Nema spasenja bez Hrista

Molio bih postavljaca teme da mi odgovori kratko i direktno na par pitanja:

1) da li veruje da se muslimani, budisti i ostali (koji ne veruju u Hrista) mogu spasiti ako ne prihvate Hrista kakvog ga je Hriscanstvo prihvatilo?

2) da li je svesna da ce njoj musliman reci da se nece spasiti jer je hriscanka?

3) da li je svesna da misli da zna ISTINU a da su oni koji ne misle kao ona (u kontekstu vere) prevareni i da ne znaju ISTINU?

4) da li moze izneti cinjenice i dokaze za svoju ISTINU (jer se ISTINA temelji na cinjenicama i dokazima)?

5) nakon svega, sta misli o dijalogu i toleranciji kao i medjureligijskom odnosu?

6) sta misli o kosmopolitizmu?

Hvala. :)

Molio bih postavljaca teme da mi odgovori kratko i direktno na par pitanja:

1) da li veruje da se muslimani, budisti i ostali (koji ne veruju u Hrista) mogu spasiti ako ne prihvate Hrista kakvog ga je Hriscanstvo prihvatilo?

2) da li je svesna da ce njoj musliman reci da se nece spasiti jer je hriscanka?

3) da li je svesna da misli da zna ISTINU a da su oni koji ne misle kao ona (u kontekstu vere) prevareni i da ne znaju ISTINU?

4) da li moze izneti cinjenice i dokaze za svoju ISTINU (jer se ISTINA temelji na cinjenicama i dokazima)?

5) nakon svega, sta misli o dijalogu i toleranciji kao i medjureligijskom odnosu?

6) sta misli o kosmopolitizmu?

Hvala. :)

1. Da, smatramo da se muslimani, budisti i svi ostali koji ne prihvate Hrista za Spasitelja nece spasiti.
2. Takodje, muslimani veruju da se Hriscani i ostali nece spasiti.
3. Do Istine se dolazi samo uz pomoc Boga. Mi sami nismo sposobni za to.
4. Gospod nas Isus Hristos je Istina. Samo On, i niko vise. Prema tome On je moj, jer sam Ga ja prihvatila. Svi koji Ga prihvate imace Istinu. Ne trazite od mene dokaze ili cinjenice, nego od Njega.
5. Gospod Isus Hristos je rekao:
"Ko hoće da ide za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka uzme svoj krst i ide za mnom." (Mt. 16:24)

Dakle, Gospod nikoga ne prisiljava, nego daje izbor: "Ko hoce..."
Tako i mi Pravoslavni - smatramo da je za svakog coveka najbolje i najkorisnije da bude Pravoslavni Hriscanin i da se spasava, ali ko to ne zeli, moze slobodno da ide svojim putem, niko mu ne brani.

6."Kosmopolitizam (od grčkog: kosmos = svet i polites = građanin) je ideja po kojoj humani i prosvećeni ljudi uspostavljaju odnose bez obzira na nacionalne, verske i državne granice i unapređuju opšteljudske odnose; zagovaranje zajedništva, sloge ljudi i naroda celoga sveta kao nadvladavanje nacionalnih, međunacionalnih i drugih podela. To je stav po kojemu su svi ljudi pre svega „građani sveta“, a ne pripadnici različitih kolektiva poput lokalnih, regionalnih, nacionalnih i drugih zajednica. Pristalica kosmopolitizma se naziva kosmopolita."

Svi smo mi zapravo gradjani sveta, jer je cela zemlja Bozja i sve na njoj. Svi ljudi na zemlji treba da budu medjusobno povezani ljubavlju bez obzira na nacionalnu, kulturnu ili versku pripadnost, jer je svaki covek Bozje stvorenje. Ali nikako ne treba brisati nacije, razne kulture, religije... i sve to stapati u jednu modernu, antihriscansku smesu po ukusu vladajuce oligarhije. Nisu ljudi podeljeni zbog religije, kulture ili nacije, nego zbog nedostatka ljubavi i greha kojima se prepustaju.

A sada da nastavimo sa temom:
" Пре него размотримо овај аргумент, треба да направимо мали увод.

Свети Оци су једногласно говорили да нема спасења ван Христа и Његове Цркве. И то није случајност, није једноставно "поклапање мишљења". Свети Оци су схватали да допуштање могућности спасења ван Христа и Цркве у потпуности обесмишљава Богооваплоћење, страдања, смрт и васкрсење Христово, и уопште, лишава смисао само хришћанство.

Управо о томе је говорио и апостол Павле: "Јер ако праведност кроз закон бива, онда Христос узалуд умрије" (Гал. 2:21). Апостол је управо писао да је чак и испуњењем старог закона, даног од истинитог Бога, немогуће достићи спасење, а одједном њему приписују мисао да, тобож, не само они који поштују истинског Бога и испуњују Његов закон, дат у откровењу, већ и они, који се клањају идолима и нису знали за Божије откровење, такође могу да се оправдају пред Богом!"

A sada da nastavimo sa temom:
" Пре него размотримо овај аргумент, треба да направимо мали увод.

Свети Оци су једногласно говорили да нема спасења ван Христа и Његове Цркве. И то није случајност, није једноставно "поклапање мишљења". Свети Оци су схватали да допуштање могућности спасења ван Христа и Цркве у потпуности обесмишљава Богооваплоћење, страдања, смрт и васкрсење Христово, и уопште, лишава смисао само хришћанство.

Управо о томе је говорио и апостол Павле: "Јер ако праведност кроз закон бива, онда Христос узалуд умрије" (Гал. 2:21). Апостол је управо писао да је чак и испуњењем старог закона, даног од истинитог Бога, немогуће достићи спасење, а одједном њему приписују мисао да, тобож, не само они који поштују истинског Бога и испуњују Његов закон, дат у откровењу, већ и они, који се клањају идолима и нису знали за Божије откровење, такође могу да се оправдају пред Богом!"

Evo Ceco dobrog stiha za razmisljanje: Isaija 42, 1 Evo sluge mog, koga podupirem, izabranika mog, koji je mio duši mojoj; metnuću Duh svoj na Njega, sud narodima javljaće.

Evo Ceco dobrog stiha za razmisljanje: Isaija 42, 1 Evo sluge mog, koga podupirem, izabranika mog, koji je mio duši mojoj; metnuću Duh svoj na Njega, sud narodima javljaće.

A kakve veze ima ovaj stih sa temom ? Duh Sveti jeste govorio kroz proroke, ali to ne znaci da su se ljudi spasavali. Zasto je inace Hristos dosao medju ljude i stradao, ako su se ljudi spasavali i bez Njega ? :think:

A kakve veze ima ovaj stih sa temom ? Duh Sveti jeste govorio kroz proroke, ali to ne znaci da su se ljudi spasavali. Zasto je inace Hristos dosao medju ljude i stradao, ako su se ljudi spasavali i bez Njega ? :think:

Boziji Duh je govorio kroz Proroke i Apostole,ali sta kaze ovaj stih.D. Apost. 2, 38 A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;

Poenta je da se ljudi Krste u ime Isusa Hrista i Duh radi kroz njih.Bog je Isusa odabrao da javi sud narodima sveta i da se kroz njegovu nauku Spasavaju.

Boziji Duh je govorio kroz Proroke i Apostole,ali sta kaze ovaj stih.D. Apost. 2, 38 A Petar im reče: Pokajte se, i da se krstite svaki od vas u ime Isusa Hrista za oproštenje greha; i primićete dar Svetog Duha;

Poenta je da se ljudi Krste u ime Isusa Hrista i Duh radi kroz njih.Bog je Isusa odabrao da javi sud narodima sveta i da se kroz njegovu nauku Spasavaju.

Spasavamo se kroz Gospoda naseg Isus Hrista. Dalje:

" Другим речима, апостол Павле, који је говорио да "оно што незнабошци жртвују, демонима жртвују, а не Богу" (1 Кор. 10:20) и који је клицао: "какву сагласност има Христос са Велијаром?" (2 Кор. 6:15), по мисли модерниста постаје њихов истомишљеник у томе да ће тобож у Царству Божијем постојати заједничко учешће човека који је поштовао Бога, са оним ко је приносио жртве демонима, и онога ко се молио Христу, са оним ко се клањао Велијару.

Чини се да је апсурдност сличне мисли очигледна. Наравно, тумачење апостолских речи које износе модернисти не само да противречи светоотачким тумачењима, већ га Свети Оци и директно разобличавају, посебно преподобни Јосиф Волоцки:

"Ако је "у сваком народу мио њему онај који Га се боји" (Д. Ап. 10:35) зашто онда Петар није оставио Корнилија и његове ближње да пребивају у њиховој претходној вери, иако су се они бојали Бога и чинили су добра дела више о свих, већ им је заповедио да се крсте у Христово име? Ако би у сваком народу онај ко се боји Бога и поступа по правди Његовој био пријатан Њему, зашто је Господ наш Исус Христос рекао Својим светим ученицима: "Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио" (Мт. 28:19-20)? И још је Господ Исус Христос рекао: "Који повјерује и крсти се биће спасен, а који не вјерује биће осуђен" (Мк. 16:16). "

Spasavamo se kroz Gospoda naseg Isus Hrista. Dalje:

" Другим речима, апостол Павле, који је говорио да "оно што незнабошци жртвују, демонима жртвују, а не Богу" (1 Кор. 10:20) и који је клицао: "какву сагласност има Христос са Велијаром?" (2 Кор. 6:15), по мисли модерниста постаје њихов истомишљеник у томе да ће тобож у Царству Божијем постојати заједничко учешће човека који је поштовао Бога, са оним ко је приносио жртве демонима, и онога ко се молио Христу, са оним ко се клањао Велијару.

Чини се да је апсурдност сличне мисли очигледна. Наравно, тумачење апостолских речи које износе модернисти не само да противречи светоотачким тумачењима, већ га Свети Оци и директно разобличавају, посебно преподобни Јосиф Волоцки:

"Ако је "у сваком народу мио њему онај који Га се боји" (Д. Ап. 10:35) зашто онда Петар није оставио Корнилија и његове ближње да пребивају у њиховој претходној вери, иако су се они бојали Бога и чинили су добра дела више о свих, већ им је заповедио да се крсте у Христово име? Ако би у сваком народу онај ко се боји Бога и поступа по правди Његовој био пријатан Њему, зашто је Господ наш Исус Христос рекао Својим светим ученицима: "Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам вам заповедио" (Мт. 28:19-20)? И још је Господ Исус Христос рекао: "Који повјерује и крсти се биће спасен, а који не вјерује биће осуђен" (Мк. 16:16). "

Isus je samo rekao da ucenici nauce narode sve sto im je zapovedio,i to stoji u Originalnom Matejevo jevandjelju na hibru jeziku.Zato su apostoli i krsatavali u ime Hristovo, i krstenici su primali Duha, isto kao sto je i Isus do primio prilikom svog krstenja.

Isus je samo rekao da ucenici nauce narode sve sto im je zapovedio,i to stoji u Originalnom Matejevo jevandjelju na hibru jeziku.Zato su apostoli i krsatavali u ime Hristovo, i krstenici su primali Duha, isto kao sto je i Isus do primio prilikom svog krstenja.

A je l si ti krsten ?

Da nastavimo gde smo stali sa tekstom:

" Велики апостол Петар је рекао: "у сваком народу мио је Њему онај који Га се боји и твори правду" о праведницима који су живели пре Христовог оваплоћења, Његовог распећа и васкрсења, о људима, међу Јудејима или у другим народима, који су се бојали Бога и поступали по правди, који су се поклањали не идолима, већ истинитом Богу, као Корнилије и слични њему. Али након оваплоћења Христовог, Његовог распећа и васкрсења "нема другог Имена под небом... којим бисмо се могли спасти, сем Имена Господа нашега Исуса Христа". Господ говори у Светом Јеванђељу да човек који се не роди водом и Духом у име Оца и Сина иСветога Духа, не може да се спасе, чак и ако буде праведнији од свих људи. То је посведочио и апостол Петар крстивши праведног Корнилија, о коме је Бог објавио апостолу... Сада су Богу пријатни људи због њиховог крштења и стремљења према добрим делима, а до оваплоћења Христовог били су Му пријатни праведници због страха Божијег и њиховог праведног живота... Очигледно је да је апостол те речи изрекао о праведницима који су живели до Христовог оваплоћења, о онима, који су се бојали Бога и поступали по правди, који се нису клањали идолима. О њима је још рекао и Павле: "кад незнабошци немајући закона чине од природе што је по закону... они доказују да је у срцима њиховим написано оно што је по закону" (Рим. 2:14-15).[8]

Често следбеници ове заблуде - да се човек и без Христа може спасти - као аргумент наводе чињеницу да православних хришћана има мало у свету, па следи, по њиховом мишљењу, да је немогуће говорити о спасењу само искрених чланова Православне Цркве, јер ће се доћи до закључка да је оних који се спасавају врло мало, а оних који гину, веома много.

Али зар управо о томе није говорио Господ Исус Христос: "Уђите на уска врата; јер су широка врата и широк пут што воде у пропаст, и много их има који њиме иду. Јер су уска врата и тијесан пут што воде у живот, и мало их је који га налазе." (Мт. 7:13-14), "много је званих, али је мало изабраних" (Лк. 14:24), "Не бој се, мало стадо!" (Лк. 12:32)."

To je vec pitanje za sudiju. :)

Ali prema bibliji, spasavamo se prema milosrdju i milosti a ne po licnim delima, sto podrazumeva da se ne spasavamo po pravdi, jer da se spasavamo po pravdi svi bi isli u pakao. :D

Ali dela treba da opravdavaju veru.

Spasavamo se miloscu Gospoda, ali ima onih koji misle da se i, recimo, muslimani mogu spasiti i uci u Carstvo Nebesko, samo ako tvore dobra dela, a nema veze sto ne veruju u Hrista.

Spasavamo se miloscu Gospoda, ali ima onih koji misle da se i, recimo, muslimani mogu spasiti i uci u Carstvo Nebesko, samo ako tvore dobra dela, a nema veze sto ne veruju u Hrista.

Pa nisi shvatila sustinu Carstva Bozijeg.

U rimljanima 14 (mislim) pise da Carstvo Bozije nisu jelo i pice vec PRAVEDNOST, RADOST i MIR u Duhu Svetome.

Shodno tome, ako ti nerazumes, neprihvatas i osudjujes MUSLIMANE, ti nisi u tom carstvu.

Takodje u Novom Zavetu pise da nista nije POGANO samo po sebi, vec ako mi mislimo da je POGANO onda je to nama.

Muslimani su ubedjenji u njihovu veru i njima ce biti onako kako veruju.

Tu se vidi tvoja prilika da promovises Bozije carstvo i da prihvatas MUSLIMANE i da ne zaboravis ono " ne sudi da ti se ne bi sudilo ".

Pa nisi shvatila sustinu Carstva Bozijeg.

U rimljanima 14 (mislim) pise da Carstvo Bozije nisu jelo i pice vec PRAVEDNOST, RADOST i MIR u Duhu Svetome.

Shodno tome, ako ti nerazumes, neprihvatas i osudjujes MUSLIMANE, ti nisi u tom carstvu.

Takodje u Novom Zavetu pise da nista nije POGANO samo po sebi, vec ako mi mislimo da je POGANO onda je to nama.

Muslimani su ubedjenji u njihovu veru i njima ce biti onako kako veruju.

Tu se vidi tvoja prilika da promovises Bozije carstvo i da prihvatas MUSLIMANE i da ne zaboravis ono " ne sudi da ti se ne bi sudilo ".

Izgleda da ipak ti nisi shvatio, a ne ja. Znas, ne iznosim ja ovde svoje licne stavove i misljenja, nego stavove i ucenja Pravoslavne Crkve. Dakle, Sveti Oci tvrde da nema spasenja bez Hrista i na ovoj temi sam to potkrepila citatima. A opet, oni to nisu zakljucili proizvoljno, nego na osnovu reci samog Gospoda naseg Isusa Hrista.

Kako ti smatras da podjednako mogu da se spasu Hriscanin, koji je voleo Hrista, prihvatio Ga za svog Spasitelja, drzao Njegov Zakon i npr. musliman, koji odrice Hrista, nije se krstio, prepusta se mnogozenstvu, ne postuje Prvu Bozju Zapovest itd. ?

Evi ti citata iz Svetog Pisma da nema spasenja bez Hrista:

"Рече му Исус: Ја сам Пут, Истина и Живот;
нико неће доћи к Оцу осим кроза Ме" (Јован 14:6)

"23 Koji se god odriče Sina ni Oca nema; a koji priznaje Sina, i Oca ima."
Jn. 14:7
"3 I po tom razumemo da Ga poznasmo, ako zapovesti Njegove držimo.

4 Koji govori: Poznajem Ga, a zapovesti Njegove ne drži, laža je, i u njemu istine nema;

5 A koji drži reč Njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena; po tom poznajemo da smo u Njemu."
Jn. 13:35, Titu 2:11

"Заиста ти кажем, ако се ко не роди водом и Духом не може ући у Царство Божије" (Јн. 3:5)

"нема другог Имена под небом, данога људима којим бисмо се могли спасти" (Д Ап. 4:12).

"Ако вас, дакле, Син ослободи, заиста ћете бити слободни." (Јн. 8:36).

Ima jos citata, ali da se ne ponavljamo.
Da nastavimo izlaganje Maksimova:

" Од самог почетка Господ је објавио ту жалосну стварност, да је оних који гину веома много, а оних који се спасавају мало. Међутим, слава Богу, оних који се спасавају сада има много више од оних који су били у Нојевом ковчегу у време свеопштег потопа, а тај ковчег, по речима светог Филарета Московског, јесте праобраз Цркве Христове.

Сем тога, следбеници указане заблуде воле да говоре о оним несрећним "простим" незнабошцима, муслиманима или католицима који, наводно "објективно" нису имали могућност да постану православни хришћани, јер до њих још нису дошли православни мисионари. При том, они који то говоре као да и не знају за Промисао Божији, који показује директно супротну зависност: нису "абориџини" ускраћени да постану православни хришћани јер апостоли нису стигли до њих, већ је разлог што Господ није к њима послао апостоле, јер је од раније по Свом предзнању знао да нико од њих неће послушати проповед истине.

И то њихово чување у незнању за њих је израз милости Божије, јер "онај слуга који је знао вољу господара својега и није приправио нити учинио по вољи његовој, биће много бијен, а који није знао, па је учинио што заслужује батине, биће мало бијен" (Лк. 12:47-48).
"

Kako ti smatras da podjednako mogu da se spasu Hriscanin, koji je voleo Hrista, prihvatio Ga za svog Spasitelja, drzao Njegov Zakon i npr. musliman, koji odrice Hrista, nije se krstio, prepusta se mnogozenstvu, ne postuje Prvu Bozju Zapovest itd. ?

A mi muslimani ne volimo Isusa? U Kur'anu je jasno rečeno da među poslanicima razlike ne pravimo, prihvatamo ga za Božijeg poslanika, spasitelja u smislu da je došao da donese poruku koja će spasiti ljude kojima je poslat,a mnogoženstvu su se prepuštali i mnogi Biblijski poslanici, oće li i oni u pakao ?

I koje mi to Božije zapovjesti kršimo ? :P

Back