Floru, tigrasto-belu kuju nepoznatog porekla, koja se parila sa jednim psom iz okoline Minhena. Jedno od štenadi kupio je gospodin Lechener, koji je bio poreklom iz okruga Boxel. Tako je belo muško štene dobilo ime Lecheners Boxel ili skraćeno Box. Flora se posle paria sa svojim sinom Box-om i tako se rodila kuja Alts Scheken, majka Flockieva. Flocki je bio tamno tigraste boje sa belom trakom na licu, belom njuškom i belim flekama na nogama. Tip Boxera je rođen. Jedno drugo parenje između Toma i Alts Scheken dovelo je do rođenja bele kuje Ch. Blanka Von Argentor, dok su Lechners Boxel i Flora dali takodje belog Piccolo von Argentor. Blanka i Piccolo dali su zlatnu Metu von der Passage, majku rase i pretka svih savremenih boxera. Engleski buldog toga vremena nije bio isti kao danas, prefinjeni tip i bio je rezultat ukrštanja aziskog molosoidnog psa malog rasta Pang, sa evropskim molosoidima tipa mastif, koji su se koristili kao lovci na veliku divljač (divlje svinje) i kao čuvari zbog svoje hrabrosti i izdržljivosti, ali u borbama sa bikovima. U srodstvu sa engleskim mastifom, Alanoom, nemačkim molosom, bili su poznati kao Bullendeiser, brabenter, Barenbejser i Denziger. Bokseri su dakle u srodstvu sa bulmastifom, napuljskim mastifom, bordoškom dogom i indirektno sa rotvajlerom, dobermanom, i malim molosoidima tipa Boston terijer ili francuski buldog. Verovatno je i sama Flora, baka Flockijeva bila raniji tip francuskog buldoga, jer se od nekolicine autora opisuje kao "bullenbeiser malog rasta". Od Mete je dobijen tigrasti šampion Rolf von Vogelsberg koji je 1911. godine postao "kamen temeljac" istoriske odgajivačnice "Von Dom", vlasništvo Filipa i Friederun-e Stockman. To su bili odgajivači koji su svetu dali savremenog boksera i ujedno "glavni krivci" za njegovu rasprostranjenost u svetu. Philip Stockman pozvan je 1914 godine u vojsku i učestvovao je u prvom svetskom ratu zajedno sa deset njihovih pasa. Tako se ukazala "prilika" da se bokser dokaže kao policijski i vojni pas. Sam Philip Stockman radio je do svoje smrti 1945 godine kao glavni inspektor uzgoja boksera. Posle mnoštva problema i peripetija na početku, nemački bokser klub priznat je 1895 godine. Standard rase usvojen je 1900, a konkretizovao se 1905 godine. Usledila je zatim revizija standarda 1920 godine, a 1924 isključeni su iz standarda crni i potpuno beli psi. Godinu dana kasnije isključeni su i psi kod kojih su beline prelazile 1/3 tela.

Preuzeto sa sajta http://www.cekerbox.com

Bravo za Antonija i jedna dopuna.
Dok neki misle i ovde pisu da su boxeri kod nas dosli '92 (verovatno ce u nekom od sledecih postova pisati da su se salili) evo male ispravke (dopune na ovo sto je Marko Antonije pisao)
Kod nas je uzgoj boxera počeo tek posle II svetskog rata. Dve kuje GIGA i DOLA su uparene sa ARGUSOM V.D.RHEINHÖNE i tako su nastali naši prvi boxeri.
preuzeto sa http://www.fortuna-house.co.yu

...kao sto od dva zuta ili tigrasta mozes da dobijes u istom leglu i bele i tigraste i zute...

FatalError komentar je na mestu sem dela da se od 2 zuta psa mogu dobiti beli , zuti i tigrasti. Od 2 roditelja zute boje nikada se nemoze dobiti tigrasto stene.

mislim da bi bilo pametnije da priznaju i belu jer ocigledno je dominantna i lakse bi bilo cini mi se selekcijom napraviti da cela rasa bude bela nego da bude zuta ili tigrasta.
Beli boxeri su jos davno iskljuceni iz odgoja i to nije bio neciji hir ili je tvorcima standarda bilo dosadno pa su tek tako rešili da se beli boxeri udalje iz uzgoja. Za to postoje razlozi. Bela boja nije dominantna, ali se javlja povremeno (kod nekih odgajivaca i krvinih linija cesce kod drugih redje). Selekcijom se pokusavaju dobiti zute i tigraste jedinke i zasto mislis da je pametno vratiti se 100 godina u nazad!?

jedino sto beli bokseri lice na americkog staforda i podsecaju pomalo i na dogo argentino pa mozda zato insistiraju na zutim i tigrastim da ih nemesaju:D
Beli boxeri lice na staforda isto koliko i zuti i tigrasti,a na dogo argentino moze asocirati samo boja dok i najveci laik moze videti razliku izmedju te dve rase.

Pozdrav!

Bela boja nije dominantna, ali se javlja povremeno (kod nekih odgajivaca i krvinih linija cesce kod drugih redje). Selekcijom se pokusavaju dobiti zute i tigraste jedinke i zasto mislis da je pametno vratiti se 100 godina u nazad!?

Pozdrav!

kad sam rekao da je dominantna mislio sam samo o tome da kada uparis dva bela, do sada sto znam za par primera da su ljudi tako radili, dobijali su bele boxere ne znam da su dobili nekog zutog ili tigrastog izroda:D
ali znam da se i oni mogu dobiti od dva bela.

a ovo za dva zuta kada paris da ne moze da se dobije tigrasti to ne znam ali mi malo cudno zvuci...
jer ako tata zuti koji je nastao od tigrastih i naprimer mama zuta a isto su joj roditelji tigrasti ne vidim zasto nebi mogli i stenici tih zutih da budu tigrasti ako su im baba i deda bili tigrasti?
ako je to tako kao sto kazes to je jako zanimljivo ali me zanima zasto...

i da jos nesto nisam ja za to da sad opet vratim vreme unazad pa da menjam standard ali mi je malo smesno ako i posle 100 godina selekcije ne mogu da iskorene belu [neko ce reci sta je 100 godina tu ima istine] ali jos 200 godina ce da se radjaju beli u to sam siguran onda je steta nepriznati ih pogotovu sto koliko sam procitao njihova pocetna boja je bila bela, i bilo bi cool jos jedna boja sta fali da boxeri postoje u 3 boje.
jedino posle su mogli da usavrsavaju i belu da bude naprimer skroz beo ili beo sa monoklom otkud ja znam.

ovako kao sto verovatno znas te bele ubijaju po rodjenju u humanim drustima tipa francuska itd hvala bogu kod nas nisu takvi divljaci.
prosto ne mogu da verujem da kao neki takozvani geneticari odgajivaci takozvani ''ljubitelji boxera'' imaju srca da ubiju boxera [svi znamo kakvu ima narav bez obzira na boju dlake] samo zato sto se rodio beo kao njegovi najdalji preci

inace par ljudi mi je reklo da bi moj pas bio idealan za takmicenje i parenje po gradji i svemu samo da nije beo.
mada ja nikada nebi isao na izlozbe,

uf editovao sam jedno 5 puta svaki put po jos jedan pasus raspricao sam se:D

evo ga nas novi ukucanin Tara, je stigao. luda je ko struja hiperaktivna i jako mazna.
pogodite na zadnjoj slici gde je lutkina odeca zavrsila:D

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    25,1 KB · Pregleda: 35
  • 2.jpg
    2.jpg
    22,7 KB · Pregleda: 29
  • 3.jpg
    3.jpg
    22,1 KB · Pregleda: 32
  • 4.jpg
    4.jpg
    31,6 KB · Pregleda: 25
  • 5.jpg
    5.jpg
    23,5 KB · Pregleda: 33
:d svi pitaju da li je njegovo stene jer jako lice, ali nije:mrgreen:
nije na prodaju, mada koliko stete pravi hmmm:mrgreen: salim se prepametna je i evo vec sa 1.5 meseci ide napolje da kaki sto mi je neverovatno + igra se sa loptom trci za njom donosi je svasta sto nisam video kod tako mladih pasasa obicno oni sa 1.5 meseci neprate lopticu ne igraju se tako ozbiljno kao ona.

Back